Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Medieklipp

Den offentlige debatt om WTO og handel er preget av mange og engasjerte innlegg. Her har vi samlet presseklipp, kronikker og debatt om WTO og handel i tiden fram mot toppmøtet i Hong Kong.

Presseklipp fra desember 2005 

  • WTO-strid blant de rødgrønne, Nationen 29.12.05
    Regjeringspartiene står splittet foran nye WTO-forhandlinger om liberalisering av tjenester. SV vil ha omkamp om tjenesteforhandlingene, mens Sp støtter Ap om økt liberaliseringspress.  
  • Gevinster ved handelsliberalisering, debatt av Ivar Gaasland i Nationen 28.12.05
    Totalt for den norske økonomien kan det oppnås store økonomiske gevinster ved en handelsliberalisering på dette området. Gevinstene skyldes mindre statsstøtte til jordbruket, billigere mat og en mer lønnsom fiskerinæring. 
  • Medspilleren, intervju med Jonas Gahr Støre i Morgenbladet 23.12.05
    Når det gjelder WTO, som akkurat nå er det viktigste forhandlingssystemet Norge er en del av, står mye på spill. Det var veldig mye å sette seg inn i på kort tid da jeg ble utenriksminster og måtte gå rett inn i forhandlingene, men jeg opplevde likevel at dette er en viktig inngang for norsk utenrikspolitikk. Vi sitter ikke bare ved bordet, men er kommet helt til der tekstene skrives.
  • Slik blir DU WTO-vinner, Morgenbladet 23.12.05
    Glem norske melkebønder og sultne landarbeidere i Brasil. La oss snakke om DEG.
  • Tusen kornbruk kan bli borte, Nationen 23.12.05
    1000 kornbruk kan bli med i dragsuget og bli borte hvis 2000 melkebruk forsvinner som en følge WTO-avtalen.
  • Defensiv interesse, liksom, Kommentar av Per Ole Ranberg i Nationen 23.12.05
    Språkbruken i WTO-forhandlingene er ytterligere et udemokratisk element, spør du meg. Språket er slik at det utelukker 99,5 prosent av befolkningen, til tross for at språkbruken skal munne ut i en avtale som berører 100 prosent av befolkningen.
  • Dette ble vedtatt i Hongkong, Nationen 22.12.05
    Hva ble egentlig resultatet av WTO-ministermøtet i Hongkong? Her er noen av hovedpunktene fra ministervedtaket søndag kveld:
  • WTO-skrekken, Kommentar av Johan C. Løken i Nationen 22.12.05
    I hele den industrialiserte verden har man hatt store gevinster av en mer rasjonell jordbruksproduksjon. De fattigste landenes problem er at de ikke har mekanismer som flytter arbeidskraft ut av jordbruk og over til industri og velferdstjenester.
  • Lag din egen WTO-avtale til jul, debatt av Ole-Jacob Christensen i Nationen 21.12.05
    Slutterkæringen fra toppmøtet i Verdens Handelsorganisasjon, WTO, i Hong Kong endte med en rekke tomme løfter til u-landene, presset mot internasjonale anbud på offentlige tjenester vil fortsette, og til politisk kvarter i P2 sier Lars Sponheim at vi vil få større enheter i norsk landbruk der bare «de beste vil overleve».  
  • I verdenshandelens smeltedigel, Kronikk av Jonas Gahr Støre i Aftenposten 20.12.05
    En ny global handelsavtale skal være på plass innen utgangen av 2006. Det skal bli en utviklingsavtale. Og den skal Norge være en del av.
  • Utsettelse i WTO, Lederkommentar i Aftenposten 20.12.05
    I løpet av det neste halve året kan Verdens handelsorganisasjon, WTO, bli kastet ut i en krise hvis det ikke kommer et gjennombrudd i forhandlingene.
  • Regeltriks og dobbeltmoral, Kommentar av Ivar A. Iversen i Dagsavisen 20.12.05
    Bønder i nord har fått utsatt utsiktene til undergangen. Fattigfolk har fått utsatt utsiktene til bedre tider.
  • Tilbake på sporet, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 20.12.05
    Som det ble sagt på forhånd, var det en fordel at forventningene var lave før møtet. Da er det enklere å få til noe som iallfall ligner på suksess. Slik sett var dette ministermøtet i WTO ikke så aller verst. På organisasjonens hjemmeside fastslås det at ministrene fikk «Runden tilbake på sporet».
  • Overproduksjon, Kommentar av Sofie Mathiassen i Dagens Næringsliv 20.12.05
    Forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) har satt støtten til jordbruket i verdens rike land på dagsorden både ute og hjemme.
  • Lite oppnådd - skriv vanskelig, Kommentar av Gunnar Syverud i Nationen 20.12.05
    Det interessante er om de som har vært med i Hongkong, egentlig vet hva de har vært med på(!?!)
  • Globalt bråk om landbruksvarer, Kommentar av Bjarte Botnen i Vårt Land 20.12.05
    Ingen er strålende fornøyde etter møtene, og det tyder på at resultatene stort sett er basert på kompromisser. Det er mange som deltar, WTO har ikke like mange medlemmer som FN, men 149 land er et høyt tall. Det er ingen tvil om at stadig flere land blir med i globaliseringen, det er vanskelig å stå utenfor.
  • EU tar WTO-ære, Aftenposten 20.12.05
    EU-kommisjonens president, José Manuel Barosso, etterlyser økt forhandlingsvilje fra de andre landene i de videre WTO-forhandlingene.
  • Kritiserer Støre etter WTO-forhandlingene, Dagsavisen 20.12.05
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre burde stått hardere på for u-landenes krav under WTO-forhandlingene, mener sentrale SVere.
  • Flere er skuffet dagen derpå, Nationen 20.12.05
    I går var det dagen derpå for alle WTO-interesserte. Småbrukarlaget og Kirkens Nødhjelp er blant dem som mener erklæringen fra Hongkong er skuffende.
  • Presset til enighet i WTO, Klassekampen 19.12.05
    Etter hardt press mot u-landene for å unngå kollaps ble det i går vedtatt en slutterklæring fra Hongkong-forhandlingene i WTO. - Vi har ikke fått noen ting, sier Aileen Kwa i Focus on the Global South.
  • Gats, Lederkommentar i Klassekampen 19.12.05
    Forhandlingene i Hongkong var et forspill før avtalen dyttes i mål. Når realitetene nå blir satt på papiret, er det viktig at organisasjoner, politikere og medier følger nøye med, ikke minst på hvilken rolle Norge spiller. Det er også all grunn til å importere debatten om konsekvensene av Gats til norske forhold. Vi kan for vår del love at Klassekampen vil følge spillet rundt Gats-avtalen tett.
  • Slagmarkedet, Kommentar av Morten Møst i Dagens Næringsliv 19.12.05
    Globaliseringen av verdensøkonomien vil derimot fortsette med uforminsket styrke og stiller hele tiden nye krav til kjørereglene for global handel. Det mest urovekkende signalet fra Hong Kong er at WTO henger stadig lenger etter.
  • WTO-dragkamp er såvidt begynt, Aftenposten 19.12.05
    Det norske landbruket slapp med skrekken da 150 WTO-land i går ble enige om en slutterklæring i Hongkong. Men det er først nå at forhandlingene virkelig tar til.
  • Kompromissenes kortkunstnere, Lederkommentar i Nationen 19.12.05
    For de fattigste landene - som hele tida har blitt lovt å bli spesielt tilgodesett denne runden, må beslutningen om at eksportstøtten på bomull skal være fjernet i løpet av neste år, være en lettelse og et reelt framskritt. Hva har de betalt for å få den?
  • Så vidt båten bar, Nationen 19.12.05
    WTO-ministermøtet i Hongkong hadde spilt ned ambisjonene. Inntil fem minutter gjensto, var det likevel uvisst om det i det hele tatt ble en ministererklæring.
  • Attac: - De har lagt på litt maskara, Aftenposten (NTB) 19.12.05
    Attac og andre frivillige organisasjoner er lite fornøyd med erklæringen de 150 WTO-ministrene ble enige om søndag kveld.
  • - USA fornøyd med WTO-utkast, Aftenposten (NTB) 19.12.05
    USA er svært fornøyd med utkastet til slutterklæring fra ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon.
  • Norge i klemma etter WTO-avtale, Dagbladet 19.12.05
    WTO-landene klarte med et nødskrik å dra i land en beskjeden slutterklæring i går. Den kan sette Norge i klemme ved å koble sammen tollsatser på fisk og landbruk.
  • Varsler utflagging etter WTO-enighet, Dagsavisen 19.12.05
    Norske melkebønder kan tape stort på WTO-enigheten i Hongkong i går. Tine varsler at stadig mer av Jarlsberg-produksjonen kan bli flagget ut.
  • Undheim rimelig fornøyd, Nationen 19.12.05
    - WTO er ikke en vinnersak for norsk landbruk. Nå blir det blod og svette, sier bondelagsleder Bjarne Undheim.
  • - Dette kan Norge leve med, VG Nett 19.12.05
    Mens politiet har holdt rasende demonstranter unna, har medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon WTO kommet til enighet.
  • WTO-semje om det viktigaste, lederkommentar i Stavanger Aftenblad 19.12.05
    Det kunne gått langt verre i Hongkong denne helga. Etter dei mislukka møta i Seattle og Cancun var det ikkje sjølvsagt at ein skulle koma vidare i prosessen med å byggja eit regelverk for den internasjonale handelen. 
  • Tiden renner ut for Doha-runden, Kronikk av Mary Robinson i Dagbladet 18.12.05
    For fire år siden lovet verdens ledere å gjøre Doha-runden i WTO til en ekte «utviklingsrunde», hvor fordelene fra globaliseringen skulle fordeles mer rettferdig mellom fattige og rike. Når verdens ledere i dag avslutter sitt møte i Hong Kong bør tenke på løftene som ble gitt for fire år siden - og være klar over konsekvensene av å bryte dem.
  • Slutterklæring gir mer WTO-bråk, Aftenposten 18.12.05
    Norske bønder og frivillige organisasjoner raser mot forslaget til en slutterklæring til WTO-toppmøtet i Hongkong.
  • Seier i sør, Aftenposten 18.12.05
    Noe viktig har faktisk skjedd under WTO-toppmøtet i Hongkong: Utviklingslandene har alliert seg. Og sammen er de sterke.
  • Foreslår slutt på eksportstøtte i 2013, VG Nett 18.12.05
    Mens politiet har holdt rasende demonstranter unna, har medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon WTO kommet til enighet.
  • Skjebnetimer for WTO, Dagbladet 18.12.05
    I seks døgn har utenriksminister Jonas Gahr Støre sittet på innsida i verdens mektigste rom. I gatene raser opptøyene, og i dag går fristen ut for en avtale.
  • Skyggeboksing, Kommentar av Marie Simonsen i Dagbladet 18.12.05
    Handelsbalansen tipper når u-landene samler seg på kjøttvekta.
  • Tøffe tak i Hongkong, Aftenposten 18.12.05
    Flere hundre demonstranter støtte i går sammen med politiet i Hongkong. Flere av dem klarte å brøyte seg vei gjennom politisperringene ved WTOs møtelokaler.
  • Tåregass, pepperspray og vannkanoner, Dagbladet 18.12.05
    Hissige demonstranter i Hong Kong tok seg nesten frem til ministerne.
  • Nesten 100 skadd i ville opptøyer i Hongkong, VG 18.12.05
    97 personer ble skadd i de voldsomme demonstrasjonene mot WTO-møtet i Hongkong lørdag.
  • Norske GATS-krav trekkes, Ny Tid 17.12.05
    Norge trekker GATS-krav til mange u-land. Det slo utenriksminister Gahr Støre fast i Stortinget i forrige uke.
  • Det vi ikke skulle vite, Ny Tid 17.12.05
    EU og USA krever å få selge tjenester friest mulig over hele verden, også i u-land. Det skjer i WTO-forhandlingene om å utvide GATS-avtalen. Norge har pressa på i samme retning. Men det skulle vi ikke vite noe om.
  • Kinas lave WTO profil, Ny Tid 17.12.05
    Kina virker merkelig fraværende og taus på et handelsmøte som foregår i Kina.
  • Gjør siste forsøk, VG Nett 17.12.05
    Møter pågikk i hele natt i et siste, desperat forsøk på å berge forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Samtidig forberedte globaliseringsmotstanderne seg på å trappe opp kampen mot WTO under de to siste dagene av ministermøtet.
  • Norge mot u-landene, Nationen 17.12.05
    Norge er blant de få landene på WTO-ministermøtet som sammen med EU nekter å sette en frist for når det skal være slutt på all eksportstøtte.
  • WTO-møtet nærmer seg kollaps, Aftenposten 17.12.05
    Svertekampanjene mellom slitne og irriterte WTO-delegater nådde nye høyder i Hongkong i går. Nå tar stadig flere frem kordet - kollaps.
  • Fattige land gjør felles front i WTO, Dagsavisen 17.12.05
    For første gang danner alle u-land felles front i WTO. De vil presse fram kutt i landbruksstøtten i nord.
  • Besk stemning i WTO, Kommentar av Thomas Vermes i Nationen 17.12.05
    Det virkelig sikre tegnet på at også dette WTO-ministermøtet er i virkelig trøbbel, er hvor travelt opptatt ministrene holder oss journalister.
  • - Regjeringen bryter WTO-løfter, Dagens Næringsliv (NTB) 17.12.05
    Regjeringen får sterk kritikk fra frivillige organisasjoner for ikke å ta hensyn til u-landene i forhandlingsinnspurten på ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
  • De fattiges oppreisning, sa du?, Kommentar av Gunnar Syverud i Nationen 17.12.05
    Rettferdig handel bør være målet. Og rettferdig betyr ikke nødvendigvis liberalisert handel.
  • Norge havner i klemma i WTO, Dagens Næringsliv (NTB) 17.12.05
    Norge havner i den fryktede klemma mellom fiskeri og landbruk i det nye avtaleutkastet i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon WTO.
  • Nye forslag fra u-landene, Lederkommentar i Nationen 16.12.05
    De afrikanske landene har lagt fram nye krav til landbruksavtalen. Her krever de å få unnta varer som de i dag har fordelaktig toll på.
  • EU nekter sluttdato for eksportstøtte, Nationen 16.12.05
    Landbruksminister Terje Riis-Johansen har mistet troen på gjennombrudd for en WTO-avtale nå. EU blir utsatt for voldsom kritikk for ikke å gå med på en sluttdato for eksportstøtte
  • Utviklingen som ikke skjedde, Kommentar av Joseph E. Stiglitz i Aftenposten 16.12.05
    U-landene vil trolig konkludere med at ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale i WTO-forhandlingene.
  • Trist finale i Hongkong, Kommentar av Ivar A. Iversen i Dagsavisen 16.12.05
    U-land ber om mer rettferdig handel, men blir avspist med løfter om mer bistand i Hongkong.
  • Sammen mot rike land, VG Nett 16.12.05
    I morges møtes 110 utviklingsland i WTO for å gjøre felles sak i dragkampen mot verdens rike land
  • Kritiserer Norges Korea-avtale, Aftenposten 16.12.05
    En WTO-kollaps kan føre til en flom av bilaterale avtaler som ikke løser globale problemer, mener flere organisasjoner. I går underskrev Norge en slik avtale med Sør-Korea.
  • Brasil bygger u-landsfront, Nationen 15.12.05
    Norges håp om å bygge allianser med fattige u-land, falmer. Storeksportørene lager felles u-landsfront.
  • Ros fra u-land, Aftenposten 15.12.05
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre får ros på WTO-toppmøtet for beslutningen om å trekke kravene på tilgang til enkelte tjenester i uland.
  • USA mot EU i Hongkong, Dagsavisen 15.12.05
    Krangel mellom USA og EU dominerer det fastlåste WTO-møtet i Hongkong.
  • Norsk ørefik til u-land, Nationen 15.12.05
    Så er det klart: Norge støtter USA og EU mot u-landene i tjenesteforhandlingene i Gats.
  • Mat på bordet, Kommentar av Marie Simonsen i Dagbladet 15.12.05
    Den er ikke synlig i de fastlåste forhandlingene, men noen i WTO må ha hatt sans for ironi da man bestemte seg for å legge ministerkonferansen til Hongkong. I byen som er bygget på rå kommers, utbytting og den sterkestes rett, skal 150 land bli enige om kjøreregler som beskytter de svakes interesser.
  • Nye WTO-allianser, Lederkommentar i Nationen 15.12.05
    Tankene norske bondeledere er blitt stemplet som bakstrevere for, er ikke så isolasjonistiske som mange vil ha det til.
  • Ønsker WTO-press på norsk landbruk, Nationen 15.12.05
    Norske næringsmiddelbedrifter er til stede i Hongkong. Noen av dem håper WTO kan presse fram ny landbrukspolitikk i Norge.
  • Norsk storfangst med WTO-avtale, VG Nett 15.12.05
    En ny WTO avtale kan gi Norge titalls milliarder i økte inntekter, et stort antall nye arbeidsplasser og åpne for et nytt økonomisk eventyr for torskeoppdrett.
  • Sp hjelper KN ut av bygdeknipa, Vårt Land 15.12.05
    I erklæringen sier Sp og Kirkens Nødhjelp blant annet at Norge må bruke sin selvstendige stemme i internasjonale forhandlinger til å reformere, WTO, Det Internasjonale Pengefondet (IMF) og Verdensbanken slik at rettferdig handel, og ikke en friest mulig handel blir det bærende prinsipp.
  • Undheim jubler, Nationen 14.12.05
    Norge og Japan har klart å samle bondeorganisasjoner fra både EU, USA, Canada, Indonesia, India og Vest-Afrika til et felles ståsted om landbruksforhandlingene i WTO - et ståsted som er som hånd i hanske for norske bønders behov.
  • Nye sammenstøt i Hongkong, Dagsavisen 14.12.05
    Demonstranter og politi støtte sammen natt til onsdag i forbindelse med møtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
  • - Ingen kan stanse oss, VG Nett 14.12.05
    Militante sør-koreanske bønder varsler at de vil trappe opp aksjonene mot WTO-toppmøtet.
  • Støre tror på WTO-fremgang, Aftenposten 14.12.05
    - Det er god grunn til å tro at det blir bevegelse på møtet i Hongkong, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
  • Støres rolle gir Norge unik WTO-innsikt, Dagens Næringsliv (NTB) 14.12.05
    Aldri tidligere har Norge hatt bedre tilgang til informasjon om utviklingen i WTO-forhandlingene.
  • Vi trenger åpen handel, Kommentar av Odd Eriksen i Aftenposten 14.12.05
    Men i Hongkong 13.-18. desember er det først og fremst WTO som gjelder. Hensynet til vår egen velferd og verdens fattige tilsier at den åpningen av verdenshandelen som har pågått de siste 50 årene, bør fortsette. 
  • Hvordan arbeider WTO?, Debatt av Terje Johannesen i Aftenposten 14.12.05
     Det sies "Ingen WTO-avtale for enhver pris", slik som Ingvild Nærstad gir uttrykk for i et innlegg i Aftenposten den 12.11. Det er en selvfølgelig påpekning, men samtidig langt på vei en unødvendig påminnelse. Hvorfor?  
  • Bomtur til Hong Kong, Kommentar av Ola Storeng i Aftenposten 13.12.05
    Verdens handelsministere kunne like godt ha holdt seg hjemme. Ingen ting av betydning vil skje i Hongkong, bortsett fra å krangle om hvem som har skylden.
  • 100 skjebnetimer, Kommentar av Per Olav Ødegård i VG 13.12.05
    Det foreligger en skog av forslag, initiativ og beregninger, men utfallet kan likevel bli glissent når ministere fra 149 land møtes i Hongkong. På dette sjette ministermøtet i WTO skulle brikkene falle på plass. Nå er det i stedet pessismen som rår.
  • Stor oppgave for Støre i WTO, VG 13.12.05
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått en av de største oppgavene på toppmøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som åpner i dag.  
  • Spent WTO-start, VG 13.12.05
    Flere tusen politifolk vokter det sentrale Hongkong i morgentimene foran åpningen av toppmøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
  • Kampen står nå om Gats, Klassekampen 13.12.05
    Kampen om innpass på tjenestesektoren i utviklingsland blir hovedsaken på WTO-møtet. Det sier Asbjørn Wahl i aksjonen For velferdsstaten. Han er en av mange lobbyister som er på plass i Hong Kong når ministermøtet i Verdens Handelsorganisasjon åpner i dag.
  • God tur til Hongkong, Lederkommentar i Nationen 13.12.05
    De norske forhandlerne har et bredt folkelig mandat til å bringe en ny type tenkning inn i WTO.
  • Brasil kommer Norge i møte, Nationen 13.12.05
    Brasils landbruksminister lover å kreve mildere kutt av Norge i WTO. EU kommer med kalddusj. 
  • Viser seg frem i Hongkong, Aftenposten 13.12.05
    Norske WTO-skeptikere er klare til kamp foran det viktige toppmøtet som starter i dag. - Vi har absolutt mye å bidra med her, sier Aksel Nærstad i Utviklingsfondet.
  • WTO, Lederkommentar i Klassekampen 13.12.05
    En meningsmåling Norstat har utført for Attac bekrefter inntrykket av at nordmenn er villig til å ofre ganske mye for å opprettholde norsk landbruksproduksjon og spredt bosetning. Selv når folk blir tvunget til å velge mellom å prioritere landbruk eller fiskeeksport i de pågående WTO-forhandlingene, er det et betryggende flertall for beskyttelse av eget landbruk.
  • Mange hensyn å ivareta i WTO, debatt av Amund Venger i Aftenposten 13.12.05
    Norges strategi i WTO med å plassere seg sammen med store tettbefolkede land som Japan og Sør-Korea i G10, kan ha vært alvorlig feil. Norge kan derved ha måttet gå for langt i innrømmelser om jordbruk.  
  • Dette skjer i WTO-forhandlingene, Nationen 12.12.05
    Nationen er på plass i Hongkong. Her kan du lese hva det hele handler om. 
  • Alle for seg selv i WTO, Kommentar av Kristoffer Rønneberg i Aftenposten 12.12.05
    Når toppmøtet i Verdens handelsorganisasjon, WTO, åpner i Hongkong i morgen, er det viktig å huske at de eneste som setter ulandene først, er ulandene selv.
  • - Stopp WTO, Aftenposten (NTB) 12.12.05
    Flere tusen demonstranter deltok i dag i en protestmarsj mot Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Hongkong.
  • - Landbruk foran fisk i WTO, Dagens Næringsliv (NTB) 12.12.05
    Regjeringen bør prioritere et norsk landbruk på dagens nivå framfor å støtte ekspansive fiskeriinteresser i WTO-forhandlingene, mener flertallet i en ny meningsmåling. 
  • Dette vil Norge i Hongkong, Aftenposten 11.12.05
    Norge har lite å gi, men mye å vinne på WTO-toppmøtet denne uken. Her er de viktiste sakene den norske delegasjonen skal forhandle frem i Hongkong.
  • - Dekkoperasjon fra Sp., Aftenposten 11.12.05
    Senterpartiet driver en dekkoperasjon for å skjule hvilke endringer WTO-for-handlingene vil få for norsk landbruk, mener Venstre-leder Lars Sponheim.
  • I solidaritet med de fattige?, debatt av Kristoffer Kokkvold i Dagsavisen 11.12.05
    Det blir stadig framholdt at den forestående handelsliberaliseringen gjennom WTO vil sikre den fattige verdens utvikling. Men det er på ingen måte gitt at løsningen for de fattige ligger i en generell tollnedsettelse.  
  • Frihandel i krise, Ny Tid 10.12.05
    Hvem står for hva i WTO forhandlingene, og hvilke følger vil en kollaps få?
  • Jubler over norsk WTO-retrett, Dagens Næringsliv (NTB) 10.12.05
    Frivillige organisasjoner jubler over at Norge trekker alle krav til u-land i WTOs tjenesteforhandlinger (GATS) på områdene strømdistribusjon, vannforsyning og høyere utdanning.
  • Omfavnes av alle, Dagsavisen 10.12.05
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre har lykkes i å få både bønder og den ytterste venstresiden på sitt lag i WTO-forhandlingene.
  • - En ny kurs i praksis, Klassekampen 10.12.05
    SV og Senterpartiet triumferer når Norge trekker flere u-landskrav i WTOs tjenesteforhandlinger (Gats). - Det er grunn til å juble, sier SVs Ågot Valle. - Vi ser en ny kurs i praksis, sier Sps Magnhild Meltveit Kleppa.
  • Trekker krav mot u-land, Nationen 10.12.05
    Regjeringen kunngjorde i går at den vil trekke norske krav mot u-land i WTOs tjenesteforhandlinger. Men utenriksminister Støre vil ikke si regjeringens mening om en stor strid under oppseiling.
  • Fruktbøndene kan tape mest, Aftenposten 10.12.05
    Norske frukt- og grønnsaksbønder står mest utsatt til når det inngås en ny WTO-avtale for landbruksområdet.
  • Hvem er i dårlig selskap?, Debatt av Arild Hermstad i Dagsavisen 10.12.05
    Først til det enkle: Norge har felles interesser med de minste og fattigste u-landene med hensyn til behovet for tollbeskyttelse. På dette kanskje viktigste feltet er vi helt enige med Norges Bondelag!
  • Nå skrives memoarene, Kommentar av Gunnar Syverud i Nationen 10.12.05
    Doha-runden i WTO blir ingen utviklingsrunde ved å danse etter pipa til de landene som er opptatt av størst mulig eksport.
  • Fra Bretton Woods til WTO, Ny Tid 10.12.05
    Verdens handelsorganisasjon må tåle mye kritikk. Men hva er WTO?
  • Er fisk mat?, Debatt av Atle Sommerfeldt i Dagsavisen 09.12.05
    Norges linje i WTO er inkonsekvent: Samtidig som vi bidrar til å blokkere jordbruksavtalen med henvisning til matsikkerhet, stiller vi tøffe krav om at u-landa skal liberalisere fiskeriene sine. Norge har posisjonert seg på to ytterpunkter når det gjelder mat i WTO forhandlingene og vi kan ikke se at den nye regjeringen har justert denne posisjonen i tråd med egen regjeringserklæring.
  • Massemønstring mot WTO, Nationen 09.12.05
    Organisasjoner med til sammen minst 700.000 medlemmer advarer mot følgene av en ny WTO-avtale.
  • Bidrag til mer rettferdig handel, Kommentar av Gunnar Syverud i Nationen 09.12.05
    USA står for 36 prosent av verdens utslipp av klimagasser. I Montreal har landet fungert som bremsekloss. Det er freidig av et land som ennå ikke har ratifisert Kyoto-protokollen, med den begrunnelse at klimatiltakene vil ramme den amerikanske økonomien.  
  • Veiviser i WTO-jungelen, Aftenposten 08.12.05
    Gjennom G10, en gruppe på ni land, vil Norge vri så mye subsidier som mulig over i grønn boks. Forvirret? Les videre. 
  • Toll mot fattigdom?, debatt av Arild Hermstad i Aftenpsoten 08.12.05
    Aftenposten skriver på økonomisidene 18. november at Framtiden i våre hender har utgitt en rapport som støtter tidligere WTO-sjef Mike Moore i synet på at tollreduksjoner generelt vil redusere den globale fattigdommen. Jeg har behov for å nyansere denne referansen.
  • Bønder truer KN med kollekt-boikott, Vårt Land 08.12.05
    Bakgrunnen er konflikten om støtteordningene til norsk landbruk. KN mener vi må belage oss på å importere mer mat fra fattige land, og er kritiske til Norges posisjon i Verdens Handelsorganisasjon (WTO).   
  • Radarpar i WTO-forhandlingene, kommentar av Bjørn Eidem, direktør i Dagligvareleverandørenes forening, Nationen 07.12.05
    Vi har en landbruksminister som i tillegg til tradisjonell landbrukspolitikk også behersker internasjonal politikk. For første gang på en del år har vi også fått en utenriksminister som er virkelig operativ internasjonalt. Gahr Støres nettverk og evne til å få innpass i WTO-forhandlingenes indre krets er imponerende og det øker i veldig stor grad Norges muligheter til å øve reell innflytelse på forhandlingene.  
  • Terror, fattigdom og klima, kommentar av Roald Gulbrandsen i Dagens Næringsliv 07.12.05
    - Vi kan ikke vente oss all verden av WTO-møtet i Hong Kong neste uke, men ett lite skritt i riktig retning er langt bedre enn et stort sammenbrudd.
  • Boksflytting og dumping, Kronikk av Helge Christie i Nationen 06.12.05
    WTO foreslår å redusere toll i både sør og nord. Det betyr å tømme verktøykassa til fattige land.
  • Det er makt i de foldede hender, Debatt av Per Ole Ranberg i Nationen 06.12.05
    Men Kirkens Nødhjelp har trampet i kirkeorgelet på en slik måte at pipene spriker i alle retninger. Først hiver de seg ut i en debatt i frihandel ut fra strategien et skritt fram og to tilbake.
  • Nye utspill før Hongkong, Nationen 05.12.05
    I går ettermiddag kom WTO med nytt forslag til ministererklæring som går landbruket nærmere inn på klingen. Norge får spesialrolle i Hongkong.
  • Frihandel og fattige, Kronikk av Karl Helmer Solberg i Nationen 05.12.05
    Handel er viktig for utvikling av de fattigste landene men at frihandel vil være det viktigste tiltaket i fattigdomsbekjempelse er mildt sagt en grov misforståelse.
  • Hongkong svartelister WTO-motstandere, Stavanger Aftenblad (NTB-Reuteres) 05.12.05
    Hongkong skal ha svartelistet rundt 300 personer man frykter vil lage trøbbel under ministermøtet i WTO i Hongkong.  
  • Krever handling for friere handel, Dagens Næringsliv (NTB) 03.12.05
    Den internasjonale parlamentariker-union, IPU, krever at ministermøtet i WTO i desember må munne ut i mer enn tomt prat.
  • Støre blir sentral i WTO-forhandlinger, Dagens Næringsliv (NTB) 03.12.05
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) blir en av seks tilretteleggere i WTO-forhandlingene i Hongkong.
  • Feilmedisinering fra Unge Høyre, debatt av Heidi Brynhildsen Grande, Dagsavisen 03.12.05
    Han setter likhetstegn mellom frihandel og rettferdig handel. Frihandel-medisin mot fattigdom har vært utskrevet gjentatte ganger uten helbredende virkning. 
  • India: Flere hundre bønder har begått selvmord, VG (NTB) 03.12.05
    Flere hundre bønder i den rike indiske staten Maharashtra har begått selvmord i år på grunn av uteblitte avlinger, økt konkurranse fra importvarer og høye lån.
  • Bondeopprør mot julekort, Vårt Land 02.12.05
    Fjøsnissen er kjent for å lage trøbbel. Nå sår han splid mellom bønder og bistandsfolk.  
  • Et lite signal mot liberalismen, lederkommentar i Nationen 02.12.05
    En blomst til regjeringen for at den så raskt varsler at den vil følge opp Soria Moria-erklæringen og trekke noen av kravene til u-land om liberalisering av tjenestesektoren, de såkalte Gats-kravene.
  • I dårlig selskap, Debatt av Bjarne A. Undheim i Dagsavisen 02.12.05
    Forsvarerne av frihandel skyver ofte u-landene foran seg i et forsøk på å anstendiggjøre en liberalisering av matmarkedet. I Dagsavisen 22. november framsatte Arild Hermstad fra Fremtiden i våre hender (FIVH) en rekke feilaktige påstander som kan gjøre ham til alibi for markedsliberalistene.
  • Krever flere norske WTO-offer, Nationen 02.12.05
    Fiskarlaget krever at norske myndigheter skal gi fra seg flere norske interesser i WTO-forhandlingene i Hongkong.  
  • Støre vil trekke Gats-krav, Nationen 01.12.05
    Så er det klart: Stoltenberg-regjeringen vil trekke noen av de offensive kravene Bondevik-regjeringen fremmet om liberalisering av u-lands tjenestesektorer.
  • Forsterker laget før WTO-toppmøtet, Nationen 01.12.05
    Forventningene før det store WTO-toppmøtet i Hongkong i desember er moderate, men regjeringen ser seg likevel tjent med å sende tre statsråder til møtet.

Pressklipp fra november 2005 

  • Gamle WTO-beskyldninger om igjen, lederkommentar i Nationen 30.11.05
    Et rettferdig internasjonalt handelssystem må gi fordeler der det trengs, til dem som trenger det.
  • Løs flokene, Debatt av Ole-Jacob Christensen, Nationen 30.11.05
    Næringslivets Hovedorganisasjon presser nå regjeringen til å stå beinhardt på Norges krav til u-land når det gjelder markedsadgang for tjenester og industrivarer (herunder fisk). Dette er ingen god oppskrift på å løse flokene i WTO. Dagens floker skyldes særlig rike lands urokkelige vilje til å stå på egne krav.
  • Norske krav på kryss og tvers, Bergens Tidende 30.11.05
    Bønder mot oppdrettere. Slakterier mot matvarekjeder. NHO mot solidaritetsgrupper. Ikke lett å være norsk WTO-forhandler når kravene på hjemmebane spriker i alle retninger. 
  • - Vi bekrefter våre forpliktelser..., Nationen 29.11.05
    Trass i at mye av presset i forhandlingene har dreid seg om ting som de rike landene er interessert i, som liberalisering av handel med tjenester i WTOs tjenesteavtale Gats, gjennomsyres teksten av godord om at det er utviklingslandenes behov som skal ivaretas i denne forhandlingsrunden, kalt Doha-utviklingsrunden i WTO.
  • På de fattiges vegne, Kommentar av Gunnar Kagge i Aftenposten 29.11.05
    Både tilhengere og motstandere av friere verdenshandel hevder at de taler utviklingslandenes sak. Men ingen av dem ofrer stort for å hjelpe de fattige.
  • Utfordringer til regjeringen, Innspill fra Aksel Nærstad i Dagsavisen 29.11.05
    Den norske regjeringen må kreve full åpenhet i de forestående WTO-forhandlingene og nekte å godta at land settes på gangen i viktige forhandlinger.
  • Ingen gevinst for bondeoffer, Nationen 29.11.05
    Regjeringen risikerer å få lite og ingenting igjen for innrømmelsene den har gjort på landbruksområdet i WTO-forhandlingene, mener NHO.
  • Sære lille Norge, lederkommentar i Dagens Næringsliv, 28.11.05
    Norge krever full støtte og lukkede grenser for jordbruket og full frihandel for fisk i de pågående forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon WTO. Det er rart hvis ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre skammer seg når han kjemper for kravene om at Norge ikke skal gi noe som helst. 
  • Ja til friere tjenestehandel, debatt av Torbjørn Røe Isaksen, Dagsavisen 27.11.05
    Verden trenger mer fri og rettferdig handel, skriver lederen i Unge Høyre.
  • Enighet om sukkerreform, Dagsavisen (ANB-AP) 25.11.05
    EU mener nå reformen vil føre til at unionen står sterkere foran samtalene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
  • Sviket mot de fattige?, Kommentar av Thorbjørn Jagland i Dagsavisen 25.11.05
    Se hva den tidligere WTO-sjefen Mike Moore sier til Aftenposten: «En ny WTO-avtale vil gi utviklingslandene fem ganger mer å rutte med enn den samlede utviklingshjelpen som gis i dag».
  • Myter og fakta om WTO, Kronikk av Reidar Almås i Nationen 25.11.05
    Utfallet av Doha-runden er enno uvisst, men dette kan vera ei skjebnetid for norsk jordbruk, så det kan vera nyttig å presentere noen fakta. Når det gjeld eksport, ser det ut til å gå imot ei semje om å avskaffe eksportstøtte, som er så øydeleggjande både for verdshandelen og særleg for u-landa.
  • Ja til friere tjenestehandel, Debatt av Torbjørn Røe Isaksen i Aftenposten 25.11.05
    GATS-avtalen får nok lite oppmerksomhet på WTOs møte i Hongkong i desember. Vestens, inkludert Norges, dobbeltmoralske holdning til landbruksspørsmål sørger for det. Både fattige og rike land hadde tjent på liberalisering av tjenester.
  • Bruk folk og land, Kommentar av Sofie Mathiassen i Dagens Næringsliv 24.11.05
    Verdensbanken har flere ganger påpekt det urimelige i at Europa støtter hver ku med 2,5 dollar dagen samtidig som tre milliarder mennesker i verden lever av under to dollar dagen. I Norge støttes hver ku med ti dollar dagen. Det illustrerer at Norge er en av verstingene i de pågående forhandlingene innen Verdens Handelsorganisasjon (WTO), hvor jordbruket det store problemet. Norge er blant de land som sterkest kjemper mot friere handel med matvarer.
  • WTO-avtale for einkvar pris, Debatt av Lars-Henrik Michelsen i Aftenposten 24.11.05
    Leiaren av Utviklingsfondets ungdomsgruppe Spire, Ingvild C. Nærstad, forsvarar i Aftenposten 12. november eit mogleg norsk veto i Verdens handelsorganisasjon WTO, og argumenterer med at "det i hovedsak er felles interesser mellom fattige i utviklingsland og norske bønder når det gjelder landbruksavtalen i WTO".
  • Varsler nytt bonde-tilbud, Nationen 22.11.05
    Handelskommisær Peter Mandelson varsler at han kan komme til å gi motpartene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) litt mer på landbrukskutt. Det skjedde da han i går møtte EUs handelsministre i Brussel.
  • - Hongkong blir en mellomstasjon, Aftenposten 22.11.05
    Etter gårsdagens møte med EU tror ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre det vil bli noe sluttresultat under WTO-møtet i Hongkong i neste måned.
  • Mat og internasjonal solidaritet, Debatt av Arild Hermstad i Dagsavisen 22.11.05
    Dumpingen av mat fra vestlige land ødelegger livsgrunnlaget for bøndene i fattige land, som oftest utgjør flertallet i befolkningen.
  • Ny kurs i landbrukspolitikken, Debatt av Anne Osland i Nationen 22.11.05
    I WTO-forhandlingane er det heilt nye tonar. Mange av oss måtte spole revers på nyheitssendinga då utanriksministeren så klart og tydeleg sa at det er ei myte at norske bønder og vår matproduksjon er til hinder for utviklingsland.
  • Kompliserte WTO-forhandlinger, Kommentar av Hanne Eldby i Dagsavisen 21.11.05
    Verdensbankens beregninger viser at gevinsten av en sannsynlig WTO-avtale vil være langt mindre enn tidligere antatt, skriver Hanne Eldby.
  • Den fattige kjøper, Kommentar av Eva Bratholm i Dagbladet 21.11.05
    De store internasjonale selskapene satser på å produsere for de svære markedene i utviklingsland.
  • Hardt mot hardt i GATS, kommentar av Dag Seierstad, Nationen 19.11.05
    De fleste u-land nøler med å åpne seg så fullstendig for konkurranse utafra. 
  • Det er bevegelse i WTO-forhandlingene Nationen 18.11.05
    I går ble Norges alliansepartnere enige om hva de skal tilby i WTO av redusert intern støtte til landbruket. Afrikanske land er bekymret for fokuset på tollkutt.
  • Slakter krav fra bønder, Aftenposten 18.11.05
    Tidligere WTO-sjef Mike Moore langer ut mot kravet fra norske bønder om å bevare skyhøye tollsatser på mat fra utlandet. - Argumentene deres er vrøvl, sier han til Aftenposten.
  • Bønder og medier, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 18.11.05
    Bondelagsleder Bjarne Undheim mener norske journalister er kunnskapsløse i debatten om WTO. I Bondelaget er det annerledes. Der unngår man bevisst å søke informasjon.
  • WTO - mer enn bare bønder, Kommentar av Ivar A. Iversen i Dagsavisen 18.11.05
    Mens Norge mener toll er bra for bønder, mener vi toll er dårlig for fiskere. I WTO er alle seg selv nærmest.
  • Godtar større kutt i støtten, Aftenposten 18.11.05
    Norge godtar ytterligere kutt i landbruksstøtten, men kan ikke gå med på å senke tollen på matvarer enda mer.
  • Norge mot verden?, Debatt av Boye Bjerkholt i Morgenbladet 18.11.05
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre truer med veto hvis Norge ikke får gjennomslag for sine krav i WTO. Dette er ikke bare et utidig og alvorlig skremmeskudd fra et lite og rikt land som har bygd det meste av sin velstand på spesialisering og handel, men også et svært trist signal fra den nye regjeringen om at i kampen for å verne norsk landbruk mot omstillinger, må kampen mot fattigdom i verden vike. 
  • Ingen fredning av egne statsråder, Kommentar av Gunnar Syverud i Nationen 18.11.05
    - Vi har justert posisjonen noe, var alt Terje Riis-Johansen vedgikk. Men det hadde han ikke orientert Bondelaget om. Hva var dette for slags åpenhet? Det står da vitterlig i Soria Moria-erklæringen at regjeringen skal vise større åpenhet enn den forrige i WTO-saker.
  • Feil om WTO, Debatt av Jan Petersen i Nationen 18.11.05
    Under overskriften «Feil om WTO» benytter leder i Nordland Bonde- og Småbrukarlag Per-Anton Nesjan i Nationen onsdag 16. anledningen til å fremsette en helt åpenbar feil om WTO.
  • - Norge må ikke vise snillisme i WTO, Nationen 17.11.05
    Næringslivets Hovedorganisasjon advarer regjeringen mot å trekke noen av Gats-kravene mot u-land.
  • Forsvarer norske bønder, Dagsavisen 16.11.05
    Norske bønder kjemper samme kamp som fattige bønder i sør, hevder Utviklingsfondet som mener Framtiden i våre henders syn på handel er «skivebom». 
  • Feil om WTO, Debatt av Per-Anton Nesjan i Nationen 16.11.05
    Denne høsten har det versert usedvanlig mye feilinformasjon om hva WTO-forhandlingene dreier seg om. Det er i første rekke NRK og generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp som har prøvd å skape et feilaktig bilde av at det er et motsetningsforhold mellom fattige bønder i u-land og lokal matproduksjon i Norge.
  • Erkjennelse, Lederkommentar av Bjørgulv Braanen i Klassekampen 15.11.05
    Det er nødvendig å komme opp på et visst nivå for å kunne utnytte den frie verdenshandelen til sin fordel. Men på den annen side kan det jo hende at vi også leser «skjevt», at det frie markedets talsmenn virkelig har gode argumenter for at fattige land vil vinne på å frasi seg retten til å beskytte egen vare- og tjenesteproduksjon.
  • WTO og landbruksstøtte, Dagsavisen 15.11.05
    En ny avtale om tollkutt og regler for verdenshandelen skulle etter planen undertegnes i Hongkong 18. desember.
  • Politisk dobbeltspor, Lederkommentar i VG 15.11.05
    Norske bønder kan puste lettet ut, foreløpig. Det ser ikke ut til at Verdens handelsorganisasjon (WTO) klarer å bli enig om å redusere landbruksstøtten og tollsatser for landbruksprodukter på sitt ministermøte i Hongkong i neste måned.
  • Frihandel i våre hender, Dagsavisen 15.11.05
    For å bekjempe fattigdom må det lages mindre mat i Norge og importeres mer fra sør. Derfor må norske landbrukssubsidier kuttes, mener Framtiden i våre hender.
  • Ingen WTO-avtale for enhver pris, debatt av Ingvild C. Nærstad, Aftenposten 14.11.05
    Aftenposten argumenterer 10. november på lederplass for at Norge ikke skal gå inn for å stoppe en ny avtale i Verdens handelsorganisasjon WTO, og dermed (ifølge Aftenposten) sette norske bønders interesse foran interessene til bønder i fattige land.
  • I kamp mot seg selv, Kommentar av Håvard Narum i Aftenposten 12.11.05
    Norske kampfly til Afghanistan som skaper splid i SV. WTO-forhandlinger som er langt mer kompliserte enn Senterpartiet liker. Tydelige tegn på beslutningsvegring fra en miljøvernminister med liten politisk fartstid, og like tydelige tegn på handlekraft hos en utenriksminister som heller ikke kan skilte med en lang politikerkarrière.
  • WTO er de sterkes arena, Kommentar av Kari Gåsvatn i Nationen 12.11.05
    Det internasjonale handelsregimet er lagt opp slik at både småprodusenter og forbrukere fungerer som brikker for å øke profitten.
  • Mytar og fakta om WTO, Kronikk av Reidar Almås i Aftenposten 11.11.05
    Avvikling av norsk landbruk tener ikkje dei fattige i verda. Fattige uland ønskjer sjølve å verna matproduksjonen sin med toll. Sett under eitt har Noreg den lågaste gjennomsnittstollen for matvarer, fordi vi tar tollfritt inn alt vi ikkje dyrkar sjølve.
  • Norge er på banen, Debatt av Jonas Gahr Støre i Aftenposten 11.11.05
    Aftenposten skriver på lederplass 10.11. at Norge er i skammekroken i WTO og at det er "oppsiktsvekkende" at "Norge er beredt til å være med på å blokkere en ny avtale i Verdens handelsorganisasjon". Fokus er feil.
  • WTO-landene tviholder på ambisiøse mål, Aftenposten (NTB) 10.11.05
    - Konklusjonen er at vi trenger mer tid, sier landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp.) etter halvannet døgn med møter i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Men målet om få til en avtale i løpet av neste år står fast.
  • Støre minnet Lamy om norsk EU-kamp, Nationen 10.11.05
    WTO-avtalen kan lide samme skjebne som Norge EU-medlemskap dersom det norske landbruket ikke overlever, er utenriksminister Støres advarsel til WTO-direktør Lamy.
  • Norge i skammekroken, Lederkommentar i Aftenposten 10.11.05
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa i forgårs at Norge er beredt til å være med på å blokkere en ny avtale i Verdens handelsorganisasjon, WTO. Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse fra en utenriksminister i et lite land som er avhengig av et felles avtaleverk for internasjonal handel.
  • Gats-krav kan trekkes, Klassekampen 10.11.05
    Det er aktuelt å trekke norske krav til liberaliseringer i forhandlingene om tjenester i WTO, sier utenriksministeren.
  • SV glad for WTO-trøbbel, Nationen 10.11.05
    - Det er bra at WTO-prosessen har stoppet opp, sier SVs Bjørn Jacobsen. Jan Petersen mener Sp og Bondelaget har brakt Norge i bitter situasjon.
  • NRK og WTOKommentar av Kari Gåsvatn i Nationen 10.11.05
    Etter all mediedekningen av WTO de siste månedene er det nå nesten bare Dagens Næringsliv som tviholder på at WTO-forhandlingene er en kamp mellom norske bønder og fattige afrikanere. Men der i gården driver man jo korstog for markedsliberalismen og høstjakt på bøndene under dekke av omsorg for fattige.
  • Petersens forsøk på historieskriving, Kommentar av Gunnar Syverud i Nationen 10.11.05
    Når antydet Petersen sist muligheten for at Norge skulle legge ned veto? Når gikk utenriksminister Petersen ut og sa at man ikke kunne utelukke at Norge vil nekte å signere en WTO-avtale fordi betingelsene for norske bønder ville bli for vanskelige?
  • WTOs tidsplan sprekker, Dagens Næringsliv (NTB) 09.11.05
    Medlemslandene innser at de ikke vil nå målet om å få ferdig et utkast til en global handelsavtale på Hongkong-møtet i desember.
  • Ingen enighet i WTO-forhandlinger, Dagsavisen (ANB) 09.11.05
    Norge og de andre medlemmene i WTO klarte ikke å bli enig om nye avtaler om kutt i toll på landbruksprodukter under forhandlingene tirsdag.
  • Mistet troen på avtale i år, Aftenposten 09.11.2005
    Norsk fiskerinæring fryker at landbruksinteressene kan velte en ny avtale om verdenshandelen.
  • WTOs tidsplan sprekker, Støre lufter veto, Nationen (NTB) 09.11.05
    Tidsplanen for WTO-forhandlingene sprekker. Landene innser at de ikke vil nå målene for Hongkong-møtet i desember. Samtidig utelukker ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge kan sette foten ned for uakseptable tollkutt.
  • EU gir ikke mer i WTO-forhandlingene,Dagens Næringsliv (NTB) 08.11.05
    Norge og EU er under hardt press for å gi u-land bedre markedsadgang for landbruksvarer. - Jeg vil ikke gi noe mer, sier EUs forhandlingsleder.
  • Støre under hardt press, Dagsavisen 08.11.05
    Jonas Gahr Støre vil selge seg og Norge dyrt når han i dag blir bedt om å kutte enda mer i støtten til norske bønder.
  • Skjebnedøgn for bønder, Nationen 08.11.05
    Når Jonas Gahr Støre og Terje Riis-Johansen i dag setter seg på et innleid fly til Genève, kan det innebære et være eller ikke være for en WTO-avtale.
  • Hardt handels-press på Norge, Lederkommentar i Dagsavisen 08.11.05
    Norges store problem i utviklingssammenheng er at vår posisjon i WTO bidrar til å legitimere subsidieregimene til EU og USA. Og disse er svært skadelige både for de aller fattigste landene som blir oversvømt av subsidierte varer, og for ganske fattige land som ikke får tjene penger på landbrukseksport.
  • Om å hjelpe u-landene, Replikk av Jørgen Jensehaugen i Nationen 08.11.2005
    Hvis det er sleiphet det går på, vil jeg anbefale Hegnar å være mindre tvetydig, og hvis det er egoisme det går på anbefaler jeg Hegnar å lytte til ACP-landene, og ikke til EU og USA. Man hjelper ikke verdens fattige ved å gi verdens rike gunstigere spilleregler.
  • Frihandel rett vest, Lederkommentar i Aftenposten 07.11.05
    Det ble ingen frihandelsavtale i Mar del Plata denne gangen. Noe av årsaken ligger i skepsisen til USAs motiver. Men først og fremst skyldes det usikkerheten om hva forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) vil føre til. WTO vil lage regler for verdenshandelen som vil berøre oss alle, også de 34 møtedeltagerne i Argentina.
  • Ingen enighet om frihandel, Dagsavisen (ANB-AP) 07.11.05
    De 34 deltagerlandene ved det panamerikanske toppmøtet klarte ikke å bli enige om å gjenoppta samtalene om et felles frihandelsområde til våren.
  • Vil kutte tollen, Aftenposten 05.11.05
    Folk flest sier at Regjeringen best kan hjelpe fattige land ved å åpne for friere handel. Få har tro på mer penger til FN og økt bistand.
  • Intellektuell stagnasjon og skadelig vanetenkning, Kommentar av Per Østvold i Aftenposten 04.11.05
    Vårt verdensøkonomiske system, slik det fremmes av Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet - og her kan vi også ta med Verdens handelsorganisasjon, WTO - dømmer mennesker til døden hver eneste dag. Ett skritt i riktig retning er å skyve den multilaterale bistanden fra Verdensbanken til utviklingsprogrammer og nødhjelpstiltak i regi av FN-organer, slik regjeringserklæringen tar til orde for.
  • Kutt subsidiene!, Kommentar av Atle Sommerfeldt i Dagbladet 04.11.05
    Den nye regjeringen må erkjenne at tollreduksjoner på jordbruksvarer ikke er verdt noe for utvikling så lenge EU, USA og Norges G10-gruppe får opprettholde dagens subsidieformer.
  • Globalisert hykleri, Kronikk av Knut Dæhlen i Nationen 03.11.05
    De fleste av de vestlige industrilandene har bygget opp sitt næringsliv ved å beskytte utvalgte sektorer. Når vi deretter hevder at markedene må åpnes for fri konkurranse, trekker vi i virkeligheten opp stigen etter oss, og vi gir ikke de fattige landene muligheten til å føre den samme økonomiske politikk de vestlige industrilandene gjorde for å bli velstående. «Gjør som vi sier, ikke som vi gjorde,» blir budskapet.
  • Norge må skifte lag, Debatt av Pål Hellesnes i Nationen 03.11.05
    Den nye regjeringa burde i WTO-forhandlingene jobbe for å bygge allianser med land i den 3. verden som motarbeider den ultraliberalistiske linja på handel med landbruksprodukter.
  • Stampe i WTO-forhandlingene, Aftenposten 02.11.05
    Lederen av WTOs landbruksforhandlinger ser mørkt på utsiktene til å nå frem til en avtale i høst.
  • G10 morsker seg mot EU, Nationen 02.11.05
    EUs forslag til tollkutt har ikke løsnet forhandlings-knuten i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Norges gruppe, G10, vil ikke finne seg i diktat.
  • Er redd WTO-skade ikke kan repareres, Nationen 02.11.05
    Men jeg tok denne jobben også for å gjøre en WTO-jobb. Jeg har ett fokus, og det er å skaffe oss handlingsrom nasjonalt, sier Riis-Johansen.
  • Trekk Norges krav, kommentar av Knut Hjelleset, Nationen 01.11.05
    Soria Moria-erklæringen: «Regjeringen vil revurdere alle krav Norge har stilt til u-landene om liberalisering av tjenestesektoren». Det er på tide. Norge har i WTO krevd privatisering av vannverk i Kenya, privatisering av utdanning i Sør-Afrika og en rekke andre krav om nedbygging av offentlige tjenester i andre land.     

For eldre presseklipp, prøv søk på "wto", "handel", "gats" o.l. på Global.no's medieklipp


onsdag 30. november 2005

Lederkommentarer


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 19. april
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?