Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2007

Sider:  « 1234 »
Norsk FN-politikk uten FN?
tirsdag 18. september 2007

Norsk FN-politikk uten FN?

- Er vi på vei mot en FN-ledet verdensorden?, spurte utenriksminister Jonas Gahr Støre da han redegjorde for regjeringens FN-politikk for noen uker siden. Denne helga fikk han svar i en kronikk av Veslemøy Lothe Salvesen ved UNDPs nordiske kontor. Hun mener Norge utfordrer FNs rolle som koordinator og fragmenterer det etablerte multilaterale systemet.


Med Verdensbanken mot skatteparadis
torsdag 13. september 2007

Med Verdensbanken mot skatteparadis

I desember erklærte statsrådene Erik Solheim og Kristin Halvorsen krig mot skatteparadiser. Denne uken gikk den rødgrønne regjeringen et skritt videre og kunngjorde at Norge tar ledelsen i en internasjonal arbeidsgruppe om skatteparadis - og har fått Verdensbanken med.


Helhetlig Afrika-politikk
mandag 03. september 2007

Helhetlig Afrika-politikk

- Norge trenger en fornyet Afrika-politikk som kan se utviklingspolitikk og utenrikspolitikk i sammenheng, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget i februar i fjor. Sist uke kom resultatet: Plattform for en helhetlig Afrika-politikk.


Fairtrade - kurerer gruff?
fredag 31. august 2007

Fairtrade - kurerer gruff?

"Rettferdig handel for 15 milliarder: Bare dråper til kaffebøndene". Slik ble Dagens Næringslivs lørdagsmagasins hovedsak slått opp på avisas forside sist lørdag. En rettferdig presentasjon av rettferdig handel?


Refleks - Støres "snakkis" om utenrikspolitikk
mandag 27. august 2007

Refleks - Støres "snakkis" om utenrikspolitikk

Ifjor luftet utenriksminister Jonas Gahr Støre ønsket om en "snakkis" om utenrikspolitikk. Sist uke gikk startskuddet på Universitetet i Oslo. Foran fullstappet storsal på Chateu Neuf foredro Støre om "Norge i en ny tid". Prosjektet har fått navnet "Refleks" og skal munne ut i en stortingsmelding neste år.


Sommerens bistandsdebatt
onsdag 22. august 2007

Sommerens bistandsdebatt

Bistandsdebatten i Norge ble trappet opp utover våren og fortsatte i sommermånedene. Det har vært en debatt om bl.a. makt og gode intensjoner; om aktørenes og forskernes bindinger og egeninteresser; om myter og virkelighet og om hvorvidt bistand i det hele tatt virker. Og vi har selvsagt hatt "debatten om debatten".


Oljefondet i skatteparadis
tirsdag 17. juli 2007

Oljefondet i skatteparadis

Verdensmagasinet X fant at Statens Pensjonsfond - Utland (oljefondet) hadde investert milliarder av kroner i kjente skatteparadiser, samtidig som regjeringen har erklært "krig" mot skatteparadiser. Saken fikk førsteside i Aftenposten - og påfølgende debatt sist helg.


Kunnskap-holdning-handling
torsdag 12. juli 2007

Kunnskap-holdning-handling

En ny undersøkelse viser at de fleste av oss tror situasjonen i u-land er mye verre enn den faktisk er. Til tross for det - eller kanskje nettopp derfor? - viser den samme undersøkelsen at 9 av 10 nordmenn er villige til å gjøre en innsats for å bekjempe fattigdom. - Pinlig, sier utviklingsministeren om vårt kunnskapsnivå, men kanskje er det ikke så farlig?


Behov for nytt partnerskap for å nå tusenårsmålene?
tirsdag 10. juli 2007

Behov for nytt partnerskap for å nå tusenårsmålene?

- I mål om tusen år?, spør Aftenposten i forbindelse med FN-rapporten om arbeidet med tusenårsmålene - halvveis i perioden fram mot 2015. - En skandale, sier utviklingsminister Erik Solheim om framdriften, mens en av målenes "jordmødre" tar til orde for et nytt partnerskap mellom rike og fattige land.


fredag 22. juni 2007

Følg bistandsdebatten på rorg.no

I 2006 startet en ny type bistandsdebatt med utgangspunkt i grunnleggende kritikk av bistanden, der professorene Terje Tvedt og Øyvind Østerud har vært sentrale premissleverandører. Følg debatten på rorg.no, der vi samler debattinnleggene fortløpende.


Globalt frimureri
onsdag 13. juni 2007

Globalt frimureri


Av Marte Nilsen, leder i Attac Norge

Vel hjemme igjen fra Rostock og protestene mot G8 er i alle fall én ting klart som dagen: Å støtte opp om G8 er det samme som å trampe på FN.


Utviklingspolitisk redegjørelse - og debatt
mandag 11. juni 2007

Utviklingspolitisk redegjørelse - og debatt

Foran utviklingsministerens utviklingspolitiske redegjørelse til Stortinget på fredag fremmet de fem store norske bistandsorganisasjonene krav om at regjeringen innfrir løftet om mer penger til bistand. I redegjørelsen og stortingets debatt, såvel som på ministerens åpne møte med sivilsamfunnet i etterkant, var det imidlertid debatt om utviklingspolitikken som sto i sentrum.


Stortinget vil ha helhetlig debatt om IMF og utviklingspolitikk
fredag 01. juni 2007

Stortinget vil ha helhetlig debatt om IMF og utviklingspolitikk

Et bredt flertall på Stortinget, alle unntatt Fremskrittspartiet, ber nå regjeringa vurdere hvordan Stortinget på best mulig måte kan bli invitert til å diskutere IMFs politikk overfor utviklingslandene som en del av en helhetlig utviklingspolitikk.


En folkedebatt om Afrikas Forente Stater
tirsdag 29. mai 2007

En folkedebatt om Afrikas Forente Stater

Mens både den norske og danske regjeringen finpusser sine nye afrika-strategier inviterer Afrikaunionen (AU) til en offentlig konsultasjon om utvikling av Afrikas Forente Stater. Forslaget skal opp, som eneste sak på dagsorden, på AUs toppmøte i begynnelsen av juli.


Terje Tvedt roper ”Forsiktig i svingdørene!”
fredag 25. mai 2007

Terje Tvedt roper ”Forsiktig i svingdørene!”


Av John Y. Jones, Networkers South/North

Er det luksus å stille spørsmål om habilitet i et lite land som vårt? Må vi leve med gjenbruk av de få kompetente ressursene vi har? Og blir i så fall Terje Tvedts advarsel mot det han kaller svingdørskulturen i norsk bistands- og utenrikspolitikken, bare akademisk pirk?


Sider:  « 1234 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 09. desember
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?