Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2007

Sider:  « 1234 »
Regjerningens patentpolitikk truer det biologiske mangfoldet
onsdag 23. mai 2007

Regjerningens patentpolitikk truer det biologiske mangfoldet


Av Bell Batta Torheim, Tor Skudal og Rosalba Ortiz i Biologisk mangfoldgruppa i Utviklingsfondet

På den internasjonale dagen for biologisk mangfold kan regjeringen si seg fornøyd med sin innsats i internasjonale miljøforhandlinger for å sikre en bærekraftig forvaltning av naturressursene. Men dens patentpolitikk på nasjonalt nivå gjør at de internasjonale bestrebelsene fremstår som tomme løfter.


Quo Vadis Verdensbanken?
lørdag 19. mai 2007

Quo Vadis Verdensbanken?

Igjen står striden om makt og innflytelse, såvel som form og innhold, i Verdensbanken. Norges mann i Verdensbanken, Svein Aas, kaller imidlertid Wolfowitz' avgang en "lederskapskrise" og mener ellers at Wolfowitz' strategi ikke lå langt fra de nordiske og baltiske landenes prioriteringer, koordinert av Erik Solheim. Er dette i tråd med Soria Moria-erklæringen?


G8-toppmøtet 2007 og Afrika
fredag 18. mai 2007

G8-toppmøtet 2007 og Afrika

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har lovet at Afrika skal stå høyt på dagsorden under Tysklands ledelse både i EU og i riklandsgruppen G8. Er det et godt tegn for Afrika?


"Snobb snyltet på sultende folk"
tirsdag 08. mai 2007

"Snobb snyltet på sultende folk"

"Snobb snyltet på sultende folk" skrev E24 sist helg og presenterte oss for nok en korrupt afrikaner etter at en britisk domstol fant Zambias tidligere president, Frederick Chiluba, skyldig i omfattende korrupsjon. Slike oppslag kan være god "mat" for årets kampanje fra SAIH: vårt bilde av Afrika.


Bistandsdebatt i Stortinget
torsdag 26. april 2007

Bistandsdebatt i Stortinget

Om ikke alle er enige i størrelsen på bistandsbudsjettet, så er det bred enighet om betydningen av kritisk debatt om kvalitet og innhold, såvel som om bistandens rolle, betydning og forutsetninger. Det viste tirsdagens interpellasjonsdebatt om bistand i Stortinget, der utviklingsminister Erik Solheim trakk opp 4 avgjørende punkter.


Wolfowitz ut?
mandag 23. april 2007

Wolfowitz ut?

- Kampen mot korrupsjon er viktig for oss, sa utviklingsminister Erik Solheim da korrupsjonsekspert Eva Joly i mars i år ble engasjert av Verdensbankens leder. Nå er Solheim en av svært mange som reagerer kraftig på korrupsjonsanklagene mot Verdensbankens leder selv. Korrupsjonsanklagene har gitt Wolfowitz banesår, skrev Aftenposten og i dag skriver tidligere bankansatte det samme i et åpent brev i Financial Times.


Helsepersonell - og behov i rike og fattige land
onsdag 18. april 2007

Helsepersonell - og behov i rike og fattige land

I Verdensmagasinet X' temanummer om hjerneflukt varslet utviklingsminister Erik Solheim før påske en ny innvandringsdebatt. Debatten kom umiddelbart - med stor temperatur og anklager om at Solheim ville "støvsuge fattige land for helsearbeidere". I gårsdagens interpellasjonsdebatt i Stortinget var det bred enighet om at det ikke skal skje.


Litteratur og nettressurser om internasjonale utviklingsspørsmål
tirsdag 17. april 2007

Litteratur og nettressurser om internasjonale utviklingsspørsmål

For den som vil under huden på dagens globale utviklingsspørsmål og bedre forstå den internasjonale utviklingen i vår tid finnes det en nærmest ugjennomtrengelig jungel av litteratur og nettressurser. Nå har professor Tore Linné Eriksen ved Høgskolen i Oslo laget en oppdatert veiviser inn i denne jungelen.


Afrika - etter 50 års uavhengighet
onsdag 14. mars 2007

Afrika - etter 50 års uavhengighet

- En gang var Afrika kontinentet for de store drømmer, skriver Simen Sætre i Morgenbladet, i et tilbakeblikk på Afrika i anledning 50-årsmarkeringen for Ghanas uavhengighet. Markeringen er for mange også en anledning til refleksjon, i Afrika og utenfor, over Afrikas skjebne og veien videre.


- Utviklingsland må gis langt større innflytelse....
torsdag 08. mars 2007

- Utviklingsland må gis langt større innflytelse....

I Soria Moria-erklæringen gikk de rødgrønne regjeringspartiene inn for demokratisering av Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) og at utviklingsland må gis langt større innflytelse. Det er lettere sagt en gjort, men det jobbes med saken - hvertfall i andre land. Neste uke reiser Ågot Valle (SV) til Sør-Afrika for å drøfte Verdensbankspørsmål med parlamentarikerkolleger.


Nye etiske skritt i oljefondsforvaltningen
onsdag 28. februar 2007

Nye etiske skritt i oljefondsforvaltningen

I oppfølgingen av de etiske retningslinjene for oljefondet (Statens pensjonsfond - utland) tar Norges Bank nå skrittet ut i neste utfordring: aktivt eierskap. Som forvalter av et av verdens største fond vil de i første omgang bruke sin eiermakt til sette fokus på etiske spørsmål knyttet til barnearbeid og mektige oljeselskapers lobbyarbeid knyttet til miljø- og klimaspørsmål.


Dilemma.dk
tirsdag 27. februar 2007

Dilemma.dk

Etter initiativ fra utviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har et dansk konsulentbyrå etablert dilemma.dk og danske kjendiser er hentet inn for å velge ut gode bistandsprosjekter. Målsettingen er "at give fattige i Afrika et bedre liv og at øge danskernes engagement i og viden om ulandsbistand". Prosjektet går sin gang, tross massiv motstand fra både fagmiljøet og det politiske miljø.


Norge trekker støtte til omstridt fond
fredag 23. februar 2007

Norge trekker støtte til omstridt fond

Politisk rådgiver i UD, Thorbjørn Urfjell (SV), gjorde det onsdag klart at Norge vil trekke støtten til PPIAF, et omstridt fond som bl.a. har fremmet privatisering av vann i utviklingsland.


Venstrevind på ville veier?
onsdag 21. februar 2007

Venstrevind på ville veier?

Venezuelas omstridte president og "venstrevind", Hugo Chavez, tapte ifjor kampen om en plass i FNs sikkerhetsråd, men ble gjenvalgt som president på hjemmebane med solid margin. Nå har han imidlertid sikret seg vide fullmakter fra parlamentet og det stilles i økende grad kritiske spørsmål - også fra Chavez' venner. Er han en venstrevind på ville veier?


Sofie-prisen til "Gröna Bror"
mandag 19. februar 2007

Sofie-prisen til "Gröna Bror"

Jens, Helen og Kristin snakker om det, men Göran gjorde det. Sist uke fikk Sveriges tidligere statsminister, Göran Persson, Sofie-prisen 2007 for sitt politiske lederskap innenfor klimapolitikken. Men nå kreves det ikke lenger bare utslippskutt, fattige land bør også få erstatning for påførte klimaproblemer, mener Aksel Nærstad i Utviklingsfondet.


Sider:  « 1234 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?