Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2008

Sider: 123 »
- 2009 er året for klimaendring
tirsdag 16. desember 2008

- 2009 er året for klimaendring

- Året som kommer er året for klimaendring, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Poznan i Polen sist uke. Lite konkret kom ut av klimaforhandlingene i Poznan, men likevel tror mange det er håp om at viktige framskritt kan gjøres på neste års klimatoppmøte i København.


- Vi sletter fattige lands gjeld
tirsdag 09. desember 2008

- Vi sletter fattige lands gjeld

"Slett ikke ferdig" var tittelen på en rapport som Slett u-landsgjelda (SLUG) la fram tidligere i høst. Sammen med Changemaker og Kirkens Nødhjelp fikk de med seg alle ungdomspartilederne bak sine krav til miljø- og utviklingsministeren om illegitim gjeld og ansvarlig långivning. - Vi sletter fattige lands gjeld, svarte Erik Solheim i Dagbladet i går, men på FN-konferansen om finansiering for utvikling i Doha var det liten vilje til framdrift.


TV-aksjonen med "fordummende stereotypier av verden"
onsdag 03. desember 2008

TV-aksjonen med "fordummende stereotypier av verden"

- Jeg lover at pengene fra TV-aksjonen vil bli brukt for å oppnå størst mulig effekt for verdens fattige, sa generalsekretær Marte Gerhardsen da NRK i sommer kunngjorde at TV-aksjonen 2009 vil gå til CARE. Nå reiser professor Terje Tvedt på ny kritisk debatt om den årlige TV-aksjonen, som han mener har skapt "mektige, men samtidig fordummende stereotypier av verden".


Finansiering for utvikling i en krisetid
tirsdag 25. november 2008

Finansiering for utvikling i en krisetid

Til helga starter FN-konferansen om finansiering for utvikling (FfD), som skal følge opp vedtakene og løftene fra det såkalte "høynivåmøtet" i Monterrey i 2002. I Soria Moria-erklæringen lovet den rødgrønne regjeringen å gå foran i arbeidet for nye finansieringsmekanismer, men lett har det ikke vært. Kanskje kan høstens finanskrise gi grunnlag for ny vilje til handling?


Med G20 mot Bretton Woods II?
onsdag 19. november 2008

Med G20 mot Bretton Woods II?

Finanskrisen i USA, som denne høsten rammet verden, førte til at den britiske statsministeren Gordon Brown i oktober tok til orde for et nytt "Bretton Woods". Mange deler lignende visjoner, men G20-møtet i New York sist helg ble ikke noe skritt i den retning. Kritikerne er neppe overrasket, men her hjemme er bl.a. Dagens Næringsliv godt fornøyd med utfallet.


Menneskerettighetene truet i FN?
torsdag 13. november 2008

Menneskerettighetene truet i FN?

I disse dager markeres 60-årsdagen for FNs menneskerettighetserklæring, men mange er urolige for jubilantens framtid. En rapport fra European Council for Foreign Relations (ECFR) hevder at Europa, som følge av maktforskyvninger i verdenssamfunnet, nå taper kampen om menneskerettighetene i FN. Et viktig slag om ytringsfriheten vil stå neste år i forbindelse med oppfølgingen av Durban-konferansen (2001) om rasisme og diskriminering.


Makt og avmakt i Kongo
mandag 10. november 2008

Makt og avmakt i Kongo

FNs generalsekretær Ban Ki-moon frykter at konflikten i Øst-Kongo kan bli en regional storkrig, samtidig som den økende volden gjenspeiler FNs vedvarende avmakt i regionen. Nå kreves det handling fra det internasjonale samfunn, særlig i forhold til beskyttelse av sivilbefolkningen, men hva kan gjøres for å løse konflikten?


- Tusenårsmål i krise
mandag 27. oktober 2008

- Tusenårsmål i krise

Gjennom en internasjonal kampanje som ble avsluttet sist uke har 116 millioner mennesker over helt verden stått opp for FNs tusenårsmål. Likevel, til tross for omfattende mobilisering, er det langt igjen til målene nås. Fokus må endres fra utviklingsmål til utviklingsstrategi, mener forfatterne av rapporten "Tusenårsmålsprosjektet i krise".


Den nye bistandsdebatten
torsdag 09. oktober 2008

Den nye bistandsdebatten

Utviklingspolitikken er i støpeskjeen og den nye bistandsdebatten ruller videre med engasjerte aktører og deltakelse fra et bredt politisk spekter. Fritt Ords seminar om "Nye tanker om bistand", der kritiske røster fra Sør deltok, har fått mye oppmerksomhet, men debatten går også andre steder.


Sursøte miljø- og utviklingsbudsjetter for 2009
onsdag 08. oktober 2008

Sursøte miljø- og utviklingsbudsjetter for 2009

Med rekordstore økninger i både miljø- og utviklingsbudsjettet var kanskje miljø- og utviklingsminister Erik Solheim det gladeste statsråden i går. Mange miljø- og utviklingsorganisasjoner gleder seg med ham, men budsjettøkningene har en sursøt ettersmak.


Det rødgrønne utviklingsbudsjettet 2009
tirsdag 07. oktober 2008

Det rødgrønne utviklingsbudsjettet 2009

- Stor økning til regnskog, kvinner og utdanning, heter det i UDs pressemelding om statsbudsjettet for 2009, men den største "budsjettvinneren" på bistandsbudsjettet er flyktningetiltak i Norge. Målet om 1% til bistand innfris, men kanskje ikke for første gang?


- Ser vi slutten på nyliberalismens dominans?
torsdag 02. oktober 2008

- Ser vi slutten på nyliberalismens dominans?

Finanskrisen i USA preger nyhetsbildet over hele verden og sår grunnleggende tvil om drivkreftene i de siste tiårenes økonomiske globalisering. - Ser vi slutten på nyliberalismens dominans?, spør bl.a. Marianne Marthinsen (Ap). I natt godkjente senatet i USA en redningspakke på 850 milliarder dollar, men hvem eller hva som reddes er det ulike meninger om. 


Bedre med mindre bistand?
mandag 22. september 2008

Bedre med mindre bistand?

Vi har så det rekker og vil gjerne hjelpe andre. I sommer tok Jan Egeland til orde for å doble bistanden. - Vi bør begrense oss, mener imidlertid Jonathan Glennie fra Christian Aid, som i en ny bok hevder at mer bistand ikke nødvendigvis er bedre. Og Sør-senterets Yash Tandon har skrevet bok om hvordan utviklingsland kan frigjøre seg fra utviklingshjelp som ikke hjelper.


Sivilsamfunnet i Øst-Europa på fremmarsj
fredag 19. september 2008

Sivilsamfunnet i Øst-Europa på fremmarsj

Med utvidelsen av EU trekkes også Øst-Europa sterkere inn i det internasjonale utviklingssamarbeidet. Tidligere mottakerland blir givere, bistandsforvaltninger etableres og bygges opp og frivillige organisasjoner trekkes inn i bistand, utviklingspolitikk og opplysningsarbeid.


Utviklingspolitikk - mer enn fordeling av bistandsmilliarder!
mandag 15. september 2008

Utviklingspolitikk - mer enn fordeling av bistandsmilliarder!

- Det er på høy tid at vi gjør norsk utviklingspolitikk til noe mer enn et spørsmål om fordelingen av 22 milliarder bistandskroner, skrev utviklingsminister Erik Solheim i et innlegg i Dagbladet i går, etter at utviklingsutvalget sist uke la fram sin sluttrapport. Uka før lanserte UD boka "Norske interesser - utenrikspolitikk i en globalisert verden". Motsetninger?


Sider: 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?