Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2013

Sider:  « 123
Oljefondet og utviklingspolitikken
onsdag 13. mars 2013

Oljefondet og utviklingspolitikken

Årsrapporten for Statens pensjonsfond utland (oljefondet) viser at avkastningen i fjor var på hele 447 milliarder kroner - omtrent 15 ganger Norges årlige utviklingsbudsjett. I følge Finansdepartementet er denne avkastningen avhengig bærekraftig utvikling globalt, men tross etiske retningslinjer er det grunn til å spørre: bidrar forvaltningen av fondet til en slik utvikling? Nei, svarer mange, men hva vil våre politiske partier gjøre med det?


UDs omstridte pressestipend videreføres
torsdag 07. mars 2013

UDs omstridte pressestipend videreføres

Til tross for en ny runde med hard kritikk velger utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) å vidreføre UDs omstridte praksis med pressestipend i forbindelse med statsrådens egne reiser. - Skuffende, sier daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel Aas, som sammen med Norsk Journalistlag og Internasjonal Reporter ikke en gang har fått svar på sitt brev til Holmås sist sommer med forslag om en alternativ stipendordning.


Utviklingspolitikk i valgkampen - så langt
fredag 01. mars 2013

Utviklingspolitikk i valgkampen - så langt

Med frivillige organisasjoner som pådrivere og vaktbikkjer har utviklingspolitikk og bistand utvilsomt stått på dagsorden det siste året, godt hjulpet av NRKs dokumentarserie "Den gode viljen". Likevel, i den grad dette også har vært valgkamptema skyldes det primært én mann: Høyres Peter S. Gitmark. Neste uke møter utviklingsminister Heikki Holmås (SV) sjefen hans, Erna Solberg (H), til debatt på Utviklingskonferansen 2013 i regi Kirkens Nødhjelp.  


Næringsliv og utvikling
fredag 22. februar 2013

Næringsliv og utvikling

En slags ny utviklingspolitisk konsensus synes å ha vokst fram i Norge den siste tiden: Utvikling krever økonomisk vekst OG fordeling - og næringslivet har en sentral rolle. I jakten på vinn-vinn løsninger og samstemt politikk for utvikling er spørsmålet: hvordan? - Er det gitt at lønnsomme investeringer gir god utvikling? spør Andrew Preston i ForUM. 


LoVeSe - et usikkert klimapolitisk værvarsel
tirsdag 19. februar 2013

LoVeSe - et usikkert klimapolitisk værvarsel

Spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) er kanskje et knøttlite symbol i den store sammenhengen, men det engasjerer! De politiske partiene tvinges til å ta standpunkt foran Klimavalget 2013. Det klimapolitiske værvarselet er imidlertid usikkert og saken splitter både blant de rødgrønne regjeringspartiene og de borgerlige opposisjonspartiene. Vi har samlet partienes foreløpige politikk (energi og klima) - før landsmøtene.


Den gode viljen og oljespagaten
fredag 01. februar 2013

Den gode viljen og oljespagaten

Oljen - hjemme og ute - har gitt Norge stor velstand og et velfylt pensjonsfond, men gir norske oljeselskaper i fattige land en vinn-vinn situasjon som bidrar til vekst og fordeling også der? Ukens episode av NRK-dokumentaren "Den gode viljen" gir ingen klare svar. Er dét godt nok for Høyres nye utviklingspolitiske imperativ: "Do no harm"?


Skatt og utvikling på dagsorden
fredag 25. januar 2013

Skatt og utvikling på dagsorden

Skatt og utvikling er på dagsorden som aldri før: skatt og fordeling, skatteflukt, skatteparadiser, skjulte penger og skatteparadisfrie soner. Denne uka spør Attac: Hva gjør banken din?, samtidig som EUs utenriksministre åpner for skatt på finanstransaksjoner. Ligger det an til at partiene tar opp dette i sine programutkast, at skattefokuset vil styrke utviklingspolitikken og gi mer skatterettferdighet, vekst, fordeling og utvikling i årene fremover?


Klimavalgkampen 2013 er i gang
fredag 18. januar 2013

Klimavalgkampen 2013 er i gang

- Grip mulighetene! var oppfordringen fra "Olje-Ola" til NHOs årskonferanse "Oppdrag Energi". En olje- og gassboom er på vei og selv starter Borten Moe (Sp) gjerne boring i Lofoten allerede i år. Natur og Ungdom krever at høsten blir et klimavalg, "klimagarantistene" Venstre og SV presses og i årets vårkampanje vil Spire lansere kravet om et framtidsombud. Klimavalgåret 2013 er i gang.


Den gode viljen
tirsdag 15. januar 2013

Den gode viljen

NRKs dokumentarserie om norsk bistand, "Den gode viljen", startet sist uke og spurte blant annet: skader vi mer enn vi hjelper? Spørsmålet har blitt stilt mange ganger gjennom de senere årenes kritiske bistandsdebatt, men om svaret skulle være "ja" når alle forhold er veid for og imot er det kanskje ikke "den gode viljen" som bør få skylda? Debatten går.


Klima- og utviklingstanker ved årsskiftet
fredag 04. januar 2013

Klima- og utviklingstanker ved årsskiftet

Nyttårstid er tid for ettertanke og refleksjon, også om internasjonale miljø- og utviklingsspørsmål. Vi har sett på nyttårskommentarene - om håp og bekymringer for klodens framtid, om klima (og energi), Europas usikre framtid, Den arabiske våren (vinteren?), endringer i globale maktforhold og en rekke andre utviklingstrekk og konfliktområder som vil kunne prege året som kommer for fattig og rik - og kanskje norsk valgkamp?


Sider:  « 123
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 08. desember
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?