Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2014

Sider: 123 »
Piketty, Scheel og skatterettferdighet
onsdag 17. desember 2014

Piketty, Scheel og skatterettferdighet

I utviklingsdebatten 2014 har "ulikhet" dominert problemforståelsen og "skatterettferdighet" løsningen. "Trickle Down" funker ikke og den økonomiske veksten har blitt skjevt fordelt under globaliseringens "kappløp mot bunnen". Thomas Piketty har kartlagt problemet, men har Scheel-utvalget funnet de løsningene som best for Norge - og verden? Her hjemme skjøt debatten om ulikhet og skatt fart da Piketty sist fredag besøkte Oslo.


Utviklingsbudsjettet og -politikken 2015
torsdag 11. desember 2014

Utviklingsbudsjettet og -politikken 2015

Etter en lang budsjetthøst er mange nå glade for at KrF og V berget "bistandsprosenten", at den varslede konsentrasjonen av bistanden ble dempet og at det var enighet om økte bevilgninger til bl.a. utdanning og FNs klimafond. For utviklingspolitikken på lengre sikt er det likevel trolig viktigere at KrF og V berget infostøtten og at vi i budsjettinnstillingen ser konturene av en fremvoksende og mulig ny utviklingspolitisk konsensus.


Nytt håp med ny runde for informasjonsstøtten
mandag 08. desember 2014

Nytt håp med ny runde for informasjonsstøtten

KrF og Venstre berget informasjonsstøtten og sist uke slo en samlet utenriks- og forsvarskomité på Stortinget fast at støttens "omfang og innretting blir som i 2014" også neste år. - Svært gledelig, sier daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas,  som håper at en gjennomgang og revisjon av regelverket neste år vil bidra til å styrke ordningen, så vel som den demokratiske deltakelsen i utformingen av utviklingspolitikken.


Oljefondet ut av kull?
torsdag 04. desember 2014

Oljefondet ut av kull?

Regjeringens ekspertgruppe mener at eierskapsutøvelse bør være Oljefondets (SPU) "viktigste redskap for å adressere klimaspørsmål". Om Stortinget vil lytte mer til utvalgets anbefalinger enn miljøbevegelsen og andre gjenstår å se. CICERO viser til at også Verdensbanken, G20 og andre internasjonale institusjoner oppfordrer investorer til å trekke seg ut av selskaper som får inntektene sine fra fossil energi og Ap vil fortsatt ut av kull.


Håp om klimaavtale i 2015?
fredag 21. november 2014

Håp om klimaavtale i 2015?

– Klimatilpasning og raske utslippskutt er nødvendig, konkluderte FNs klimapanel i sin 5. hovedrapport, men er det mulig? Tja, etter at Kina og USA denne måneden kom til enighet om klimakutt og USA også lovet penger til FNs klimafond har flere fattet håp. Gro Harlem Brundtland har nå tro på en avtale i 2015 og det internasjonale klimanettverket CAN håper at forhandlingene (COP 20) i Lima i desember vil bli et vendepunkt.


- Hvem drepte Dag Hammarskjöld?
tirsdag 18. november 2014

- Hvem drepte Dag Hammarskjöld?

FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, håper at nytt bevismateriale kan bidra til å avdekke hva som faktiske skjedde da hans forgjenger, Dag Hammarskjöld, mistet livet i et flykrasj i 1961 på oppdrag i det daværende Kongo. Svensk UD har ligget lavt i saken, mens Finlands tidligere president, Martti Ahtisaari, er blant dem som mener åpenhet i saker som dette er viktig for FN også i dag.


"Doing business" - for hvem?
fredag 31. oktober 2014

"Doing business" - for hvem?

Norge scorer høyt på Verdensbankens "Doing business"-rapport 2015 og den blåblå regjeringen vil øke støtten til dette arbeidet. Med henvisning til uavhengige gjennomganger mener imidlertid internasjonal fagbevegelse og sivilsamfunn at måten Verdensbanken rangerer land på undergraver målsettinger om fattigdomsbekjempelse og felles velstand. De etterlyser bl.a. et annet fokus på arbeidsmarkedspolitikken og jobbskaping.


"Venstre om" i miljø- og klimapolitikken?
mandag 27. oktober 2014

"Venstre om" i miljø- og klimapolitikken?

Venstre har varslet harde forhandlinger om klimaprofilen i statsbudsjett for 2015. Nå varsler dessuten en samlet opposisjon at Norges klimamål ikke kan være dårligere enn EUs, som ble klare sist fredag. Når i tillegg oljeprisen har falt betydelig siden juni og EUs klimamål kan ramme norsk gasseksport kan det synes som Norges energi- og klimapolitikk knaker i sammenføyningene. Er det duket for et "venstre om" i miljø- og klimapolitikken?


Taktskifte for samstemt politikk for utvikling?
mandag 20. oktober 2014

Taktskifte for samstemt politikk for utvikling?

I utenrikspolitikken vil utenriksminister Børge Brende (H) ha et taktskifte i arbeidet for frihandel og norske næringsinteresser og i utviklingspolitikken vil han ha fokus på menneskerettigheter, demokrati og kamp mot fattigdom. Norsk sivilsamfunn spør: Hvordan vil han få til begge deler - samtidig? Det var jo samstemt politikk for utvikling som skulle være Brendes prosjekt.


KrF avlyser kutt i informasjonsstøtten
onsdag 15. oktober 2014

KrF avlyser kutt i informasjonsstøtten

I statsbudsjettet for 2015 har regjeringen foreslått et kraftig kutt i informasjonsstøtten til organisasjonene, samt en "omlegging og spissing" som innebærer at informasjonsvirksomheten i større grad skal knyttes direkte til bistand på landnivå. - Dette er lite gjennomtenkt og derfor kan vi avlyse forslaget, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Dagsavisen i går. På Facebook ble KrFs klare melding hilst velkommen som "dagens gladmelding" av RORG-samarbeidet.


Det blåblå miljø- og utviklingsbudsjettet
fredag 10. oktober 2014

Det blåblå miljø- og utviklingsbudsjettet

- KrF og Venstre lover regjeringen ruskevær, kunne Aftenposten rapportere etter at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 var lagt fram på onsdag. Mange miljø- og utviklingsorganisasjoner håper nok på storm i kastene. - De blåblå gjorde en stor feil da utviklingsministeren ble fjernet fra regjeringen i 
fjor høst, sier Jørn Lemvik i Digni til Vårt Land, mens FIVHs Arild Hermstad konstaterer at det blå skiftet er i gang og spør: Hva skjedde med det grønne?


Handel og globalisering
torsdag 28. august 2014

Handel og globalisering

Regjeringen har varslet et taktskifte i arbeidet med å fremme global handel og arbeider nå med en melding til Stortinget om "viktigheten av en offensiv politikk for globalisering og frihandel". Forhandlingene innenfor Verdens handelsorganisasjon (WTO) stamper imidlertid pånytt i motvind og bak forkortelser som TTIP og TISA skjuler det seg store utfordringer - både for Norge og utviklingsland, så vel som for demokrati og åpenhet.


KrF og V vil kjempe for infostøtten
fredag 15. august 2014

KrF og V vil kjempe for infostøtten

Både KrF og Venstre vil kjempe for infostøtten til organisasjonene. Det ble klart under Arendalsuka på tirsdag da RORG-samarbeidet arrangerte paneldebatt om sivilsamfunnets rolle i utviklingspolitikken. Dermed må utenriksminister Børge Brende (H) påregne motbør både fra den rødgrønne opposisjonen og regjeringens støttepartier om han skulle ønske kutt og vesentlige omlegginger.


Argentinas kamp mot gjeldsgribbene
torsdag 07. august 2014

Argentinas kamp mot gjeldsgribbene

De siste ukene har Argentinas kamp mot såkalte "gribbefond" i USAs rettsapparat igjen satt gjeld på den internasjonale dagsorden. Slett U-landsgjelda, Kirkens Nødhjelp og Changemaker oppfordrer nå utenriksminister Børge Brende (H) til å engasjere seg for å få et forslag om etablering av en uavhengig gjeldsslettemekanisme gjennom i FN.


Verden vs. storselskapene
mandag 30. juni 2014

Verden vs. storselskapene

For snart 20 år siden vakte David Korten internasjonal oppmerksomhet med boka "Når storselskapene styrer verden". - En ny kolonialisme, kalte Eva Joly det i en kronikk i Dagens Næringsliv sist uke. Nå mener imidlertid stadig flere, inkludert IMF og FNs menneskerettighetsråd, at verden må ta grep for å få tilbake noe av styringen.


Sider: 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?