Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2016

Sider: 123 »
Med Kina mot en ny verdensorden
torsdag 22. desember 2016

Med Kina mot en ny verdensorden

På tampen av et år der lite har vært normalt kunne statsminister Erna Solberg (H) denne uka orientere Stortinget om en etterlengtet "normalisering av Norges politiske og diplomatiske relasjoner med Kina". - Gode nyheter for Norge, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund, men om det også er bra for demokrati og menneskerettigheter gjenstår å se. Normaliseringen er kanskje vel så mye uttrykk for en realpolitiske tilpasning til Kinas rolle i en ny verdensorden?


Hvordan få større utviklingseffekt av støtten til sivilsamfunnet?
fredag 16. desember 2016

Hvordan få større utviklingseffekt av støtten til sivilsamfunnet?

Norads resultatrapport 2016 har hovedfokus på resultater av støtte til sivilt samfunn innenfor bistanden. Den virker. - Det er forunderlig at ikke mer av støtten til sivilsamfunnet gis til arbeid som på sikt kan ha større utviklingseffekt enn bistand alene, mener likevel Andrew Kroglund og Knut Hjelleset i RORG-samarbeidet. De viser til resultater av informasjonsstøtten på utviklingspolitiske områder, utover bistand, som skatt, handel, investeringer og klima m.m. 


Fredsprisvinneren og hauken fra USA
onsdag 14. desember 2016

Fredsprisvinneren og hauken fra USA

Med årets fredspris til president Juan Manuel Santos ønsket Den Norske Nobelkomite å hylle ham og alle dem som har bidratt til å stake ut det komiteen kaller den colombianske veien til fred. I helga ble prisvinneren hyllet i Oslo, men reaksjonene var sterke på at også tidligere prisvinner, Henry Kissinger, som mange mener er en krigsforbryter, var invitert til Oslo. Vi har samlet medieklippene og debatten.


I sakte fart mot klimamålene
fredag 09. desember 2016

I sakte fart mot klimamålene

Klimaet endrer seg og isen på nordpolen smelter som aldri før. Likevel, forrige måned skapte Donald Trumps valgseier i USA frykt for alvorlige tilbakeslag på FNs klimamøte i Marrakech og sist helg klarte regjeringspartiene her hjemme såvidt å levere et klimabudsjett for 2017 som KrF og Venstre kunne leve med. Det ble et skritt i riktig retning, men ikke med de syvmilsstøvlene som trengs for å nå klimamålene. Vi har samlet medieklippene og -debatten.


Når globaliseringens tapere vinner: Trump
fredag 11. november 2016

Når globaliseringens tapere vinner: Trump

En annen verden er mulig, men kanskje ikke slik kritikerne av den økonomiske globaliseringen hadde håpet. Etter valget i USA kan den globale frihandelen få seg en nesestyver, men mange frykter også framtiden for flyktninger og migranter, klimaet og verdensfreden, så vel som NATO og den liberale elitens dominans i vesten. Vi har sett på den umiddelbare debatten om hvorfor Donald Trump vant presidentvalget i USA og konsekvensene for verden.


Tid for klimaalvor og grønt skifte?
torsdag 03. november 2016

Tid for klimaalvor og grønt skifte?

Mens FN forbereder oppfølging av Paris-avtalen i Marrakesh (COP22) neste uke står spørsmålet om Norges oppfølging høyt på dagsorden her hjemme. Et ekspertutvalg har fremmet ambisiøse forslag for grønn konkurransekraft og Venstre går inn i budsjettforhandlingene med krav om at utslippene må ned i 2017. Greenpeace og NU har gått til klimasøksmål mot staten om oljeutvinning i Arktis og LO står i spagat i spørsmålet om LoVeSe. Ser vi et nasjonalt mindshift?


Tid for globalisering og (fri)handel med fordeling?
tirsdag 25. oktober 2016

Tid for globalisering og (fri)handel med fordeling?

Den økonomiske globaliseringen med frihandel har skapt vekst, men også større ulikhet. Nå øker motstanden også i USA og Europa. Utenriksminister Børge Brende (H) frykter "vekstdrepende proteksjonistiske tiltak" og kaller det "en skjebnetid for global handel". NHO vil ha mer frihandel, men mindre ulikhet, mens Aksel Nærstad i Handelskampanjen mener FNs bærekraftsmål må være overordnet og er forsiktig optimist. 


Blir det samstemt politikk for FNs bærekraftsmål?
tirsdag 18. oktober 2016

Blir det samstemt politikk for FNs bærekraftsmål?

- Verden vil særlig gjøre det dårlig på ulikhet, advarte nylig DNV-GL og i sin "flagship report 2016" lanserer nå FN tiltak for snu trenden. EU skal revidere sin "konsensus om utvikling" og sist uke varslet utenriksminister Børge Brende (H) en melding om utviklingspolitikk og bærekraftsmålene neste år. Vil sivilsamfunnet bli hørt i sitt krav om en mer samstemt politikk for å nå målene?


Mot fred i Colombia med Nobels fredspris?
mandag 10. oktober 2016

Mot fred i Colombia med Nobels fredspris?

Vil Nobels fredspris til Colombias president Juan Manuel Santos bidra til å drive fredsprosessen fremover igjen? Det er håpet og det mener prisvinneren, men burde prisen også blitt tildelt FARC? Eller ofrene? Kom den for tidlig? Hvordan vil den påvirke nei-sidens leder, tidligere president Álvaro Uribe Vélez? Vi har sett på og samlet lenker til debatten.


KrFs utviklingsmelding 2016
torsdag 29. september 2016

KrFs utviklingsmelding 2016

KrF har lang tradisjon for å sette sitt preg på norsk utviklings- og bistandspolitikk. 20 år etter at KrF i 1996 la fram en "motmelding" til regjeringen Brundtlands utviklingspolitiske melding la partiet denne uka fram sin egen "utviklingsmelding". De tar til orde for både samstemthetsreform og bistandsreform og håper å få med seg et bredt flertall på Stortinget. Anniken Huitfeldt (Ap) gir tommelen opp for både bistandsprosent og utviklingsminister.


- Samstemt politikk en forutsetning for Agenda 2030
mandag 19. september 2016

- Samstemt politikk en forutsetning for Agenda 2030

- Med Agenda 2030 og FNs bærekraftsmål er det ingen grunn til å tro at betydningen av samstemt politikk for utvikling vil avta. Det understreker en fersk rapport fra en statlig svensk ekspertgruppe (EBA), som også erkjenner at interessemotsetninger gjør en samstemt politikk for utvikling vanskelig. De etterlyser blant annet et tydelig og sterkt politisk lederskap. Hva KrF vil foreslå her hjemme vil vi trolig få vite i løpet av noen uker. 


Norge i krig og fredsmekling
mandag 29. august 2016

Norge i krig og fredsmekling

Sist uke kunne "fredsnasjonen" Norge og utenriksminister Børge Brende glede seg over fredsavtalen i Colombia så vel som at partene i konflikten på Filippinene kom til enighet om en avtale i Oslo. Men hva kan "krigsstaten" Norge lære av erfaringene fra Afghanistan? Hilde Frafjord Johnson (KrF) vil ha debatt i Stortinget. Vi har sett på og samlet lenker til sommerens debatt om Norge som "fredsnasjon" og "krigsstat".


- Norsk politikk mindre samstemt for utvikling
torsdag 18. august 2016

- Norsk politikk mindre samstemt for utvikling

I Sverige har regjeringen satt samstemt politikk for utvikling på dagsorden i Riksdagen, mens politikere og andre her hjemme stort sett må nøye seg med at temaet diskuteres på Arendalsuka. - Fortsatt ustemt, meldte Kirkens Nødhjelp på tirsdag. Anniken Huitfeldt (A) vil gjeninnføre utviklingsministerposten, mens Hilde Frafjord Johnson (KrF) i tillegg vil ha uavhengige utredninger og en sentral samordningsenhet. Hun frykter "omvendt samstemthet". 


Ny vind i seilene i kampen mot skatteunndragelser
onsdag 03. august 2016

Ny vind i seilene i kampen mot skatteunndragelser

Overfor Aftenposten sist uke slo representanter for norsk sivilsamfunn fast at ulovlig kapitalflukt er det største hindret for utvikling i Afrika. Denne uka skriver Norads direktør, Jon Lomøy, at økt innsats på dette feltet kan gjøre bistand overflødig. Kampen mot skatteunndragelser og skatteparadiser har stått høyt på dagsorden i mange land i kjølvannet av Panamapapirene. Vi har samlet lenker til mediedekningen, debatten og noen av de politiske prosessene her hjemme.


Tid for oppfølging av FNs bærekraftsmål (Agenda 2030)
mandag 04. juli 2016

Tid for oppfølging av FNs bærekraftsmål (Agenda 2030)

- Historisk, mente mange da FNs bærekraftsmål ble vedtatt sist høst. Om noen uker reiser statsminister Erna Solberg (H) til New York for å fortelle hvordan Norge vil følge dem opp. Hun har fått råd og anbefalinger fra bl.a. norsk sivilsamfunn, som i en fersk rapport fra ForUM forteller hva de mener bør gjøres. Kanskje gir det styrket håp for bærekraftsmålene at også IMF nå avviser "trickle down" og innrømmer at nyliberalismen har slått feil?


Sider: 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?