Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

FNs tusenårsmål:

FNs tusenårsforsamling

Mandag 29. august 2005
Linker oppdatert: Mandag 10. april 2006

FNs første generalforsamling i det 3. årtusen ble kalt tusenårsforsamlingen (UN Millennium Assembly). I en kommentar i Aftenposten 6. september 2000 (se Et arbeidsmøte, ikke en FN-feiring) skrev FNs generalsekretær, Kofi Annan, bl.a.:

"Sakslisten - å stake ut kursen for menneskeheten ved begynnelsen av et nytt årtusen - er rett og slett svært ambisiøs."

 

Aktuelle lenker:

Norske media om tusenårstoppmøtet:

  • FNs rolle i konflikter, leder i Dagbladet 10.9.00
    Muligheten er stor for at det mest konkrete møtet ble holdt da FNs sikkerhetsråd vedtok en deklarasjon med prinsipper for framtidige fredsoperasjoner.
  • Et tusenårsmøte FN må følge opp, leder i Aftenposten 10.9.00
    Isin skyskraper i New York har FN de siste dagene avholdt historiens største toppmøte, som på en merkelig måte viser oss tvisynet hos 189 medlemsland overfor denne verdensorganisasjonen. De møter den med respekt, som en motvekt mot jungelens blodige lov i internasjonal politikk.
  • FN med store løfter, VG 9.9.00
    Den største samlingen av statsledere i historien vedtok sent i går FNs millenniumsdeklarasjon, som blant annet inneholder forpliktelser til å bekjempe aids, fattigdom og krig.
  • Intet håndtrykk mellom Clinton og Castro, Dagbladet 8.9.00
    USAs president Bill Clinton og Cubas leder Fidel Castro snakket sammen for første gang torsdag, men de har ikke utvekslet håndtrykk, slår Det hvite hus fast.
  • Kongen: - Kamp mot fattigdom den største utfordringen, Aftenposten 8.9.00
    Kampen mot fattigdom er den største utfordringen for det internasjonale samfunn ved inngangen til et nytt årtusen. Det sa kong Harald da han holdt Norges innlegg på den historiske tusenårssamlingen i FN torsdag.
  • Kong Harald Norges fremste lobbyist i FN, Aftenposten 8.9.00
    Klok av skade fra kampen om å få arrangere vinter-OL, tør ikke kong Harald spå om Norge får plass i FNs sikkerhetsråd.
  • Fadese: Norge x 2 på FNs gruppebilde, Aftenposten 8.9.00
    På gruppebildet fra FNs tusenårssamling har Norge sneket med både kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg. En liten diplomatisk fadese, sier en FN-talskvinne.
  • Stoltenberg: Vi støtter Vollebæk, Aftenposten 8.9.00
    - Helt feil, sier statsministeren indignert til Aftenpostens oppslag i går hvor det fremgikk at Regjeringen angivelig ikke anstrenger seg synderlig for å hjelpe tidligere utenriksminister Vollebæk til å bli FNs høykommissær for flyktninger.
  • - Organisasjonen i krise, Aftenposten 8.9.00
    Kofi Annan advarte i går de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd om at stadig flere mennesker mister tilliten til at vedtak i verdensorganisasjonen spiller noen rolle i forhold til krig eller fred.
  • Leder med moralsk visjon, Aftenposten 8.9.00
    Det er lite kritikk å høre om FNs generalsekretær Kofi Annan. Det eneste måtte være at enkelte kaller ham en tanke naiv.
  • Stoltenberg: FN trenger Norge i Sikkerhetsrådet, VG 7.9.00
    Statsminister Jens Stoltenberg mener det kan være bra for Norge om landet i større grad blir tvunget til å ta stilling til de vanskelige verdensspørsmålene som nødvendigvis vil melde seg i Sikkerhetsrådet, og at FN er tjent med å ha Norge der.
  • Tidenes toppmøte i FN, Dagsavisen 7.9.00
    I går kom den største samling av verdensledere i historien sammen i FN i New York for å debattere hvordan man kan redusere fattigdommen og bevare freden i det 21. århundre. Men drapene på FN-arbeidere i Vest-Timor preget åpningsdagen.
  • Såpebobler i New York, Dagsavisen 7.9.00
    Av Erik Sagflaat: Tusenårstoppmøtet i New York viser FN både på sitt beste og sitt verste. Dette er den siviliserte måten som verden har funnet for å lete etter løsninger på de store, felles utfordringene. Men det vil ikke bli inngått en eneste virkelig forpliktende avtale, og det vil neppe komme en eneste ekstra krone på bordet.
  • - Hele verden i ett rom, Dagbladet 7.9.00
    - Jeg synes det er en mektig opplevelse å være der inne med regjeringssjefer og statsledere fra 160 land. En hel verden er faktisk samlet i ett rom. Slik beskriver statsminister Jens Stoltenberg FNs millenniummøte som åpnet i går.
  • Drap på FN-ansatte demper stemningen på tusenårsmøtet, Aftenposten 7.9.00
    Ingen mangel på gode ønsker for FNs fremtid da verdens toppledere møttes til historisk tusenårssamling.
  • Ingen vil slåss for Vollebæk, Aftenposten 7.9.00
    En måned før valget finner sted, er det ikke engang mulig å få nordisk støtte til Knut Vollebæks kandidatur som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
  • En plass i FN, leder i Aftenposten 7.9.00
    Knut Vollebæk er som skapt for arbeid i internasjonale organisasjoner. Han behersker som få den internasjonale scene med sin språkmektighet, sin diplomatiske erfaring, sin energi og sin evne til å omgås mennesker av all slags bakgrunn. Derfor er han en glimrende kandidat til embedet som FNs høykommissær for flyktninger.
  • FNs tusenårsforsamling åpnet, VG 6.9.00
    FNs 55. hovedforsamling, også kalt tusenårsforsamlingen, ble offisielt åpnet i New York sent tirsdag kveld norsk tid. Mer enn 150 stats- og regjeringssjefer er ventet til New York i forbindelse med hovedforsamlingen.
  • Hard kamp om Sikkerhetsrådet, Dagsavisen (NTB) 6.9.00
    Norge får hard konkurranse fra to sentrale EU-land i kampen om en av de to ledige plassene i FNs sikkerhetsråd. Men nordmennene håper fortsatt at den nordiske dimensjonen fortsatt blir verdsatt.
  • Norge håper på tusenårsmøtet, Aftenposten 6.9.00
    Norge meler sin egen kake under FNs tusenårstoppmøte. Både kongen av Swaziland og prinsen av Tonga står på listen over planlagte samtalepartnere.
  • Et arbeidsmøte, ikke en FN-feiring, Aftenposten 6.9.00
    Av Kofi Annan:
    Denne ukes toppmøte i FN er den største forsamling av nasjonale ledere verden noensinne har sett.
  • Annans appeller, Dagbladet 5.9.00
    I morgen starter verdenshistoriens største politiske toppmøte i New York. Over 150 stats- og regjeringssjefer er samlet for å diskutere tilstanden for jorda og de seks milliarder menneskene som akkurat nå bor her. Det er en enestående - nesten svimlende - anledning til å gi kraft og fornyet interesse for verdensorganisasjonen selv, for utviklingsspørsmål og for internasjonal sikkerhet.
  • Norge håper på tusenårsmøtet, Aftenposten 05.09.00
    Norge meler sin egen kake under FNs tusenårstoppmøte. Både kongen av Swaziland og prinsen av Tonga står på listen over planlagte samtalepartnere.   

 



Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.