Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Oljefondet:

Hva mener de politiske partiene?

Spørsmålet om etiske retningslinjer for oljefondet ble for alvor satt på den politiske dagsorden da sentrumspartiene (Krf, Sp og V) i Voksenåserklæringen (det politiske grunnlaget for regjeringen Bondevik) sa at "En sentrumsregjering vil utarbeide retningslinjer for plassering av oljefondet i utlandet som sikrer at hensyn til menneskerettigheter og miljø blir lagt til grunn for investeringsvalg". Både Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet var skeptiske til dette, mens SV var positiv.

For Sentrumsregjeringen viste dette seg imidlertid å være vanskeligere enn de hadde trodd. Først i revidert nasjonalbudsjett for 1999 ble det lagt fram konkrete forslag. SVs medlem i Stortingets finanskomité (se: Finanskomitéens merknader til regjeringens forslag vedrørende etiske retningslinjer for oljefondet i revidert nasjonalbudsjett 1999) kommenterte forslaget slik:

Etter to års arbeid har Regjeringa klart å komme opp med et lite miljøfond på 1 mrd. kroner (uten retningslinjer så langt), at fondet som helhet ikke skal investere i tobakksselskaper og at man skal kunne stemmeretten i selskap fondet har investert i, hvis andre foreslår noe som kan peke i retning av miljø og menneskerettigheter. I sannhet berget som fødte en mus.

Med unntak av et begrenset miljøfond oppnådde de øvrige forslagene ikke flertall. I en felles flertallsmerknad fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittpartiet og Tverrpolitisk Folkevalgte - som fortsatt var svært skeptiske til etiske retningslinjer - het det:

Flertallet vil advare mot en utvikling der det legges føringer på Petroleumsfondet som kan gjøre det til en form for strategisk investor for å oppnå andre mål enn å sikre statens og fellesskapets finansielle sparing.

Internasjonalt utviklet imidlertid markedet for etiske investeringer seg og stadig flere fond høstet erfaringer med ulike typer etisk forvaltning. Samtidig uttalte stadig flere eksperter at miljøkriterier faktisk ville være lønnsomt! (se f.eks. Terje Osmundsen: Oljefond med "økopremie" ?, Økonomisk Rapport 1.2.01). Dette førte til at holdningen i alle de politiske partiene var atskillig mer positiv til etiske retningslinjer foran Stortingsvalget 2001, se: Valgmøte om bistand, handel og oljefond, Aktuelt 24.8.01

For mer informasjon om hva de ulike partiene mener, se:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.