Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Oljefondet:

Oljefondets investeringer i "verstingselskaper"

Kravet om etiske retningslinjer for forvaltning av oljefondet skyldes frykten for at oljefondet ellers vil kunne bli investert i ulike typer "verstingselskaper", selskaper som begår miljøsynder, ikke respekterer arbeidstakeres rettigheter, benytter barnearbeid eller slavearbeid, har (med)ansvar for brudd på menneskerettigheter, produserer landminer, kjemiske våpen o.l., utbytter fattige land eller på andre måter driver en virksomhet det ikke er ønskelig at Norge investerer i.

Informasjon om hvordan fondets midler er plassert (land, selskaper o.s.v.) framgår av Petroleumsfondets årsrapport 2001. Greenpeace har laget en søkbar oversikt over investeringene, se Oljefondet- se hva Norge bruker investeringsmakten til!

Oversikten i årsrapporten inneholder mange hundre navn på selskaper i ulike verdensdeler, men sier ikke noe om virksomheten i disse selskapene. I dag er det derfor ingen som har oversikt over i hvilken grad oljefondet er investert i ulike typer "verstingselskaper".

Noe innsyn i virksomheten i enkelte av selskapene får vi bare når noen i blant går selskapene nærmere etter i sømmene.

Mest kjent er SVs anklager om at oljefondet har investert i et selskap som produserer landminer (se f.eks. leder i VG 27.3.01: Blodpenger), som var et av de forhold som lå til grunn for at SV i mars 2001 fremmet et såkalt dokument 8 forslag i Stortinget, som redegjorde for en del investeringer SV mente var kritikkverdige, se:

 • Dok.nr.8:79 (2000-2001) Forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Djupedal og Kristin Halvorsen om en forvaltning av Petroleumsfondet som ivaretar grunnleggende hensyn til både miljøet og menneskerettigheter

Gjennom media og andre har imidlertid en rekke andre forhold også blitt trukket fram, se:

 • Oljefondet investerer fortsatt i regnskogsødeleggelser, Regnskogsfondet 4.7.03
 • Atomvåpen og klasebomber ut av Oljefondet, NorWatch 25.6.03

 • Oljefondet investerer i regnskogsødeleggelser, Regnskogsfondet 15.5.03

 • Oljefondet har seks milliarder i våpen, NorWatch 27.3.03

 • Mer atomvåpen i Oljefondet, Nationen 4.3.03
  434 millioner norske skattekroner står nå plassert hos amerikanske atomvåpenprodusenter. Investeringene økte med 40 prosent i fjor. – Vi kan ikke ha pensjonspengene våre i selskaper vi skammer oss over, sier SVs Øystein Djupedal.

 • Oljefondet tungt i uetiske selskaper, Dagens Næringsliv 3.3.03
  Ved årsskifet hadde oljefondet investert i hele 25 av de 27 selskapene KLP har svartelistet fordi de ikke oppfyller visse etiske minstekrav. Et utvalg nedsatt av Finansdepartementet jobber nå med å legge ned etiske retningslinjer for oljefondet.
 • Oljefondet satser på verstinger, Norwatch, 3.3.03
  Oljefondet har økt investeringene i en rekke verstingeselskap også utenom våpenindustrien. Petroleumsfondet har doblet investeringen i Erling Lorentzens cellulose-gigant Aracruz og økt til nesten 3 milliarder i den beryktede franske verstingen, Total Fina Elf.
 • Miljøsyndere i Miljøfondet, Norwatch, 31.1.03
  Miljøfondet er full av miljøsyndere. Oljefondets lillebror har investert i alle selskapene som KLP har svarelistet på grunn av grove miljø-ødeleggelser. Miljøfondet står heller ikke tilbake for sin større slektning hva gjelder uetiske investeringer generelt. Mens Oljefondet viste seg å ha investert i 25 av 27 selskaper som KLP svartelistet, er Miljøfondet inne i 17 av selskapene.
 • Drapsanklage mot Oljefond-selskap, NorWatch 17.10.02
  En rapport fra kanadisk UD dokumenterte tidligere i år massive overgrep mot den svarte befolkningen i Sør-Sudan. Nå står oljeselskapet Talisman Energy tiltalt for delaktighet i blodsutgytelsene. Oljefondet har investert 33,4 millioner kroner i selskapet.
 • Oljefondet investerer i regnskogsødeleggelser, Regnskogsfondet 15.5.02
  Regnskogsfondet kan nå påvise at oljefondet investerer i selskaper som er involvert i ødeleggelse av regnskog.
 • Oljepenger oppgraderer atomsprenghoder, NorWatch 18.06.02
  Det finnes enda flere produsenter av atomvåpen i Petroleumsfondet enn Lockheed Martin. Gjennom den amerikanske giganten Honeywell International Inc. er norske oljepenger med i selve produksjonsprosessen rundt atomsprenghodene. (Nyhetsbrev nr.5/6, 2002)
 • Oljefondet investerer i atomvåpen, NorWatch 9.5.02
  Nordmenns felles oljeformue er plassert i produksjon av atomraketter. Investeringen i det amerikanske selskapet Lockheed Martin gjør Oljefondet delaktig i produksjonen av den avanserte Trident II D5-raketten. (Nyhetsbrev nr. 5/6, 2002)
 • Finansierer død og fordervelse, Dagbladet Magasinet, 4.5.02
  Gjennom oljefondet bidrar Norge til barnearbeid, slavearbeid, samt produksjon av landminer - og atomvåpen.
 • Oljefondet investerer i klasebomber likevel, Norwatch, 11.4.02
  I fjor høst måtte SV legge seg flate etter å ha påstått at Oljefondet investerer i klasebomber. Det hadde de egentlig ikke behøvd, for nå kan NorWatch avsløre at Oljefondets investering i den amerikanske våpengiganten General Dynamics likevel gir nordmenn klase-blod på hendene.
 • Oljefondet på tokt i Kongo, Ny Tid 15.3.02
  Oljefondet har investert i ett av selskapene som FN anklager for indirekte å ha finansiert opprørerne i det krigsherjede Kongo.
 • Oljefondet kraftig opp i Utkal, NorWatch Nyhetsbrev 3/4 02
  Det norske petroleumsfondet har kjøpt seg kraftig opp i den kanadiske aluminiumsgiganten Alcan Inc., som er partner i det omstridte Utkal-prosjektet i India. Dèt er problematisk - både etisk og finansielt.
 • Kan dømmes for menneskerettsbrudd, NorWatch Nyhetsbrev 3/4 02
  I 1996 hadde Statoil og Norsk Hydro samtaler med militærjuntaen i Burma om å inngå et samarbeid. Det var gassen på Yadana-feltet som virket så forlokkende - men nordmennene motsto fristelsen. Det gjorde ikke amerikanerne i Unocal, hvor Oljefondet er aksjonær. Nå er de i trøbbel.
 • LO: Regjeringen mangler etikk, Dagsavisen 13.6.01
  LO retter flengende kritikk mot regjeringens «nei» til etiske retningslinjer for oljefondet. I dag blir norske penger blant annet brukt til å støtte slavearbeid i Burma.
 • - Stopp oljefondet i Burma, LO-Nytt 13.6.01
  Saw Pe (29) ble tvunget på arbeid for å lage jernbanen som skulle frakte utstyret til en gassrørledning utenfor Burma. Total Fina Elf er operatør for gassfeltet. Den norske stat har eierinteresser i operatørselskapet gjennom oljefondet. Nå er Saw Pe i Norge for å overbevise stortingspolitikerne om å trekke seg ut.
 • Olje eller fred i Sudan?, Aftenposten 28.5.01
  Kronikk av Stein Erik Horjen:
  Sudans utenriksminister, Mustafa Osman Ismail, kommer i disse dager til Oslo. Samtidig lanserer Europas frivillige organisasjoner en kampanje mot utenlandsk oljevirksomhet i Sudan. Oljefondet har investert ca. 20 millioner kroner.
 • Norge sponser fagforeningsknusere, TV2-nyhetene 30.4.01
  Oljefondet setter penger i bedrifter som motarbeider lokale fagforeninger. LO er kraftig provosert, og slutter seg til kravet om etiske regler for fondet.
 • Oljefondet - helt uten styring, SV 6.3.01
  SV har foretatt en gjennomgang av investeringene i oljefondet, for å undersøke om fondet har investert i bedrifter med en tvilsom virkelighet. SV gikk gjennom årsrapporten for 1999 for å få et grunnlag for endringer i årsrapporten for 2000, som publiseres fredag 9. mars.
 • Du eier en bit av Microsoft!, Dagbladet 18.9.99
  Du har 40000 kroner i skjult formue! Gjennom oljefondet eier hver eneste nordmann deler av gigantselskaper som Microsoft, Nokia, Coca-Cola og Toyota.
 • Oljepenger investeres i genmanipulering, Dagbladet 31.8.99
  Statens Petroleumsfond har brukt store summer på å kjøpe aksjer i selskaper som utvikler genmanipulerte produkter.
 • Oljefondet brukes til spill, tobakk og alkohol, Dagbladet 5.5.99
  Petroleumsfondet eier aksjer for mer enn én milliard kroner i bedrifter som driver med alkohol, spill og tobakk, viser en oversikt laget av Finansavisen.
 • I en artikkel i NorWatch nyhetsbrev nr. 5 1999 - Støtter miljøverstinger og menneskerettighetsbrudd - presenteres enkelte av "synderne" oljefondet har investert i.

Imidlertid er det ikke alltid så lett å finne ut hvor pengene tar veien, noe SV fikk erfare etter "klasebombesurr" i november 2001:

 • Dagbladets SV-bomber, leder i VG 16.11.01
  SV har gitt seg den gravende journalistikken i vold, men bommet med minst ti år og lurte både Dagbladet og KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland langt ut på glattisen.
 • Klasebombesurr, leder i Aftenposten 15.11.01
  Mens afghanere og store deler av verden i går gledet seg over at Taliban-regimets grep glipper, var det politiske Norge opptatt av en debatt om klasebomber og oljefond - anført av Valgerd Svarstad Haugland.
 • Tullpreik, Foss!, leder i Klassekampen 15.11.01
  Vi håper Svarstad Haugland får med seg statsminister Kjell Magne Bondevik og resten av regjeringa på å overkjøre finansminister Per Kristian Foss i denne saken. Foss har prestert noe av det verste legalistiske tullpreik vi har sett på lenge når han går mot å trekke ut oljepengene fra Honeywell umiddelbart.
 • Valgerd slo retrett om klasebomber, Aftenposten 15.11.01
  Statsråd Valgerd Svarstad Haugland måtte bite i seg sitt uforbeholdne løfte om at regjeringen skal trekke ut oljefondets investering i et amerikansk selskap som produserer klasebomber.
 • Oljefondet ut av klasebombe-selskap, Dagbladet 15.11.01
  Regjeringen vil trekke ut oljefondets investering i et amerikansk selskap som produserer klasebomber.
 • Honeywell: Vi er uskyldige, Dagbladet 15.11.01
  Det amerikanske storselskapet Honeywell benekter ethvert eierskap i selskapet som produserer klasebomber.
 • SV legger seg flat etter klase-kvase, VG (NTB) 15.11.01
  SV gikk høyt ut med påstand om at oljefondet investerer i et selskap som produserer klasebomber, men buklandet på kulen. Påstanden var gal.
 • Norge tjener penger på klasebomber, Dagbladet 14.11.01
  Oljefondet har investert 146 millioner kroner i selskapet som produserer de omstridte klasebombene som amerikanerne nå slipper over Afghanistan.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.