Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Oljefondet:

Oljen og "Ny Økonomisk Verdensorden"

Linker oppdatert: Onsdag 08. juni 2005

Under kolonitiden utnyttet kolonimaktene de fattige landene i den tredje verden for å sikre seg billig import av råvarer de selv ikke hadde. Da disse landene fra 1960-årene og utvover fikk sin uavhengighet var deres økonomier derfor i stor grad basert på eksport en enkelte råvarer. Prisene på verdensmarkedet for disse råvarene var lave og produksjon og distribisjon var i stor grad kontrollert av utenlandske selskaper fra de rike landene. De fattige landene opplevde at de fikk stadig dårligere betalt for sine råvarer, mens de måtte betale stadig mer for bearbeide varer som de importerte fra vesten: de tapte stadig mer på bytteforholdet med de industrialiserte, rike landene. Dette var bakgrunnen for at de fattige landene i 1970-årene fremmet krav om en ny økonomisk verdensorden (NØV).

Bare på ett område lyktes de: olje. Bare olje var så viktig for de rike landene at det var mulig for utviklingslandene å presse igjennom forandringer. Nasjonaliseringer av oljeindustrien i de fattige landene ga dem kontroll og førte til dramatisk økning i oljeprisen etter oljekrisen i 1973. TIME-Magazine kåret i 1974 Saudi Arabias Kong Faisal til "Årets mann" (se: Faisal and Oil: Driving Towards a New World Order) for det TIME omtalte som "den raskeste pengeoverføringen i historien" fra fattige til rike land.

For de landene i den tredje verden som ikke hadde olje førte dette imidlertid til en forverring: prisene på deres råvarer fortsatte å synke, mens de måtte betale betydelig mer for å importere olje. Denne forverringen av bytteforholdet for de fattige råvareksporterende landene har siden fortsatt, se f.eks. World Economic Outlook 2000 - excerpts eller FIVHs rapport 4/00 I-hjelpen.

At Norge i dag tjener enorme summer på produksjon og eksport av gass og olje skyldes ikke minst de fattige landenes kamp for NØV. Uten den høyere oljeprisen som fulgte i kjølvannet av oljekrisen i 1973 ville det kanskje ikke vært særlig lønnsomt å utvinne olje på norsk kontinentalsokkel.

Lenker:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.