Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

WTO: Vi er nå i krise

WTO-forhandlingene om verdenshandelen har kollapset, igjen. - Dette er godt nytt for utviklingslandene, mener Focus on the Global South og også norske bønder puster lettet ut. Men spillet om "utviklingsrunden" (Doha-runden) i WTO-forhandlingene er ennå ikke over.
Mandag 03. juli 2006
Linker oppdatert: Onsdag 09. august 2006

- Vi er nå i krise, erkjente WTOs generaldirektør Pascal Lamy sist lørdag, etter at forhandlingene i Geneve sist uke ikke hadde ført fram (se her).

- Til tross for at møtet ikke førte til resultat synes det å være reell politisk vilje til å fullføre denne Doha runden i WTO, heter det i UDs sluttrapport fra WTO-møtet i Geneve (ler her). Andre tror imidlertid at Doha-runden nå er i ferd med å renne ut i sanden, slik f.eks. Dagbladet i dag skriver på lederplass (les her):

"Om man kaller det krise eller sammenbrudd, avdekket møtet en så stor kløft mellom rike og fattige land at det er vanskelig å se en løsning innen USAs forhandlingsfullmakt løper ut neste sommer."

- Allerede etter det første grønneromsmøtet på fredag ble det mumlet om at det eneste mulige utkommet var sammenbrudd, rapporterer Magnus Bjørnsen som har vært i Geneve for ForUM (les her). Og årsaken var enkel: USAs mandat fra kongressen ligger milevis unna noe som kan aksepteres av de andre medlemmene.

Etter WTOs ministermøte i Hong Kong før jul konkluderte WTO selv at forhandlingene var tilbake på sporet (les mer her), men langt fra alle delte den oppfatningen. En studie gjennomført av Action Aid og Public Citizen i april konkluderte at "utviklingspakken" som ble lansert i Hong Kong kan forverre situasjonen ytterligere for utviklingslandene (les mer her).

- I løpet av en måned kan WTO for første gang bli tvunget til å avblåse en stor internasjonal forhandlingsrunde, erkjenner Aftenposten på lederplass idag (les her) og er urolig for følgene:

"Resultatet vil i så fall bli en kraftig svekkelse av handelsorganisasjonens autoritet, ikke minst når det gjelder å få de største landene til å overholde felles internasjonale kjøreregler. I verste fall kan det bli en slags alles kamp mot alle, med økt fare for handelskonflikter."

WTOs generaldirektør Pascal Lamy er nå pålagt å gjennomføre omfattende konsultasjoner med medlemslandene i den nærmeste tiden, med sikte på å identifisere mulig grunnlag for løsninger landene kan enes om. Faren er, ifølge Focus on the Global South, at Lamy vil gripe anledningen til å spille en enda mer aggressiv rolle for å sy sammen en avtale (les mer her).

Anbefalt lesning: Signed and sealed? Et bakgrunnsdokument for journalister utarbeidet av PANOS, som oppfordrer pressen til å utnytte offentlig interesse for handelsspørsmål til å reise debatt om WTO-forhandlingene. 


Aktuelle lenker:

_____

Uttalelser og kommentarer fra internasjonalt sivilsamfunn:

Uttalelser og kommentarer fra norske organisasjoner:

_____

Presseklipp:

  • Tilbake til start, Kommentar av Marte Nilsen på NA24 09.08.06
    Det er ingen grunn til å feire at WTO-forhandlingene har brutt sammen. Men et lettelsens sukk er likevel på sin plass.
  • Norge med dobbel agenda i WTO, Debatt av Marianne Bårdsgjerde Nationen 09.08.06
    Nationen anklager 3. august Unge Høyre på lederplass for å ha en dobbeltagenda i debatten om WTO. Unge Høyres agenda er, og har alltid vært, å jobbe for en friest mulig verdenshandel.
  • USA vil trekke tilbake handelsfordeler, Dagens Næringsliv (NTB) 08.08.06
    Etter sammenbruddet i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) nylig uttrykker nå mange republikanske medlemmer av den amerikanske regjeringen misnøye med de store utviklingslandenes motvillighet til å åpne opp markedene sine for mer utenlandske varer.
  • Avlat eller markedstilgang?, Kommentar av Torbjørn Røe Isaksen i Nationen 08.08.06
    Rundt 3000 bruk blir borte hvert eneste år. WTO har ikke skylden for det, men har en stor del av ansvaret for at verdens fattige ikke får muligheter til utvikling.
  • Handel med sørafrikanske land, Kommentar av Karin Yrvin i Dagsavisen 06.08.06
    Norsk verdiskaping er avhengig av handel og et velfungerende internasjonalt handelsregime. Regjeringen prioriterer derfor arbeidet i WTO høyt. Stadig flere land inngår imidlertid bilaterale og regionale frihandelsavtaler, noe som kan føre til økt diskriminering av norske eksportører av varer og tjenester på verdensbasis. EFTAs bilaterale frihandelsavtaler er derfor et viktig supplement til WTO.  
  • Sammenbruddet i WTO-forhandlingene, debatt av Atle Sommerfelt i Dagsavisen 04.08.06
    Suspenderingen av WTO forhandlingene er en alvorlig krise for verdens fattige.  
  • Nytt WTO-forsøk, Aftenposten 01.08.06
    Storbritannias statsminister Tony Blair sier han og USAs president George W. Bush vil gjøre et siste forsøk på å blåse liv i de globale handelsforhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO). 
  • Norge har presset i WTO, Debatt av Jonas Gahr Støre i Aftenposten 29.07.06
    Det er ikke riktig at vi ikke har forøkt å presse de store landene. I Hongkong før jul og nå sist i Genève i juni har vi presset på for at nettopp disse landene eller grupper av land viste villighet til å bevege seg på de tre områdene WTO-sjefen Pascal Lamy mente blokkerte for fremgang; ambisjoner for reduserte tollsatser for landbruksvarer, ambisjoner for reduserte subsidier til landbruket og ambisjoner for reduserte tollsatser for handel med industrivarer og fisk.
  • Sukrer eksportpillen, Lederkommentar i Nationen 29.07.06
    Norge importerer råsubsidiert sukker fra EU i stedet for å hente det på sunt markedsmessig vis fra land i Afrika eller Sør-Amerika.
  • WTO lever videre - i beste velgående, Kommentar av Thomas Vermes i Nationen 29.07.06
    I dag skulle WTO kommet fram til en avtale om mer liberalisering. Forhandlingsbruddet betyr ikke anarki.
  • Subsidieverden, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 28.07.06
    Én av grunnene til sammenbruddet i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon, WTO, var at USA nektet å redusere sine subsidier til landbruket.
  • Attac feirar ikkje, Morgenbladet 28.07.06
    Det blei inga ny avtale om landbruk i Verdens handelsorganisasjon (WTO) denne veka. Er det bra for verdas fattige bønder?  
  • Etter Doha ..., Lederkommentar i Dagens Næringsliv 27.07.06
    Hva skjer når gledesdansen slutter og gledesrusen er over i Norges Bondelag, hos Attac og andre verdenshandelsmotstandere?
  • Forhandlingene legges på is, Nationen 27.07.06
    WTO-forhandlingene kan bli forskjøvet flere år. Men frihandelsskeptikere sørger ikke.
  • WTOs sanne ansikt, Debatt av Aksel Nærstad i Aftenposten 27.07.06
    Sammenbruddet i forhandlingene i WTO viser klart at det ikke har vært hensynet til de fattigste som har styrt forhandlingene.
  • Havariet i WTO, Kommentar av Stein B. Hauglid i Dagens Næringsliv 26.07.06
    Bondelagsleder Bjarne Undheims jubel er usmakelig, men forståelig.
  • De rike må i tenkeboksen, Lederkommentar i Dagsavisen 26.07.06
    Forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO), den såkalte Doha-runden, brøt sammen mandag. En ny internasjonal handelsorden er lagt i skuffen. Forhandlingene hadde som mål å munne ut i et mer rettferdig system for utviklingslandene.
  • Knute på WTO-tråden, Lederkommentar i Dagbladet 26.07.06
    Det er ikke tvil om at det trengs regler for verdenshandelen slik organisasjonen GATT har arbeidet for siden 1948 og fram til WTO overtok stafettpinnen i 1995. Men verdenshandelen trenger regler som ikke bare gjør de rike rikere. Uansett land.
  • Norges tynnslitte troverdighet, Lederkommentar i Aftenposten 26.07.06
    Fem års forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon, WTO, om en friere verdenshandel har kollapset. Det er etter alt å dømme det mest alvorlige tilbakeslaget for det internasjonale handelssamarbeidet siden den annen verdenskrig.
  • En trist kollaps, Lederkommentar i VG 25.07.06
    Den videre gangen i forhandlingene er nå ganske i det blå. WTOs forhandlingsleder Pascal Lamy åpnet i går for å utsette forhandlingene, men med USAs begrensninger, blir det hele vanskelig. Det er ikke annet enn beklagelig - både for Norge og verdens fattigste land.
  • Ny krise i WTO, Lederkommentar i Nationen 25.07.06
    De som håper saken blir lagt død bare de er vrangvillige nok, bør ikke ha for store forhåpninger.
  • Støre: - Svært beklagelig, Aftenposten 25.07.06
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre kansellerte i går en planlagt tur til Genève for å delta på livredningsforsøk i WTO-forhandlingene. - Det er mange som må dele skylden for forhandlingsbruddet, sier han.
  • Bønder jubler etter WTO-kollaps, Aftenposten 25.07.06
    Norske bønder jublet, mens næringslivet fortvilte da WTO-forhandlingene brøt sammen i Genève i går. Nå kan det ta mange år før en ny forhandlingsrunde tar til.
  • Forhandlingene legges på is, Nationen 25.07.06
    WTO-forhandlingene kan bli forskjøvet flere år. Men frihandelsskeptikere sørger ikke.
  • EU: WTO-løpet er kjørt for i sommer, Nationen 24.07.06
    EUs handelskommissær Peter Mandelson uttrykker stor skuffelse over sammenbruddet i WTO-forhandlingene og legger skylden på USA.
  • Brudd i WTO-forhandlinger, Dagsavisen 24.07.06
    WTO-forhandlingene i Genève har brutt sammen.
  • G6, Lederkommentar av Espen Løkeland-Stai i Klassekampen 24.07.06
    Vollebæk og Petersen pirket med sine uttalelser i det komplett surrealistiske - og ytterst udemokratiske - i hvordan WTO-forhandlingene gjennomføres. Hvordan WTO-avtalen skal se ut bestemmes ikke på ministermøtene, det bestemmes i uformelle klikker av utvalgte land.
  • Ferie for fattige, Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 19.07.06
    De rike landene beskytter sitt eget landbruk med subsidier og tollmurer. WTO-forhandlingene ser ikke ut til å gi noen særlig bedring, hvis det blir noen løsning i det hele tatt.
  • WTO-krise gir håp, Kommentar av Aksel Nærstad i Dagbladet 19.07.06
    Det er behov for store endringer av regelverket for internasjonal handel, men krisen i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon må også sees på som en mulig.
  • Forsøker å redde WTO-forhandlingene i Genève, Nationen 17.07.06
    De viktigste partene i WTO-forhandlingene innleder intense møter i Genève mandag kveld for å forsøke å få til et gjennombrudd. 
  • WTO, EU og Vallersnes, Debatt av Liv Monica Stubholt i Dagbladet 15.07.06
    Det er ingen overraskelse at Høyre er opptatt av norsk medlemskap i EU. Det er likevel vanskelig å se hvordan redegjørelsen for beslutningsprosessen i WTO kunne utløse håpet i Finn Martin Vallersnes' hjerte om at Senterpartiet skal endre syn på norsk medlemskap i EU. Jeg tror han gjør klokt i å ikke holde pusten.
  • EU og WTO, Debatt av Finn Martin Vallersnes i Dagbladet 12.07.06
    Liv Monica Stubholt fra Sp og statssekretær i UD, skriver i Dagbladet 9. juli at WTO som demokratisk forhandlingsarena er langt bedre enn sitt rykte. Det er gledelig å se at Senterpartiet endelig har skiftet standpunkt og omsider kommet frem til at klarere regler for verdenshandelen er i alles interesse og at slikt regelverk best vil bli ivaretatt innenfor rammen av WTO.  
  • Hvorfor sammenbrudd i WTO?, debatt av Knut Hjellset i Aftenposten 10.07.06
    Direktør Gulbrandsen fra Næringsmiddelbedriftenes Landsforening kom den 5. juli med sine syn på krisen i WTO. Han blir neppe overrasket av at jeg ikke er enig med hans innlegg, men på ett punkt har han helt rett: "Større politisk tyngde og press er avgjørende for å komme videre. Spørsmålet er om det er vilje nok i verdenssamfunnet".  
  • Deltakelse og demokrati i WTO, debatt av Liv Monica Stubholt i Dagbladet 09.07.06
    Enkelte kritiserer ministermøtet i WTO i sist uke for å være udemokratisk. Mye av kritikken er uberettiget. WTO er en medlemsstyrt organisasjon. Beslutninger fattes ved enighet av alle parter. 
  • Begrav WTO!, Debatt av Ole Jacob Christensen i Dagbladet 08.07.06
    Den såkalte Doha-runden ble ikke den utviklingsrunden som den offisielt skulle bli. Flere og flere synes å mene at ytterligere frihandel ikke vil gi den utviklingsgevinsten mange tidligere hevdet. Verdensbanken har justert ned sine prognoser for forventet gevinst av økt frihandel. OECD regner bare med en vekstgevinst på 0,14%, og de fattige landene vil komme dårligst ut. 
  • Fishy business, kronikk av Atle Sommerfeldt i Dagens Næringsliv 07.07.06
    Kirkens Nødhjelp er enig med DN i at Norges politikk på mat i WTO spriker. Vår konklusjon er imidlertid annerledes. De samme argumentene Norge bruker for å beskytte landbruket; matsikkerhet, bosetting og sysselsetting, bør også gjelde for fisk.
  • Vi trenger ny WTO-avtale, Debatt av Roald Gulbrandsen i Aftenposten 05.07.06
    Et sammenbrudd i forhandlingsavtalen vil innebære at WTO i lang tid må forvalte eksisterende regelverk. Det er ikke i samsvar med den rivende utvikling verden nå er inne i av både muligheter og trusler. 
  • Høyt spill i WTO, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 04.07.06
    Lamy skal nå ha konsultasjoner med de viktigste landene for å finne frem til mulige løsninger. Klarer ikke WTO-medlemmene å peke ut en mulig vei, vil det ikke bare være krise, men skandale.
  • WTO - ånden som går, Kommentar av Erling Kjekstad i Nationen 04.07.06
    Prosessen har lutret og testet en del argumenter i opinionen, blant annet at store deler av landbruket i store deler av verden ikke egner seg for global frihandel. Denne «voksenopplæringen» er et resultatet av WTO-prosessen som kan bli stående, uansett hva som senere skjer. Det samme kan bevisstgjøringen rundt de fattige u-landenes situasjon.
  • - Norge støtter skadelig eksport og dumping, Aftenposten (N24) 04.07.06
    - Alt tyder dessverre på at en ny WTO-avtale fortsatt vil tillate eksport og dumping av subsidierte landbruksprodukter, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.
  • Fiaskomøte i WTO, Lederkommentar i Dagbladet 03.07.06
    Om man kaller det krise eller sammenbrudd, avdekket møtet en så stor kløft mellom rike og fattige land at det er vanskelig å se en løsning innen USAs forhandlingsfullmakt løper ut neste sommer.
  • Skjebneuker for handelen, Lederkommentar i Aftenposten 03.07.06
    I løpet av en måned kan WTO for første gang bli tvunget til å avblåse en stor internasjonal forhandlingsrunde. Resultatet vil i så fall bli en kraftig svekkelse av handelsorganisasjonens autoritet, ikke minst når det gjelder å få de største landene til å overholde felles internasjonale kjøreregler.
  • Støre bør oppklare, Debatt av Aksel Nærstad i Dagbladet 03.07.06
    Jonas Gahr Støre, vi er begge opptatt av at offentlige debatter skal være saklige og redelige. Derfor ønsker jeg at du oppklarer noen saker som kom opp i debatten oss i mellom på Dagsnytt 18 torsdag 29. juni. I alle fall to av de tre sakene jeg tar opp, har offentlig interesse.
  • Krise i forhandlingene - bøndene puster lettet ut, Nationen 03.07.06
    Både Bondelaget og Bonde- og småbrukarlaget er lettet etter at ministermøtet i WTO brøt sammen uten resultat lørdag formiddag.
  • Svarteperspill etter WTO-krise, Aftenposten 02.07.06
    - Dette er en slags krise, men det er ikke et nederlag, oppsummerer utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon(WTO) brøt sammen i går.
  • Ikke enighet om handelsavtale, Dagbladet.no 02.07.06
    Alle skylder på hverandre, og den indiske handels- og industriministeren Kamal Nath, legger skylden på de rike landene.
  • Nær fiasko i WTO, Aftenposten 02.07.06
    På en pressekonferanse lørdag morgen ga talsmenn for nesten samtlige fattige land uttrykk for at de ikke kan akseptere videre forhandlinger, dersom de rike landene helt glemmer at det er snakk om en "utviklingsrunde" som skal gi de fattige landene adgang til verdensmarkedet.
  • Ny fiasko for WTO, Nationen 01.07.06
    - Dette er slutten. Dette møtet vil ikke komme i mål. Møtene videre nå vil bare gå ut på hvordan utgangen skal være.
  • WTO på vei mot krise, Dagens Næringsliv (NTB) 01.07.06
    WTO-forhandlingene er en nær krise, dersom ikke det kommer et gjennombrudd om kort tid, sier generalsekretæren.
  • USA stopper prosessen, Nationen 01.07.06
    Genève 11.20 fredag: Det første ministermøtet i WTO-forhandlingene er akkurat avsluttet. Oppsiktsvekkende er at en av de største aktørene, USA, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre, ikke tok ordet.
  • USA tar igjen, Aftenposten 01.07.06
    Amerikanerne mener det er urettferdig at de fremstilles som bremseklossen i arbeidet med å forhandle frem nye regler for verdenshandelen.
  • - Galskapen må stanses, Klassekampen 01.07.06
    Bondelaget, fagbevegelsen, halvparten av landets ordførere, Nei til EU og bygde- og miljøungdommen samlet kreftene og satte preg på sommer-Oslo da WTO-innspurten satte inn i Geneve i går.
  • Norge ingen pådriver i WTO, Kommentar av Eirik Romstad i Aftenposten 01.07.06
    Rike Norge kjemper for sine særinteresser i WTO i stedet for å tenke langsiktig. Det sender ut dårlige signaler i forhandlingene.
  • Brasil fnyser av Norge, Dagbladet.no 01.07.06
    Brasils utenriksminister fnyser av rike, vestlige land. - Vi kan ikke ta hensyn til folk som er så rike at deres eneste bekymring er et pent landskap når de skal kjøre til hytta, sier ministeren.
  • En åpnere verden, Kommentar av Marte Nilsen (Attac) i Aftenposten (N24) 30.06.06
    Hvor blir det av Utviklingsrunden når bare noen få får delta og de fattiges krav ikke blir hørt? Hvordan kan man skape en åpnere verden fra lukkede rom?
  • Fastlåst i WTO, Aftenposten 30.06.06
    Om ikke noe uventet og positivt skjer det neste døgnet, blir det vanskelig å få til en ny WTO-avtale, mener Brasils utenriksminister Celso Amorim.
  • EU har ingen tro på WTO-avtale, Dagens Næringsliv (NTB) 30.06.06
    En avtale er «ekstremt usannsynlig», slo EUs forhandlere fast etter et møte med flere sentrale aktører i Verdens handelsorganisasjon (WTO) sent torsdag kveld.
  • Slår døra i trynet på Norge, Dagsavisen 30.06.06
    Brasils utenriksminister fnyser av G10: Vi kan ikke ta hensyn til folk som er så rike at deres bekymring er et pent landskap når de skal kjøre hjemmefra og til hytta.
  • Krever full Gats-pakke, Klassekampen 30.06.2006
    USA, Japan, EU, Sveits, New Zealand og Kina krever full adgang for sine tjenestekonsern i Norge i WTO-forhandlingene.
  • Nødrop fra bønder i 53 land, Nationen 29.06.06
    Bondelaget og organisasjonene til over 200 millioner bønder i Afrika, Amerika, Asia og Europa protesterer mot eksportør-dominans på WTOs ministermøte.
  • WTO, Lederkommentar av Espen Løkeland-Stai i Klassekampen 29.06.2006
    Går det etter WTO-planen kan vi etter sommeren sitte med en avtale som blant annet kan få vidtgående konsekvenser for norsk tjenestesektor.
  • Protester mot WTO, Klassekampen 28.06.06
    Norske og internasjonale organisasjoner mener at ukas WTO-møte mangler legitimitet. Langt under halvparten av medlemslandene er til stede på møter som kan avgjøre deres framtid.
  • Ingen god tur til Geneve, Lederkommentar i Nationen 28.06.06
    Ministermøtet som finner sted i Geneve denne uka skal gjøre et forsøk på å få til en rammeavtale om kutt i støtte og toll på industri- og landbruksvarer. Utenriksminister Støre vurderte sjansene som 50-50 til at det denne gangen faktisk blir en avtale.
  • Kan 227 ordførere bevege to statsråder?, Nationen 28.06.06
    I går fikk utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) overlevert et WTO-brev signert av 227 av landets ordførere. De frykter hva Støre og Terje Riis-Johansen kan finne på å skrive under.
  • Osland deler Sp-frykt om Støre, Nationen 27.06.06
    Interessante politiske konstellasjoner dukker opp idet landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i morgen setter seg på flyet til heftige WTO-forhandlinger i Geneve. 
  • Kritisk for handel, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 26.06.06
    Fiske og jordbruk står mot hverandre i WTO-forhandlingene, og den norske regjeringen står på jordbrukets side.
  • Skjebneuke - nok en gang, Lederkommentar i Nationen 26.06.06
    Det skal godt gjøres om WTO-forhandlerne evner å finne en løsning når de møtes denne uka. Som Nationen påviste før helga, er det uenighet på 760 punkter - nesten dobbelt så mange som da forhandlingene brøt sammen i Seattle for snart sju år siden.
  • Støre forhandler landbrukets framtid, Nationen 24.06.06
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordrer landbruket til dugnad. Dugnad for å tilpasse seg et internasjonalt marked. Neste uke deltar han i WTO-innspurten i Geneve.   
  • Fattige fiskere frykter WTO, Klassekampen 23.06.06
    Mandag åpner nye WTO-forhandlinger på ministernivå i Genève. Interessene til 40 millioner fattige fiskere står opp imot interessene til noen få mektige personer, som norske John Fredriksen.
  • Vil WTO-fronten holde?, Kommentar av Erling Kjekstad i Nationen 23.06.06
    Bondelaget gjorde årsmøtet på Lillehammer til rene vekkelsesmøtet i WTO-motstand. Man stilte opp med talsmenn for en front som strekker seg fra Natur og Ungdom og Utviklingsfondet via ordførere, til utenriksminister Jonas Gahr Støre og landbruksminister Terje Riis-Johansen.
  • Lobbygruppen Norge, Morgenbladet 23.06.06
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil lære EU-lobbing av Bellona. I WTO får han i alle fall plass ved forhandlingsbordet når ministrene møtes for atter en sluttspurt i neste uke.
  • Norge kan åpne for arbeidere fra u-land, Nationen 23.06.06
    Det kan bli friere flyt ikke bare av polsk, men også av indisk og kenyansk arbeidskraft til Norge. Regjeringen vurderer norsk åpning i WTOs tjenesteforhandlinger GATS.
  • Verden sett fra høyre, Debatt av Nikolai E. Astrup i Dagbladet 23.06.06
    Stikk i strid med vårt eget selvbilde er Norge en av verstingene i WTO-forhandlingene.
  • Vil sette fart i WTO, Aftenposten 22.06.06
    USA og EU lover at man vil få ny fart på arbeidet med lavere tollbarrièrer og en friere verdenshandel.
  • Trykket øker i WTO-forhandlingene, Nationen 22.06.06
    Når ministrene i OECD-landene samles til toppmøte i Paris i morgen, vil flokene i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) være et brennhett tema.
  • WTO-alarmen går igjen, Nationen 22.06.06
    Et kompromissforslag i WTO betyr at Norge kan bli nødt til å kutte tollsatsene på matvarer med 75 prosent. - Det er all grunn til å blåse i luren, sier lederen i Norges Bondelag.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.