Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2007

Sider: 1234 »
- Norge blant de mest progressive
torsdag 20. desember 2007

- Norge blant de mest progressive

Regjeringens beslutning om å kutte i støtten til Verdensbanken, i tråd med regjeringserklæringen fra Soria Moria, har styrket Norges ry som et av de "mest progressive" landene i Europa når det gjelder utviklingspolitikk. Verdensbankens IDA-fond har likevel fått mer støtte enn noensinne.


Neste klimastopp: København 2009
mandag 17. desember 2007

Neste klimastopp: København 2009

Klimatoppmøte på Bali, Fredspris til Al Gore og FNs klimapanel og forhandlinger i Stortinget om klimaforlik. Aldri før har Norge - og verden - hatt større fokus på klimaendringer enn de siste ukene og aldri før har norske aviser vært så fulle av engasjerte kommentarer og innlegg om temaet. Resultatet? Hvis veien er målet har vi hvertfall fått et veikart fra Bali. Neste klimastopp blir København i 2009.


Handelsrettet utviklingssamarbeid – nok et pressmiddel for handelsliberalisering?
onsdag 12. desember 2007

Handelsrettet utviklingssamarbeid – nok et pressmiddel for handelsliberalisering?

Fattige land må i større grad få ta del i internasjonal handel, mener norske myndigheter - i likhet med de multilaterale finansinstitusjonene. «Aid for Trade»-programmet kan få katastrofale konsekvenser, mener imidlertid internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner.


Ansvarlighet i globale organisasjoner
torsdag 06. desember 2007

Ansvarlighet i globale organisasjoner

Denne uken offentliggjorde den London-baserte stiftelsen One World Trust sin andre årlige rapport om ansvarlighet i globale organisasjoner; Global Accountability Report 2007. Her settes ikke bare transnasjonale selskaper og mellomstatlige organisasjoner under lupen, men også globale frivillige eller ideelle organisasjoner (INGOs).


Utviklingspolitisk kurs - og resultater av bistanden
torsdag 29. november 2007

Utviklingspolitisk kurs - og resultater av bistanden

Tidligere denne måneden la Stortingets utenrikskomite fram en enstemmig innstilling med klare føringer for utviklingsminister Erik Solheim. Og denne uka kom den første rapporten om resultater i bistanden, som Norad lovet i sin nye strategi og utenrikskomiteen har ventet på. Veien videre: stø kurs eller ny kurs?


EU-konsensus om utvikling og opplysningsarbeid i Europa
torsdag 22. november 2007

EU-konsensus om utvikling og opplysningsarbeid i Europa

De senere årene har det innenfor EU-systemet blitt satt stadig sterkere fokus på betydningen av opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål (Nord/Sør-informasjon). Denne måneden ble det lansert et omfattende strategisk rammeverk for dette arbeidet, knyttet til Europa-konsensusen om utvikling.


På rett vei med Paul Collier?
fredag 16. november 2007

På rett vei med Paul Collier?

"Bistandsguruen" Paul Collier's bok, "The Bottom Billion", har blitt omfavnet med begeistring av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Andre er mer skeptiske. Denne uka var Charles Abugre fra Christian Aid på besøk i Oslo og redegjorde for sitt syn på Colliers kritikk av hans organisasjon.


Mo Ibrahim-prisen til Afrikas beste leder?
torsdag 08. november 2007

Mo Ibrahim-prisen til Afrikas beste leder?

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan kunngjorde nylig at Mo Ibrahim-prisen 2007 for "Afrikansk lederskap" skulle gå til Mosambiks tidligere president, Joaquim Chissano. - En fornærmelse mot det afrikanske folk, mener den Tanzanianske professoren Issa Shivji.


Arbeidsinnvandring som fattigdomsbekjempelse?
onsdag 31. oktober 2007

Arbeidsinnvandring som fattigdomsbekjempelse?

- Innvandring skaper vekst for alle, sa økonomen, forfatteren og journalisten Phillippe Legrain, som forrige uke besøkte Oslo etter invitasjon fra den liberale tankesmia Civita. Men om arbeidsinnvandring til rike land er et godt tiltak for bekjempelse av global fattigdom er det sterkt delte meninger om.


Nye bilder av Afrika?
torsdag 25. oktober 2007

Nye bilder av Afrika?

På en større konferanse i Oslo sist uke tok utviklingsminister Erik Solheim til orde for "nye bilder av Afrika". "Ba Norge om hjelp", ble tittelen på oppslaget i Aftenposten dagen etter, som bekreftet at gamle bilder fortsatt trives - godt hjulpet av media, innsamlende bistandsorganisasjoner og giverglade nordmenn (og -kvinner).


Ett år siden skipseksportprofitten ble sikret?
torsdag 11. oktober 2007

Ett år siden skipseksportprofitten ble sikret?

Sist uke ble det markert at det er ett år siden Norge slettet gjelda til fattige land etter den omstridte skipseksportkampanjen. - En banebrytende beslutning, sa gjeldsaktivister den gang, om en beslutning som kanskje også har sikret en pen skipseksportprofitt for Norge. Hvor går nå veien videre?


Miljø- og utviklingsbudsjettet 2008
mandag 08. oktober 2007

Miljø- og utviklingsbudsjettet 2008

- Et brudd med Soria Moria, mener Kirkens Nødhjelp om regjeringens forslag til økte bevilgninger til Verdensbanken, mens Bellona mener regjeringen "ikke har skjønt alvoret" i klimapolitikken. Likevel, tross kritiske innspill får regjeringens "klimabudsjett" i hovedsak avdempede klapp på skulderen fra miljø- og utviklingsorganisasjonene.


Kirkens Nødhjelp: Frys støtten til Verdensbanken!
onsdag 03. oktober 2007

Kirkens Nødhjelp: Frys støtten til Verdensbanken!

Kirkens Nødhjelp og Changemaker krever at den norske støtten til Verdensbankens IDA-fond ikke økes. Bakgrunnen er, slik kritikere har hevdet lenge, at disse lånene fortsatt brukes som brekkstang for liberalisering og privatisering. En ny rapport viser at Verdensbankens krav om liberalisering har bidratt til økt sult i Etiopia, Zambia og Malawi.


FNs klimatoppmøte: Framtiden i våre hender
torsdag 27. september 2007

FNs klimatoppmøte: Framtiden i våre hender

- Jeg er svært urolig for at det vi gjør i dag ikke er tilstrekkelig, skrev FNs generalsekretær Ban Ki-moon i en kronikk i Dagbladet tirsdag, dagen etter FNs klimatoppmøte i New York. Det er en uro han deler med mange, bl.a. Aps partisekretær Martin Kolberg, som nå vil bryte med den tradisjonelle vekstmodellen.


Norsk utenrikspolitikk og Det nye Sør
torsdag 20. september 2007

Norsk utenrikspolitikk og Det nye Sør

Refleks, UDs prosjekt for debatt om norske interesser i en globalisert verden, har vært aktive denne uka og har blant annet hentet inn synspunkter fra Sør. Ett av budskapene fra den indiske professoren C. Raja Mohan er at Sør ikke lenger vil være hva det vært: pass dere!


Sider: 1234 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?