Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2020

Hvor står vi i "krigen" mot skatteparadis? 
onsdag 23. desember 2020

Hvor står vi i "krigen" mot skatteparadis? 

I desember 2006 erklærte SV-statsrådene Erik Solheim og Kristin Halvorsen krig mot skatteparadiser. På et webinar i regi av Norad forrige uke kalte Raymond Baker den påfølgende utredningen om skatteparadis og utvikling for en "banebrytende studie". Han roste Norge for internasjonalt lederskap og statssekretær Aksel Jacobsen (KrF) forsikret at regjeringen fortsatt vil styrke innsatsen mot ulovlig kapitalflukt. Mye er oppnådd, mye gjenstår og nye utfordringer dukker opp. En fersk rapport fra Tax Justice Network peker på at konsekvensene blir spesielt alvorlige i lys av Covid-19-pandemien.


Resultater av Norads informasjonsstøtteordning 2017-2019
onsdag 25. november 2020

Resultater av Norads informasjonsstøtteordning 2017-2019

RORG-samarbeidet la denne uka fram sin resultatrapport for Norads informasjonsstøtteordning 2017-2019. Den ble godt mottatt av stortingsrepresentantene Trine Skei Grande (V) og Marit Knutsdatter Strand (Sp), så vel som utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF). Ulstein forsikret også at hans fokus var utvikling av ordningen, ikke avvikling.


Hvordan blir verden med Biden/Harris?
søndag 11. oktober 2020

Hvordan blir verden med Biden/Harris?

Den liberale verdensordens støttespillere i Vesten senker nå skuldrene. I helga ble det klart at Joe Biden over nyttår vil ta over som USAs neste president etter Donald Trump. Med seg på laget har han USAs første ikke-vestlige og kvinnelige visepresident, Kamala Harris. De har en plan for hvordan USAs lederskap i verden skal gjenreises og har satt kampen mot klimaendringer som ett av 4 prioriterte felt. Kan vi forvente at USA tar lederskap i arbeidet for FNs bærekraftsmål? Tja, de mange kommentarene til USA-valget gjenspeiler både tvil og håp når det gjelder USAs rolle i verden etter Trump.


Bidrar Norge og Equinor til underutvikling i Angola?
torsdag 24. september 2020

Bidrar Norge og Equinor til underutvikling i Angola?

I de senere årene har politikere, Norad og næringslivsaktører kappes om å fremme ansvarlig næringsliv som nøkkelen til utvikling i Afrika. I praksis er det ikke alltid samsvar mellom liv og lære. Etter oppslag i Stavanger Aftenbladet reises det igjen spørsmål ved virksomheten til en av de største norske næringslivsaktørene i Afrika: Equinor, som utvinner olje i Angola. Bidrar de i realiteteten til korrupsjon og underutvikling i stedet for bærekraftig utvikling? På nytt har sivilsamfunn og forskere kastet seg inn i debatten og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt om en redegjørelse fra olje- og energiminiser Tina Bru (H).


Vil Tangen levere på skatt og åpenhet?
mandag 14. september 2020

Vil Tangen levere på skatt og åpenhet?

Som ny sjef for Oljefondet må den tidligere hedgefondforvalteren Nicolai Tangen regne med å bli fulgt med argusøyne av både politikere og sivilsamfunn, ikke minst på bakgrunn av hans tidligere omfattende investeringer i skatteparadiser. Finansminister Jan Tore Sanner (H) har varslet at «nye initiativ knyttet til skatt og åpenhet» fra regjeringen vil bli «diskutert med Stortinget» og budskapet fra norsk sivilsamfunn er entydig: Vi forventer en tydeligere holdning til skatteparadis og skatteflukt i tiden fremover. Om Tangen vil levere på forventningene gjenstår å se.


Oljefondets etikk og ledelse i Stortingets hender
tirsdag 30. juni 2020

Oljefondets etikk og ledelse i Stortingets hender

Norges Banks omstridte ansettelse av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet har fått mye oppmerksomhet i media de siste månedene. Samtidig har et offentlig oppnevnt utvalg gjennomgått fondets etiske retningslinjer. Nå havner begge deler på Stortingets bord, Tangen-saken i august og gjennomgangen av de etiske retningslinjene neste vår. Når det gjelder det siste er oppfordringen fra norske sivilsamfunnsorganisasjoner klar: Nå må Stortinget gripe sjansen og sikre at banken tar de store skrittene. Og mange er nok fortsatt svært usikre på om Tangen er rett mann på jobben.


Hva kan Norge få til - og risikere - i FNs sikkerhetsråd?
fredag 19. juni 2020

Hva kan Norge få til - og risikere - i FNs sikkerhetsråd?

Norge har fått plass i FNs sikkerhetsråd og statsminister Erna Solberg takker for støtten og tilliten fra FNs medlemsland. Nå starter jobben, men hva kan egentlig Norge få til - og risikere - i nærkontakt med egenrådige stormakter i en usikker tid? - I dag trenger et svakt FN sterke støttespillere, skriver Dagsavisen på lederplass, mens journalist og forfatter Tove Gravdal advarer: Nye fire år med Trump vil bli en katastrofe for Norge som medlem av FNs sikkerhetsråd.


Regjeringen med nye grep for FNs bærekraftsmål
torsdag 14. mai 2020

Regjeringen med nye grep for FNs bærekraftsmål

I slutten av april varslet "bærekraftsminister" Nikolai Astrup (H) at regjeringen skal lage en nasjonal handlingsplan for bærekraftsmålene. Samtidig varslet regjeringen nye grep i arbeidet med samstemthetsreformen, som skal sikre at all politikk bidrar til disse målene. I lang tid har en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner presset på for at regjeringen skal gjøre nettopp dette.  Om forventningene og løftene i Granavolden-plattformen blir innfridd gjenstår å se, men i første omgang inviteres sivilsamfunnet og andre til å bidra med innspill til regjeringen.


Nicolai Tangen - rett mann i Oljefondet?
onsdag 22. april 2020

Nicolai Tangen - rett mann i Oljefondet?

- Norge tar kampen mot skatteflukt, slo utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (Kr) fast i fjor sommer. Vil Oljefondets nye sjef, finansmannen Nicolai Tangen, gjøre det samme? Sigrid Klæboe Jacobsen og Ingrid Hjertaker i Tax Justice Network Norge konkluderte nylig slik: Nicolai Tangens plasseringer i skatteparadis og hans uttalelser gir ham lav troverdighet som leder for Oljefondet. Etter at VG sist uke avdekket at "Oljefond-Tangen fløy inn norske samfunnstopper til ni-millioners konsert og superkonferanse" har stadig flere kastet seg inn i debatten om både ansettelsen og Tangens egnethet.


Covid 19 og bærekraftsmålene
tirsdag 24. mars 2020

Covid 19 og bærekraftsmålene

Verden var på vei mot et Handlingens tiår for bærekraftsmålene og Agenda 2030 da fokuset brått skiftet. 11. mars karakteriserte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus Covid 19 som en pandemi. Siden har store deler av økonomien stanset i mange land og antall smittede og døde steget dramatisk. Ingen aner hvor mange liv det dødelige viruset vil kreve før det brenner ut. Ingen aner hvordan verden vil se ut når det skjer. Ingen aner om koronaviruset vil komme til å utgjøre et enormt tilbakeslag i arbeidet for bærekraftsmålene eller berede grunnen for nødvendige endringer.


- Europeiske (og norske) løsninger på afrikanske problemer?
mandag 16. mars 2020

- Europeiske (og norske) løsninger på afrikanske problemer?

"Alle" vil hjelpe Afrika. De siste ukenes debatt her hjemme har vist at både NHO-sjefen, Norfund-sjefen, Norad-sjefen og utviklingsministeren vil bidra til jobbskaping og næringsutvikling i Afrika, men de er langt fra alene. Kina har i en årrekke utvidet sitt engasjement i Afrika og sist uke la Afrikas mektige nabo i nord, EU, fram sitt utkast til Afrika-strategi. Samtidig jobber Den afrikanske unionen med sine egne planer for å sikre "afrikanske løsninger på afrikanske problemer" gjennom Agenda 2063 ("The Africa We Want"). Hvem som hjelper hvem i det fremvoksende Afrika gjenstår å se.


- Avgjørende for Norge å sikre det multilaterale systemets fremtid
fredag 28. februar 2020

- Avgjørende for Norge å sikre det multilaterale systemets fremtid

Det internasjonale samarbeidet knaker i sine sammenføyninger under vekten av USAs president Trump ("Make America Great Again") og et Kina som vokser seg stadig større. Denne uken gjorde Stortinget seg ferdig med regjeringens melding om "Norges rolle og interesser i det multilaterale systemet". Stilt overfor dagens usikkerhet og utfordringer understreker flertallet, i likhet med regjeringen, at Norge fortsatt skal være en deltaker, ikke en tilskuer. Samtidig har komiteen bl.a. sett på behovet for nye avklaringer knyttet til forståelse av sentrale begreper som "norske interesser", "liberal verdensorden" og "multilateralisme".


Bør Norge engasjere seg mer militært i Mali?
onsdag 22. januar 2020

Bør Norge engasjere seg mer militært i Mali?

I 2011 slapp norske jagerfly i alt 588 bomber over Libya. I Libyakrigens kjølvann fulgte blant annet et Libya i kaos, nye flyktningstrømmer over Middelhavet og spredning av militant islamisme til land i regionen, som Mali. Mange er urolige for utviklingen, som også angår Europa. Nå ber Frankrike om økt støtte til deres miltære operasjon, Barkhane, for å bekjempe den militante islamismen. Danmark sendte sitt bidrag før jul, men høster kritikk. Norge og andre land i Europa er lunkne. Hva bør Norge gjøre?


Klimaåret 2019 - en vekker for 20-tallet?
tirsdag 14. januar 2020

Klimaåret 2019 - en vekker for 20-tallet?

2019 ble nok et klimaår. 16-årige Greta Thunberg ble kåret til "årets person" av Time Magazine for sitt klimaengasjement og her hjemme ble "klimabrøl" kåret til årets ord. I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg (H) fast at menneskeskapte klimaendringer er farlige. Likevel, FNs klimatoppmøte i Madrid ble for mange en skuffelse og bare få dager ut i det nye året ble det gigantiske norske oljefeltet Johan Sverdrup åpnet. Kan 2019 likevel bli stående som en klimavekker for 2020 og tiåret fram mot 2030? Og vil fremtiden bli blågrønn eller rødgrønn? Vi har samlet lenker og sett på mediedebatten ved årsskiftet 2019/2020.


Opprørsåret 2019
fredag 03. januar 2020

Opprørsåret 2019

2019 har av mange blitt oppsummert som et opprørsår. Omfattende opprør fra Hong Kong via Midtøsten og Nord-Afrika til Latin-Amerika har preget nyhetsbildet. UNDPs "Human Development Report 2019" peker på ulikhet som felles faktor, mens NUPIs Ole Jacob Sending peker på mistillit til elite og politiske institusjoner. Forskning bekrefter at antall fredelige opprør har økt betydelig og gitt resultater, men også at effekten har blitt redusert det siste tiåret. Samtidig svekkes demokratiet i mange land. Vi har samlet og sett litt på mediedekningen og -debatten.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?