Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2018

Sider: 12 »
Trygg, ordnet og regulær migrasjon med FNs migrasjonsplattform?
tirsdag 18. desember 2018

Trygg, ordnet og regulær migrasjon med FNs migrasjonsplattform?

Internasjonal migrasjon er blant de store utfordringene verden står ovenfor, bl.a. i lys av pågående klimaendringer og forventet befolkningsvekst i Afrika. FNs migrasjonsplattform peker på at "det er avgjørende at den internasjonale migrasjonen forener oss, istedet for å splitte oss". I dagens verden kan det imidlertid se ut til at den splitter mer enn den forener, ikke minst i Europa. Sist uke satte den gemyttene i kok på Stortinget. Vi har sett på og samlet lenker til debatten den siste tiden, som kan synes å bli stadig mindre trygg, ordnet og regulær.


Skatteflukt og skatteparadiser 1998-2018
torsdag 06. desember 2018

Skatteflukt og skatteparadiser 1998-2018

RORG-samarbeidet arrangerte 6. desember rapportlansering og debatt om sivilsamfunnets rolle i arbeidet mot skatteflukt og skatteparadiser (1998-2018). Nedenfor kan du laste ned rapporten.


FNs bærekraftsmål: Er kampen mot fattigdom og ulikhet på rett spor?
mandag 19. november 2018

FNs bærekraftsmål: Er kampen mot fattigdom og ulikhet på rett spor?

- Stadig færre fattige i verden, var ett av 20 framskritt vi kunne lese om i siste utgave av Norads fagblad "Bistandsaktuelt", med henvisning til ferske tall fra Verdensbanken. Kritikere mener imidlertid at det globale fattigdomsproblemet er mye større enn det Verdensbanken hevder - og peker på økende ulikhet som en sentral årsak. For bistandsbransjen, som i årtier har hatt et hovedfokus på Afrika, kan det dessuten være et skår i gleden at nettopp Afrika er det eneste kontinentet der Verdensbanken spår at antall ekstremt fattige vil øke fram mot 2030. Skatt er løsningen, mener stadig flere.


Helhetlig opplegg for samstemthetsreform med KrF i regjering?
mandag 05. november 2018

Helhetlig opplegg for samstemthetsreform med KrF i regjering?

Dilemmaene i norsk utenriks- og utviklingspolitikk, der nasjonale interesser må veies opp mot globale miljø- og utviklingshensyn, er mange og tunge. Skal Norge leve opp til sitt rykte som ledende aktør i det internasjonale arbeidet for FNs bærekraftsmål må disse dilemmaene på bordet og en samstemt politikk for bærekraftig utvikling utformes. Dét var Stortingets melding til regjeringen i fjor og behovet ble bekreftet i en evaluering fra Norad i år. Den blågrønne regjeringen har tatt noen første skritt. Med KrF i regjering kan det nå være duket for et helhtlig opplegg for samstemthetsreform, slik et samlet norsk sivilsamfunn etterlyser.


RORG-samarbeidets innspill til statsbudsjettet for 2019
onsdag 24. oktober 2018

RORG-samarbeidets innspill til statsbudsjettet for 2019

8. oktober la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2019. RORG-samarbeidet deltok på utenriks- og forsvarskomiteens høring og nedenfor gjengis våre budsjettinnspill til komiteen.


Menneskerettigheter + næringsliv = sant og samstemt?
onsdag 24. oktober 2018

Menneskerettigheter + næringsliv = sant og samstemt?

- Ansvarlig næringsliv er en forutsetning for bærekraftig og inkluderende økonomisk vekst, sier regjeringen i statsbudsjettet for 2019. Og de forventer at næringslivet etterlever OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigher (UNGP) i sitt globale virke. En fersk evaluering fra Norad sier imidlertid at regjeringen ikke kan ta dét for gitt - ikke en gang når det gjelder den delen av næringslivets virksomhet som støttes med bistandsmidler, som Norfund. Nå ber sivilsamfunnet Stortinget om å sikre samstemthet.


- Verden må gjennom endringer i et omfang vi aldri før har sett
tirsdag 16. oktober 2018

- Verden må gjennom endringer i et omfang vi aldri før har sett

Samme dag som Den blågrønne regjeringen la fram sitt første statsbudsjett la FNs klimapanel fram en spesialrapport med tydelig budskap til klimatoppmøtet i Polen i desember: Verden må gjennom endringer i et omfang vi aldri før har sett om vi skal unngå en temperaturøkning utover 1,5 grader. Konsekvensene vil bli dramatiske om vi ikke klarer det. Med den rekordvarme sommeren 2018 ferskt i minne går debatten videre med økt alvor - om bl.a. sivilsamfunnets kritikk av regjeringens klimabudsjett og Arbeiderpartiets klimaoffensiv, om moral og moralisme, destruktiv håpløshet og overdreven optimisme og om behovet for en "dette-kan-vi-løse"-holdning.


Bistandsepoken er over - hva har vi lært og hvor går veien videre?
fredag 05. oktober 2018

Bistandsepoken er over - hva har vi lært og hvor går veien videre?

Bistandsepoken, som epoke i norsk historie, er over. Det betyr ikke at bistanden er historie. I følge Terje Tvedt står viljen blant nordmenn til å gi litt av sin overflod til de fattige fortsatt som "en påle". Bistanden har imidlertid blitt brukt til - og blitt begrunnet med - så mangt. I slutten av august var dette tema for et frokostmøte der Tvedt møtte Jon Lomøy (Norad), Lisa Sivertsen (Kirkens Nødhjelp) og Svein Åge Dale (tidligere fagrådgiver i UD) til debatt. Spørsmålene var mange og svarene sprikte ved inngangen til en ny historisk epoke, der bistandens begrensede rolle i utviklingsprosesser er erkjent og den vestlige dominansen og troen på universelle verdier svekket.


Klimasommeren 2018 - og hva nå?
mandag 10. september 2018

Klimasommeren 2018 - og hva nå?

Rapporter, bekymring og debatt om klimaendringer har fylt avisenes spalter denne rekordvarme sommeren, samtidig som regnskogene forsvant rekordraskt og forskere advarte om at verden er nær ved å nå vippepunktet for en flerdimensjonal miljøkrise. Om klimatoppmøte i Polen i desember (COP24) vil bringe oss fremover er likevel et åpent spørsmål. Fortsatt står fattige mot rike land og her hjemme jublet energiministeren og andre over at "miljøvennlig" olje fra Johan Sverdrup-feltet vil kunne berge velstanden i Norge i mange tiår fremover. Vi har samlet og sett litt på debattene i Norge i kjølvannet av klimasommeren 2018. NB: langlesing!


En liberal verdensorden i endring (sommeren med Trump)
fredag 03. august 2018

En liberal verdensorden i endring (sommeren med Trump)

Mange har denne sommeren uttrykt sin bekymring for den vestlig ledete og liberale verdensorden, som ble etablert i kjølvannet av 2. verdenskrig. Under Donald Trump er USA i ferd med å forlate både sin lederrolle, det liberale demokratiet, frihandelen og det multilaterale samarbeidets etablerte institusjoner. Hvem og hva kommer i stedet? Vi har sett litt på sommerens debatt om hva slags orden - eller uorden - som vil kunne danne nye rammer for verdenssamfunnets arbeid med FNs bærekraftsmål. Barack Obama advarer mot sterke menn og statssekretær Jens Frølich Holte (H) i UD ber verdens ledere "belite" seg mer. (NB! Langlesing)


Europas nye asyl-, innvandrings- og integreringspolitiske realpolitikk
tirsdag 10. juli 2018

Europas nye asyl-, innvandrings- og integreringspolitiske realpolitikk

Tiden da et liberalt Europa var et fristed flyktninger fra mindre demokatiske land og regioner i verden er forbi. Rammene for den nye realpolitikken legges av et muslim- og innvandringskritisk Øst-Europa og et splittet Vest-Europa med tilsvarende krefter på frammarsj. Vil Europa klare å ivareta sine humanistiske verdier på andre måter i arbeidet med de globale utfordringene knyttet til flyktninger og migrasjon? Vil liberale og sosialdemokratiske krefter i Europa klare å komme ut av det med både makten og æren (og etikken) i behold? Vi har sett på og samlet lenker til utviklingen og debatten den siste tiden.


Styrket nettsamarbeid mellom rorg.no og global.no
torsdag 21. juni 2018

Styrket nettsamarbeid mellom rorg.no og global.no

RORG-samarbeidet og Global har fra og med 2018 innledet et utvidet nettsarbeid som bl.a. innebærer at det som tidligere var nyhetssaker på rorg.no heretter vil bli publisert som dybdeartikler på Global.no. RORG-samarbeidets egne nettsider, rorg.no, vil bli omarbeidet med fokus på informasjonsfaglige spørsmål, Norads informasjonsstøtteordning og andre saker av særlig relevans for RORG-samarbeidets medlemsorganisasjoner.


Oljefondet - litt mer etisk og ansvarlig i 2018?
torsdag 21. juni 2018

Oljefondet - litt mer etisk og ansvarlig i 2018?

- Ørsmå justeringer i forvaltningen av Statens pensjonsfond utland har sannsynligvis mye større konsekvenser for verdens videre utvikling enn veldig mye av norsk offisiell utviklings- og utenrikspolitikk, sa leder i utenriks- og forsvarkomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), da utviklingsminister Nikolai Astrups utviklingspolitiske redegjørelse til Stortinget ble drøftet i begynnelsen av mai. Da finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding ble lagt fram noen uker senere jublet miljøbevegelsen for at det åpnes for økte investeringer i fornybar energi, men om innstillingen i det store og hele bidro til at forvaltningen av oljefondet ble mer etisk og ansvarlig i 2018 er et åpent spørsmål.


Hvordan bør bistandsforvaltningen reformeres?
mandag 11. juni 2018

Hvordan bør bistandsforvaltningen reformeres?

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) tar sikte på å gjennomføre en reform av bistandsforvaltningen i løpet av året, men mange har reagert negativt på hans signaler om å skille fag og forvaltning og å rendyrke Norad som et forvaltningsorgan. KrF frykter en ytterligere forvitring av bistandskompetansen. Forvaltningsreformen er imidlertid nært knyttet til samstemthetsreformen og en styrking av kompetansen i UD rundt utviklingsministeren vil også kunne bidra til en mer ustemt og/eller samstemt politikk for utvikling. Vi har sett litt på debatten og bakgrunnen for denne - og samlet lenker til bl.a. den siste tidens mediedekning.


Fra blåblå ustemtpolitikk til blågrønn samstemtpolitikk?
tirsdag 22. mai 2018

Fra blåblå ustemtpolitikk til blågrønn samstemtpolitikk?

Regjeringens arbeid med samstemt politikk for utvikling har blitt veiet og funnet for lett i en fersk evaluering utført for Norad. Nå står kampen om oppfølging av evalueringen og stortingsflertallets ønske om en samstemthetsreform. Utviklingsminister Nikolai Astrup vil ha et bredt sammensatt samstemthetsforum tett knyttet til de politiske beslutningene, mens Norads evalueringsavdeling anbefaler et faglig og politisk uavhengig forum, som kan lage en årlig, uavhengig gjennomgang av dilemmaer i spenningsfeltet mellom norske interesser og globale utviklingsmål.


Sider: 12 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?