Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

De beste

Hvem de beste er, er det nok ulike menginger om. Å dø midt i sin gjerning, kvalifiserer. Særlig ung, som forfatteren av diktet, Nordahl Grieg, som i 1942 ble drept i en bombetokt over Berlin, bare 40 år gammel.

Av Hege Ramson, frilansskribent | Fredag 08. januar 2010

(Denne petit'en sto på trykk i avisa Klassekampen 08.01.10)

Døden kan flamme som kornmo;
klarere ser vi enn før
hvert liv i dens hvite smerte:
det er de beste som dør.

---

De beste blir myrdet i fengslet,
sopt vekk av kuler og sjø.
De beste blir aldri vår fremtid.
De beste har nok med å dø.

---

Takket være vestlige verdier, har flere av den tredje verdens reformatorer oppfylt Griegs klarsyn. Belgisk Kongos Patrice Lumumba er et ett kjent eksempel. Da kongoleserne i 1960 offisielt skulle befris fra kolonimaktens strupetak, fikk Lumumba flertallet av stemmene ved det nasjonale valget. Den nybakte statsministeren ville nasjonalisere landets økonomi og hadde kontakt med sosialistiske land, noe som var nok til å oppflamme USAs kommunistfobi. Og Belgia ville beholde kloa i landets rikdommer. Med USA som pådriver ble Lumumba styrtet av diktator Joseph Mobuto samme år. I januar 1961 overleverte Mobuto ham til Vestens nikkedokke, Moise Tshombe, som fikk ham myrdet.

I 1983 ble reformisten Thomas Sankara, Afrikas ”Che”, president i Burkina Faso (daværende Øvre Volta). Sankara iverksatte omfattende forbedringsprogrammer innen helse, skolevesen, kvinners likestilling, økonomi, infrastruktur med mer. Dette bekymret Frankrike, som gjennom sine afrikanske diktatorer var vant til å forsyne seg grådig av råvarene i sine tidligere kolonier. I 1987 ble Sankara tatt av dage i et franskstøttet statskupp, ledet av Blaise Compaoré, som fortsatt sitter ved makten.

Matematikkprofessoren Ibni Oumar Mahamat Saleh var leder av det tchadske partiet for frihet og utvikling. Ved valget i Tchad i 2001 stilte han som diktator Idriss Débys motkandidat. Déby vant under tvilsomme omstendigheter. Under opprøret mot diktatoren i 2008 ble Saleh arrestert og forsvant i fengslet. Kilder sier at han ble mishandlet til døde av Débys menn. Frankrike intervenerte militært i sin tidligere koloni, og opprøret ble slått ned. Som lederen for Elysépalassets afrikacelle sa det: ”Det fins ikke noe perfekt demokrati i Afrika … Vi har ingen som kan erstatte Idriss Déby.”

Listen er ikke komplett. I mens bidrar Vesten med grøtomslag som skoler og veier, og klager over korrupte afrikanske ledere. Sant nok. De beste har hatt nok med å dø for vestlig grådighet.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.