Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

– Nødvendige debatter

Valget handler for mange kun om det nære. for andre utgjør det en mulighet til å påvirke politiske prosesser langt utenfor landets grenser.

av Kim Bredesen, Ny Tid 02.09.11
(Gjengitt med tillatele fra Ny Tid)

– De fleste partiene, inkludert Frp, sier na at de vil ga forsiktig frem. Men de har ikke sagt noe konkret om hvordan de vil forebygge negative holdninger til minoriteter og fortelle folk at mangfold er en styrke for det norske samfunnet og ikke en belastning.

Vi onsker a se en klar holdning pa dette omradet fra politisk hold og i politiske kampanjer, sier Fahkra Salimi, lederen for Mira-senteret til Ny Tid. Hun onsker seg en annen valgkampdebatt enn den vi har sett til na og peker pa at kvinner som har kommet til Mira-senteret har vart veldig opptatt av om norske politikere kan sikre trygghet til dem og deres barn, sarlig fordi en rekke personer har ytret at de deler holdningene til gjerningsmannen bak terrorangrepene 22. juli. Visjon om samfunnet For Salimi er det viktig med balanse, at vi blir presentert for fakta som motsier hoyreekstremes verdenssyn.

– Vi ma legge frem en visjon om hvilken type samfunn vi onsker, hvilke verdier vi onsker a fremme. Er det ekskludering av andre  etniske grupper enn nordmenn, eller er det inkludering og mangfold? Det er en debatt politikerne ma ta, og jeg mener disse sporsmalene er helt fravarende. Hvis politikerne har blitt enige om at de ikke skal diskutere innvandring, er det en sak i seg selv, men et mangfoldig og flerkulturelt samfunn har ingenting med innvandring a gjore direkte, slik som vi ser er tilfellet med samer og andre nasjonale minoriteter, sier Salimi til Ny Tid.

Mer ambisiøse

Andrew P. Kroglund, leder for miljoorganisasjonen Utviklingsfondet og styreleder for ForUM (Forum for miljo og utvikling), mener ogsa valgdebatten kunne ha siktet mot et hoyere niva. Han mener den burde fokusert mer pa hvordan lokalpolitikere selv kan ta initiativ og bli ledende innen miljovern. Han peker pa at en viktig metode er a ta del i utvekslingsprosjekter med vennskapskommuner, noe han ogsa mener kan fore til utjevning av sosiale forskjeller.

– Norske kommuner kan vare mer ambisiose. I et perspektiv hvor du ser pa et globalt fotavtrykk, sa er det viktig at folk som er fra mindre steder og mindre byer, tenker pa hvilken enorm mulighet kommuner har til a fremsta som foregangskommuner pa miljosporsmal, sier Kroglund.

Han mener lokalpolitikere kan jobbe effektivt med a forbedre sykkelstier, klimaplaner,  kollektivordninger, energieffektivitet ved bygg, eller innkjopsordninger fra Max Havelaar, alle sma steg som kan endre en storre helhet.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.