Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Tenk globalt, velg lokalt

- Selv i et lokalvalg må parolen være: Ja til solidaritet og velferd - nei til krig og våpenkjøp!

Av Reza Rezaee og Boye Ullmann, Rødt  | Fredag 09. september 2011

(Kommentaren sto på trykk i Klassekampen 09.09.11)

Det er lokalvalg, men vi mener likevel antirasisme, solidaritet og fredssak er viktige saksområder for norske velgere. Ikke minst etter hva vi opplevde 22. juli.

Vi ser med stor uro på at ingen partier på Stortinget protesterer mot norsk krigsdeltakelse i Afghanistan og at norske fly har sluppet over 500 bomber over Libya. Alle partier på Stortinget er enige om at Norge skal bruke over 70 milliarder norske kroner på amerikanske Lockheed Martin F 35-fly! Fram til 2050 vil beløpet passere 200 milliarder kroner! Dette er å underlegge seg USA.

Hvorfor setter ikke det tidligere freds- og solidaritetspartiet SV foten ned i slike saker, istedenfor for å være med på å administrere to kriger og stemme for amerikanske flykjøp? Rødt ønsker på sin side å bruke disse midlene til velferd og miljøtiltak som tog og kollektivtransport framfor flykjøp og krigsdeltakelse.

Situasjonen i Libya er uoversiktlig. Vi vet ikke hvor dette bærer hen, men vi mener 500 norske bomber over Libya har ført til sivile ofre og ødelagt infrastruktur er veien til fred og demokrati. Regjeringas avgjørelse om norsk krigsdeltakelse ble gjort per sms, noe som er i strid med enhver demokratisk saksbehandling. Norge har brukt nesten 400 millioner kroner på denne krigen på noen få uker.

Stortinget har enstemmig vedtatt å bevilge mer enn 1,2 milliarder kroner til norsk krigsdeltakelse i Afghanistan i 2011. Ti år med norsk krigsdeltakelse har kostet norske skattebetalere snart ti milliarder kroner. Verre er at ni norske liv har gått tapt.

For Afghanistan har krigen vært en katastrofe. Tallene er usikre, men et forsiktig anslag er mer enn 20.000 døde og 50.000 alvorlige såret. De fleste er sivile.

Obama besluttet høsten 2009 å trappe opp krigen med 30.000 nye soldater og opptrapping av bombing av Pakistan. De 30.000 skal hentes hjem innen neste sommer, samtidig som flere andre Nato-land nå trapper ned de militære bidraga Men ennå står cirka 130.000 soldater i Afghanistan. Og Norge har fortsatt rundt 500 soldater der og ikke fattet noen beslutning om reduksjoner.

Allerede første høsten 2001 til mars 2002 hadde USA droppet 1228 klasebomber i Afghanistan som igjen inneholder 284.000 små bomber. Utallige «feil»bombinger er utført av USA. Cirka 100 sivile ble drept i feilbombinger på en måned i 2008. Et bryllup i Ningrahar ble 50 sivile drept. Flere liknende feilbombinger av bryllup har skjedd. 80, de fleste gamle, kvinner og barn, ble drept i nok en «feil»bombing i Herat sommeren 2009.

Røde Kors og andre humanitære organisasjoner har klaget over at krigen og okkupasjonssoldatenes tilstedeværelse forhindrer det humanitære arbeidet.

Det er en kjent sak at det var omfattende valgfusk der Karzai ble «gjenvalgt» i 2009. Korrupsjonen er voldsom grunnet narkotikaproduksjon. Karzais avdøde bror var dypt involvert i dette. I sommer rømte Afghanistans sentralbanksjef Abdul Qadar Fitrat til USA. Sentralbanken var i ferd med å kollapse. Hundrevis av millioner dollar var forsvunnet i det som ble betraktet som et pyramidespill. Mange ministre, visepresident, krigsherrer og slektninger av Karzai skal ha tjent på svindelen. I 2001 var opiumsdyrkingen nærmest utryddet under Taliban-styret, mens nå kommer over 90 prosent av verdens heroin fra Afghanistan.

Etter at Obama tok over, ble krigen overfor vest-Pakistan, trappet opp med bombeangrep fra droner. Opp til 1,5 millioner sivile pakistanere ble drevet på flukt etter kamper og mange sivile er døde. Resultatet er mer motstand mot USA og større sympati for Taliban.

USA sliter med ufattelige gjeld på mellom 85-100.000 milliarder norske kroner og likevel bevilger Obama verdens største krigsbudsjett på 4500 milliarder kroner i 2010! Mye går til krigen i Afghanistan. Vesten har brukt nærmere 2000 milliarder kroner. Sivile prosjekter blir lovet, men ikke gjennomført.

Norge har deltatt i Afghanistan-krigen helt siden desember 2001. Våre militære ledere har ikke på noe tidspunkt protestert mot de folkerettslige overgrepene som har skjedd under krigen. I februar 2009 sa oberstløytnant Ivar Knotten, til Aftenposten at: «Norske soldater skal ikke lenger dundre inn i områder de ikke kan beholde kontrollen over». Kaptein Tom Christian Blix sa den gang til NRK at framstøtene mot Taliban og opprørere ikke hadde gitt ønskede resultater, men tvert imot hadde forverret situasjonen.

Anders Sømme Hammer, understreket det samme i sin bok «Drømmekrigen» om den norske tilstedeværelse i Meymaneh. Norske soldater deltok i flere kamper i 2007 og 2008. Hammer skriver: «Oppdraget i Ghormach var regelrett forsøk på å knuse opprørerne: De norske soldatene gikk inn for å drepe. Det er uklart hvor mange mennesker nordmennene drepte i kampene. Men bare i ett av de norske granatangrepene ble mellom 20 og 25 mennesker drept.» I 2008 var det flere trefninger og flere drepte i Ghormach. Forsvaret var fornøyd med innsatsen og mente det kun var opprørere som ble drept.

Hammer foretok intervjuer med over 60 menn i ettertid i Ghormach-distriktet. Der ble det formidlet en helt annen versjon. Sivilbefolkningen ble rammet på alle måter og slektninger var blitt drept. Den danske filmen «Armadillo» dokumenterer krigens råskap og menneskefiendtlighet overfor afghanere fra vestlige soldater. Vi har sett en NRK-dokumentar som viser norske soldater forskanset i en leir i Maymehne. De beveger seg rundt i pansrete biler eller er tungt væpnet i patruljer.

Avstanden til fattige afghanske sivile er stor. Det kan aldri oppstå tillit til den lokale befolkning. Militære eksperter både i Norge og USA mener at denne krigen aldri kan vinnes militært. Det eneste riktige er at norske soldater må trekkes ut, slik Canada, Nederland og flere andre Nato-land nå har vedtatt. Man kan ikke bombe og krige seg fram til en moderne nasjonalstat fra ruinene av et stammesamfunn.

Dessverre er partiet Rødt det eneste anti-krigspartiet i Norge. De fortjener stemmer fra alle fredsvenner i Norge 12. september for å forsterke presset for å få Norge ut av denne ødeleggende krigen.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.