Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

WWFs naturvern

I vår kronikk 16. november skrev vi om naturvern og bistand. Vi refererte avisen Daily News som beskrev en konflikt i Rufiji-deltaet i Tanzania hvor skogvesenet brukte makt for å jage bort småbønder fra deres rismarker.
Av Hanne Svarstad, Tor A. Benjaminsen og Ian Bryceson  | Torsdag 01. desember 2011

(Debattinnlegget sto på trykk i Aftenposten 01.12.11)

I sitt svar til oss påstår WWFs leder Rasmus Hansson at vi lyver om WWFs rolle i Rufiji: «WWF har ikke virksomhet i det aktuelle området», sier han. I flere år har imidlertid WWF samarbeidet med myndighetene innen ulike naturvernprosjekter i Rufiji. Dette går ikke minst frem av WWFs egne dokumenter om prosjektene East African Marine Ecoregion og Rufiji-Mafia-Kilwa Seascape. Hansson fremstiller det som om vi har skrevet at WWF var direkte involvert i overgrepene mot folk i den konkrete saken. Det har vi ikke påstått.

Naturvern i Afrika blir ofte presentert som «bærekraftig», «deltagende» og «økonomisk rettferdig», for å ta noen av ordene Hansson selv bruker. I vår forskning ser vi imidlertid hvordan naturvern ofte fører til at småbønder, gjetere og fiskere mister tilgang til ressurser uten at tapet kompenseres.

Vi er enige med Hansson i at det er viktig å ta hensyn til både miljø og mennesker. Men som forskere har vi et ansvar for å si ifra når naturvern praktiseres på måter som går ut over folks rettigheter og interesser.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 10. desember
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.