Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Nobels vilje

Stortinget har valgt Berit Reiss-Andersen som nytt medlem av Nobelkomiteen. Hun har aldri vært opptatt av nedrustning, fremgår det av et portrettintervju i Aftenposten. Nedrustning er det sentrale i det formål Nobel ønsket å tilgodese med sin pris for "fredsförfäktare".
Av Ståle Eskeland, professor dr. juris, Universitetet i Oslo | Fredag 09. desember 2011

(Innlegget sto på trykk i Dagens Næringsliv 09.12.11)

Om hun mangler innsikt i den form for fredspolitikk som er spesifisert i Alfred Nobels testament, har Reiss-Andersen til gjengjeld, som advokat, andre innsikter som må få avgjørende betydning ved fremtidige prisutdelinger.

Reiss-Andersen vet at testators vilje er grunnleggende ved tolkning av ethvert testament, og at dette selvsagt også gjelder Nobels testament.

Hun er derfor forpliktet til å informere Nobelkomiteen om grensene i dens mandat og hun kjenner også det ansvar, både sivilt og strafferettslig, som gjelder for ethvert styremedlem dersom betrodde midler ikke forvaltes på lovlig måte.

Mange prisutdelinger etter krigen har ikke vært i samsvar med Nobels testament. Ut fra sine kunnskaper og sin faglige integritet kan Reiss-Andersen ikke delta i en fortsatt neglisjering av Nobels fredsvisjon.

Det er viktig at hele komiteen står bak utdelingene, slik hun selv understreker i intervjuet. Dersom Reiss-Andersen ikke får de øvrige komitmedlemmene med seg i en forsvarlig juridisk tolkning av testamentet som grunnlag for utdelingene i årene som kommer, vil hun måtte gå ut av komiteen. Det skal bli spennende å følge utviklingen.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.