Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

- Viktig satsing på opplysningsarbeid

I sitt budsjettforslag for 2014 viser regjeringen blant annet til RORG-sekretariatets samlede årsrapport for informasjonsstøtten i 2011 og foreslår å øke støtten med 10 millioner kroner i 2014. – Dette er en viktig og gledelig satsing på opplysningsarbeidet om utviklingspolitikk og globale spørsmål, sier daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas.
Mandag 14. oktober 2013

Sidsel E. Aas er daglig leder i RORG-samarbeidet- Grundig informasjon og en kritisk og mangfoldig debatt om utviklingsspørsmål er viktig, står det innledningsvis i budsjettproposisjonens situasjonsbeskrivelse av den statlige støtten til opplysningsarbeid (kap 160, post 71). Dette kan daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, fullt ut slutte seg til.

I tillegg til forslaget om økt bevilgning er Aas også glad for at statsbudjettets rapport for 2012 viser til den første årsrapporten om bruk av informasjonsstøtten, som i fjor ble utarbeidet av RORG-sekretariatet:

"I 2012 ble det for første gang utgitt en samlet resultatrapport for støtteordningen, 'Folkeopplysning for ny tid'. Den viser økt oppmerksomhet om sentrale og aktuelle temaer til som klima, kapital, konflikt, demokrati og menneskerettigheter, flere perspektiver og synspunkter fra Sør og god oppfølging av rollen som 'vaktbikkjer' og pådrivere. Rapporten påpeker at de overordnede samfunnseffektene av støtteordningen vanskelig lar seg vurdere ut fra virksomheten et enkelt år, men at det må ses i et lengre perspektiv. To tunge samfunnseffekter ble framhevet; at støtteordningen har bidratt til økt forståelse i opinionen for at utviklingspolitikk er mer enn bare bistand og at den har bidratt til en omlegging fra en utviklingspolitikk dominert av bistandstenkning til en utviklingspolitikk i retning 'samstemt politikk for utvikling'."

Aas tror at også den kommende årsrapporten, om bruken av den statlige opplysningsstøtten i 2012, vil vise at denne ordningen gir gode og viktige resultater i tråd med de føringene som har blitt lagt av et bredt flertall på Stortinget. Årsrapporten for 2012 vil bli lagt fram neste mandag.

Av konkrete tiltak i 2012 fremhever budsjettproposisjonen spesielt SAIHs tiltak "Radi-Aid" og fokus på arbeidsforhold i fabrikker som produserer klær for norske og internasjonale selskaper i regi av Framtiden i våre hender (FIVH), som i fjor startet kampanjen "Vreng kleskjedene".

I budsjettproposisjonen justeres også formuleringene av formålet med informasjonsstøtten. Aas mener dette er en god justering, som sikrer at målformuleringene blir mer i tråd med de føringer som er lagt av et bredt flertall på Stortinget, senest i en felles merknad fra en enstemmig utenriks- og forsvarskomite i sin innstilling til budsjettet for 2012:

"Komiteen vil påpeke at det er viktig at det legges til rette for at den norske debatten om utviklingspolitikk er basert på kunnskap fra forskning, erfaring fra utviklingsarbeid ute og stemmer fra Sør. Komiteen mener debatten om en mer samstemt utviklingspolitikk har tydeliggjort behovet for at ulike organisasjoner og ressurspersoner fra Sør kan bidra med kunnskap og kritisk søkelys på hvordan ulike deler av norsk politikk slår ut for utviklingsland. Det kan bidra til debatt om områder der det er behov for forbedringer. Det er etter komiteens mening viktig at ulike synspunkter kommer til ordet i denne debatten og at man unngår en situasjon hvor konsensuspress begrenser en erfaringsutveksling som kan gi nyttige innspill til forbedring av Norges utviklingspolitikk. Komiteen anser det er viktig å prioritere opplysningsarbeid som når ut til brede lag av befolkningen og som bidrar til å engasjere barn og unge."

- Budsjettproposisjonen gir et viktig signal om betydningen av opplysningsarbeid og organisasjonenes roller som vaktbikkjer og pådrivere i utviklingspolitikken, sier Sidsel E. Aas. Hun har god tro på at det vil være flertall for dette på Stortinget – også etter årets stortingsvalg:

- Høyre har vært kritisk til at slik støtte skal gis over bistandsbudsjettet, men jeg tror at både Høyre og FrP egentlig ser verdien av dette arbeidet. Jeg har derfor god tro på at det også i årene framover vil være flertall på Stortinget for å videreføre dette viktige arbeidet som en naturlig og viktig del av det som i økende grad ikke er et bistandsbudsjett, men et utviklingsbudsjett.


Aktuelle lenker:

Søk:

Avansert søk

Statsbudsjettet om formålet med opplysningsstøtten:


Bidra til demokratisk deltakelse og politisk påvirkning, samt fremme kritisk debatt om utviklingspolitiske temaer gjennom å:

  • Sikre meningsmangfold, bidra til engasjement og spre kunnskap om utviklingspolitikk og globale spørsmål til ulike deler av befolkningen.
  • Legge til rette for at også representanter fra utviklingsland deltar i norsk utviklingspolitisk debatt.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.