Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

- Hvem drepte Dag Hammarskjöld?

FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, håper at nytt bevismateriale kan bidra til å avdekke hva som faktiske skjedde da hans forgjenger, Dag Hammarskjöld, mistet livet i et flykrasj i 1961 på oppdrag i det daværende Kongo. Svensk UD har ligget lavt i saken, mens Finlands tidligere president, Martti Ahtisaari, er blant dem som mener åpenhet i saker som dette er viktig for FN også i dag.

Tirsdag 18. november 2014
Linker oppdatert: Tirsdag 20. september 2016

- FNs andre generalsekretær satte en standard som ingen senere har vært i stand til å matche, skrev den britiske avisa The Guardian lederplass for noen år tilbake. Det ble utdypet slik:

"Han styrket rollen som FNs generalsekretær og bekreftet dens uavhengighet overfor supermaktene."

Etter sin død ble Dag Hammarskjöld beskrevet som "den største statsmann i vårt århundre" av USAs president John F. Kennedy, men hans storhet og styrke ble kanskje også hans bane? En undersøkelseskommisjon nedsatt den gang konkluderte med at Hammarskjölds død skyldtes en flyulykke. Likevel har mistanken om at noen sto bak aldri sluppet taket, slik blant andre nordmannen Bjørn Egge, som på 80-tallet var president i Norges Røde Kors, ga uttrykk for overfor Aftenposten i 2005:

"På hospitalet i Ndola fikk jeg som den første FN-offiser se liket av Hammarskjöld. Han var ikke forbrent som de andre 16 omkomne fra flyet, men hadde et rundt hull i pannen. På bilder tatt av liket er imidlertid dette hullet i pannen retusjert bort. Jeg har alltid spurt meg selv hvorfor dette ble gjort."

- Hvem drepte Hammarskjöld?

Forfatteren Susan Williams, som i februar i år besøkte Norge etter invitasjon fra Dag Hammarskjöld-programmet ved Voksenåsen i Oslo, utga i 2011 en bok med tittelen "Hvem drepte Hammarskjöld?". På bokomslaget ble noe av bakgrunnen forklart slik:

"I sentrum for denne boken er Hammarskjöld selv - en modig og kompleks idealist, som forsøkte å skjerme de nylig selvstendige nasjonene i verden fra stormaktenes rovdyrinnstinkter. Den avslører at konflikten i Kongo ikke først og fremst ble drevet av interne splittelser, men av den kalde krigen og Vestens vilje til å holde reell makt ute av hendene til de postkoloniale regjeringene i Afrika."

Forlaget karakteriserte Hammarskjölds død som "ett av det 20. århundres fremtredende mysterier og ett med betydelig politisk gjenklang". Boka ble bl.a. anmeldt av Philip Muehlenbeck ved George Washington-universitet (USA), som konkluderte slik:

"Susan Williams har overbevist denne anmelderen om at Albertina (flyet Hammarskjöld satt i) eksploderte før det krasjet i bakken og at FNs andre generalsekretær, Dag Hammarskjöld, ikke døde i en ulykke, men snarere i et politisk mord orkestrert av tilhengere av fortsatt hvit dominans i det sørlige Afrika som var motstandere av hans (Hammarskjölds) støtte til den 'forandringens vind' som hadde begynt å blåse over det afrikanske kontinent. Jeg støtter Williams oppfordring til en 'videre, åpen, offentlig undersøkelse' av Hammarskjölds død slik at den fulle sannhet kan bli avdekket."

Nytt stoff som kom fram i boka bidro til at det på privat initiativ ble nedsatt en uavhengig Hammarskjöld-kommisjon, med fire internasjonalt anerkjente jurister. Kommisjonens rapport ble i fjor presentert for FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Han konkluderte at det var grunnlag for å ta opp saken på nytt og tok i februar i år initiativ for å få saken på dagsorden i FNs generalforsamling. Han håper bl.a. at medlemslandene vil gjøre tidligere hemmeligstemplet arkivmateriale, som kan bidra med ytterligere bevis, tilgjengelig. Dagens Nyheter i Sverige skrev i fjor at bl.a. den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA kan "gi svar om Hammarskjöld".

- Åpenhet viktig for FN i dag 

FNs første generalsekretær var nordmannen Trygve Lie, som ble etterfulgt av svensken Dag Hammarskjöld. Hverken Norge eller Sverige har imidlertid vist synlig engasjement for å få saken belyst på nytt. I oktober kunne Dagens Nyheter melde at mange var forundret over at svensk UD hadde valgt å ligge lavt i denne saken:

"Utrikesdepartementet bestämde tidigt att Sverige inte skulle driva på för en ny FN-granskning av Dag Hammarskjölds död. Det framgår av interna UD-dokument, som DN tagit del av. När frågan nu kommer upp i generalförsamlingen har Sverige fortfarande inte tagit ställning."

- Det er litt pinlig for Sverige at det er andre stater som må drive denne saken, sa tidligere erkebiskop og initiativtaker til Hammarskjöld-kommisjonen, K. G. Hammar, til Dagens Nyheter.

Finlands tidligere president, Martti Ahtisaari, er imidlertid blant de som har stilt seg bak et åpent brev der FNs medlemsland i går ble oppfordret til å slutte opp om "alle nødvendige skritt" i den videre etterforskningen. I det åpne brevet skriver Ahtisaari m.fl. blant annet:

"Til de som insisterer på at det er bortkastet tid å gjennomgå slike hendelser fra historien vil vi hevde at den uretten som opplevdes den gang fortsatt gir gjenklang i dag. Dette har å gjøre med FNs rolle, med behandlingen av koloniserte nasjoner i Afrika og handlemåten til supermakter, så vel som multinasjonale selskaper. I en tid der kritikere av FN-systemet og dets medlemsland utfordrer dere vilje til å vise at de står ved prinsipper om åpenhet, så er det i slike saker de vil bli dømt."

Fra norsk side har John Y. Jones, ved Dag Hammarskjöld-programmet på Voksenåsen i Oslo, signert det åpne brevet. Om medlemslandene vil vise tilstrekkelig åpenhet, som kan bidra til at sannheten om Dag Hammarskjölds død kommer fram, gjenstår å se, men den 15. desember skal FNs generalforsamling igjen diskutere omstendighetene rundt Dag Hammarskjölds tragisk død i 1961.


Aktuelle lenker:

Medieklipp og -debatt:  

  • En annan bild av Dag HammarskjöldDagens Nyheter (bok) 17.09.16
    ”Den störste statsmannen i vårt århundrade”, 
sade USA:s president John F Kennedy om Dag Hammarskjöld efter hans död i en flygkrasch. 
I en ny bok berättar författaren och historikern Henrik Berggren om drivkrafterna för den ovanlige och ensamme svensken.
  • Ban ki-Moon vill fortsätta utreda HammarskjöldDagens Nyheter 24.08.16
    FN:s generalsekreterare Ban ki-Moon vill fortsätta utreda omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död. Det framkommer av den rapport som han lämnat till generalförsamlingen. Fortfarande vägrar länder som USA och Storbritannien att lämna ut information som kan vara lösningen till gåtan.
  • FN antog svensk resolution om fallet Hammarskjöld, Dagens Nyheter 20.11.15
    FN:s generalförsamling antog på torsdagen den resolution kring fallet Dag Hammarskjöld som Sverige och Zambia lagt fram. Ytterligare 73 länder samt generalsekreteraren Ban Ki-Moon röstade för resolutionen, som uppmanar medlemsländerna att fortsätta arbetet med att utreda omständigheterna kring Hammarskjölds, den dåvarande generalsekreteraren, död i en flygkrasch 1961, där ytterligare 15 personer omkom. 
  • FN ska fortsätta undersöka Hammarskjölds död, Dagens Nyheter 19.11.15
    FN:s generalförsamling antog på torsdagen den resolution kring fallet Dag Hammarskjöld som Sverige och Zambia lagt fram. Generalsekreterare Ban Ki-Moon försäkrade samtidigt att han är fast besluten om att gå till botten med frågan. 
  • Evidence may lead to new probe in 1961 death of UN Secretary General Dag HammarskjöldCBC News (Canada) 21.06.15
    Documents, testimony add weight to case that plane crash was no accident.
  • Tidsbrist oroar i fallet Hammarskjöld, Dagens Nyheter (Sv) 30.05.15
    Oron växer för att FN:s expertgrupp, som ska utreda omständigheterna kring den förre generalsekreteraren Dag Hammarskjölds död, inte fått tillräckligt med tid på sig. ”Vi är skyldiga de avlidna, de anhöriga, familjer och omvärlden att sanningen kommer fram”, säger David Wardrop, talesman för en lobbygrupp som arbetar för att bringa klarhet i saken.
  • FN vil granske Dag Hammarskjölds død i 1961, Aftenposten 17.03.15
    FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt et uavhengig ekspertpanel granske det mystiske flykrasjet som drepte den svenske generalsekretæren i FN mens han var på et fredsoppdrag i Afrika.
  • U.N. Orders Review of 1961 Crash That Killed Dag Hammarskjold, New York Times 16.03.15
    The crash turned a hinge in the tortured narrative of modern Africa, poised between rule by outside powers and independence. But its cause has never been established. Now, the United Nations has agreed to reopen the Pandora’s box of fragmentary evidence, speculation, obfuscation and wild conspiracy theories surrounding the crash to order a review by an independent panel of three experts.
  • Swedes reopen UN's old wounds, Mail & Guardian (SA) 19.12.14
    Stockholm is seeking a new probe into the mysterious death of Dag Hammarskjöld in Zambia 53 years ago.
  • New Inquiry Is Sought in 1961 Death of the U.N. Leader Dag Hammarskjold, New York Times 16.12.14
     It has been one of Africa’s enduring mysteries, redolent of days when mercenaries roamed the bushlands and outsiders scrambled to exploit a continent’s riches as it struggled for independence: How and why did Dag Hammarskjold, the United Nations secretary general, die?
  • Bildt: Trivialt och utan betydelse, Svenska Dagbladet 21.11.14
    De hemligstämplade dokument som skulle kunna ge klarhet kring Dag Hammarskjölds död har Sverige redan tagit del av. Och innehållet fick inte den förra regeringen att agera på frågan i FN eftersom man ansåg att det var betydelselöst, enligt Carl Bildt.
  • Beskedet om Hammarskjöld välkomnas, Dagens Nyheter (Sv) 20.11.14
    Beskedet att regeringen vill driva på i FN för en utredning kring Dag Hammarskjölds död 1961 välkomnas från flera håll. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, säger att han nu hoppas att även andra länder ska ta sitt ansvar.
  • Regering byter linje angående Hammarskjölds död, Dagens Nyheter (Sv) 20.11.14
    Sverige byter linje i FN och kommer att aktivt driva på för en granskning av omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död 1961. Den nya regeringen överger därmed regeringen Reinfeldts passiva hållning i frågan. ”Det är en skyldighet för Sveriges regering att försöka bringa klarhet”, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder.
  • Historien om Dag Hammarskjöld, innslag på NRK P1 - Norgesglasset 19.11.14
  • Sveriges tystnad om nya bevis förvånar omvärlden, Dagens Nyheter (Sv)03.10.14
    Utrikesdepartementet bestämde tidigt att Sverige inte skulle driva på för en ny FN-granskning av Dag Hammarskjölds död. Det framgår av interna UD-dokument, som DN tagit del av. När frågan nu kommer upp i generalförsamlingen har Sverige fortfarande inte tagit ställning.
  • Jakten på sanningen om Hammarskjöld, Dagens Nyheter (Sv) 11.05.14
    Allt fler bevis ­talar för att den ­påstådda flyg­olyckan med Dag Hammarskjöld 1961 i själva verket var ett ­attentat. Efter femtio års tystnad vill FN:s general­­sekreterare Ban Ki-Moon återuppta ­utredningen om företrädarens död. DN följde jakten på sanningen, där en brittisk lord, en svensk före detta ärkebiskop och en världs­berömd ­författare har nyckelroller. Spåren leder till amerikanska NSA:s arkiv.
  • FN-sjefen vil ha ny utredning av Hammarskjölds død, Aftenposten (NTB) 19.04.14
    FN-toppen Ban Ki-moon vil undersøke forholdene rundt tidligere generalsekretær Dag Hammarskjölds død.
  • FN-chefens förslag ska lösa flygkraschens gåta, Dagens Nyheter (Sv) 19.04.14
    FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon föreslår att en helt ny utredning genomförs kring Dag Hammarskjölds död. Samtidigt uppmanar han medlemsländerna att offentliggöra alla dokument som kan kasta ljus över flyg­kraschen 1961.
  • Ambassadör antydde att pilot sköt ned Hammarskjölds plan, Dagens Nyheter (Sv) 04.04.14
    Några timmar efter det att flygplanet som FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld färdades med kraschade i dåvarande Nordrhodesia, den 18 september 1961, sände USA:s Kongoambassadör ett telegram till Washington i vilket han uppger att planet kan ha skjutits ned av en pilot, en belgisk legosoldat.
  • FN vill återuppta utredning kring Hammarskjölds död, Dagens Nyheter (Sv) 10.02.14
    Hemligstämplade dokument hos den amerikanska övervakningstjänsten NSA kan kasta nytt ljus över Dag Hammarskjölds död. Nu uppmanar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon indirekt medlemsländerna att ta fram all information kring flygkraschen där hans svenske företrädare omkom. Beskedet välkomnas av KG Hammar, den tidigare ärkebiskopen, som engagerat sig starkt i fallet.
  • Mer tvil rundt årsakene til Dag Hammarskjölds død, VG (NTB) 18.09.13
    Flere norske eksperter har kritisert viktige punkter i en rapport om Dag Hammarskölds død, opplyser historikeren Bodil-Katarina Nævdal.
  • NSA kan ge svar om Hammarskjöld, Dagens Nyheter (Sv) 09.09.13
    En internationell juristkommission anser att nya bevis har kommit fram om flygkraschen 1961 där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades. Kommissionen rekommenderar FN att utreda kraschen igjen.
  • - Dag Hammarskjöld ble utsatt for et attentatforsøk, Aftenposten 05.10.12
    Den svenske FN-generalsekretæren, som døde i flystyrt i 1961, ble ikke skutt ned. Flyet ble angrepet, piloten ble stresset og kræsjet i tretopper, ifølge havari-utreder.
  • De hemliga bilderna på Dag Hammarskjöld, Aftonbladet (SV) 16.09.12
    Låg gömda i 51 år – kastar nytt ljus över Dag Hammarskjölds död. I ett samarbete med tidskriften Tiden kan Aftonbladet i dag publicera de första bilderna någonsin av den döde FN-chefen. Reportaget kommer att ändra den officiella svenska utredningens bild av hur Sveriges genom tiderna mest kända statsman dog.
  • KG Hammar: Det är en konspiration, Expressen (Sv) 20.07.12
    En av pådrivarna bakom den nya utredningen av Dag ­Hammarskjölds död: KG Hammar. Den förre ärkebiskopen är övertygad om att FN-ledaren mördades - och att mordet mörklades.
  • Hevder Hammarskjöld ble drept, Aftenposten 20.10.11
    En norsk tidligere leiesoldat i Kongo hevder FNs daværende generalsekretær, Dag Hammarskjöld, ikke døde i en ulykke. – Han ble drept, hevder nordmannen.
  • Mange teorier florerer, Aftenposten 19.10.11
    NUPI-rådgiver Anja Kaspersen sier det er tydelig at veldig mye rundt Dag Hammarskjölds dødsfall blir holdt skjult. Hun tviler på at sannheten vil komme frem.
  • Din er dagen - jeg er dagens, kronikk av Åsmund Bjørnstad i Aftenposten 19.10.11
    I dag er det 100 år sidan FNs andre generalsekretær, Dag Hammarskjöld, vart fødd. Det er ikkje stormaktene som treng FN til vern; det er dei andre, meinte han. Heile hans grunnidé var å vera ein internasjonal embetsmann som lojal mot det internasjonale samfunn skulle handle nøytralt i høve til konfliktar.
  • The Guardian: Nye bevis om Dag Hammarskjölds død, Aftenposten 18.10.11
    En svensk bistandsarbeider hevder å ha funnet nye bevis som kan tyde på at flyet til FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld ble skutt ned i 1961, og ikke styrtet i en ulykke.
  • Hevdet han drepte Dag Hammarskjöld, Dagbladet 17.09.11
    Norsk politiavhør med leiesoldat kaster nytt lys over 50 år gammel dødsgåte.
  • Dag Hammarskjölds sista resa, SvD (Sv) 18.08.11
    På dagen för 50 år sedan, den 18 september 1961, skakas världen av beskedet att FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dött på fredsuppdrag i Afrika. Hur han dog och vad som egentligen hände vid flygkraschen är ännu oklart. Nya uppgifter tyder på att bilder av den döde Hammarskjöld retuscherats och förvanskats.
  • Dag Hammarskjölds plan kan ha skjutits ner, SvD (Sv) 17.08.11
    Gåtan om den svenske diplomaten Dag Hammarskjölds död kan vara på väg att lösas. Enligt brittiska Guardian finns det bevis för att flygplanet inte störtade, utan sköts ner av ett annat flygplan.
  • Så hull i pannen, Aftenposten 28.06.05
    Bjørn Egge var den første FN-offiseren som så omkomne Dag Hammarskjöld etter flystyrten i Kongo i 1961. Han er sikker på at FN-legenden hadde et rundt hull i pannen.
  • Forfatter mener Dag Hammarskjöld ble myrdet, NRK nyheter 26.11.00
    Den norske forfatteren Bodil Katarina Nævdal mener at FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld ble myrdet. Mandag gir hun ut en bok som kaster nytt lys over den 40 år gamle flyulykken der Hamarskjöld omkom.

Søk:

Avansert søk

Hva kan FN gjøre?


FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, har overfor FNs generalforsamling lansert tre alternativer for den videre etterforskningen av hva som skjedde da Dag Hammarskjöld døde:

  1. Å etablere et uavhengig panel av eksperter, herunder rettsmedisinske og ballistiske eksperter, for å undersøke de nye bevisene, for å vurdere deres verdi og avgi anbefalinger til generalforsamlingen;
  2. Å gjenåpne 1961-1962 undersøkelsen; eller
  3. Å etablere en ny undersøkelse.

Hentet fra How should the United Nations tackle the 2013 Report of the Hammarskjöld Commission?, Briefing for members of the Diplomatic Corps, UNA Westminster Branch 28.07.14

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.