Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Alternativ Nobel-pris til prominent WTO-kritiker

Lederen for "Focus on the Global South", Walden Bello, var blant de som i går ble tildelt "The Right Livelihood Award" - også kjent som "den alternative Nobel-prisen".  Bello er en av de fremste kritikerne av dagens økonomiske globalisering og blant dem som ser på forhandlingsbruddet på WTOs ministerkonferanse i Cancun i forrige måned som en seier og ikke en "tapt mulighet".
Fredag 03. oktober 2003

I vurderingen fra den internasjonalt sammensatte juryen (se The Right Livelihood Award Jury)  for "Den alternative Nobel-prisen" heter det bl.a (se Recipients 2003: Walden Bello):

Walden Bello er en av de ledende kritikerne av dagens modell for økonomisk globalisering, som kombinerer rollene som intellektuell og aktivist. Som aktivist for menneskerettigheter og fred, akademiker, miljøforkjemper og journalist, og gjennom en kombinasjon av mot som dissident med en ekstraordinær bredde i engasjement og personlig karisma har han gitt et betydelig bidrag til det internasjonale arbeidet mot selskaps-drevet globalisering.

Juryen peker bl.a. på Bellos rolle innenfor sivilsamfunnets innsats knyttet til Verdens handelsorganisasjon (WTO):

Under det mislykkede WTO-møtet i Seattle i 1999 spilte Bello en ledende rolle på møter i forbindelse med protestene og ble senere banket opp av politiet i Seattle. Han ble arrestert igjen av det italienske politiet og nesten overkjørt av en politibil i forbindelse med toppmøtet i G8 i 2001. Han spilte også en sentral rolle innenfor sivilsamfunnets arbeid med en strategi for for å få WTOs ministermøte i Cancun i september 2003 til å spore av.

 

Walden Bello under innledningen på seminaret som det norske ForUM for utvikling og miljø arrangerte i Porto Alegre 2002 (se Aksel Nærstad: Gull mot glassbiter). På bildet fra venstre: Morten Eriksen (daglig leder i ForUM), Aksel Nærstad (Utviklingsfondet), Walden Bello og Vandana Shiva

 

 


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.