Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Stortingsvalget 2001 og globale utfordringer

- Den manglende spenningen er et tegn på bred enighet om hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk, skrev Aftenposten på lederplass 7. april - etter at Stortinget hadde gjennomført sin årlige utenriksdebatt. Men i sør-politikken kan vi finne betydelige motsetninger. Det viser bl.a. de politiske partienes nylig vedtatte programmer for stortingsperioden 2001-2005.
Tirsdag 29. mai 2001

På RORG-Samarbeidets ressurssider kan du nå finne oppdatert oversikt på nettsiden om Stortingsvalget 2001 og globale utfordringer.

Verdensbanken og IMF

Blant de mange globale utfordringer som er omtalt i partienes programmer er Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Ingen institusjoner har hatt større innflytelse på utviklingen i fattige land de siste tiårene enn Verdensbanken og IMF, to institusjoner som har fått stor oppmerksomhet de siste årene i forbindelse med omfattende protester. I NORADs magasin Bistandsaktuelt (2/01) kunne vi i et oppslag med tittelen – «De to store» gjør fatale feil, bl.a. lese:

"Verdensbankens tidligere sjeføkonom Joseph Stiglitz feller en hard dom over de multinasjonale finansinstitusjonene IMF og Verdensbanken. – I forhold til å redusere fattigdom, gjør disse institusjonene, og særlig IMF, gang på gang fatale feil, sier Stiglitz.

Han mener samtidig at de to internasjonale pengeforvalterne er grunnleggende udemokratiske."

Hva slags politikk mener de ulike partiene Norge bør føre overfor disse mektige, internasjonale finansinstitusjonene? Her er noe av de sier i sine programmer for perioden 2001-2005:

  • Arbeiderpartiet vil gjennomgå disse institusjonene med tanke på å gi folk i utviklingslandene større innflytelse,
  • Kristelig Folkeparti vil åpne for mer offentlig innsyn og mener at Norge må arbeider for reformer som styrker utviklingslandenes politiske stilling i verdenssamfunnet,
  • Senterpartiet mener at FN må få en overordna rolle i forhold til andre internasjonale organisasjoner og institusjoner, som for eksempel Pengefondet og Verdensbanken,
  • SV vil arbeide for at de blir en del av FN-systemet og
  • Venstre mener Norge må arbeide for at Verdensbanken og det internasjonale pengefondet (IMF) i større grad tar høyde for landenes muligheter for å legge vekt på miljøhensyn og utvikle demokratiske strukturer, skoleverk og helsevesen ved tildeling av lån fra Verdensbanken eller Pengefondet.

Høyre og Fremskrittspartiet har ikke nedfelt noen spesiell politikk overfor disse institusjonene i sine partiprogrammer.

Skatt på valutatransaksjoner

Et annet omstridt spørsmål som flere partier har omtalt i sine partiprogrammer er skatt på valutatransaksjoner (Tobin-skatt), som bl.a. er et av hovedkravene til den internasjonale bevegelsen ATTAC, som vil bli formelt etablert i Norge torsdag 31. mai (se: I nyhetsbildet: Attac-Norge og skatt på valutatransaksjoner). Her er noe av det partiene mener:

  • Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil arbeide for en internasjonal avgift på valutatransaksjoner, der inntektene overføres til FN,
  • SV vil arbeide for at det blir innført ei internasjonal avgift på valutatransaksjonar (t.d. Tobin-avgift) som gjer mange spekulative og kortsiktige transaksjonar ulønnsame, mens Kristelig Folkeparti vil utrede en slik avgift for å motvirke spekulasjoner.

Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har ikke omtalt spørsmålet i sine programmer, men partienes representanter uttrykte klar skepsis da spørsmålet ble tatt opp i en interpellasjonsdebatt i Stortinget 1. mars.

For mer informasjon om Stortingsvalget 2001 og globale utfordringer, se:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.