Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Debatt om u-landsgjelda:
Hva kan og bør gjøres?

Det europeiske gjeldsnettverket (EURODAD) i samarbeid med nettportalen Debtchannel.org (oneworld) starter en egen nettdiskusjon om hva som kan og bør gjøres i det videre gjeldsslettearbeidet. Initiativtakerne, som frykter at de rike landene nå synes de har gjort nok, peker på at mange fattige gjeldstyngende land fortsatt bruker mer penger på å betjene gjelda enn på reduksjon av fattigdom.

Mandag 16. juli 2001

Under stort press fra den internasjonale gjeldsslettebevegelsen har finans- og utviklingsministre, såvel som internasjonale finansinstitusjoner som Verdensbanken og IMF, forpliktet seg til å redusere utenlandsgjelda i mange tungt forgjeldede og fattige land. Men den innvilgende gjeldsletten så langt er ikke tilstrekkelig. Organisasjonene, som Aksjon Slett u-landsgjelda (SLUG) i Norge, krever umiddelbar sletting av all illegitim gjeld og at gjeldslette ikke betinges av strukturtilpasning.

Med signaler fra de rike landene om en begynnende "gjeldstrøtthet" forut for G8-toppmøtet i Genova (offisiell nettside) 20-22 juli starter EURODAD og DebtChannel.org en nettdebatt om gjeldslette som har som målsetting å

  1. identifisere veien videre i gjeldslettearbeidet,
  2. gjøre det mulig for bidragsytere å få fram nye idéer og
  3. å revitalisere gjeldsdebatten forut for G8-møtet i Genova og deretter fram mot møtene i Verdensbanken og IMF i september.

Initiativtakerne håper at debatten vil bidra til å styrke forståelsen av de sentrale spørsmålene i gjeldsarbeidet blant frivillige organisasjoner, politikere og andre interesserte. Debatten vil pågå fram til 12. oktober og ta opp 4 temaer:

Tema 1 (18. juli - 10. august): Fram mot G8-møtet i Genova synes medlemslandene å ha mistet interessen for gjeldsspørsmål. Har bilaterale kreditorer gjort nok? Hvis ikke, hvordan bør spørsmålet bringes tilbake øverst på dagsorden?

Tema 2 (13. august - 31. august): Mindre gjeld versus mer bistand: bilaterale kreditorer synes å være uvillig både til videre gjeldsletting og mer bistand. Hva skjer etter møtet i Genova?

Tema 3 (3. september - 21. september): Må vi velge mellom dypere gjeldslette for de mest forgjeldene og fattige landene (HIPC) og bredere gjeldslette for flere land? Hvis ja, hva bør det satses på?

Tema 4 (24. september - 12. oktober): Gjeldslette og fattigdomsreduksjon. Bør IMF/Verdensbankens gjeldsletteinitiativ (HIPC-initiativet) knyttes til strategier for reduksjon av fattigdom (PRSP)?

Dersom du ønsker å følge med i eller delta i debatten, registrer deg på debtchannel.org discussion forum.

For mer informasjon om gjeldslette, se:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.