Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

John Pilgers dokumentar på NRK:
Globaliseringens forbannelse

Hvis du gikk glipp av John Pilgers dokumentar om globaliseringens forbannelse - "Verdens nye herskere - på NRK 1 på mandag, så har du sjansen igjen i kveld på NRK 2.  Du kan også lese om filmen og Pilgers syn på globalisering på Internett.
Torsdag 18. oktober 2001

- I ”Verdens nye herskere” undersøker den prisbelønte, britiske journalisten John Pilger hvilke konsekvenser globaliseringen av verdensøkonomien har for jordens fattige og rike. Hvem er det som styrer utviklingen, spør han. Slik introduserer NRK selv Pilgers film om globaliseringen, et fenomen som sist uke var gjenstand for betydelig oppmerksomhet i Oslo i forbindelse med "Globaliseringskonferansen 2001" og som denne uken har blitt drøftet under GEP-konferansen 2001 i Bergen, Globaliseringen: Hvem tjener på den?

Multinasjonale selskaper og mektige stater

I "Verdens nye herskere" ser Pilger nærmere på rovdriften på arbeidskraft som verdens store merkevareselskaper står bak i et land som Indonesia. Men, han stiller også kritiske spørsmål ved USAs og Englands roller da tidligere president Suharto kom til makten ved et brutalt militærkupp i 1965, som kostet hundretusner av mennesker livet. I et intervju med Pilger sist sommer (Demolishing global myths) skriver David Cromwell at det er "sammenhengen mellom økonomisk globalisering og massive brudd på menneskerettighetene som skiller Pilgers arbeid fra nykommere på feltet, som Naomi Klein og Noreena Hertz". Til Cromwell sier Pilger:

- Mange innenfor den brede anti-globaliseringsbevegelsen mener at det er de multinasjonale selskapene som er verdens nye herskere. Jeg er ikke enig. Jeg tror det er en blanding av statsmakt - en fortsatt dominerende statsmakt  - og de multinasjonale selskapene.

UD: - motvirke negative sider ved globalisering

Etter initiativ fra utenriksminister Thorbjørn Jagland har Utenriksdepartementet igangsatt et utredningsprosjekt om sentrale utfordringer i globaliseringsprosessen, med sikte på å vurdere tiltak som kan styrke de positive og motvirke de negative sider av globaliseringen. Informasjon om prosjektet er lagt ut på UDs nettsider, se UD - Aktuelle dokumenter i globaliseringsdiskusjonen.

Aktuelle nettressurser:

Pilger på norsk:

Se også:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 07. desember
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.