Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Dokumenter

Sider:  « 12


mandag 15. april 2002

Kommentar til Oxfam-rapport om internasjonal handel fra Martin Kohr, Third World Network

I en ny kampanje for rettferdig handel anklager den britiske organisasjonen Oxfam den rike verden for å rane den fattige verden for 100 milliarder dollar årlig gjennom misbruk og manipulering av reglene for verdenshandelen. - Rapporten tar til orde for økt liberalisering av verdenshandelen, mener Food First, som hevder Oxfam undergraver sosiale bevegelser i Sør. For mer informasjon, se Nyheter og aktuelt 15.4.02: Strid om Oxfam-kampanje for rettferdig handel.


torsdag 07. februar 2002

Advarer mot ny Verdensbank-strategi om utvikling av privat sektor

26. februar 2002 skal styret i Verdensbanken vurdere et utkast til ny strategi for utvikling av privat sektor (PSD), se Verdensbankens nettsted The World Bank Group's Private Sector Strategy. Organisasjonene Globalization Challenge Initiative og Center of Concern i USA vil ha klarhet i hvordan den nye strategien forholder seg generalavtalen om handel med tjenester (GATS) innenfor regelverket i Verdens handelesorganisasjon (WTO). Organisasjonen frykter at den nye strategien vil kunne framskynde privatisering av viktige tjenestesektorer som utdanning, helse, vann o.s.v. og kan gjøre det vanskeligere for fattige å få tilgang på slike tjenester.


tirsdag 05. februar 2002

Enron og Argentina gir gode argumenter


Av Aksel Nærsted (tekst og foto)

Sammenbruddet av det amerikanske storselskapet Enron og den djupe krisa i Argentina har gitt motstanderne av den nyliberalistiske politikken gode argumenter.  Under World Social Forum har begge blitt både analysert og brukt som eksempler på en rekke seminarer.


tirsdag 05. februar 2002

Stolt, selvbevisst, kreativ og pågående


Av Aksel Nærsted (tekst og foto)

Terroraksjonene i USA den 11. september var også et slag mot sosiale bevegelser og frivillige organisasjoner over hele verden. World Social Forum i Porto Alegre har vist at en har kommet seg raskt. Det er en stolt, selvbevisst, kreativ og pågående internasjonal bevegelse mot nyliberalisme og konsernstyrt globalisering som har vært samlet i Brasil.


søndag 03. februar 2002

Det syder og koker


Av Aksel Nærsted (tekst og foto)

Om noen av deltakerne på World Social Forum i Porto Alegre har tatt mål av seg til å holde oversikt over hva som foregår av spennende diskusjoner, nettverksbygging og markeringer, har de allerede etter kort tid måttet innse at det er en umulig oppgave. Det syder og koker et stort antall steder i byen.


søndag 03. februar 2002

Lite seminar med stor betydning


Av Aksel Nærsted (tekst og foto)

Det er ikke alltid antall deltakere på møtene i Porto Alegre som forteller hvilken betydning de vil få. Et eksempel er møtet med ca 30 deltakere om en kampanje mot patent på liv.


søndag 03. februar 2002

Nyliberale gale kuer


Av Aksel Nærsted (tekst og foto)

"De gale kuene er ikke engelske gale kuer. De er nyliberalistiske gale kuer," sa Paul Nicholson fra ledelsen i den internasjonale bondeorganisasjonen Via Campesina - bøndenes vei - på et møte om matsuverenitet under World Social Forum i Porto Alegre.


lørdag 02. februar 2002

Gull mot glassbiter


Av Aksel Nærsted (tekst og foto)

Møtelokalet ble sprengt da det norske ForUM for utvikling og miljø arrangerte seminar om FN-konferansen om bærekraftig utvikling som skal holdes i Johannesburg til høsten, 10 år etter Rio-konferansen om det samme temaet.  250 personer fylte  det lille møterommet til bristepunktet. Mange kom ikke en gang inn.


lørdag 02. februar 2002

WTO er ingen frihandelsorganisasjon


Av Aksel Nærsted (tekst og foto)

"WTO står for proteksjonisme for de rike landene og storselskapene, og frihandel i de fattige landene til fordel for de multinasjonale selskapene. WTO er ingen frihandelsorganisasjon," sa lederen for Third World Network, Martin Kohr (t.v.) på et av de sju parallelle stormøtene som innledet den politiske delen av World Social Forum i Porto Alegre.



Sider:  « 12
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?