Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Ber om norsk støtte

Venezuela kan for første gang få plass i FNs sikkerhetsråd. Nå ber landet om norsk støtte for å få dette til.

Av Peter M. Johansen | Lørdag 22. juli 2006

Artikkelen sto på trykk i avisa Klassekampen 22.07.2006

Slaget om Sør-Amerikas plass i FNs sikkerhetsråd står mellom Venezuela og Guatemala. Det er ingen intern prestisjekamp mellom to latinamerikanske stater. Washington ønsker ikke å få Venezuela plassert i den ovale benkeraden hvor Sikkerhetsrådet møtes i de to siste årene som Bush-administrasjonen har igjen.

USA driver derfor en diplomatisk offensiv for Guatemala fram mot avgjørelsen i oktober.
- Det tror jeg ikke er særlig heldig for Guatemala, men dersom landet presses til ikke å trekke sitt kandidatur, blir det valg i Generalforsamlingen. Derfor er det viktig med internasjonal støtte, understreker Nicolás Maduro, president i nasjonalforsamlingen i Caracas, overfor Klassekampen.

Han forteller at Venezuelas kandidatur samler bred støtte:
- Vi har fått støtte fra Den afrikanske unionen. Nylig kom Den arabiske ligaen med sin støtte til vårt kandidatur. Vi får støtte fra Kina og Russland.
- Men det er verre i Europa. Ingen i Europa har tatt standpunkt verken for den ene eller andre. Det er viktig med støtte. Hva mener Norge? spør Maduro.

Hva med Norge?

Informasjonsminister William Lara legger ikke skjul på overfor Klassekampen at Venezuela ville se med glede på om den rødgrønne norske regjeringen offentlig ga sin støtte til Venezuela.
- Norge står utenfor EU. Den kristeligdemokratiske fraksjonen i EU-parlamentet (EPP) kjører veldig hardt mot oss på grunn av Partido Popular [som hadde den forrige regjeringen under José María Aznar] i Spania. Det ville derfor være veldig bra om den norske regjeringen tar et annet standpunkt, mener Lara.

Tone flagg

Det står om internasjonal politikk og om å tone flagg. Maduro går hardt ut:
- Fra nå og til presidentvalget i Venezuela i desember har vi bruk for internasjonal solidaritet. Det er internasjonalt viktig at Venezuela erobrer plassen i Sikkerhetsrådet. Det står mellom den krigerske eliten i Washington og landene i den tredje verden, sier han. Han var nylig på besøk i Kina, hvor lederen for Den stående komiteen i den nasjonale folkekongressen, Wu Bangguo, understreket viktigheten av forholdet til Venezuela.
- Venezuela har tonet sitt flagg, for fred, frihet og folkenes rettferdighet, sier presidenten til Klassekampen.
- Vi ber om solidaritet fordi det gjelder å ta sannheten i egne hender, ikke bare for Venezuela. Regjeringen til president Hugo Chávez mener det er Washington som har mistet troverdigheten. Brasils president Lula da Silva har dessuten gjentatt sin støtte til Venezuela til plassen i Sikkerhetsrådet, melder den venezuelanske avisa Diario Vea på forsiden onsdag.

USA

For USA har de internasjonale nederlagene i Latin-Amerika kommet på løpende bånd. Først ble ikke bare Washingtons kandidat, men deretter også andrevalget, til stillingen som nye generalsekretær i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), vraket til fordel for Chiles tidligere utenriksminister José Inzulza. Verre var det at USA ikke klarte å hindre at Cuba fikk plass i FNs nye menneskerettighetsråd.

Cuba ble valgt med overveldende støtte fra 135 land, mer enn to tredeler av FNs generalforsamling. Det gir Venezuela en aldri så liten pekepinn om hvor strømningen går når politikken blir løftet ut av Sikkerhetsrådet.
- Det er mange land i verden som støtter Venezuela i sitt framstøt for å bli med i FNs sikkerhetsråd. I Asia og Afrika er det stor støtte for den venezuelanske regjeringen, særlig i de arabiske landene, sa Syrias viseutenriksminister Faisal Magdad da han besøkte visepresident José Vicente Rangel i midten av juni. Det var før Israel gikk til angrep på Libanon.

Nettverk

Venezuela opererer ikke med «røverstater» på «ondskapens akse», og Chávez legger seg ikke på en taktisk linje, men inkluderer Nord-Korea i sin nye reiseplan dersom det blir tid etter besøket i Russland. Nylig var Irans viseminister for lettindustri, Mohsen Shaterzadeh, i Caracas for å undertegne avtaler for investeringer for ni milliarder dollar i 125 prosjekt i Venezuela. Venezuela vil øke oljeeksporten til Kina fra 168.000 til 300.000 fat om dagen, opplyser viseministeren for gruver og energi, Luis Vierma, til Folkets Dagblad. Venezuelas Marí Pili Hernandez, viseutenriksminister for Nord-Amerika, mener de bør få plassen i Sikkerhetsrådet fordi «vi har vist at vi er et uavhengig land som ikke aksepterer press fra noen stater» og fordi Venezuela «respekterer alle nasjoners suverenitet».


Peter M. Johansen | E-post: peter.m.johansen@klassekampen.no
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.