Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Litteratur og nettressurser om internasjonale utviklingsspørsmål

For den som vil under huden på dagens globale utviklingsspørsmål og bedre forstå den internasjonale utviklingen i vår tid finnes det en nærmest ugjennomtrengelig jungel av litteratur og nettressurser. Nå har professor Tore Linné Eriksen ved Høgskolen i Oslo laget en oppdatert veiviser inn i denne jungelen.
Tirsdag 17. april 2007

Tore Linné Eriksen ved Høgskolen i Oslo, her med sin Mandela-biografi fra 2002.
Foto: Høgskolen i Oslo, Erik Steward

På Høgskolens egne nettsider presenteres historiker og utviklingsforsker, professor Tore Linné Eriksen, som Høgskolens nestor når det gjelder Afrika, globalisering, internasjonal økonomi og globalhistorie (les mer her). Hans oversikter over litteratur og nettressurser, såvel som innføringer i globalisering og globalhistorie har i en årrekke vært blant de mest besøkte ressursene på rorg.no.

Nå har Linné Eriksen, på oppdrag fra det regjeringsoppnevnte utviklingsutvalget (les mer her), utarbeidet en oppdatert veiviser til og oversikt over litteratur og nettressurser om Nord/Sør-, utviklings- og miljøspørsmål. Denne er nå gjort tilgjengelig på våre nettsider, som en av våre ressursguider.

Veiviseren - eller oversikten - er delt opp i 4 deler, hvorav den første dekker litteratur og de 3 siste nettressurser:

  • Del I - Bøker om utvikling, globalisering, internasjonal økonomi og miljø
  • Del II - FN-systemet og andre multilaterale organisasjoner
  • Del III - Andre nettressurser: et sted å starte
  • Del IV - Noe å fortsette med

I forordet skriver Linné Eriksen at siktemålet har vært "å gi en oversikt over bøker og nettressurser som tar for seg Nord/Sør- og utviklingsspørsmål i bred forstand". Noen uttømmende framstilling er knapt mulig, men som forfatteren også påpeker i fordet, så finnes her "rikelig med stoff å begynne å nøste i".

Tore Linne Eriksen har skrevet bøker og artikler om Afrika, internasjonale utviklingsspørsmål og historie i over 40 år - for ulike målgrupper. I 2002 fikk han Kultur- og kirkedepartementets fagbokpris for barn og ungdom 2002 for sin Mandela-biografi (les mer her). I fjor var han blant bidragsyterne til Attacs bok om Økonomisk Apartheid (for kortversjon, se her) og i år kom hans verk om Nambia - Det første folkemordet i det tjuende århundret (les omtale her). Han er også blant medforfatterne til årets nye historieverk for videregående skole fra Aschehoug forlag: Tidslinjer. Men i tillegg til egen produksjon har Linné Eriksen også brukt (og bruker) tid og krefter på å gjøre andres produksjoner kjent. I Verdensmagsinet X har han i en årrekke hatt en fast spalte med omtale av aktuell litteratur om internasjonale utviklingsspørsmål, se (ufullstendig) oversikt her


Aktuelle nettressurser:

Ny ressursguide på rorg.no:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.