Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Wolfowitz ut?

- Kampen mot korrupsjon er viktig for oss, sa utviklingsminister Erik Solheim da korrupsjonsekspert Eva Joly i mars i år ble engasjert av Verdensbankens leder. Nå er Solheim en av svært mange som reagerer kraftig på korrupsjonsanklagene mot Verdensbankens leder selv. Korrupsjonsanklagene har gitt Wolfowitz banesår, skrev Aftenposten og i dag skriver tidligere bankansatte det samme i et åpent brev i Financial Times.
Mandag 23. april 2007
Linker oppdatert: Fredag 18. mai 2007

Verdensbankens leder, Paul D. Wolfowitz

En ny strategi mot korrupsjon sto på dagsorden på Verdensbankens årsmøte i Singapore i fjor høst (les mer her), der Verdensbankens leder, Paul D. Wolfowitz, i sitt innlegg bl.a. sa (les mer her):

"La oss huske at rike land har et sentralt ansvar i kampen mot korrupsjon. Det betyr handling mot de som gir bestikkelser, som ofte kommer fra disse landene...".

På Verdensbankens vår-møter nå i april ble søkelyset rettet mot Wolfowitz selv, etter at det ble kjent at han personlig hadde sørget for at kjæresten Shaha Riza, som jobbet i Verdensbanken, ble forfremmet og fikk en skyhøy lønnsøkning uten å ha klarert dette med bankens etikkomité (les mer her). 

USAs president, George W. Bush, sa sist uke at han fortsatt har full tillit til Wolfowitz (les mer her), men kritikken fra andre hold er massiv. - Wolwowitz-skandalen tar dobbeltmoralen opp til nye høyder, skriver f.eks. Sameer Dossani i "50 år er nok"-nettverket (les mer her).

Korrupsjonsanklagene har også bidratt til at kritikken mot forhold rundt ansettelsen av Wolfowitz (les mer her) trekkes fram på nytt, bl.a. i et åpent brev fra representanter fra internasjonalt sivilsamfunn til utviklings- og finansministrene i Europa. I dette brevet står det bl.a. (les mer her):

"De personlige skandalene omkring Wolfowitz gjør hans posisjon utålelig. Vi kritiserte offentlig utnevnelsen av Wolfowitz til leder for denne svært inflytelsesrike utviklingsinstitusjonen. Tiden har nå kommet for å gjøre det multilaterale systemet troverdig i henhold til grunnleggende prinsipper for demokrati og ansvarlighet." 

Mens anklagene mot Wolfowitz preget nyhetsbildet gikk enkelte Afrikanske ledere ut med støtte til Wolfowitz (les mer her), men ble raskt irettesatt av representanter fra Afrikas sivilsamfunn (les mer her).

- Det eneste konstruktive Paul Wolfowitz nå kan gjøre for banken, er å trekke seg, mente Aftenposten på lederplass (les mer her), men det har han foreløpig nektet (les mer her). Sist fredag overlot Verdensbankens styre dette spørsmålet til en ad-hoc gruppe (les mer her). 

I et åpent brev i Financial Times i dag krever også en gruppe tidligere ledere i Verdensbanken Wolfowitz' avgang (les mer her) og i internasjonal presse går spekulasjonene om hvem som kan bli hans etterfølger (les mer her).


Aktuelle lenker:  

For mer bakgrunnsinformasjon, se:

Medieklipp (Norge):

Kommentarer og debatt:

 • Umulig sjef for Verdensbanken, Lederkommentar i Dagsavisen 18.05.07
  Verdensbanken trenger å gjenvinne global troverdighet. Det vil være umulig med Paul Wolfowitz fortsatt i ledelsen.
 • Ulvejakten over, Lederkommentar i VG 18.05.07
  Hans tøffe lederstil gjorde ham mektig upopulær blant de ansatte i banken. Hans tøffe utlånspolitikk gjorde ham mektig upopulær blant bankens kunder, som vil si de fattige landene i den tredje verden.
 • Godt lederskap begynner hjemme, kommentar av Joseph E. Stiglitz i Aftenposten 18.05.07
  Hele den kjedelige Wolfowitz-saken gir anledning til en nærmere betraktning om fremtiden for Verdensbanken.
 • En ulv i ulveklær, Kommentar av Svein A. Røhne i VG 16.05.07
  Striden gjelder selvsagt langt mer enn Wolfowits og kjærestens lønn. Blant bankens ansatte har ikke presidentens kontante stil vært udelt populær, heller ikke de endringer han har foretatt. Og for mange av Verdensbankens medlemsland - særlig europeiske -har Wolfowitz vært en torn i øyet helt siden han fikk jobben av president Bush for to år siden.
 • Verdensbanken bør få ny ledelse, Lederkommentar i Aftenposten 09.05.07
  I dag er det blitt uholdbart for Wolfowitz å fortsette i sin stilling, fordi han har satt bankens og sine egne prinsipper i vanry.
 • Verdensbanken, Lederkommentar av Espen Løkeland-Stai i Klassekampen 05.05.07
  Dagens strid rundt Wolfowitz kommer på verst mulig tidspunkt for Verdensbanken, den kommer samtidig som Latin-Amerika er mer uavhengig av banken enn noen gang, fordi land som Brasil, Argentina, Ecuador og Venezuela har betalt ned alt eller det meste av gjelden til banken. Ikke nok med at de latinamerikanske landene nå avviser bankens nyliberale politikk, de utfordrer også åpent bankens stilling i området.
 • Wolfowitz, Lederkommentar av Espen Løkeland-Stai i Klassekampen 02.05.07
  At de som ønsker banken alt vel ønsker å kaste Wolfowitz over bord, er fullt forståelig. Men som Klein påpeker er det ingen grunn til å delta i forsøket på å renvaske bankens historie gjennom å gjenta fortellingen om at ryktet til organisasjonen har blitt skitnet til av én enkelt mann. Vi slutter oss derfor til kravet fra Naomi Klein: La skipet gå ned med kapteinen.
 • Umulige Wolfowitz, Lederkommentar i VG 25.04.07
  Vi mener at sjefen for Verdensbanken, amerikaneren Paul Wolfowitz, bør gå av.
 • Troverdighetskrise, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 24.04.07
  Løpet er kjørt for to av president George W. Bush mest trofaste menn: president Paul Wolfowitz i Verdensbanken og justisminister Alberto Gonzales.
 • Banesår, Lederkommentar i Aftenposten 17.04.07
  Krisen i Verdensbanken, verdens fremste utviklingsinstitusjon, fortsetter. Sannsynligheten har økt for at bankens leder, Paul Wolfowitz, må gå av.

Andre medieklipp:

 • Wolfowitz trekker seg, Dagbladet.no 18.05.07
  - Det viktigste for meg er at ledere av internasjonale organisasjoner som Verdensbanken opptrer på en måte som innbyr til troverdighet og tillit hos medlemslandene og de ansatte, sier Solheim i en pressemelding.
 • Solheim: – Riktig og nødvendig, Dagens Næringsliv (NTB) 18.05.07
  Solheim mener at det nå er viktig å se fremover: - Vi må bidra til at tilliten til Verdensbanken som institusjon raskt gjenopprettes og at banken igjen kan konsentrere seg om sin virksomhet, som er å bekjempe fattigdom.
 • Paul Wolfowitz går av, Aftenposten (NTB) 18.05.07
  Verdensbankens president besluttet å trekke seg torsdag kveld.
 • Løfter fanen mot Verdensbanken, Dagsavisen 18.05.07
  Verdensbanken taper terreng i Latin-Amerika uavhengig av sin omstridte sjef Paul Wolfowitz. Snart lanseres Banco del Sur som et alternativ til Verdensbanken.
 • - Wolfowitz brøt reglene, Dagbladet.no 16.05.07
  Ledergruppe ber styret vurdere å gi ham sparken.
 • Wolfowitz ba om få fortsette, Dagens Næringsliv (NTB) 16.05.07
  Verdensbankens sjef Paul Wolfowitz lovet at han vil endre sin lederstil.
 • USA åpner for Wolfowitz avgang, Dagens Næringsliv (NTB) 16.05.07
  Det hvite hus åpner i en uttalelse for at Paul Wolfowitz muligens vil måtte gå av som leder for Verdensbanken.
 • Wolfowitz’ skjebne avgjøres tirsdag, Dagens Næringsliv (NTB) 15.05.07
  Styret i Verdensbanken skal avgjøre bankens Wolfowitz’ videre skjebne tirsdag. Wolfowitz brøt flere regler da han sørget for at kjæresten ble forfremmet, slår ny rapport fast.
 • Klamrer seg til sjefsjobben, Dagsavisen 12.05.07
  EU ber Paul Wolfowitz om å trekke seg fra sjefsjobben i Verdensbanken for å unngå mistillitsvotum neste uke. Selv ber verdensbanksjefen om mer tid til å forsvare seg - og får det.
 • Verdensbanken: – Wolfowitz brøt etikkregler, Aftenposten (NTB) 12.05.07
  Verdensbankens hovedstyre prøver å få Paul Wolfowitz til å trekke seg.
 • Får dommen tirsdag, E24 10.05.07
  Styret i Verdensbanken avgjør skjebnen til den pressede lederen kommende tirsdag.
 • Ber Bush rydde opp, Dagens Næringsliv (NTB) 10.05.07
  Ledende demokratiske senatorer ber Bush ta affære og få slutt på krisen rundt Paul Wolfowitz’ ledelse av Verdensbanken.
 • Wolfowitz klorer seg fast, Bistandsaktuelt 03/2007
  Statsledere og Verdensbank-ansatte trygler og ber om at han skal ta sin hatt og gå. Men Verdensbankens president, Paul Wolfowitz, har vært ute en vinternatt før og foretrekker å gå sine egne veier.
 • Europa gir Bush en åpning, E24 09.05.07
  Europeiske land er villige til å la USA utpeke den neste sjefen for Verdensbanken, hvis Paul Wolfowitz trekker seg nå.
 • Europa gir Bush en åpning, E24 09.05.07
  Europeiske land er villige til å la USA utpeke den neste sjefen for Verdensbanken, hvis Paul Wolfowitz trekker seg nå.
 • Forlater Verdensbanken, E24 08.05.07
  En av Paul Wolfowitz nærmeste rådgivere trekker seg fra jobben i Verdensbanken.
 • Hard kritikk av Verdensbank-toppsjef, Dagbladet (NTB) 08.05.07
  Paul Wolfowitz brøt bankens regler da han sikret kjæresten forfremmelse, mener granskingsutvalg.
 • Stormen rundt Wolfowitz fortsetter, Dagens Næringsliv (NTB) 08.05.07
  Nettet ser ut til å snøre seg ytterligere rundt verdensbank-sjef Paul Wolfowitz.
 • Norge rede til å kvitte seg med Wolfowitz, Aftenposten 03.05.07
  Norge er ikke i tvil om at den skandalerammede Paul Wolfowitz må trekke seg eller blir fjernet dersom tilliten til Verdensbanken skal gjenopprettes.
 • Wolfowitz vil ikke bøye seg for «svertekampanje», Aftenposten (NTB) 02.05.07
  Paul Wolfowitz sa mandag at han ikke kommer til å trekke seg som Verdensbankens toppsjef. Han mener han er utsatt for falske anklager og en svertekampanje.
 • Wolfowitz vitner om korrupsjonsanklager, Dagbladet (NTB) 27.04.07
  Verdensbankens sjef Paul Wolfowitz skal mandag forklare seg for komiteen som gransker om han har misbrukt sin stilling. Samtidig øker presset for at han skal gå av.
 • – Wolfowitz-uro skader fattige, Vårt Land 27.04.07
  Utviklingsminister Erik Solheim frykter at en langvarig uro omkring Verdensbankens president Paul Wolfowitz vil skade verdens fattigste.
 • EU vil fjerne Wolfowitz, Dagsavisen (ANB-NTB-Reuters) 26.04.07
  EU-parlamentet ba onsdag Paul Wolfowitz trekke seg som president i Verdensbanken.
 • Bush gir full støtte til Wolfowitz, VG (NTB) 26.04.07
  Det hvite hus uttalte onsdag at det fortsatt står bak sin støtte til Verdensbankens president Paul Wolfowitz, til tross for press fra EU-politikere.
 • Krever Wolfowitz' avgang, Dagsavisen 24.04.07
  Tilliten til Paul Wolfowitz er så svekket at hans ledelse hindrer Verdensbanken i å gjøre jobben sin, mener utviklingsminister Erik Solheim.
 • Presset øker mot Wolfowitz, Aftenposten 24.04.07
  Paul Wolfowitz må gå av som sjef for Verdensbanken så fort som mulig, skriver tidligere ledere i banken i et åpent brev.
 • - Wolfowitz må gå av, Dagbladet (NTB) 23.04.07
  Paul Wolfowitz må gå av som sjef for Verdensbanken så fort som mulig, skriver tidligere ledere i banken i et åpent brev.
 • Wolfowitz kastes til komité, E24 21.04.07
  En ad hoc-komité skal avgjøre Paul Wolfowitz' skjebne i Verdensbanken.
 • Skaper stor uro i Verdensbanken, Dagsavisen (ANB-NTB-AFP) 20.04.07
  Skjebnetimen nærmer seg for Verdensbankens toppsjef Paul Wolfowitz. En av hans nærmeste medarbeidere har allerede bedt ham om å gå. Torsdag skulle styret diskutere om han har noen framtid i banken.
 • Bush har full tillit til Wolfowitz, VG (NTB) 19.04.07
  USAs president George W. Bush har full tillit til Verdensbankens sjef Paul Wolfowitz, ifølge Det hvite hus.
 • Diskuterer Wolfowitz' skjebne i dag, E24 19.04.07
  Skjebnen til Paul Wolfowitz diskuteres i Verdensbanken i dag, melder Wall Street Journal.
 • Solheim refser Wolfowitz, Vårt Land 17.04.07
  Utviklingsminister Erik Solheim reagerer skarpt på at Verdensbankens president Paul Wolfowitz selv skisserte fordelaktige vilkår for sin venninne da hun forlot sin jobb i Verdensbanken.
 • Presset Wolfowitz nekter å gå, Dagbladet.no 17.04.07
  Paul Wolfowitz nekter å trekke seg etter skandalen rundt kjæresten.
 • Splittelse over Wolfowitz' skjebne, Dagsavisen (ANB-NTB-AFP-DPA) 16.04.07
  Verdensbankens viktigste medlemsland er rykende uenige om skjebnen til bankens sjef Paul Wolfowitz etter skandalen rundt lønns- og arbeidsvilkårene til hans kjæreste.
 • Afrikansk støtte til Wolfowitz, E24 16.04.07
  Wolfowitz er "visjonær" og har gjort en svært god jobb for landene i Afrika, sier afrikanske ledere.
 • Eva Joly til Verdensbanken, Aftenposten (NTB) 21.03.07
  Det var sjefen for Verdensbanken, Paul Wolfowitz, som selv ba Eva Joly om å sitte i en liten, men høyt profilert arbeidsgruppe som skal jobbe mot internasjonal korrupsjon. Lederen for gruppen er den tidligere finansministeren i Nigeria, Ngosi Okonjo-Iweala.

Medieklipp (Utland):

 • The World Bank has the perfect standard bearer, comment by Naomi Klein, The Guardian 27.04.07
  The bank's credibility was already fatally compromised by hypocrisies far greater than those of Wolfowitz .
 • The real scandal at the World Bank, comment by Johann Hari in The Independent (UK) 26.04.07
  This slo-mo scandal isn't about apparent petty corruption in DC. It's about how Wolfowitz's World Bank is killing thousands of the poorest people in the world, and knowingly worsening our worst crisis - global warming - every day.
 • Bringing the World Bank into the 21st Century, comment by Mark Weisbrot (CEPR) in The Sacramento Bee (US) 25.04.07
  The appearance of nepotism at the highest levels of an institution that lectures poor countries about governance was apparently too much for many people, including World Bank staff, to ignore. But Wolfowitz's troubles reflect much bigger problems at the Bank and its smaller but still dominant sister institution, the International Monetary Fund.
 • Regime change at the bank, comment by Robert Calderisi in The Star (Canada) 25.04.07
  Paul Wolfowitz's fall from grace signals time to pry U.S. hands off leadership of UN agency.
 • For the good of the World Bank, Wolfowitz must resign, by "former Wordl Bank staff", Financial Times 23.04.07
  Mr Wolfowitz says he believes in the mission of the bank and wishes to continue. We believe that he can no longer be an effective leader. He has lost the trust and respect of bank staff at all levels, provoked a rift among senior managers, developed tense relations with the board, damaged his own credibility on good governance - his flagship issue - and alienated some key shareholders at a time when their support is essential for a successful replenishment of the resources needed to help the poorest countries, especially in Africa.
 • World Bank steps up pressure on Wolfowitz, Financial Times 21.04.07
  The World Bank’s executive board on Friday ratcheted up the pressure on Paul Wolfowitz to step down as president by simultaneously promising swift action on the Shaha Riza controversy and broadening the scope of its investigations to include other issues as well.
 • Wolfy and Rizagate relieve the tedium, comment by Larry Elliot, The Guardian 16.04.07
  Once the details of Rizagate emerged last week, interest in the Bank's Africa Action Plan or the Education for All initiative was somewhat diminished. The only story in town was whether Wolfowitz would be booted out by the Bank's shareholders, whether he would resign of his own accord, or whether the support of the White House would be sufficient to allow him to cling on to office, albeit much weakened.

For ytterligere bakgrunnsinformasjon om Verdensbanken, se:


Søk:

Avansert søk

Sagt i Wolfowitz-saken:


"Etter selv å ha bli tatt i korrupsjon er det vanskelig å så hvordan han med troverdighet kan fortsette dette arbeidet. Verdensbankens styre har ikke noe valg, de må avsette Wolfowitz."

Kjetil G. Abildsnes, SLUG
i
pressemelding 20.04.07

"For norsk utviklingspolitikk er kampen mot korrupsjon og for godt styresett helt sentral. Derfor har vi reagert meget sterkt på opplysningene om de forhold som her er kommet fram."

Utviklingsminister Erik Solheim
i
pressemelding 16.04.07

"At de som ønsker banken alt vel ønsker å kaste Wolfowitz over bord, er fullt forståelig. Men som Klein påpeker er det ingen grunn til å delta i forsøket på å renvaske bankens historie gjennom å gjenta fortellingen om at ryktet til organisasjonen har blitt skitnet til av én enkelt mann. Vi slutter oss derfor til kravet fra Naomi Klein: La skipet gå ned med kapteinen."

Lederkommentar
i Klassekampen
02.05.07

"Vi mener at sjefen for Verdensbanken, amerikaneren Paul Wolfowitz, bør gå av."

Lederkommentar
i VG
25.04.07

"Løpet er kjørt for to av president George W. Bush mest trofaste menn: president Paul Wolfowitz i Verdensbanken og justisminister Alberto Gonzales."

Lederkommentar
i Dagens Næringsliv
24.04.07

"Hvis han får fortsette, blir også Verdensbankens troverdighet underminert. Det eneste konstruktive Paul Wolfowitz nå kan gjøre for banken, er å trekke seg."

Lederkommentar
i Aftenposten
16.04.07

"Han har fremdeles vår fulle tillit, og presidenten har full tillit til Wolfowitz"

Tony Fratto, talsperson i Det hvite hus
i
VG (NTB) 18.04.07

"De personlige skandalene omkring Wolfowitz gjør hans posisjon utålelig. Vi kritiserte offentlig utnevnelsen av Wolfowitz til leder for denne svært inflytelsesrike utviklingsinstitusjonen. Tiden har nå kommet for å gjøre det multilaterale systemet troverdig i henhold til grunnleggende prinsipper for demokrati og ansvarlighet."

Internasjonalt sivilsamfunn
i
åpent brev til Europas
finans- og utviklingsministre 19.04.07

"Wolfowitz sier han tror på Bankens misjon og ønsker å fortsette. Vi tror at han ikke lenger kan være en effektiv leder. Han har mistet de bankansattes tillit og respekt på alle nivåer, provosert fram splittelser blant toppforvaltere i banken, utviklet anstrengte relasjoner til styret, ødelagt sin egen troverdighet med hensyn til godt styresett - hans egen flaggsak - og støtt fra seg noen av de sentrale aksjonærene i en tid da deres støtte er helt nødvendig for å skaffe tilveie nødvendige ressurser for å hjelpe de fattigste landene, spesielt i Afrika."

En gruppe tidligere bankansatte
i
Financial Times 23.04.07

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.