Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

- Moder jord eller kapitalisme?

Bolivias president Evo Morales lar ikke Obama presse ham av FN-sporet i oppfølgingen av klimatoppmøtet i København. For et par uker siden la han fram sine synspunkter for FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og sist uke var han i Norge. Begge steder gjentok han utfordringen fra folkenes klimakonferanse i Cochabamba: Skal vi redde moder jord eller kapitalismen?

Tirsdag 25. mai 2010
Linker oppdatert: Torsdag 27. mai 2010

På et åpent møte på Universitetet i Oslo sist uke oppfordret Bolivias president, Evo Morales, verdens folk til "å stå sammen for å skape en annen utviklingsmodell, som ikke ødelegger miljøet". Han inviterte spesielt Europa, som "en stor forsvarer av demokratiet og menneskerettighetene" til å ta del i dette (les mer her). Sin egen konklusjon oppsummerte han slik (les mer her):

"Vi står overfor to valg: Enten å redde kapitalismen eller å redde Moder Jord "

Han fikk langt på vei støtte fra miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Selv om de to ikke var enige i alt, så var de enige i at Københavnerklæringen fra FNs klimatoppmøte sist vinter langt fra er nok og til ABC Nyheter sa Solheim bl.a. (les mer her):

"Men vi er nødt til å ha med oss Kina, India og mange store land for å komme videre. Vi kan la oss inspirere av Cochabamba-erklæringen, men må inngå kompromisser for å komme videre."

- Skuffelse, svik, fiasko og katastrofe var ord som gikk igjen i kommentarene etter at FNs klimatoppmøte i København ble avsluttet i desember i fjor (les mer her). Lederen ved Sør-senteret i Geneve, Martin Kohr, oppfordret utviklingsland til å være varsomme før de eventuelt sluttet seg til den omstridte Københanvnavtalen, som ble framforhandlet av en liten gruppe land på siden av FN-sporet (les mer her).

Blant de som var misfornøyde med utfallet var Bolivias president Evo Morales. Han tok derfor initiativ til en "Folkenes verdenskonferanse om klimaendring og moder jord" som fant sted i Cochabamba i april (les mer her), med deltakere fra over 120 land (les mer her). Utfallet av konferansen har Morales allerede spilt inn til FN i forkant av det forestående klimatopppmøtet i Cancun i Mexico senere i år (les mer her). Da han noen uker senere var i New York for å legge fram utfallet av konferansen for FNs generalsekretær Ban Ki-Moon pekte han på at stemmene fra det sivile samfunn og urfolk må bli hørt i internasjonale klimaforhandlinger og understreket at (les mer her):

"For bolivianere og urfolk er hovedsaken å leve godt. Og dette begrepet 'leve godt' er viktig, som noe annet enn å 'leve bedre'. Kapitalismen, å leve bedre, plyndrer ressursene uhemmet, utbytter Moder Jords barn, som er menneskene, og ødelegger miljøet. Den forårsaker så mye skade for menneskeheten. Derfor fokuserer debatten på strukturelle årsaker til global oppvarming."

Under besøket i Oslo sa han det slik (les mer her):

"De industrialiserte landene må endre sin levemåte og gi avkall på luksusen. Men ikke alle land ønsker å endre livsstil. Og hvordan kan vi overtale dem, for eksempel USA, som ikke engang har ratifisert Kyoto-protokollen, til å endre holdning?

Under besøket i New York bekreftet forøvrig Morales at Bolivia og Ecuador hadde blitt presset av USAs president Barack Obama, som hadde trukket tilbake bistand til de to landene fordi de ikke hadde signert Københavnavtalen (les mer her).  


Aktuelle lenker:

 • Bolivias president besøker Norge, Pressemelding fra UD 18.05.10
 • Bolivia, LAGs landsider 
 • Evo Morales i Norge - Kutt utslippene med 50 prosent!, Zero 20.05.10
  Bolivia var et av de landene som stilte de strengeste kravene under klimaforhandlingene i København. Under et åpent møte med Erik Solheim i universitetsbiblioteket på Blindern gjentok Evo Morales kravet om at industrialiserte land må kutte sine utslipp med 50 prosent og en stabilisering av den globale temperaturøkningen på 1 grad. ZERO mener Norge her må være et foregangsland og kutte utslippene med 90 prosent.

Folkets klimatoppmøte i Cochabamba, Bolivia

Medieklipp og -debatt:

 • Morales med appell for Moder Jord, Nordlys (NTB) 25.05.10
  Evo Morales flammende appell med hard retorikk mot kapitalisme og et varmt forsvar for naturen, ble godt mottatt i Karasjok fredag.
 • - Pengene eller jorda, Klassekampen 21.05.10
  - Vi står overfor to valg: Enten å redde kapitalismen eller å redde Moder Jord, sier Bolivias president Evo Morales.
 • Klimakamerater - eller?, ABC Nyheter 21.05.10
  - Norge og Bolivia kan bli enige om de fleste radikale klimakrav, sa Erik Solheim til den bolivianske presidenten Evo Morales. Det omfatter halvering av norske utslipp innen 2017.
 • Evo Morales vil samarbeide med Norge, E24 (NTB) 21.05.10
  Bolivias president Evo Morales ønsker et samarbeid mellom Latin-Amerika og Europa for å forsvare kloden mot klimaendringer.
 • - Hvis de kom over en lama, slaktet de den og delte med naboene, som var like fattige, Aftenposten 21.05.10
  Oppveksten til verdens første urfolkspresident gjorde inntrykk på Erik Solheim, som var vert for Evo Morales' offisielle norgesbesøk. Men de snakket mest om klima.
 • Morales: Kapitalisme eller Moder jord, Bistandsaktuelt 20.05.10
  - Ansvaret for Moder jord ligger ikke bare på utviklede land. Utviklingsland må også ta ansvar, sa Bolivias president Evo Morales under et møte på Universitetet i Oslo torsdag
 • Latin-Amerikas klimakonge til Norge, Storm.no 14.05.10
  Evo Morales har gått i bresjen for klima- og miljøpolitikk på det latinamerikanske kontinentet. Torsdag skal han møte vår egen miljøminister.
 • Veier, broer, elektrisitet og Pacha Mama, Le Monde Diplomatique 05.05.10
  ”Vi lever i to forskjellige verdenes. De bor i Bolivia, vi bor i Kollasuyu!” Constantino Lima, ellers en sjarmerende mann, leder MITKA (Movimiento Indio Tupac Katari). Han er ikke nådig mor q’ras – de hvite – når vi møter ham i La Paz. ’Moder jord, Pacha Mama, har gitt dem Europa. Hun ga Afrika til afrikanerne, Asia til asiatene og oss ga hun Bolivia.
 • Fattige land krever sterkere klimainnsats, Stavanger Aftenblad (NTB) 21.04.10
  Bolivias president Evo Morales beskyldte industrilandene for løftebrudd, da han åpnet sin folkekonferanse om klimaendringer.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.