Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Kommentar/debatt:

Før U2 og After 8
- Ikke alt er like vellykket når Bono tar mikrofonen

U2’s Bono kommer til å snakke om fattigdomskampen når han entrer scenen på onsdag. I ’93 snakket han om hvalfangst. Også denne gangen bør man være kritisk til det han sier. Jeg har vært på alle U2s konserter i Norge og har lært å skille mellom artisten og aktivisten. For når Bono reiser rundt i Afrika med amerikanske handelsministre eller haiker med privatflyet til Tony Blair eller Bill Gates, skjer det noe. Vi så resultatet i Gleneagles 2. juli da han skamroste Blair og G8-lederne som riddere for verdens fattige, og satte gjeldsaktivister i forlegenhet.
Av John Y. Jones, IGNIS | Onsdag 27. juli 2005
Linker oppdatert: Onsdag 18. januar 2006

Aktuelle linker og videre debatt

Bonos forenklede budskap og manglende analyse gjør at fattigdomskampanjen han har stått i spissen for sannsynligvis være til større skade enn gavn. Hva er problemet?

”They sing his tune”, skrev Time Magazine, og mente at rockerne Bono og Geldof var blitt instrumenter for britiske toppledere. Og Bono er i godt selskap. New Statesman advarte mot at Blair hadde tatt over styringen av de frivillige organisasjonene med Oxfam i spissen, som flagger beleilig new-labourpolitikk. Og fattigdomskampanjen ble et verktøy for å slippe unna stemplet som Bush sin løpegutt, og få tankene bort fra den tragiske Irak-krigen og de økende dødstallene derfra.

Bonos fattigdomskampanje glir greit inn i en vestlig veldedighetstradisjon der de rike feirer sin innsats for lidende med å gjøre det de liker best: dansegalla, konserter, festmiddager, og moteutstillinger med edelt formål. ”Vi har opplevd løftene om økt bistand og gjeldsslette som tomme, årvisse øvelser i over 20 år, og spør hvorfor vi bør ha tiltro til dem denne gangen.”, sier Emily Sikazwe fra Women for Change i Zambia, som er gjesteforsker ved IGNIS i år.

Sikazwes spørsmål er betimelige: For gavene og løftene om gjeldslette kommer ikke gratis. De brukes snarere som kyniske rambukker for å åpne landene for vestens eksportører og investorer; åpne for storselskapers oppkjøp av vann- og kraftverk, banker, ressurser og jord; bekjempe brysomme småbønder med kutt i nødvendige subsidier både i nord og sør; presse inflasjonen ned og rentenivået stabilt for å bli forutsigbare investerings og handelsobjekter; reduserer støtte til mat, utdanning og helsetjenester og øke import av de samme. Om dette tier Bono.

Emily Sikazwe reagerer på at vestlige popstjerner plutselig er blitt eksperter på Afrikas utvikling. De reagerer på at vestens ansvar for feilutvikling og undertrykking er blitt redusert til et spørsmål om å gi mer. Og de reagerer på at Bono og Bob Geldof gjennom Live8 og i Gleneagles ikke snakket om de virkelige veiene til å bekjempe Afrikas targedie, som

  • å mobilisere Afrikas egne ressurser, kunnskaper eller historie

  • å skape nye og gode arbeidsplasser eller hjelpe arbeidstakere med å organisere seg for å sikre trygghet og skikkelige lønninger

  • utbyttingen med stadig rimeligere råvarer.

  • bistandspenger til AIDS-medisiner som pumpes tilbake til verdens mest profitable industri, farmasigantene, gjennom patentlovene

  • arbeid for sosiale rettigheter eller funksjonshemmedes tilbud, eller om skolepenger og sykeandeler som skremmer bort elever og pasienter

  • at gjelden er blitt betalt mange ganger allerede

  • Nords eget ansvar for diktaturer og korrupsjonsskapingen

  • våpensalg og enorme fortjenestene for nettopp G8-landene

  • århundrers kolonifornedring og fortsatt utplyndring, eller hva Vesten daglig tjener på det...

Det er nok av steder å begynne. Og aller først feie for egen dør og lytte til sørs egne oppskrifter. Men det var få afrikanske artister på scenen under Live8. Signalet var ikke til å ta feil av: Afrika har lite å bidra med. Afrika skal ta imot. Redningsmennene er Bush, Brown, Blair - og Bono. Det var de som skulle feire og feires.

G8, Live8 og Tusenårsmål 8s er styrt av Nords behov. Fattigdomskampanjene springer ikke ut fra de fattiges egne rekker. Men fattiges ledere i Asia og Afrika, som Emily Sikazwe, gjennomskuer de fine ordene og all veldedigheten. Og forteller oss at vi må gjøre helt andre ting enn å applaudere vestens mest velsmurte rockemaskin.

____________

Aktuelle linker:
 

Medieklipp:

  • Bono møtte Bondevik, Aftenposten 28.07.05
    Mens det på forhånd var annonsert at møtet skulle vare i 20 minutter, snakket de to sammen i godt over en halv time. Samtalen omhandlet utviklingspolitikk og oppfølgingen av G8-toppmøtet i Skottland.
  • Takker det norske folk, Dagbladet 28.07.05
    - Det betyr så utrolig mye for meg det Norge og Bondevik gjør med fattigdommen i verden. Jeg er imponert over forpliktelsen til å gi 1% av statsbudsjettet til bekjempelse av internasjonal fattigdom. Jeg vil stolt si til Schröder og de andre lederne av G8-landene at jeg har vært i Norge og takket det norske folk.
  • Bono skamroste Norge, Dagsavisen 28.07.05
    Statsminister Bondevik så ut som han ble tatt på sengen da superstjernen Bono i går skamroste Norge for å gi mye i u-hjelp.
  • Sangeren som politiker, kommentar av Stein Ove Bakke, Dagbladet 23.07.05
    Mens Bono er alle presidenters mann, fikk Woody Guthrie FBI på nakken når han sang for en bedre verden.

Nyheter og aktuelt på ressurssidene:


John Y. Jones, IGNIS | E-post: jones@norignis.org
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Om aktuell kommentar/debatt:


"Aktuell kommentar/debatt" på RORG-Samarbeidets ressurssider for Nord/Sør-interesserte formidler aktuelle kommentarer og debattinnlegg fra personer og medlemsorganisasjoner innenfor RORG-Samarbeidet.

Målsettingen er:

  • å stimulere til kritisk debatt om norsk sør-politikk og sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål og
  • å synliggjøre medlemsorganisasjonenes rolle som "vaktbikkje" overfor norsk sør-politikk og deres deltakelse i debatten om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.