Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2005

Hva vil Erik gjøre annerledes enn Hilde?
fredag 11. november 2005

Hva vil Erik gjøre annerledes enn Hilde?


Av Arnfinn Nygaard

Regjeringsplattformen framforhandlet på Soria Moria bærer bud om ny kurs – også i utviklingspolitikken. Den blir tøff å følge.


mandag 05. september 2005

Ja vel, statsråd?


Av Marianne Millstein, styreleder, Magnus Bjørnsen, nestleder og Camilla Houeland, daglig leder i Fellesrådet for Afrika

Mye kan sies om Hilde Frafjord Johnson og Inger Lise Hansens innlegg ”Ærlig talt” i Vårt Land 29. august, et svar til vårt innlegg tre dager før. Verst er det at statsråden som sitter på pengesekken for flere frivillige organisasjoner forteller Fellesrådet for Afrika at hun ikke lenger kan støtte oss. Vi er også skuffet over misforståelsene rundt Fellesrådets politiske rolle i den offentlige debatten.


Å velge en bedre verden – et svar til KrFU
mandag 29. august 2005

Å velge en bedre verden – et svar til KrFU


Av David Christoffer Lier og Magnus Bjørnsen, Fellesrådet for Afrika

KrFU ber oss «velge en bedre verden» med valgkampmateriell hvor utviklingsminister Frafjord Johnsen deler ut mat til fattige afrikanere. Vi håper KrFU vil fortsette å debattere rettferdighet i verden uten å ty til stigmatiserende valgkamputspill.


onsdag 10. august 2005

Terrorismens strategi og vestens ansvar


Av John Y. Jones og Øystein Tveter, IGNIS

”Vesten har skylden” er overskriften i Dagbladet 26. juli. Londons borgermester Livingstone og Oslos imam Bukhari peker på at vestens rolle i den arabiske verden har lagt et farlig grunnlag for mobilisering til en terrorismen som slår til mot vestlig sivilisasjons mest utsatte: sivilbefolkningen. De to støttes av forskere ved Chatham House i England som sier at dagens ledere har gjort verden mer utrygg.


tirsdag 09. august 2005

Får urfolk plass i et nytt millennium?


Av Kathrine Sund, leder i SAIH

Samtidig som FN markerer 9. august som dagen for urfolks rettigheter, øker Millenniumsmålene presset på urfolks selvråderett over vann, land, identitet og fremtid. Uten et bevisst urfolksperspektiv vil de kunne ha en dramatisk effekt på urfolks livssituasjon, skriver Kathrine Sund i denne kronikken.


onsdag 27. juli 2005

Før U2 og After 8


Av John Y. Jones, IGNIS

U2’s Bono kommer til å snakke om fattigdomskampen når han entrer scenen på onsdag. I ’93 snakket han om hvalfangst. Også denne gangen bør man være kritisk til det han sier. Jeg har vært på alle U2s konserter i Norge og har lært å skille mellom artisten og aktivisten. For når Bono reiser rundt i Afrika med amerikanske handelsministre eller haiker med privatflyet til Tony Blair eller Bill Gates, skjer det noe. Vi så resultatet i Gleneagles 2. juli da han skamroste Blair og G8-lederne som riddere for verdens fattige, og satte gjeldsaktivister i forlegenhet.


onsdag 25. mai 2005

Hvem tjener og hvem taper på globalisering?


Av Helene Bank, IGNIS

I mange publikasjoner og i media i Norge og internasjonalt beskrives i optimistiske toner den raske økonomiske veksten som for tiden vises i store utviklingsland som Kina, India og til dels Brasil. Det hevdes ofte at det er globaliseringen som disse landene tjener på. Denne artikkel søker å nyansere bildet.


onsdag 09. februar 2005

Det Nordiske Afrika-initiativ om handel og bistand


Av Helene Bank, IGNIS/Seatini

- Nordisk bedrevitenhet har forådt seg selv; uttalte en afrikansk diplomat etter ministermøtet mellom de nordiske land og afrikanske mottakere av nordisk bistand, 20. januar. Framgangsmåten, bevisst eller ubevisst, å kople bistand med handelsforhandlingene, kan bidra til å underminere den afrikanske enigheten som har vært i WTO.


RORG Nyhetsmelding
Fjern meg fra lista Mer info
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Om aktuell kommentar/debatt:


"Aktuell kommentar/debatt" på RORG-Samarbeidets ressurssider for Nord/Sør-interesserte formidler aktuelle kommentarer og debattinnlegg fra personer og medlemsorganisasjoner innenfor RORG-Samarbeidet.

Målsettingen er:

  • å stimulere til kritisk debatt om norsk sør-politikk og sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål og
  • å synliggjøre medlemsorganisasjonenes rolle som "vaktbikkje" overfor norsk sør-politikk og deres deltakelse i debatten om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?