Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2009

Uheldig bistandsfokus
fredag 04. desember 2009

Uheldig bistandsfokus


Av Arnfinn Nygaard, daglig leder i RORG-samarbeidet

Årets resultatrapport fra Norad, som ble lagt fram mandag denne uka, illustrerer bistandens grunnleggende problem: Norsk bistand er liten, både i størrelse og som endringskraft, slik Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen skriver i sitt forord. Likevel er det denne lille delen som har dominert utviklingsdebatten, både blant tilhengere og kritikere av ymse slag, siden u-hjelpens begynnelse. De burde i stedet ha fokusert på de større kreftene som fremmer og hemmer verdens utvikling.


Matkrise? Finanskrise? Miljøkrise?
mandag 23. november 2009

Matkrise? Finanskrise? Miljøkrise?


Av Helen Bjørnøy og Ida-Eline Engh, Plan Norge, og Kristin Kjæret, FIAN Norge

Tidligere denne uka ble Toppmøtet om verdens matsikkerhet avholdt på hovedkontoret til FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i Roma. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ledet den norske delegasjonen og holdt det norske hovedinnlegget på toppmøtet. Han deltok også på en rundebordskonferanse om matsikkerhet og klima.


Om å tørre - kampen mot skatteparadis
onsdag 05. august 2009

Om å tørre - kampen mot skatteparadis


Av Sigrid Klæboe Jacobsen, Attac Norge

En offentlig utredning til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim anerkjenner at nasjonale tiltak er nødvendig i kampen mot skatteparadis og kapitalflukt fra utviklingsland. Nå må regjeringen følge opp, og føre en bred kamp mot skatteparadis.


Reklamefinansiert NRK-program om Oljefondet?
tirsdag 09. juni 2009

Reklamefinansiert NRK-program om Oljefondet?


Av Aksel Nærstad, seniorrådgiver i Utviklingsfondet

Programmet om etiske retningslinjer og praksis for Pensjonsfond – utland (Oljefondet) som NRK viste den 2. juni, ga mye interessant informasjon.  Det viste også på en god måte noen av de etiske dilemmaene fondet står overfor.  Det var imidlertid både veldig skuffende og overraskende at programmet ikke tok opp noen av de kritiske spørsmålene og etiske dilemmaene en står ovenfor utover den snevre rammen som programmet opererte innenfor. Programmet var så renset for kritiske spørsmål at en skulle tro at det var betalt og redigert av Oljefondet for å skape et godt omdømme om dets virksomhet.


Opplysningsstøtten i en ny tid
fredag 20. mars 2009

Opplysningsstøtten i en ny tid


Av Arnfinn Nygaard, daglig leder i RORG-samarbeidet

Neste uke inviterer Norad til debattmøte på Litteraturhuset i Oslo om ”opplysningsstøtten i en ny tid”. Norad har gjennom flere tiår forvaltet opplysningsstøtten til norske organisasjoner og nå vil direktoratet bl.a. ha svar på følgende spørsmål: Hvilke resultater kan organisasjonene vise til etter mange år med Norad-støtte til Nord/Sør-informasjon? Det er et viktig spørsmål! Her er noen refleksjoner om hva svaret kan være.


Hvem skal finansiere utslippskuttene?
fredag 06. mars 2009

Hvem skal finansiere utslippskuttene?


Av Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund

Det er en dyp tillitskrise mellom rike og fattige land i klimaforhandlingene. En tillitskrise som kan ødelegge for en ambisiøs global klimaavtale i København i desember. Fattige land er i en årrekke blitt servert fagre løfter om store pengeoverføringer for å takle klimakrisen.


RORG Nyhetsmelding
Fjern meg fra lista Mer info
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Om aktuell kommentar/debatt:


"Aktuell kommentar/debatt" på RORG-Samarbeidets ressurssider for Nord/Sør-interesserte formidler aktuelle kommentarer og debattinnlegg fra personer og medlemsorganisasjoner innenfor RORG-Samarbeidet.

Målsettingen er:

  • å stimulere til kritisk debatt om norsk sør-politikk og sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål og
  • å synliggjøre medlemsorganisasjonenes rolle som "vaktbikkje" overfor norsk sør-politikk og deres deltakelse i debatten om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?