Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Hva skjer i Venezuela?

- Venezuelas president Hugo Chavez har en politikk som ikke bare utfordrer landets eliter, men også hele logikken bak den nye økonomiske verdensordenen, skrev Morgenbladet i årets første utgave. Mens USA vurderer den strategiske trusselen redusert oljeimport kan innebære i forkant av en krig i Irak, går debatten om hva som egentlig skjer i det streikerammede Venezuela.
Tirsdag 14. januar 2003

- Nesten 30 år etter den voldelige knusingen av reformistregjeringen til Salvador Allende i Chile planlegges en reprise i Venezuela, skrev John Pilger for nesten et år siden (se Det neste Chile?, Klassekampen 22.3.02). President Hugo Chavez sitter imidlertid forsatt med makten, til tross for "elitenes opprør" og at streiker i oljesektoren rammer den viktige oljeeksporten. Fredag skrev Washington Post at Bush-administrasjonen er i ferd med å legge siste hånd på en plan for å løse krisen (se USA griper inn i Venezuela-krise, Aftenposten (NTB) 11.1.03). - Det er åpenbart at urolighetene der nede berører våre interesser, sa det amerikanske utenriksdepartementets talsmann på en pressebriefing sist helg (se US State Department Daily Press Briefing for January 10 -- Transcript).

Markedsdominerende minoriteter

Blant de mange kommentarene og synspunktene på utviklingen i Venezuela er det særlig et innlegg i New York Times sist uke, som har vakt oppmerksomhet og debatt.
- Det er et av globaliseringens og USAs utenrikspolitikks grunnleggende paradokser som ligger under krisen i Venezuela: kombinasjonen av laissez-faire kapitalisme og frie valg kan skape uro, skrev Yale-professor Amy Chua (Power to the Privileged, New York Times 7.1.93) og utdypet det slik: 

"Venezuelas problemer inngår i et mye større globalt fenomen av markedsdominerende minoriteter - omfattende utenfor vesten men nesten aldri erkjent: etniske minoriteter som av ulike årsaker har en tendens - under markedsbetingelser - til å utøve økonomisk dominans over innfødte majoriteter (kinesere i Indonesia, hvite i Zimbabwe og Indere i Kenya er andre eksempler).

Markedsdominerende minoriteter er det frie markedsdemokratiets akilles-hel. I land med markedsdominerende minoriteter vil markedet og demokratiet ikke bare tjene ulike mennesker eller ulike klasser, men ulike etniske grupper. Markeder - selv om de i en viss grad løfter alle båter - konsentrerer velstanden i hendene på den markedsdominerende minoriteten, mens demokratiet øker det fattige flertallets politiske makt. Under slike forhold vil det å følge markedsdemokratiet (free marked democracy, red.an.) ofte føre til etnisk nasjonalisme og at en frustrert innfødt majoritet, oppildnet av demagogiske politikere, settes opp mot støtt, velstående etnisk minoritet.

Det er en slik konfrontasjon som utspiller seg i Venezuela i dag. I 1998 vant Chavez valget ved å angripe Venezuelas ´råtne´ hvite eliter, kalle seg selv  ´indianeren fra Barinas´ og å oppildne den politiske bevisstheten til Venezuelas fattige pardos."

ZNet har samlet debattinnlegg i kjølvannet av artikkelen, se Venezuela Debate, ZNet, 11.1.03.

Nedenfor har vi samlet lenker til annet aktuelt stoff om utviklingen i Venezuela, samt pressedekningen i Norge den siste tiden.


Aktuelle nettressurser:

Mediedekning i Norge:

  • USA griper inn i Venezuela-krise, Aftenposten (NTB) 11.1.03
    Bush-administrasjonen har laget en plan for å løse krisen i det streikerammede Venezuela.
  • 48 timer som rystet Venezuela, Morgenbladet 10.1.03
    Den 11. april 2002 gjennomførte opposisjonen i Venezuela et statskupp. Det varte i to døgn før den folkevalgte presidenten Hugo Chàves gjenvant kontrollen. Men disse 48 timene splittet folket.
  • Statoil på pinebenken i Venezuela, Aftenposten 4.1.03
    Statoil leverte den 20. desember et anbud på å utvikle deler av det store gassfeltet Plataforma Deltana. Svaret fra Venezuelas regjering drøyer.
  • Elitenes opprør, Morgenbladet 3.1.03
    Venezuelas president Hugo Chavez har en politikk som ikke bare utfordrer landets eliter, men også hele logikken bak den nye økonomiske verdensordenen. 
  • Voldsom uro i Venezuela, Dagens Næringsliv (NTB) 31.12.02
    Flere mennesker kom til skade i voldsom uro i Venezuelas hovedstad Caracas mandag kveld og tirsdag morgen norsk tid. En general som har sluttet seg til opposisjonen i landet, ble arrestert.
  • OPEC sikret Foss oljeprisen, Aftenposten 31.12.02
    OPECs produksjonskutt, streik i Venezuela og krigstrusselen mot Irak har sendt oljeprisen opp og nesten reddet året for finansminister Per-Kristian Foss.
  • Streiken fortsetter i Venezuela, Dagens Næringsliv (NTB) 30.12.02
    Titusenvis av venezuelanere demonstrerte søndag mot president Hugo Chavez i sentrum av hovedstaden Caracas. Demonstrantene krevde at Chavez må bøye seg for opposisjonens krav om å gå av.
  • Slummens konge, Dagsavisen 22.12.02
    Oppslutningen rundt Venezuelas president Hugo Chavez har sunket, men bondesønnen er fortsatt slummens konge.
  • Mer streikekaos i Venezuela, Aftenposten (NTB-Reuters-AFP) 20.12.02
    De streikende oljearbeiderne i Venezuela nekter å bøye seg for en ordre fra høyesterett om å gjenåpne oljeproduksjonen i landet.
  • Statoil stoppet av streik i Venezuela, Aftenposten (NTB) 18.12.02
    Statoil har stoppet sin virksomhet på Sincor-feltet i Venezuela på grunn av generalstreiken i landet, som nå er inne i sin tredje uke.
  • Ingen løsning i sikte, Dagsavisen 14.12.02
    Oljestreiken i Venezuela fortsatte på 12. døgnet i går uten tegn til løsning. For hver dag som går øker faren for at det hele skal ende i et blodbad.
  • Chávez får hjelp, Klassekampen 13.12.02
    Oljearbeiderne i Colombia har lovet å stille opp for Venezuelas president Hugo Chávez. Samtidig synker valutaen så kraftig at folk står i lange køer for å få tatt ut kontanter i banken.
  • Tåregass mot demonstranter, VG (NTB) 13.12.02
    Venezuelansk politi brukte fredag tåregass for å spre tilhengere av president Hugo Chavez.
  • Kamp om oljesektoren i Venezuela, Dagens Næringsliv (NTB) 12.12.02
    Regjeringsvennlige streikebrytere sørget onsdag for å laste flere oljetankere i det streikerammede Venezuela. Men lederne for den ti dager lange generalstreiken gikk raskt ut for å benekte regjeringens kunngjøring om at oljeeksporten var i ferd med å bli gjenopptatt.
  • Oljeprisene stiger i takt med krisen i Venezuela, Aftenposten (NTB-AFP) 10.12.02
    Oljeprisene steg da håpet om at generalstreiken og urolighetene i Venezuela skulle ta en slutt, ble knust etter helgen.
  • Truer med unntakstilstand i Venezuela, Dagens Næringsliv (TDN Finans) 9.12.02
    Demonstrasjonene i Venezuela fortsatte i helgen, og president Hugo Chavez truet med å innføre unntakstilstand dersom utviklingen fortsetter. 80 prosent av oljeproduksjonen skal ifølge fagforeningene være lammet.
  • Krise truer Chavez, Dagsavisen 21.11.02
    Ifølge Chavez er hans reformer, blant annet utdeling av jord, med på å hjelpe de fattige. Men opposisjonen beskylder ham for å ville innføre et Cuba-lignende styresett i Venezuela, og mener han bruker makt for å kneble sine meningsmotstandere.
  • Chavez skulle likvideres etter norgesbesøk?, Aftenposten (NTB) 21.10.02
    Venezuelas president Hugo Chavez skulle angivelig likvideres etter at han lørdag kom hjem fra sitt besøk i Norge. Attentatplanene ble avslørt og presidentens fly omdirigert.
  • Chavez uten frykt, Aftenposten 19.10.02
    Mandag er det generalstreik i Venezuela, men landets president frykter ikke uroen. Fredag var han smilende til stede i Norge.
  • Chavez frykter ikke nytt kupp, Dagsavisen 19.10.02
    Venezuelas president Hugo Chavez er ikke redd for å miste makten selv om generalstreik truer og nye kupprykter svirrer i luften. Statoil er heller ikke redd for å investere i det urolige oljelandet.
  • Chavez ønsker Statoil velkommen til Venezuela, Aftenposten (NTB) 19.10.02
    Venezuelas kontroversielle president Hugo Chavez ønsker Statoil velkommen til Venezuela. Han er ikke redd for at uroen i landet skal skremme vekk utenlandske investorer.
  • Statoil gir gass i Venezuela, Aftenposten 17.10.02
    Statoil er i finalen for å bli operatør for et nytt stort gassprosjekt i Venezuela. Statoils og Hydros satsing i landet blir tema under president Hugo Cha­vez' besøk.  

Ytterligere bakgrunnsinformasjon:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.