Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Brasil og Latin-Amerika på randen

Brasils gjeldsbyrde har økt fra 29,2 prosent av BNP i 1994 til hele 62 prosent i dag. En ny rapport fra forskningssentret CEPR har imidlertid liten tro på at landet skal klare å håndtere denne gjelden - etter at IMF i begynnelsen av august innvilget et gigantlån på 30 millarder dollar for stabilisere situasjonen foran valget.
Mandag 26. august 2002

I et Latin-Amerika mange frykter er på randen av sammenbrudd etter krisen i Argentina er oppmerksomheten nå særlig rettet mot Brasil. Brasil er den største av økonomiene i Latin-Amerika og har, i likhet med Argentina, fulgt den økonomiske politikken ordinert av Det internasjonale pengefondet (IMF).

Smitteeffektene

I en kommentar i midten av august skrev professor emeritus David Felix ved Washington-Universitet i St. Louis (se Contagion Effect Taking Hold in Latin America) at Washington og IMF grovt hadde undervurdert den regionale smitteeffekten etter katastrofen i Argentina. Felix viste til at finansmarkedene antok at både Brasil og Uruguay trolig ville måte stanse gjeldsbetjeningen og at den politiske reaksjonen også strakte seg videre til Peru og Bolivia "der venstre-nasjonalistisk populistisk var på frammarsj og nyliberalisme hadde blitt et politisk dødskyss".

Juli/august-utgaven av det anerkjente tidsskriftet NACLA Report on the America hadde tittelen "Krise i Amerika" (se Crisis in the America) og satte fokus på utviklingen i Argentina, Venezuela og Colombia. Det sentrale ordet er "smitte", skrev de på lederplass - og utdypet:

"I lys av nyere Latin-Amerikansk historie og regionens rolle i den globale økonomien foreligger det omfattende sårbarhet på to fronter: smitten fra den siste tidens konspiratorisk/militære politikken i Venezuela og voldspolitikken i Colombia, og den økonomiske nedsmeltingen i Argentina."

Gjeldsbyrden i Brasil må ned - men hvordan?

Etter at IMF 7. august innvilget et gigantlån til Brasil skrev den anerkjente økonomen Paul Krugmann i en kommentar i Aftenposten (se Det tapte kontinent, Aftenposten 14.8.02) bl.a.:

"Den gode nyheten er at Brasils nåværende lederskap er svært ansvarlig. Tidligere har IMF-lån gått til regimer som ikke samler inn skatter (Russland) eller insisterte på å holde fast ved urealistiske vekslingskurser (Argentina). Sammenlignet med disse er Brasil et godt eksempel på skikkelig oppførsel."

IMF selv har tro på at lånet vil hjelpe Brasil, men på en pressekonferanse i går (se Transcript of a Press Briefing on the World Economic Outlook, IMF) understreket en talsmann fra IMF at det er grunnleggende at gjeldsbyrden i Brasil blir bragt ned og at myndighetene i landet bl.a. må sette "fokus på finans- og skattemessige tilpasninger og strukturelle reformer som kan utvide inntektsgrunnlaget". Samtidig la Center for Economic and Policy Research (CEPR) i Washington fram sin nye rapport om Brasils gjeldsbyrde (se Paying the Bills in Brazil:  Does the IMF’s Math Add Up?) som har liten tro på IMFs beregninger:

"Tilgjengelig materiale antyder at det er ekstremt lite sannsynlig at Brasil vil oppnå et bærekraftig nivå på gjeldsbetjeningen, og komme tilbake på et normalt vekstspor, før en delvis stans i gjeldsbetjeningen har tillatt landet å avskrive noe av sin gjeld".

Også Paul Krugmann, til tross for sin positive vurdering av regjeringen i Brasil, var usikker på om IMF-støtten ville ende godt i Brasil og mante til ettertanke:

"For ti år siden lovet et selvsikkert Washington de latin-amerikanske landene at de ville oppleve en kraftig økonomisk vekst, bare de privatiserte statsselskapene sine og åpnet seg for utenlandske varer og kapital. Men det har ikke skjedd."

"Hvorfor har ikke reformene virket, slik vi lovet? Det er et vanskelig og urovekkende spørsmål. Jeg var av dem som sa meg enig i mye av det - om ikke alt - alle i Washington lot til å være enige om. Men nå er det på tide å bedømme vår egen tro på markedet."

___________

Debatten om utviklingen i Latin-Amerika og IMFs politikk etter sammenbruddet i Argentina går livlig i mange kretser. Nedenfor har vi samlet lenker til en del av innleggene i debatten.
 

Aktuelle nettressurser:

Kommentarer i norske og utenlandske aviser:

  • Argentina Says It Will Skip International Loan Payment, New York Times, 24. September 2002
    The Argentine economy minister announced today that his country would no longer use its diminishing foreign reserves to pay back loans from the International Monetary Fund and other multitlateral lenders and would thus miss at least one payment due next month, a move that pushes Argentina closer to a formal break with those bodies.
  • Argentina kommer seg, Aftenposten 23.9.02
    Kommentar av Joseph E. Stiglitz
    :
    De første små tegn til at Argentina er i ferd med å komme seg, kan ses. For mange er det som hendte og hender der, et mysterium.
  • Stiglitz: Bush er en fare for verdensøkonomien, Aftenposten (NTB-AFP) 25.8.02
    USAs president George W. Bush er en mye større fare for verdensøkonomien enn noen av de venstreorienterte presidentkandidatene i Brasil.
  • Latin-Amerika til skifteretten?, Aftenposten 19.8.02
    Kronikk av
    Ole Egil Distad Andreassen: Den 7. august annonserte Pengefondet sin største redningspakke noensinne. USA frykter populistenes fremmarsj mot regjeringskontorene i Brasil.
  • Fattigdom, Dagsavisen 17.8.02
    Kommentar av Kristin Halvorsen
    : I skrivende stund er jeg nylig hjemkommet fra en reise til Brasil og besøk hos De Jordløses Bevegelse - MST. Døgnvill og proppfull av inntrykk. Ikke verdens beste tilstand for å skrive en kjølig og analytisk artikkel om den politiske situasjonen i Brasil.
  • Det tapte kontinent, Aftenposten 13.8.02
    Kommentar av Paul Krugmann:
    USA må ha velvilje overfor politiske ledere i Sør-Amerika når de vil dempe entusiasmen for frie markeder og heller beskytte arbeidere og fattige.
  • A Second Chance for Brazil and the I.M.F., New York Times 13. august 2002
    By Joseph E. Stiglitz: The world is waiting to see how the market will judge Brazil and whether the International Monetary Fund's rescue package, announced over the weekend, will bring the country back from the brink.
  • Mottatt med pipekonsert, Dagsavisen 8.8.02
    USAs finansminister ble møtt med kraftige protester i Argentina i går. Ministeren har de siste dagene forsøkt å spre optimisme på et kriserammet kontinent.
  • Latinamerikas økonomier skranter, Information 7.8.02
    Den økonomiske krise fortsætter med at brede sig i Sydamerika, trods nye løfter fra USA’s finansminister Paul O’Neill under rundrejse til Brasilien, Uruguay og Argentina
  • Economists in Denial, Washington Post 5. august 2002
    Comment by Mark Weisbrot
    : This week's trip to South America by Treasury Secretary Paul H. O'Neill is Washington's latest response to growing discontent about economic failure in the developing world.
  • Let Latin America find its own path, The Guardian 5. august 2002
    Comment by Duncan Green
    : Latin America is again facing economic meltdown, 20 years after Mexico's default precipitated a continent-wide debt crisis.
  • IMF skaper frykt, Klassekampen 31.7.02
    Brasils økonomi havner i verdens bunnsjikt når investorer og analytikere frykter at venstrekandidaten Lula da Silva vinner presidentvalget i oktober

Mer bakgrunnsinformasjon, se:

Se også:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.