Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

WTO på dagsorden i Porto Alegre og New York

- WTO står for proteksjonisme for de rike landene og storselskapene, og frihandel i de fattige landene til fordel for de multinasjonale selskapene, sa Martin Kohr (Third World Network) til 1500 tilhørere i Porto Alegre på fredag. Søndag fortalte professor Jagdish Bhagwati deltakere på Verdens økonomiske forum i New York at Doha-runden i WTO var "feil type utviklingsrunde".
Mandag 04. februar 2002

WTO er ingen frihandelsorganisasjon, sa lederen for Third World Network, Martin Kohr på et av de sju parallelle stormøtene som innledet den politiske delen av World Social Forum i Porto Alegre på fredag. (Foto Aksel Nærstad)

Motsetningene var store foran det 4. ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Doha i november i fjor - og resultatet var det sterkt delte meninger om, se WTOs 4. ministermøte i Doha: seier eller nederlag?, Aktuelt 3.12.01. I helgen har debatten fortsatt på Verdens sosiale forum i Porto Alegre i Brasil (se Aksel Nærstad: WTO er ingen frihandelsorganisasjon) og Verdens økonomiske forum i New York (se World Economic Forum - The Doha Round: Still Up for Debate).

I New York advarte WTOs kommende generaldirektør, Supachai Panitchpakdi, mot å tro at jobben var gjort i Doha. Han mente bl.a. at det vil være feil å kalle Doha-runden en "utviklingsrunde" dersom ikke EU gjennomfører betydelige reformer i landbrukspolitikken. Med henvisning til de store landbrukssubsidiene i OECD-landene observerte han:
 - Om vi stanset subsidiene i 10 dager ville vi hatt det fondet Kofi Annan har bedt om for å hjelpe mennesker med HIV/AIDS.

 

Nedenfor finner du linker til aktuelle nettressurser knyttet til Verdens sosiale forum i Porto Alegre og Verdens økonomiske toppmøte i New York, herunder artikler fra Aksel Nærstad, som er i Porto Alegre som representant for Utviklingsfondet og Forum for Utvikling og Miljø (ForUM).

Aktuelle nettressurser:

Aksel Nærstad i Porto Alegre:

Andre artikler fra Porto Alegre:

Mediedekning i Norge

 • USA-kritikk på toppmøter, Aftenposten 4.2.02
  Både på det økonomiske toppmøtet i New York og den alternative konferansen i Brasil, høster USA hard kritikk.
 • Protesterte for verdier, Aftenposten 4.2.02
  Amerikanske verdier var tema for fredelige demonstrasjoner utenfor World Economic Forum (WEF) søndag. Inne dreide diskusjonene seg om sikkerhet.
 • Sier nei til miljøavtale, Klassekampen 4.2.02
  En ny global avtale om miljø og utvikling vil uansett bli på de rikes premisser. Derfor må en slik avtale avvises når verdens toppledere skal møtes i Johannesburg til sommeren, mener indiske Vandana Shiva.
 • Fredelig uenighet på toppmøte, NRK 3.2.02Demonstrantene holdt fred, men blant delegatene på det økonomiske toppmøtet i New York gikk diskusjonen høyt i går.
 • Frafjord Johnson: Bistand hånd i hånd med selvhjelp, Aftenposten (NTB/AFP) 3.2.02
  Det er ingen motsetning mellom å gi fattige land bistand og å oppmuntre dem til å greie seg uten internasjonal hjelp. Når noen sier dette ikke henger i hop, er det et oppkonstruert argument, mener bistandsministeren.
 • Dannede demonstranter i New York, Dagsavisen 3.2.02
  Også den tredje dagene av World economic forum i New York forløp uten sammenstøt mellom demonstranter og politi.
 • Eksperter på globalt toppmøte spår mørk fremtid, Aftenposten 2.2.02
  Vitenskapsmenn som deltar på det globale toppmøtet i New York, ser mørkt på fremtiden.
 • Politisk karneval i Porto Alegre, Klassekampen 2.2.02
  Verdens sosiale forum er i gang. Startsskuddet ble et kjempemessig politisk karneval.
 • Offensiv grasrot til Brasil, Stavanger Aftenblad 1.2.02
  Mens rikingene pleier omgang i Verdens Økonomiske Forum i New York, settes motoffensiven inn i Porto Alegre, Brasil.
 • New York tar over, NRK 31.1.02
  New York er kanskje det aller tryggeste sted politikerne og næringslivslederne kunne velge for sitt årlige økonomiske toppmøte.
 • Stålsett også blant de rike, Stavanger Aftenblad 31.1.02
  For første gang er religiøse ledere invitert til Verdens Økonomiske Forum. Oslobiskop Gunnar Stålsett er en av 40 religiøse ledere i verden som er invitert.
 • Frafjord Johnson "Global leader", Stavanger Aftenblad 31.1.02
  Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) er blitt plukket ut som en av «Global Leaders for Tomorrow». Også prins Felipe av Spania, finansministeren i Bolivia og finansministeren i Serbia er med i det celebre selskapet.

Andre aktuelle nettressurser:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.