Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

NRK stanser "Et lite stykke Norge"

- Denne saken vil jeg til bunns i, sier SVs Ågot Valle til Dagbladet i dag, etter at det i går ble klart at NRK likevel ikke vil vise Erling Borgens dokumentarfilm "Et lite stykke Norge". Dokumentaren ble presentert som en "avslørende film om den norske dobbeltmoralen, den norske våpenindustrien og det norske bidraget til krigen i Irak" da den hadde førpremiere tidligere denne måneden.
Fredag 31. mars 2006
Linker oppdatert: Tirsdag 05. september 2006

Filmen retter et kritisk søkelys mot norsk våpenindustri og norske bidrag til krigen i Irak og "kampen mot terror". I en kronikk i Dagbladet i dag beskriver Erling Borgen de underliggende temaenes betydning i vår tid (les her):

"Over hele verden pågår det en bred og åpen debatt om Irak-krigen, om folkerett og om krig-fred-problematikk i bred forstand. Det er en av vår tids viktige debatter. Den handler om liv og død og om vår framtid. Jeg ville forventet at NRK så det som sin oppgave å stimulere til slik viktig debatt. Det er til og med den frie journalistikkens oppgave og plikt, og det er et ytringsfrihetsspørsmål."

Dokumentaren retter bl.a. søkelyset mot Aker Kværer og deres omstridte engasjement på Guantanamobasen, som rett før jul fikk skarp kritikk fra OECDs kontaktpunkt, et klageorgan som er tilknyttet det norske Utenriksdepartementet (les mer her).

- Vi kan ikke ha Berlusconi-tilstander i Norge, sier Valla til Dagbladet og vil undersøke om NRK driver sensur når de nå stanser visningen av Borgens film.

NRK avviser anklager om sensur

NRK avviser anklager om sensur. Til Aftenposten sier NRKs fjernsynssjef Annika Bjørnstad bl.a. (les mer her):

"Det ligger en helhetlig vurdering bak denne beslutningen. Dokumentaren består av syv ulike sekvenser med ulikt innhold, som på hver sin måte har bidratt. Noen steder er det bredden og relevansen i forhold til kilder, andre steder er det bruken av virkemidler, type musikk og montasje."

- Dette er ikke riktig, hevder Borgen selv i sin kronikk (les her):

"Dokumentaren har et bredt kildeutvalg. Blant annet er den amerikanske våpenindustrien og US Army blant våre hovedkilder. Norsk våpenindustri, med unntak av Raufoss/Nammo, ville ikke stille opp i dokumentaren. Det ville heller ikke fire statsråder i den forrige regjeringen. Mektige krefter har vært satt inn for å stanse denne dokumentaren. Deres framste våpen har vært tausheten."

For i arbeidet med filmen har Borgen blitt møtt med taushet og ikke fått svar på sine henvendelser til våpenindustrien og til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, såvel som statsrådene Petersen, Krohn Devold og Dørum.

– Dette er en viktig film, som setter på dagsorden sentrale diskusjoner om norsk utenrikspolitikk og norske bedrifters innblanding i internasjonale konflikter, sier Petter Eide i Amnesty Norge til Klassekampen (les mer her). Han tror det ville kommet reaksjoner om filmen hadde blitt vist:

"Filmen henger ut en del folk, og NRK ville fått uvenner hvis de hadde vist den."

På lederplass skriver Dagbladet i dag (les her):

"Det er åpenbart ubehagelig for Kværners ledelse å se scenene i Borgens film der ansatte på Guantanamo-basen går rundt i kjæledresser med selskapets logo. Men det ubehaget kunne man med fordel tatt konsekvensen av på et tidligere tidspunkt, for eksempel før man bestemte seg for å utføre Guantanamo-oppdrag til en verdi av 350 millioner kroner. Derfor er det av helt avgjørende betydning at kringkastingssjefen klargjør hvilket ubehag han har tatt mest hensyn til når han nå har bestemt at filmen ikke skal vises på NRK."

Tausheten

Den tausheten, som Borgen viser til, var også tema for John Olav Egelands kommentar i Dagbladet forrige fredag (se Taushet er gull):

"I Norge er det forholdsvis sjelden at sannheten blir henrettet på åpen gate. I stedet kveler vi den i en stille bakgate."

- På ett vis er NRKs forsiktighet forståelig, erkjenner Egeland og forklarer dette slik: 

"Presset mot kontroversiell journalistikk har økt kraftig de siste åra. Den som utfordrer mektige økonomiske eller politiske interesser, må forvente at jurister mobiliseres og at alt redaksjonelt materiale gjennombores for å finne mulige feil. Det er en av grunnene til at NRK og Dagens Næringsliv helt systematisk innklages til Pressens Faglige Utvalg for sin undersøkende journalistikk. Også derfor vil NRKs avgjørelse når det gjelder Erling Borgens film fortelle noe om vilkårene for kritisk journalistikk i Norge i dag."

Har Aker Kværner medansvar for tortur?

I filmen vises "syv historier om vårt uskyldige land", blant annet om Aker Kværners engasjement på den omstridte Guantanamobasen på Cuba. OECDs kontaktpunkt, et klageorgan som er tilknyttet det norske Utenriksdepartementet, kom for kort tid siden med skarp kritikk av Aker Kværners virksomhet på Guantánamobasen (les mer her). Etter førvisningen av dokumentaren på Frogner kino i Oslo den 18 mars uttalte jussprofessor Ståle Eskeland at riksadvokaten bør sette i verk etterforskning for å klarlegge om Aker Kværner har medvirket til tortur på Guantanamo-basen. I dette spørsmålet har også en rekke norske organisasjoner engasjert seg. I en kronikk i VG sist helg (les hele her), skrev Petter Eide, Amnesty International Norge, Arild Hermstad, Framtiden i våre hender, Finn Erik Thoresen, Norsk Folkehjelp og Terje Kronen, Forum for utvikling og miljø:

"Våre organisasjoner vil nå vurdere om Aker Kværner har et strafferettslig medansvar. Etter vår oppfatning legitimerer selskapets virksomhet tortur, og er et grelt eksempel på bedrifters ansvarsfraskrivelse. Saken viser at Stortinget må  vedta bindende nasjonale retningslinjer for bedrifters samfunnsansvar."


Aktuelle lenker:

Medieklipp: 

 • For skarpt for norsk TV?, Le Monde Diplomatique, september 2006
  Flere uavhengige dokumentarfilmer har i år blitt avvist av NRK og TV2. Etter bråket rundt Erling Borgens film i vår, har NRKs John G. Bernander bestemt seg for å gi slike filmer en ny og tidlig «kvalitetssikring».
 • Fritt Ord: – NRK feiltolker, Le Monde Diplomatique, september 2006
  – Det som forundrer, er NRKs merkelige form for saksbehandling. Offentligheten vet fortsatt ikke om NRK-sjefen var til stede da avgjørelsen ble tatt, om han hadde sett filmen. Det hadde vært underlig om en såpass viktig sak med store politiske momenter ble avgjort uten at Bernander hadde sett filmen, sier Fritt Ord direktøren.
 • Krigsnasjonen Norge, Kommentar av Heidi B. Grande i Dagbladet 28.07.06
  Den norske regjeringen krever ikke sluttbrukererklæring fra NATO-land ved våpeneksport fra Norge. Konsekvensen er at norske våpen ender opp i Israel.  
 • Et lite hjul i maskineriet, Kommentar av Paul Leer-Salvesen i Dagbladet 21.05.06
  Erling Borgens film «Et lite stykke Norge» reiser spørsmål som har stått høyt på den etiske dagsorden siden rettsoppgjøret etter 2. verdenskrig: Er det etisk holdbart å forsvare en handling med at aktøren «bare er et lite hjul i maskineriet» og at han dermed ikke er ansvarlig for handlingens resultat? 
 • Et nødvendig stykke Norge, Kommentar av Mode Steinkjer i Dagsavisen 10.05.06
  «Et lite stykke Norge» er et eksempel på at filmens meningsinnhold og det journalistiske faktagrunnlag er viktigere enn formen og utførelsen, og det ville vært et tap for flere enn Borgen og støttespillerne Fritt Ord og Norsk Filmfond om filmen ikke hadde blitt vist.
 • Kværner snakket med TV 2, ikke med Borgen, Aftenposten (NTB) 10.05.06
  Representanter for Aker Kværner ville ikke uttale seg i Erling Borgens film om sine oppdrag i forbindelse med byggingen av Guantanamo-basen på Cuba, men de stilte villig opp for TV 2 etter at fjernsynskanalen hadde vist filmen.
 • Gravejournalist i et Kielland-år, Kronikk av Odd Vaagland i Dagbladet 29.04.06
  Hva om vi nå assosierte fortiden med dagens nasjonale våpenindustri? Med vårt diskutable nærvær i Irak? Og med arbeidsplasser på Guntanamo? Ville ikke da ormer og padder dukket fram fra smokingene? Og hvis det nå skulle vise seg at noen av NRK-folkene hadde «snakket sammen»? Da ville det vel være alvorlig? 
 • «Et lite stykke Norge» til besvær, Kommentar av Kåre Valebrokk i Aftenposten 09.04.06
  Nå har all debatten og de politiske utspillene omkring filmen langt på vei nødvendiggjort at publikum får se hva spetakkelet egentlig går om.
 • Avklarende fra Giske, lederkommentar i Aftenposten 09.04.06
  NRKs nei til å sende Borgens film er omstridt, og vi har fått en viktig og omfattende debatt om saken. Ikke minst derfor er det ryddig at NRKs eier bekrefter hvor ansvaret for beslutningen ligger.
 • Fordømer Røkke-heder, Bergens Tidende 09.04.06
  Det er svært uheldig at stortingsrepresentantar ærar Aker Kværner og hovudaksjonær Kjell Inge Røkke med Peer Gynt-prisen, meiner Amnesty.
 • Et stort stykke Borgen, Lørdagsportrettet i Dagsavisen 08.04.06
  I åtte dager har den tidligere NRK-journalisten Erling Borgen dominert nyhetsbildet. Filmen hans «Et lite stykke Norge» er blitt den mest omdiskuterte dokumentarfilmen her hjemme på lang tid. Men knapt noen har sett den, og kanskje vil den aldri heller bli vist på norsk TV.
 • Røkke: - Amnesty set familien min i fare, Bergens Tidende 08.04.06
  Milliardæren Kjell Inge Røkke er i harnisk over kritikken mot Aker Kværner sitt engasjement på Guantanamo-basen. Onsdag kveld ringde han generalsekretæren i Amnesty privat.
 • Røkke rasende på Amnesty, Dagens Næringsliv (NTB) 08.04.06
  Forretningsmannen Kjell Inge Røkke er i harnisk etter at Amnesty i Norge har kritisert Aker Kværners engasjement på Guantanamo-basen.
 • Etikk, butikk og politikk, kommentar av Liv Tørres i Dagbladet 08.04.06
  Etikk har blitt butikk, men ikke minst politikk i internasjonale markeder. Soria Moria-erklæringen sier at kampen for menneskerettigheter skal være en hovedoppgave for regjeringen. Hvor er politikerne?
 • NRKs nei til Borgens film, Debatt av Halle Jørn Hanssen i Dagsavisen 07.04.06
  Jeg våger påstanden om at dette kommer til å bli en av de redaksjonelle beslutninger i Bernanders tid som kringkastingssjef, som fortjener karakteristikken en politisk skandale og en presseetisk tragedie.
 • Ukritisk prisutdeling, Debatt av Ove Røsbak i Aftenposten 07.04.06
  Stortingsrepresentant Torstein Rudihagen (a), som har sittet i juryen, sier at de folkevalgte ikke har visst om dette med Røkke og Guantánamo før nå. Da har de fulgt elendig med.
 • Kværners retorikk, Debatt av Odd Nordhaug i Dagbladet 07.04.06
  Samtidig har Aker Kværner gjort meg oppmerksom på at de 3. april sendte ut en pressemelding. Teksten her er mildt sagt tåkeleggende når det gjelder konsernets forretninger på Guantanamo-basen. Her presiseres det for ordens skyld at selskapet «ikke har vært involvert i installasjon og vedlikehold av torturverktøy».
 • Ingen sak for Stortinget, lederkommentar i Dagsavisen 06.04.06
  Vi deler Valles bekymring, og mener det hadde vært et gode for den offentlige debatten om NRK hadde sendt filmen. Men verken Stortinget eller kulturminister Trond Giske har redaktøransvaret i NRK. 
 • – NRK bør snu og vise Borgen-filmen, Bergens Tidende 06.04.06
  – Kringkastingssjefen må snu og vise Erling Borgen sin dokumentarfilm. Det er heilt nødvendig for at NRK skal kome ut av denne saka med æra i behald.
 • NRK, Lederkommentar av Espen Løkeland-Stai i Klassekampen 06.04.06
  Med Erling Borgens dokumentar har NRK sittet på en svært god nyhetssak. Dokumentaren er kort sagt inkarnasjonen av klassisk god avsløringsjournalistikk, og det er ufattelig at NRK nå ser ut til å la denne saken havne i hendene på sin hovedkonkurrent.
 • Aker Kværners vedlikehold, Kommentar av Gunhild Ørstadvik i Dagbladet 06.04.06
  Det er svært få som bestrider at det foregår grove menneskerettighetsbrudd på Guantanamobasen. Det gjorde heller ikke Aker Kværner da vi møttes for å diskutere den klagen Forum for utvikling og miljø (ForUM) la fram for det norske kontaktpunktet for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper 20.juni i 2005.
 • TV 2 takker nei til Borgen-filmer, Vårt Land (NTB) 06.04.06
  TV 2 vil ikke overta avtalen mellom Erling Borgen og NRK om visning av de tre dokumentarfilmene i serien «Det uskyldige Norge».
 • - Borgen-film set liv i fare, Bergens Tidende 05.04.06
  Næringslivets sikkerhetsråd åtvara NRK om at «enkeltpersoners liv settes i fare» gjennom Erling Borgens dokumentarfilm, «Et lite stykke Norge».
 • - Klart press mot NRK, Dagbladet 05.04.06
  - Borgen-filmen kan sette liv i fare, skrev Næringslivets sikkerhetsråd i nok et hemmelig brev til NRK. Les brevet.
 • Media og makt, Debatt av Fredrik S. Heffermehl i Nationen 05.04.06 
  NRK har bidratt økonomisk til Erling Borgens dokumentar om fredsnasjonen Norge som aktiv krigsnasjon, men nekter nå å vise det ferdige resultat. Det sies at filmen ikke er tilstrekkelig balansert og har for lite om motpartenes syn. En slik redaksjonell linje er til skade for demokratiet.
 • -Pinlig at Røkke får Peer Gynt-pris, nrk.no 04.04.06
  - Det er flaut og pinlig at Kjell Inge Røkke blir årets Peer Gynt. Han burde aldri blitt valgt mener generalsekretær i Amnesty Petter Eide.
 • - Borgen nokså langt fra sannheten, Dagbladet 04.04.06
  Benytter insinuasjoner, halvsannheter og faktiske feil, skriver Aker Kværner i åpent brev.
 • Åpent brev om Erling Borgens film, åpent brev fra Inge K. Hansen i Aker Kværner, Dagbladet 04.04.06
  Les hva Aker Kværner skriver til filmskaperen.
 • Bernander: Ble ikke presset, Aftenposten 04.04.06
  I det mye omtalte brevet fra Aker Kværner til kringkastingssjef Bernander hevder selskapet at Erling Borgen uttrykker forutinntatte meninger. Bernander avviser å ha blitt utsatt for press.
 • Røkkes taushet, NRKs taushet, Debatt av Odd Norhaug i Dagbladet 04.04.06
  En korrupsjonsdømt person og en mann som har lange fingre inn i Guantanamo-basen med dens torturvirksomhet, er en superhelt blant dagens studenter. Er vi dømt til å feile i etikkundervisningen når vi har med sånne «rollemodeller» å gjøre? Alt tyder dessverre på det.
 • Sant og ubalansert, Kommentar av Halvor Elvik i Dagbladet 04.04.06
  Kravet til objektivitet i journalistikken er makthaveres redskap til å kontrollere ubehagelig informasjon. De vil gjerne gjøre journalister til «nyttige idioter» med journalistisk nøytralitet som ideologi, den såkalte journalismen der alt går og er like mye, eller like lite, verd. dagbladet.no's anmelder av Erling Borgens film «Et lite stykke Norge» synes å bekjenne seg til denne retningen.
 • Norsk ammunisjon går som ei kule, Dagbladet 04.04.06
  Staten eier 50 prosent, tjener millioner på omstridt ammo-salg til utlandet.
 • NRK-styret orientert om Borgen-dokumentar, Dagsavisen 04.04.06
  Kringkastingssjef John G. Bernander forklarte i går NRKs styre hvorfor Erling Borgens omdiskuterte dokumentarfilm «Et lite stykke Norge» ble stoppet.
 • PFU-leder vil kjøpe Borgen-filmer, Propaganda 03.04.06
  - Jeg ser ingen store presseetiske utfordringer med filmen, sier PFU-leder og dokumentarsjef i TV 2, Odd Isungset. Nå vil han kjøpe hele Borgen-triologien.
 • - Hemmelig Aker-brev til NRK, Propaganda, 02.04.06 
  NRK hevder de ikke ble utsatt for press i brevet fra Aker Kverner om Erling Borgens dokumentar Men i følge Borgen finnes det et brev til. Det har han ikke fått innsyn i.
 • Et lite stykke mislykket Norge, Dagbladet 01.04.06
  En dårlig film der toaletter blir fremstilt som torturinstrumenter. Dagbladet.no anmelder Erling Borgens film.
 • Et lite stykke sensur, Kommentar av Vidar Kvalshaug i Nationen 01.04.06
  Å nekte å sende dokumentaren Erling Borgen har laget, er å gi mannen «litt rett». Å stoppe visning er å gjøre Borgen interessant og «farlig», som er det beste ryktet en gravende frilansjournalist kan ha. Mange journalister har våte drømmer om å være en norsk Michael Moore.
 • Lyn Gordon, Kommentar av Hege Ulstein i Dagsavisen 01.04.06
  Det har vært en dårlig uke for NRKs kringkastingssjef John Gordon Bernander. To ganger har han demonstrert at han besitter et presseetisk skjønn på nivå med en tenåring. Først ble han felt for avlytting i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Så stoppet han Erling Borgens kritiske dokumentarfilm om norsk våpenindustri.
 • NRK-sensur?, lederkommentar i Aftenposten 01.04.06
  Det har vakt berettiget oppsikt at NRKs ledelse har stoppet den planlagte visningen av Erling Borgens dokumentarfilm "Et lite stykke Norge".
 • TV2 vil vise dokumentar, Aftenposten 01.04.06
  TV 2 vil vise "Et lite stykke Norge" etter at NRK droppet Erling Borgen-dokumentaren .
 • TV 2 vil sende Borgen-dokumentar, Dagsavisen (ANB) 01.04.06
  TV 2 vil gjerne sende Erling Borgens dokumentarfilm «Et lite stykke Norge», som NRK har bestilt og betalt for, men mener ikke holder mål.- Viktig film.
 • - Så feigt at jeg ikke har ord, Propaganda 31.03.06
  - NRKs refusjon av Erling Borgens våpendokumentar er å feigt at jeg ikke har ord for det, sier en av Norges fremste filmanmeldere. Inger Bentzrud er overbevist om at avgjørelsen er politisk. 
 • - Hadde aldri hadde skjedd i Førdes tid, Dagbladet 31.03.06
  NRK nekter å vise Erling Borgens dokumentar. Svarte leserne!
 • Varsler aksjon mot Bernander, Dagbladet 31.03.06
  Organisasjonene Press - Redd Barna ungdom og Changemaker varsler aksjoner utenfor NRK i ettermiddag.
 • Mener Bernander har rett til å ta feil, Dagbladet 31.03.06
  Selv om det skulle være en feil beslutning av Bernander, er det utidig av en politiker å kreve en redaktørs avgang. Ifølge redaktørplakaten og praksis gjennom lang, lang tid i pressen har han og de andre NRK-redaktørene suveren rett til å beslutte å ikke sende dokumentaren, sier Kokkvold til Dagbladet.no.
 • Dokumentaren NRK stopper, Kommentar av Erling Borgen i Dagbladet 31.03.06
  Jeg har alltid trodd at NRKs oppgave er å beskytte ytringsfriheten gjennom undersøkende, utfordrende og debattskapende journalistikk. Det gjør ikke NRK gjennom å nekte å sende «Et lite stykke Norge».
 • Ubehagelig film, lederkommentar i Dagbladet 31.03.06
  Landets befolkning får altså ikke se Erling Borgens dokumentarfilm «Et lite stykke Norge» på NRK. Filmen bringer sju konkrete eksempler på hvordan fredsnasjonen Norge er involvert i krig, tortur og terror - ubehagelige eksempler, som Borgen og hans medarbeidere har dokumentert godt.
 • NRK stopper krigsdokumentar, nrk.no 31.03.06
  NRK vil ikke vise Erling Borgens dokumentar om Norges dobbeltrolle som fredsnasjon og krigsprofitør. - Det er feigt, mener Fritt Ord-redaktør Erik Rudeng.
 • NRK stopper dokumentar, Aftenposten 31.03.06
  NRK bidro med en kvart million kroner til Erling Borgens nye dokumentar "Et lite stykke Norge". Likevel nekter kanalen nå å sende det ferdige produktet.
 • Slipper ikke til på NRK, Klassekampen 31.03.06
  NRK vil ikke vise Erling Borgens avslørende dokumentar om Norges engasjement i Irak-krigen og Kværners engasjement på Guantànamo. Borgen er sjokkert over avvisningen.
 • Borgen-dokumentar stoppes, VG 31.03.06 
  TV-veteranen Erling Borgen skjønner absolutt ingenting. Onsdag kveld fikk han beskjed om at NRK stopper visningen av TV-dokumentaren hans «Et lite stykke Norge».
 • «Et lite stykke Norge» til Kringkastingsrådet, Propaganda 31.03.06
  Finn Egil Holm, nytt medlem i Kringkastingsrådet, ønsker granskning av NRKs håndtering av Borgen-dokumentaren.
 • Aker Kværners medansvar på Guantánamo, kronikk av Petter Eide, Amnesty International Norge, Arild Hermstad, Framtiden i våre hender, Finn Erik Thoresen, Norsk Folkehjelp og Terje Kronen, Forum for utvikling og miljø i VG 26.03.06.
  OECDs kontaktpunkt, et klageorgan som er tilknyttet det norske Utenriksdepartementet, kom for kort tid siden med skarp kritikk av Aker Kværners virksomhet på Guantánamobasen.
 • Taushet er gull, kommentar av John Olav Egeland i Dagbladet 24.03.06
  I Norge er det forholdsvis sjelden at sannheten blir henrettet på åpen gate. I stedet kveler vi den i en stille bakgate.
 • Avlsører norske krigsbidrag, Vårt Land 20.03.06
  Norske stålramper fra et nedlagt Kværner-firma skal være brukt til å spre klasebomber under Irak-krigen. Det går fram av den nye dokumentaren «Et lite stykke Norge» fra NRK-veteranen Erling Borgen og stiftelsen Innsikt.
 • Skor seg på krigen i Irak, Dagbladet 18.03.06
  Rederiet Wilh. Wilhelmsen eier 50 prosent av det amerikanske selskapet ARC, som blant annet transporterer store mengder gods til Irak for USAs militære styrker.
 • Lånte ut radarer til Irak-invasjon, nrk.no 16.03.06
  Uten at Stortinget var informert, leide Forsvaret ut fire radarer til Storbritannia som skulle brukes i invasjonen av Irak i 2003.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.