Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2008: De rødgrønnes FN-reform:

Sør-perspektiver på FN-reform

Linker oppdatert: Fredag 26. mai 2006

2 av 3 i ledergruppen for panelet er fra sør (statsministrene fra Pakistan og Mosambik, i tillegg til Norges statsminister Jens Stoltenberg). Likevel er det, i følge Martin Kohr i Third World Network (se UN Reform Process Hotting Up), en utbredt frykt i Sør for at høynivåpanelet er drevet fram av krefter i Nord og at resultatet av panelets arbeid vil kunne svekke FN og utviklingslandenes innflytelse i global utviklingspolitikk ytterligere.

I følge Kohr må etableringen av panelet ha blitt godt forberedt blant en del rike land i Nord. Bare få dager etter at panelet hadde blitt opprettet sendte en gruppe av 13 giverland (G13) et felles brev til statsminister Jens Stoltenberg, med innspill til panelets arbeid (les mer her). I sin artikkel siterer Kohr en ikke navngitt diplomat fra sør:

"Under dekke av å skulle oppnå større effektivitet og unngå dobbeltarbeid, tror jeg at de rike landene vil svekke FNs utviklingsrolle og la den stå igjen med å bare befatte seg med sikkerhet, post-konflikt og humanitære og miljømessige spørsmål."

Det største gruppen av utviklingsland, G77 og Kina, oversendte et felles innspill til Jens Stoltenberg 31. mars, der det bl.a. sto:

"Vi tror ikke det vil være hensiktsmessig å definere eller begrense FNs rolle til 'nisje-spørsmål' (som katastrofehåndtering, gjenoppbygging etter konflikt eller miljøspørsmål), mens spørsmål knyttet til utviklingsstrategier, handel, finans og makroøkonomisk politikk overlates til andre internasjonale organisasjoner. FN-systemet er utviklingsmessig mer helhetlig og gir rom for det mangfold av synspunkter og tilnærminger som i alvorlig grad mangler i Bretton Woods-institusjonene."


Aktuelle lenker:
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.