Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Plan-debatten

Har Plan Norge som fadderorganisasjon et komparativt fortrinn som gjør det mulig å nå bredt ut i Norge med kunnskap og informasjon om internasjonale utviklingsspørsmål og dermed bidra til god folkelig forankring av Norges deltakelse i det internasjonale utviklingssamarbeidet? Eller er Plan primært en innsamlingsmaskin på veldedighetens marked? 
Tirsdag 28. mars 2006

Denne debatten tar opp en sentral utfordring for opplysningsarbeidet i Norge: Hvordan vi kan omgjøre det norske folks givervilje til engasjement for å endre urettferdige, globale strukturer? På disse sidene vil vi fortløpende samle bakgrunninnformasjon, medieklipp og innlegg i debatten.Innhold:

De siste debattinnleggene:

 • En kjendis i nøden, Dagbladet Magasinet 09.09.06
  - For å få folk til å hjelpe andre mennesker i nød, må de underholdes, sier prosjektleder Kjetil Bie i TV2.
 • Plan – rettighet og rettferdighet, debatt av Øysten Tveter, IGNIS, 07.04.06
  Det er en viktig og interessant debatt som pågår. Arnfinn Nygaards utveksling med Ann-Kristin Vervik, leder rettighetsseksjonen i Plan Norge, er tankevekkende også for de av oss som har arbeidet med nødhjelp og med politiske og andre flyktninger i den tredje verden.
 • Misbruk av menneskerettighetene? (2), debatt av Arnfinn Nygaard, RORG-koordinator, 05.04.06
  Du skriver at du synes det er vanskelig å ta meg på alvor når jeg spør om Plan kanskje misbruker menneskerettighetene som uforpliktende krydder i markedsføringen. Men synes ikke du også det kan være vanskelig å ta på alvor din egen organisasjon? - når den fyller det offentlige rom med ett, øredøvende budskap som svar på verdens elendighet og massive brudd på menneskerettighetene: bli Plan-fadder du også.
 • Misbruk av menneskerettighetene?, debatt av Ann-Kristin Vervik, leder rettighetsseksjonen, Plan Norge, 31.03.06
  Kjære Arnfinn Nygaard. Du stiller i ditt siste innlegg spørsmålet om hvorvidt Plan bruker rettighetsperspektivet som uforpliktende krydder i markedsføringen og for å gjøre seg lekre overfor norske bevilgende myndigheter. Det relevante spørsmålet for meg, blir da om du i det hele tatt har vært til stede i noen politiske diskusjoner om norsk satsing på rettighetsbasering? For nå er det litt vanskelig å ta deg på alvor.
 • Plans informasjon og RORG-koordinatoren, debatt av Øystein Tveter, IGNIS, 30.03.06
  Jeg ser at informasjonssjefen i Plan Norge, Birger Baug, hisser seg opp over RORG-koordinatorens høyst betimelige og kritiske analyse av Plans informasjonsvirksomhet. Det er vel forståelig at informasjonssjefen går i forsvar, selv om det ville vært lettere å få til en god debatt om et så viktig og vanskelig tema dersom formen han valgte hadde vært mindre sjikanøs i deler. Ydmykhet synes åpenbart ikke å være blant organisasjonen Plans grunnverdier.
 • Nei Baug, ingen skivebom!, debatt av Arnfinn Nygaard, RORG-koordinator, 30.03.06
  Innenfor RORG-samarbeidet spesielt og i debatten om opplysningsarbeidet generelt har det i en årrekke vært fokus på problemstillinger knyttet til motstridende interesser og hensyn i grenselandet mellom innsamling og opplysning når det gjelder bistandsorganisasjonenes virksomhet i Norge. Når Plans informasjonssjef, Birger Baug, mener det er skivebom å bruke Plan som eksempel i denne debatten, må han ha fulgt dårlig med i timen.
 • Fattigslig "bevisføring", debatt av Birger Baug, informasjonssjef i Plan Norge, 29.03.06
  I sitt svarinnlegg til meg, skriver Arnfinn Nygaard at det på Plan Norges kampanjesider om «Fotball for Afrika 2006» overhodet ikke finnes informasjon om hvordan vi ”sammen løfter Afrika”. Det framholder han som dokumentasjon på mangelfullt opplysningsarbeid i Plan.
 • Innlegg til fadderdebatten, debatt av Evy Jøsok, tidligere informasjons- og administrasjonskonsulent i Operasjon Dagsverk, 28.03.06
  Leste innlegget til Birger Baug angående Plan-fadderskap og RORG-koordinators innlegg. Må meddele at jeg synes Baug har mange gode poenger. Er selv etter mange års engasjement, i blant annet LAG, en av dem som er og har vært kritisk til verdien av fadderordninger.
 • Bom og bom, fru Blom, debatt av Arnfinn Nygaard i Dagbladet 26.03.06
  Baug mener jeg bommer. Jeg er nå slett ikke sikker på det. «Sammen løfter vi Afrika,» står det for eksempel på Plans nettsider om kampanjen «Fotball for Afrika 2006». Men jeg finner overhodet ingen informasjon om hvordan det skal gjøres - utover å rekruttere flere Plan-faddere.
 • For en skivebom, Nygaard!, debatt av Birger Baug, informasjonssjef i Plan Norge i Dagbladet 22.03.06
  RORG-koordinator Arnfinn Nygaard tar opp en svært viktig problemstilling når han spør hvordan vi kan omgjøre det norske folks givervilje til engasjement for å endre urettferdige, globale strukturer. Bare så synd at han bommer så totalt når han velger seg eksempel.
 • Plan Norge og folkelig forankring, kronikk av RORG-koordinator Arnfinn Nygaard i Dagbladet 17.03.06
  - Bli Plan-fadder du også!, lyder oppfordringen fra politikere og kjendiser av alle slag. Sammen med TV2 bidrar de til Plan Norges "teppebombing" av det norske folk, som i løpet av ti år har skaffet organisasjonen om lag 90 000 faddere. Er dette en meningsfylt «folkelig foranking» av det internasjonale utviklingssamarbeidet?

Ytterligere debatt om Plan Norge:

Bakgrunn for debatten:


Søk:

Avansert søk

Sagt om Plan Norge:


"Plan Norges nytenkning kan være en inspirasjon for andre organisasjoner i kampen mot fattigdom."

Utviklingsminister Erik Solheim
i forbindelse med
Plans kampanje "Fotball for Afrika" 2006


"Det jeg tenkte på var særlig de velkjente tv-reklamene og tv-kampanjeinnslagene med vakre barn i utviklingsland som stirrer bedende inn i kameralinsene og de samme barna i møte med kjernesunne norske kjendiser. Dette er barneøyne vi skal synes synd på. Barneøyne som tilsynelatende er alene i en verden preget av nød, fattigdom og sykdom. Men de tilhører barn som tilsynelatende opplever et stort øyeblikk i møte med det snille landets snille hjelpere."

Redaktør Gunnar Zachrisen
i debattinnlegg i Bistandsaktuelt 03/2006


"Dette programmet skapte overhodet ikke innsikt om Afrika. Hva som framsto var Afrika som en sjeldent ren kulisse for utstilling av norsk godhet. Alt og alle ble kulisser for Det nasjonale godhetsregimet «in action». Ikke ett meningsfullt ord ble sagt om Senegal, eller om Afrika, eller om hvorfor Tougues barn skulle inn i norske stuer rett før jula 2003."

Professor Terje Tvedt
om Plans aksjon "Ei hand å holde i" i 2002
i boka "Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen" (2003)

RORG Nyhetsmelding
Fjern meg fra lista Mer info
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Mer informasjon fra Plan:

 • Derfor får du skrive med barna, Plan 25.11.04
  I Plan mener vi at du får best innsikt i hvordan fattige mennesker i sør har det, når du kan snakke direkte med dem det gjelder. Det er derfor fadderordningen vår legger til rette for at du kan kommunisere direkte med barna i en del av de lokalsamfunnene der vi har prosjekter.
 • Som man roper ...
  - Det nytter ikke hvor mye lurt du roper, hvis ingen lytter
  , kommentar om opplysningsarbeid av Birger Baug. rorg.no 22.10.04
  Påstand: Altfor mye av opplysningsvirksomheten blant norske bistandsaktører går ut på å meddele seg i overensstemmelse med den herskende utviklingspolitiske trend, framfor å få folk til å lytte.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 29. mai
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?