Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

"Snobb snyltet på sultende folk"

"Snobb snyltet på sultende folk" skrev E24 sist helg og presenterte oss for nok en korrupt afrikaner etter at en britisk domstol fant Zambias tidligere president, Frederick Chiluba, skyldig i omfattende korrupsjon. Slike oppslag kan være god "mat" for årets kampanje fra SAIH: vårt bilde av Afrika.

Tirsdag 08. mai 2007
Linker oppdatert: Fredag 25. mai 2007

16.april lanserte Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) sin kampanje (les mer her):

"Årets kampanje handler om vårt bilde av Afrika, og viktigheten av at studenter og akademikere både er kritiske mottakere av de inntrykk de mottar gjennom media, bistandsmiljøet og akademia, og selv bidrar til å nyansere debatten om og Afrika."

Og hvilket inntrykk man får av helgens oppslag på E24 kan det være grunn til å diskutere. Mens den britiske avisa The Guardian" i sin omtale av saken fokuserte på britiske advokaters medvirkning til hvitvasking i forbindelse med den omfattende korrupsjonssaken mot Zambias tidligere president (les mer her), så valgte E24 (Aftenpostens og VGs felles nettsted for næringslivsnyheter) en vinkling som snarere bekreftet vestlige stereotypier av Afrika som et særlig korrupt kontinent (les mer her):

"Zambias eks-president er funnet skyldig i å ha stjålet 275 millioner kroner fra sitt fattige folk og brukt dem på et ellevilt forbruk."

Slike bilder var noe at det Sør-Afrikas president, Thabo Mbeki, tok opp i sin tale til det 5. globale forum for bekjempelse av korrupsjon og sikre integritet i Sør-Afrika i april i år (les mer her).  Det gjorde han med henvisning til romanen "The Wizard of the Crow" av den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o (last ned hele talen her):

"I refleksjon over et av bokens sentrale temaer sier Ngugi at det er en måte vesten prøver å antyde at korrupsjon, lengsel, hungersnød er noe særskilt Afrikansk - noe som har å gjøre med afrikanerens biologiske karakter."

Og Mbeki fortsatte med et sitat fra Ngugi om den utviklede verden:

"De vasker sine hender i forhold til det som skjer, som om de aldri har hatt noe å gjøre med korrupsjon, med massakrer, men bakstreverskhet. Min bekymring dreier seg om disse koloniale forvrengningene. Det finnes elementer som er innfødte, men de er også eksterne. Du kan ikke forstå det ene uten det andre. Tendensen er å utelate det ene elementet i likningen. Men en likning uten alle sine elementer er ikke lenger en likning."

Det er kanskje nettopp det E24s vinkling av korrupsjonssaken mot Zambias tidligere president er et eksempel på? Fokuset er på en korrupt afrikansk president - ikke medløperne i England, til tross for at slike "medhjelpere" kanskje er vel så alvorlig problem som korrupte statsledere. På korrupsjonsforumet i Sør-Afrika i april understreket Ghanas justisminister, Joe Ghartey, korrupsjonens "globale natur" og behovet for "en helhetlig tilnærming" ved bl.a. å vise til at (les mer her):

"Afrika har vansker med å framskaffe korrupsjonsutbytte fra banker utenfor kontinentet."

I et slikt persepktiv og som en kontrast til E24s oppslag kan vi dag lese NRKs nyhetsmelding om at "hvert år blir det ulovlig overført ti ganger så mye fra fattige land som det kommer inn i internasjonal bistand". Det er bakgrunnen for at spesialrådgiver Eva Joly i Norad sier at (les mer her):

"Norge må opprette et eget lovutvalg som ser på hvem som drar fordel av skatteparadiser og hvitvasking av penger."

Vestens "tendens til å utelate det ene elementet" har imidlertid bidratt til skepsis til vestens motiver hos deler av sivilsamfunnet i Sør. I prinsippdokumentet fra  Det internasjonale initiativet om korrupsjon og styresett - IICG (etablert av sivilsamfunnsaktører i Sør) heter det bl.a. (les mer her):

"Det er ikke til å undre seg over at mange grasrotorganisasjoner i Sør ser på korrupsjon og styresett som nok et fokus og instrument for undertrykkelse av Sør."

IICG peker på at fokus også må rettes mot korrupte strukturer i verdenssamfunnet, som det "i det lange løp er multinasjonale selskaper, mektige nasjoner og regjeringer i Nord såvel som de internasjonale finansinstitusjonene, som driver fram og tjener på". IICG mener derfor at:

"Folk i Sør må selv ta eierskap til problemet, avdekke og motsettes seg nasjonale og internasjonale strukturer som viderefører problemer knyttet til korrupsjon og styresett og gjøre dette til en del av våre kampanjer og vår kamp på en pro-aktiv måte."

E24 oppslag om "Snobb snyltet på sultende folk" blir i disse dager forøvrig ganske godt balansert av fokuset på korrupsjon i og av Verdensbanken og de rike landene - etter at korrupsjonsanklagene mot Paul Wolfowitz tok det meste av oppmerksomheten i forbindelse med bankens vårmøter i april (les mer her).


Aktuelle lenker:

Om våre bilder av Sør:

  • Afrika nå - en sak har alltid flere sider, årets kampanje fra SAIH
  • Kvifor skal vi lytte til Afrika?, debattinnlegg av Kamilla Stølen (SAIH) på Bistandsaktuelts debattforum 07.05.07
    Den siste tida har det gått ein interessant og viktig debatt i Dagbladet mellom Helge Hveem og Ingrid Samset. Spørsmåla som har blitt teke opp har blitt stilt fleire gongar før, men er framleis like aktuelle: Korleis blir Afrika framstilt i media? Kva konsekvensar har dei norske mytene om Afrika, og kven står bak dei?
  • Afrikas elendighet – et vestlig behov?, Bistandsaktuelt 03/2007
    – Jeg tror at Europa trenger å sammenlikne seg med Afrika for å bedre sitt eget selvbilde, sier Anna Nusonda Phiri fra Zambiske Youth Media. Hun utfordret norske studenters kritiske evner, da hun innledet SAIH-kampanjen «Afrika nå – en sak har flere sider».
  • Media and the Global South, introduction by Arnfinn Nygaard (RORG-samarbeidet) at AOF-workshop on "Images of the Other",
    Oslo, February 2007
  • Mediebilder av Sør, temasider på rorg.no

Om korrupsjon og saken mot Chiluba:

Medieklipp:

  • Bevisst forvrengning, Debatt av John Y. Jones i Ny Tid 25.05.07
    Da nettavisen E24 den 5. mai gjenga underslag i Zambias regjering, var det korrupte afrikanerne som fikk overskriften. Britiske The Guardian viste derimot at samme nyhet kunne ses på med helt andre øyne. De tok nemlig for seg britiske advokaters medvirkning i korrupsjonen.
  • Til kamp mot skatteparadiser, Dagsavisen 13.05.07 
    Chilubas plyndring av eget land ville ikke ha vært mulig, hadde det ikke vært for det globale finanssystemet.
  • Advokater dømt i historisk rettssak, Bistandsaktuelt 03/2007
    Britiske firmaer hjalp Zambias korrupte eks-president å lure unna penger
  • Fattige land tappes for penger, nrk.no 08.05.07
    Spesialrådgiver Eva Joly i Norad sier Norge må opprette et eget lovutvalg som ser på hvem som drar fordel av skatteparadiser og hvitvasking av penger.
  • Brukte 7 mill. på monogram-dresser, E24 05.05.07
    Zambias eks-president er funnet skyldig i å ha stjålet 275 millioner kroner fra sitt fattige folk og brukt dem på et ellevilt forbruk.
  • UK lawyers helped Zambia ex-president launder £23m, The Guardian 05.05.07
    Two London law firms, including one run by Nelson Mandela's personal UK lawyer, were involved in a conspiracy to launder part of $46m (£23m) "plundered" by a former African president, a high court judge ruled yesterday at the end of a secret four-month trial.
  • Mbeki: Corruption distorts freedom, human values, Mail and Guardian (SA) 02.04.07
    Corruption is not necessarily caused by poverty. Rather, it furthers entrenched poverty and negates the potential for development. Mbeki reflected on the Western perception that corruption is "peculiarly African", ... "something to do with the biological character of the African". He emphasised that the global discourse on corruption must begin with the recognition that it affects all countries -- developed or developing.
  • Zambia: Moves against corruption, Pambazuka News 07.10.04
    Zambia’s President Levy Mwanawasa, who was viewed as a puppet of his predecessor Frederick Chiluba after he retired in 2002, has launched the country's biggest crackdown on corruption and declared a rule of law.
  • Chiluba-rettssaken trekker ut, Bistandsaktuelt 04/2004
    President Levy Mwanawasa lever opp til løftet om å gjøre noe med korrupsjonen i Zambia. Blant flere andre er også hans forgjenger i presidentstolen, Frederick Chiluba, tiltalt for en rekke forhold.
  • Chiluba på tiltalebenken, Bistandsaktuelt 10/2003
    I 1991 var Frederick Chiluba fagforeningslederen som skulle lede Zambia inn i en ny æra av flerpartidemokrati og sunn økonomisk styring. Men applausen stilnet gradvis, og knapt noen sørget da han gikk av ti år etter. I disse dager sitter eks-presidenten på tiltalebenken mistenkt for omfattende korrupsjon.
  • Med grønn sløyfe mot korrupsjon, Kvinner Sammen 02/2003 
    I Zambia oppfordret kvinneorganisasjonen NGOCC folk til å bære grønne sløyfer i protest mot et gjenvalg av landets president. Resultatet ble at den korrupsjonsmistenkte Chiluba trakk seg fra valgkampen.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.