Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2017-2020: Debatten om Terje Tvedts bok "Det internasjonale gjennombruddet":

Anmeldelser av boka "Det internasjonale gjennombruddet"

Her samler vi fortløpende anmeldelser av boka "Det internasjonale gjennombruddet".

Torsdag 04. januar 2018
Linker oppdatert: Fredag 09. februar 2018
  • En revolusjonær vender hjem. Bokomtale av Hans Petter Sjølie i VG 05.12.2017
    Å skrive om innvandring og islam i Norge i dag er som å stikke hodet inn i en løvekjeft. Men det finnes noen våghalser. Nylig kom Terje Tvedt, en veteran fra akademia innen fagene historie og geografi, med boken «Det internasjonale gjennombruddet – fra ‘ettpartistat’ til flerkulturell stat», og den påfølgende debatten, spesielt i sosiale medier, har virkelig levd opp til standarden for norske innvandringsdebatter.
  • Det store hamskiftet. Bokomtale av Halvor Fosli på Document.no 04.12.2017
    Fra 1960-tallet til i dag har det skjedd en stor forandring av den politiske debatten, av hvem som utgjør samfunnets elite, av hva som regnes som selvsagte forestillinger (doxa) og oppfatningen av hvem som er norske og hva som er norske verdier. Dette skiftet i norsk kultur, samfunn og politikk er tema for en av årets sentrale bokutgivelser – ja, kanskje en av dette tiårets viktigste (pinlig nok ble ikke boka nominert til Brageprisen): Det internasjonale gjennombruddet. Fra «ettpartistat» til flerkulturell stat, skrevet av historikeren og filmmannen, professor Terje Tvedt. Boka bør bli Tvedts gjennombrudd som bestselgende forfatter.
  • U-hjelpen som skapte Norge. Bokomtale av Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv (magasinet) 02.12.2017
    Med «Det internasjonale gjennombruddet» foreslår Terje Tvedt intet mindre enn en helt annen måte å se på Norge på.
  • I forsøket på å redde vitenskapen og revidere norsk historie, snubler profeten i sitt eget skjegg, Bokomtale av Aage Borchgrevink i Dagbladet 01.12.2017
    Boka er skjemmet av slurv. Tvedt skriver blant annet at befolkningen i Norge steg med 25 prosent på ett tiår rundt årtusenskiftet, at FNs Høykommissær for flyktninger vedtok en resolusjon om «krenkelse av religion», at Montesquieus idé om nasjonalstaten var et slags blodfellesskap – alt dette er feil. Slappheten han angriper ser ut til å ha infisert ham selv. Tvedts oppgjør med norsk selvgodhet er en form for annengrads-narsissisme: Han tegner huggtenner og lang nese på det norske selvbildet . Om vi blir mindre selvopptatte av det, er jeg usikker på. Bokas store forse er at den er lett å diskutere, men der stopper likheten med Jens Arup Seip.
  • Noregssoga med nye augo. Anmeldelse av Karsten Alnæs i Dag og Tid 01.12.2017
    Det internasjonale gjennombruddet er eit forfriskande, provoserande og intellektuelt bad om internasjonalisering og meiningstvang.
  • Terje Tvedts testamente: Det norske er i ferd med å bli borte. Bokomtale av Nikolai Hegertun i Minerva 30.11.2017
    Tvedts siste bok bygger på hans tidligere analyse av norsk utviklingshjelp. Som alltid er teksten ispedd syrlige eksempler på den velmenende norske elitens forsøk på å «utvikle» et tilsynelatende ubehjelpelig Afrika. Men Tvedt fyller flere roller enn før.
  • Professor med eksplosiv bok om Norges skjebnetid. Bokomtale av Hege Storhaug på rights.no 25.11.2017
    "Eliten" har avviklet Norge som nasjonalstat gjennom innvandring og islam. Konsekvensene på sikt av det dramatiske eksperimentet er høyst uvisst. Dette hevder professor Terje Tvedt i en bombe av en bok om nyere norsk historie.
  • Viktig, men småleg av Terje Tvedt. Anmeldelse av Tom Hetland i Bergens Tidende 11.11.2017
    Forfattaren formulerer vesentleg kritikk av multikulturalismen, men er for opp i gamle fiendar.
  • Nye innfallsvinkler til forslitte debatter. Bokanmeldelse av Leif Ekle i NRK Kultur 08.11.2017
    «Godhetstyranni-begrepet representerer (…) ikke noen kritikk av den gode intensjon, og det har ingenting med fordømmelse av ´snillisme´ å gjøre», skriver begrepets far, professor Terje Tvedt, mot slutten av den nye boken «Det internasjonale gjennombruddet».
  • Hva er alternativet?. Bokomtale av Espen Søbye i Morgenbladet 03.11.2017
    Det er eliten knyttet til organisasjoner og store deler av det utenrikspolitiske apparatet som driver bistandsarbeid, Tvedt kritiserer også i denne boken. Mye av denne kritikken er berettiget. Hans kritikk av Hilde Frafjord Johnson og hennes og Norges rolle i etableringen av Sør-Sudan som en selvstendig stat bør alle ta seg tid til å lese.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.