Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Utviklingsmeldingen (2004) - Innspill fra: Mellomkirkelig råd
Høringsinnspill til Stortingets utenrikskomite

Fredag 24. september 2004

(se http://www.forumfor.no/v_bibliotek/37.dot)
(for ytterligere informasjon, se
FNs tusenårsmål - en historie om fusk og svik, RORG-Samarbeidet 24.09.04)

Kommentar fra Mellomkirkelig råd til Utenrikskomiteens behandling av Utviklingsmeldingen – Felles kamp mot fattigdom

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke synes det er mye godt i Utviklingsmeldinga. Meldinga vitner om et departement og en politisk ledelse som er aktive og som ønsker en pådriverrolle for Norge internasjonalt. Dette setter vi stor pris på. På noen områder ønsker vi allikevel at Regjeringa skal gå lenger, særlig med hensyn til å anerkjenne og jobbe videre med problemstillingene rundt illegitim gjeld. Det er også viktig å minne om at FNs Tusenårsmål er resultatmål, og ikke absolutte rettighetsmål. For oss som kirke holder det for eksempel ikke å kjempe for å løfte halvparten av jordas fattigste opp på et høyere nivå.

Mellomkirkelig råd har også merka seg kritikken i media og fra Forum for Utvikling og Miljø (der Mellomkirkelig råd er medlem), om at Utviklingsmeldinga er for optimistisk med hensyn til en internasjonal konsensus om utvikling og om den positive rolla Bretton Woods-institusjonene spiller. Så lenge fokuset ligger på fattigdomsbekjempelse og ikke global urett, er det vanskelig å se for seg en radikal endring av den globale fordelingen av goder. Dersom den ikke skal røres står utviklingspolitikken i fare for å bli for utviklingsoptimistisk og lite bærekraftig. Mellomkirkelig råd vil understreke behovet for i sterkere grad å tenke helhetlig om global fordelingspolitikk og trekke inn Norges rolle i det globale fellesskapet som finansaktør og oljeprodusent. Utviklingspolitikk kan ikke begrenses til Utviklingsministerens portefølje dersom den skal være virkelig effektiv.  

For å si det i et kirkelig språk:

KJEMP FOR RETTFERDIGHETEN
Moder jord har nok til alles behov,
Men ikke til alles grådighet.
Misforholdet mellom fattig og rik
er forakt for menneskeverdet.

 Samarbeidet mellom staten og det sivile samfunnet er en viktig bærebjelke i norsk utviklingsarbeid. Mellomkirkelig råd vil understreke den store innsatsen som gjøres av kirkene både i Norge og i våre samarbeidsland for en menneskevennlig utvikling. Kirkene og de frivillige organisasjonenes rolle er viktig både som kanaler for engasjement om bistand, og som innsamlere av private midler til bistand. På mottakersida fungerer kirkene og de frivillige organisasjonene ofte som pådrivere for en nasjonal politikk som virkelig kommer de fattige til gode. At kirkene og de frivillige organisasjonene spiller disse rollene er viktig å ha i mente når forholdet mellom stat-til-stat bistand skal avveies mot bistand gjennom det sivile samfunnet. Mellomkirkelig råd mener at det aktive medarbeiderskapet med de frivillige organisasjonene kan bidra til å styrke den brede oppslutningen om en offensiv bistandspolitikk i Norge.

I forhold til kapitlet om migrasjon vil Mellomkirkelig råd påpeke av skillet mellom tvungen og frivillig migrasjon ikke er entydig. Vi vil spesielt oppfordre komiteens medlemmer til ikke å svekke flyktningers rettstilling gjennom et ”managed migration” program. Asylsøkeres rettigheter må ikke undergraves til fordel for overføringsflyktninger.

Mellomkirkelig råd vil også rette Utenrikskomiteens oppmerksomhet mot Forum for Miljø og Utvikling sitt innspill til komiteen, samt Kirkens Nødhjelp sitt dokument.

Til slutt vil vi legge til utdrag fra ei kirkelig hustavle om bærekraftig utvikling, og oppfordre komiteens medlemmer til å leve i forsoningen med skaperverket.

Menneske, du som har kunnskap om godt og ondt:
Livet er truet, ta ditt ansvar!

Ditt liv er innfelt i jordens liv.
Alt er gitt deg til låns.
Alt skal du overlate til dem som følger etter. 

LEV I FORSONINGEN
Menneske, du som har makt til å ødelegge jordens vev:
Du er kalt til et liv i forsoning!

Med vennlig hilsen


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.