Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Utviklingsmeldingen (2004) - Innspill fra: Forum for utvikling og miljø (ForUM)
Høringsinnspill til Stortingets utenrikskomite

Fredag 24. september 2004

(for fullstendig innspill, se ForUM)
(for ytterligere informasjon, se
FNs tusenårsmål - en historie om fusk og svik, RORG-Samarbeidet 24.09.04)

Sammendrag

 ForUM[1] ser positivt på Regjeringens ambisjon om å legge fram en helhetlig utviklingsmelding basert på et rettighetsperspektiv. Vi støtter intensjonen og ønsker å presentere konkrete forslag for Utenrikskomiteen som vil styrke muligheten for å nå meldingens overordnete mål om bærekraftig utvikling og kamp mot fattigdom.

Komiteen bør be Regjeringen:

  • arbeide aktivt for å styrke FNs globale styring, ikke minst på det økonomiske området, og sikre FNs konvensjoner og avtaler folkerettslig forrang i forhold til andre.
  • stille krav om at konvensjoner og handlingsplaner under FN skal innarbeides i PRSP - og i norske handlingsplaner og strategier, herunder statsbudsjettet, jf. Tusenårsmål 7
  • ta initiativ til at det innenfor rammene av FN utarbeides en plan for å operasjonalisere bl.a. barne,- og kvinnekonvensjonen og menneskerettighets, - og ILO konvensjonene slik at rettighetstilnærmingen kan konkretiseres og forankres i internasjonal utviklingspolitikk. 
  • ta initiativ til å etablere en global og representativ internasjonal eksaminerings-mekanisme for utvikling etter mønster fra OECDs landstudier. Formålet skal være å sikre kvaliteten i bistanden, å støtte opp om prinsippet om godt styresett og å sørge for at rettighetsperspektivet ivaretas og ikke krenkes av nasjonal og internasjonal politikk og finansinstitusjonenes strategier mot fattigdom.
  • utarbeide en helhetlig analyse av kvinners stilling i fattige land, støtte effektive tiltak for å styrke kvinners rettigheter og likestilling mellom kjønnene og avsette administrative ressurser for å følge opp og rapportere om utviklingen på ulike områder.
  • beholde miljø- og naturressursforvaltning som et selvstendig hovedmål i norsk utviklingssamarbeid. Komiteen erkjenner at integrering av miljøhensyn ikke er tilstrekkelig for å nå målet om å reversere miljøødeleggelser og tapet av naturressurser som grunnlag for fattigdomsbekjempelse og utvikling. Komiteen ber derfor regjeringen følge opp WSSD-toppmøtet og styrke egne, målrettede miljøtiltak i norsk bistand.
  • komme tilbake til Stortinget med egen handlingsplan for miljø i utviklingssamarbeidet innen utgangen av 2005, med særlig vekt på biologisk mangfold, bruk av naturressurser, energi, miljøgifter og et mer bærekraftig produksjons- og forbruksmønster.
  • rapportere innsatsen på miljøbistand i tråd med bemerkningene fra Riksrevisjonen og Kontroll- og konstitusjonskomiteen.
  • kvalitetsikre at bistandsmidler innen vannsektoren og biologisk mangfold brukes der problemene er størst.
  • etablere en ny kommisjon med bred deltakelse - Tusenårskommisjonen - som skal se oppnåelse av Tusenårsmålene, oppfølging av Agenda 21 og norsk politikk i sammenheng.
  • ta aktive skritt for å utrede globale avgifter på utslipp av karbondioksid, våpenhandel og/eller valutahandel og hvordan disse kan implementeres.
  • opprette et Tusenårsfond med midler fra Petroleumsfondet. Dette skal være et bærekraftsfond som øremerkes tiltak for å stimulere sosial, økonomisk og miljømessig bærekraftig utvikling globalt. Det bør særlig legges vekt på å stimulere langsiktig næringsutvikling i fattige land med lokal styring og eierskap, samt forskning og utvikling av nye, fornybare energikilder. Regjeringen bør invitere andre rike, oljeproduserende land til å bli med og bidra.
  • om at det foreslåtte utvalget som skal vurdere de frivillige organisasjonenes arbeid også drøfter hva slags rolle de frivillige organisasjonene skal ha ute og hjemme. Målet må være å sikre kvalitet i arbeidet og å styrke organisasjonenes uavhengighet.

På ForUMs tematiske områder bør komiteen be Regjeringen:

Bedrifters samfunnsansvar:

  • aktivt følge opp forpliktelsene fra miljøtoppmøtet i Johannesburg og i inneværende nasjonalbudsjett om å utvikle et globalt, forpliktende regelverk for bedrifters samfunnsansvar. Arbeidet som skjer i menneskerettighetskomiteen med UN Norms er et svar på utfordringen og bør derfor få aktiv tilslutning fra Regjeringen.
  • utarbeide og innføre funksjonelle etiske retningslinjer for investeringer i utviklings-prosjekt gjennom Norfund og andre offentlig styrte investeringsmekanismer. Retnings-linjene må være implementerbare og bidra til å sikre åpenhet i forvaltningen og i alle ledd, inkl. investering, produksjon og rapportering, samt fremme rettighetsfokuset slik det kommer til uttrykk i sentrale miljø,- arbeidstaker- og menneskerettighetskonvensjoner.

Ferskvann:

  • sikre at tilgang til drikkevann som en menneskerett kommer klarere til uttrykk i internasjonale konvensjoner og at retten til vann som en menneskerett, offentlig styring og brukermedvirkning av vannforsyning må sikres innenfor WTOs tjenesteavtale GATS, med andre ord at vannforsyning må ut av GATS-avtalen.
  • ta initiativ til at det innføres en global avgift på forbruk av vann i forbindelse med CSD 13. Avgiften skal øremerkes for et eksisterende FN-fond som skal finansiere tiltak for å sikre at fattige får tilgang på rent og godt vann.

Handel:

  • trekke alle krav rettet mot utviklingsland i GATS-forhandlingene i WTO, siden utviklingslandene ikke må presses til å liberalisere sin egen tjenestesektor.
  • legge fram forslag for Stortinget for hvordan Norge vil sikre utviklingsland de samme virkemidlene til å bygge et velferds- og industrisamfunn som vi selv har brukt, særlig sett i lys av Unctad-konferansen i Sao Paulo i juni 2004 som understreket behovet for at multilaterale handelsavtaler gir utviklingslandene politisk handlingsrom til å utarbeide egne, helhetlige utviklingsstrategier.

Matsikkerhet:          

  • gjennomføre menneskerettighetsperspektivet i meldingen også når det gjelder retten til mat. Komiteen viser til at det produseres nok mat i verden til å dekke alles behov, og at retten til mat er en grunnleggende menneskerettighet. Komiteen savner en konkretisering av hva regjeringen vil gjøre for å sikre retten til mat i praksis.
  • bidra aktivt i WTO og andre fora for å gi utviklingslandene politisk handlingsrom til å beskytte lokal produksjon av sensitive landbruksvarer som er viktige for opprettholdelse av matsikkerheten i de ulike landene.

Klima og energi       

  • bidra til reform av utlånspolitikken, både i bilaterale og multilaterale finansinstitusjoner, for å kanalisere støtte vekk fra fossile brensler og over til fornybare energikilder.
  • støtte konkrete prosjekter i utviklingsland for økt bruk av nye fornybare energikilder.

Biologisk mangfold:           

  • vektlegge vern og bærekraftig bruk av biologisk mangfold som et mål og virkemiddel i norsk utviklingssamarbeid for å sikre livsgrunnlaget og utviklingsmulighetene for de fattigste slik man ble enige om på Johannesburg-toppmøtet
  • øke innsatsen på området biologisk mangfold betydelig gjennom det ordinære utviklingssamarbeidet og med tillegg av WEHAB for å snu senere års kraftige nedgang.

Fred:

  • ta initiativ til en studie av militær produksjon og forbruks negative effekt på utvikling.

[1] ForUM er et nettverk av mer enn 50 frivillige organisasjoner engasjert i miljø- og utviklingsspørsmål.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.