Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2005: WTOs ministermøte 2005:

Sterke bondemarkeringer

De 1500 sør-koreanske bøndene som har kommet til Hongkong for å protestere mot WTO setter et sterk preg på det som skjer utenfor selve toppmøtet. Fredelige og veldisiplinerte aksjoner er deres kjennemerke, i motsetning til hva mange medier sier.
Av Aksel Nærstad, Utviklingsfondet | Torsdag 15. desember 2005
Linker oppdatert: Fredag 12. mai 2006

Ned, ned WTO, roper hundrevis av koreanske bønder. Så legger de seg ned på gata i noen sekunder, reiser seg opp og går noen få skritt mens de igjen roper Ned, ned WTO, for så igjen å legge seg ned. Slik fortsetter de i en time, veldisiplinerte som militære.

WTO dreper bønder, står det på dette banneret, som ble brukt under demonstrasjonen i Hong Kong.
Foto: Aksel Nærstad, Utviklingsfondet

Bak et banner med teksten WTO dreper bønder legger bønder seg ned som om de er døde. Dette er et reelt og alvorlig budskap. Hver dag tar bønder i utviklingsland som India og Korea livet av seg ved å drikke sprøytemidler fordi de ikke lenger klarer seg økonomisk. I Sør-korea tok fire bønder livet av seg som en symbolsk protestaksjon mot WTO for et par uker siden.

Hver kveld samler et par hundre av de koreanske bøndene seg på en av plassene i Hongkong, med levende lys, sang, dans og dialog med innbyggere i byen.

Sammenstøt

Det har vært noen få sammenstøt mellom noen av de koreanske bøndene og politiet, men det er minimalt når en ser det i forhold til de omfattende fredelige protestene de gjennomfører. Også i konfrontasjonene med politiet har sør-koreanerne utvist en imponerende disiplin. TV-stasjoner her i Hongkong viste bilder av hvordan sør-koreanerne forsøkte å presse politiet tilbake. Politiet svarte med pepperspray og kølleslag, og demonstrantene med å sparke mot skjoldene og ta dem fra politiet. Det gikk en stund hardt for seg. Da gikk en av lederne for bøndene fram og sa at nå stopper vi. Umiddelbart stoppet angrepene på politiet. Demonstrantene sto som saltstøtter. Deretter leverte de skjoldene tilbake til politiet. De hadde markert sin styrke og disiplin.


Aksel Nærstad, Utviklingsfondet | E-post: aksel@u-fondet.no
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.