Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2006-2007: Norsk støtte til venstrevind i Latin-Amerika:

Regional nettverksbygging i Latin-Amerika

Av Rosalba Ortiz, Utviklingsfondet | Torsdag 24. august 2006

Regional nettverks-bygging i Latin-Amerika:
samarbeid mellom Sør og Amerika.
Det er mulig!


(Innledning av Rosalba Ortiz, Utviklingsfondet,
på på Bistandstorgets seminar 24.08.06)

1.     Innledning

Utviklingsfondet setter stor pris på norske politiske prioriteringer for samarbeid med Sør-Amerika, og ikke minst betraktningene om hvordan Norge kan bidra til å styrke Sør-Amerikas unge demokratier, og utvikling i regionen. 

Utviklingsfondets samarbeid med småbrukere – ”campesinos” - i u-land har som mål å styrke deres evne til sosial mobilisering og støtte et bærekraftig landbruk.    Retten til mat, jord og lokale ressurser er fundamentale rettigheter til ”los Campesinos” og for bærekraftig landbruk verden rundt. 

Utviklingsfondet har jobbet i områder på landsbygda i Mellom-Amerika de siste 15 årene.  I denne regionen fokuserer vi på to temaer som er nært koblet til hverandre.

  • Sosial mobilisering med hovedvekt på kvinner og ungdom, og...
  • Biologiskmangfold og bærekraftig naturressursforvaltning i landbruket.

Vern og utnyttelse av biologisk mangfold i landbruket er en viktig komponent av vår visjon av et bærekraftig landbruk som reduserer bøndenes sårbarhet.

Vi har oppnådd gode resultater, særlig gjennom vårt institusjonelle samarbeid i regionen med lokale aktører.  Et eksempel er nettverket: ”Partipatory Plant Breeding in Meso-Amerika” som jobber med bevaring av biologiske mangfold i jordbruket gjennom styrking av bøndenes innflytelse i politiske prosesser og bøndenes samarbeid både med lokale og nasjonale myndigheter, universiteter, og forskningsinstitusjoner.  Dette har vist gode resultater og prosessforandringer.  Dette programmet svarer på behovene fra mer enn 70 000 familier i Meso- Amerika som avhenger av avlinger av hovedsakelig mais og bønner til egen matsikkerhet og for å skaffe ekstrainntekter.

Hvordan kan U-fondet bidra i Sør Amerika?

  • For Utviklingsfondet er det viktig å støtte samarbeidet mellom Campesinos og forskjellige institusjoner, med evne til å styrke campesinos rolle i avgjørelser som kan påvirke deres liv.     
  • For utviklingsfondet er det viktig at Campesinos i Mellom Amerika og Sør Amerika deler kunnskap og kampen om deres rettigheter. 

Vi jobber både med ”oppskalering” og ”nedskalering” av bønders nettverksarbeid. Ved "oppskalering" forstår vi initiativer som begynner med lokalt arbeid blant campesinos, men med tanke på å institusjonalisere dette til slutt i samarbeidsavtaler med andre organisasjoner, nye nettverk eller til og med stiftelse av nye organisasjoner.  Med nedskalering mener vi jobben med globale saker, konvensjoner og lovverk, der vi skal bidra til at campesinos kan forstå konsekvensene av disse globale prosessene for deres lokale virke og muliggjøre deltagelse i påvirkningsarbeid. (en nedskalering for å muliggjøre oppskalering i andre omgang!).

2. Noen eksempler på KONKRETE TILTAK

Et eksempel på oppskalering er…

Ufondet vil støtte et program knyttet til ”Community Biodiversity Development and Conservation (CBDC) in Latin Amerika (Sør Amerika)” fordi dette programmet kan styrke campesinos stemme og oppgradere samarbeidet mellom campesinos og andre viktige aktorer i forhold til bøndenes rettigheter til frø og PGR.

CBDC  jobber med bønder  og urfolk for bevaring av biologisk mangfold i regionen.  Bøndene tar den førende rollen, men de samarbeider også med myndighetene, forskningsinstitusjoner og aktører i det sivile samfunn. 

CBDC kommer til å jobbe aktivt med styrking av bøndenes stemme i forhold til viktige politiske prosesser som truer bøndenes rettigheter til deres plantegenetiske ressurser (PGR).

Regionale handelsavtaler som US& Andean Free Trade Agreement og deres ”biosafety” lovverk er nok et eksempel.    Utviklingsfondet vil støtte en permanent kobling mellom CBDC i Sør Amerika og PPB-MA i Meso-amerika, siden bøndene og urfolk i disse regionene deler mange av de samme utfordringene (mangel på jord, mangel på rettigheter til frø, osv) som gjør dem ti de mest sårbare gruppene i de fleste av landene i LA. 

Et eksempel på nedskalering er

Nettverksorganisasjonen LA VIA CAMPESINA

1. Utviklingsfondet vil styrke samarbeidet med LVC i Latin Amerika fordi vi synes at deres sosiale mobilisering i Latin Amerika som også er knyttet til en sosial mobilisering global, bidrar til å små campesinos ta takk i deres kamp om grunnlegende rettigheter som retten til mat, jord og PGR.  

U-fondet vil støtte Via Campesina og deres arbeid i forhold til plantegenetiske ressurser, handel, matsuverenitet og jordreform.

  • Jordreform. Styrking av samarbeid mellom MST og Bolivia, er noe som kan gjøres gjennom LVCs aktiviteter i Latin Amerika. Dette koordineres i Latin Amerika. 
  • Biomangfold og genetiske ressurser: COP8 i Curitiba Brasil Ban Terminator Technologies (LVC’s medlemmer fra Chile og andre sør-amerikanske landene hadde en viktig rolle i COP8).
  • Vår utfordring med LVC er hvordan kan vi støtte lokale prosesser.  Dette arbeidet har vi tenkt å gjøre gjennom styrking av LVCs regionale kontor og deres koordinerings komiteer. Dette er et behov som kom ut fra en deltagende vurdering av LVC - der lokale medlemmer og eksterne aktører deltok -  og som ble igangsatt av U-fondet ifjor.

La Via Campesina lanserer sammen med Venezuelas regjering og MST:  The “Pedro Fiere” Institute of Agro-Ecology (for Small Scale Community and Family Farming).  

  • Målsettingen er å lære opp aktivister i organisering og utvikling av agro-økologiske teknikker.  Å bidra til en ny arbeidsetikk mellom organisasjoner for agronomer, bønder, urbefolkning og afro-karribiske organisasjoner, som har til hensikt å bygge et nytt paradigme på landsbygda i Latin-amerika.

Utvekslinger og kompetansebygging mellom bøndene i Sør og Mellom Amerika er noe Ufondet kan støtte i samarbeidet med la LVC og deres Pedro Feire Institutt.

3. Noen konklusjoner: Hva er veien videre for UF med disse sakene i vårt eget nettverk Forum?

Utviklingsfondet vil bidra til både oppskalering og nedskalering av bønders nettverksarbeid, og sist men ikke minst vil vi bidra til koblingen av bønders initiativer mellom Sentral og Sør-Amerika og bønders bevegelsers globalt. 

Hvordan kan U-fondet bidra til Bistandstorget arbeid med disse temaene?

Samarbeidet gjennom Bistandstorget kan hjelpe oss i denne oppgaven.   Vi vil bruke dette forumet for å dele erfaringer i og kunnskap om regionen og til å koordinere felles nettverk samarbeid i regionen.   Hvordan kan vi i Bistandsforum bedre bruke nettverkene våre organisasjoner er en del av, eller som vi støtter i regionen, for at Campesinos skal øke sin innflytelse i globale og regionale prosesser som påvirker deres hverdag? Dette er mitt siste (STORE) spørsmål.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.