Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Venstrevinden i Latin-Amerika

Vinteren 2005/2006 ble det i norsk og internasjonal presse skrevet en rekke artikler og kommentarer om venstrevinden, eller den røde vinden, som feide inn over Latin-Amerika. Her har vi samlet lenker til mer informasjon, nettressurser og medieklipp om denne vinden og alternativ integrasjon i Latin-Amerika.
 • Latin-Amerika mot venstre, rorg.no 06.04.06
 • 8 hotspots of progress, Latin-America Raising, Yes Summer 2007
  (med bl.a. klikkbart kart)
 • Latin America's Year of Elections, BBC (kart med oversikt over valgåret 2005/2006)
 • Latin-Amerikaboka 2006: Latin-Amerika på nye veier, LAG, Solidaritet forlag 2006
  Latin-Amerikaboka er den mest omfattende og oppdaterte publikasjonen om Lation-Amerika på norsk. Årets utgave fokuserer på venstredreiningen som har preget regionen de siste årene.
 • Analysis on Latin America, bakgrunnsdokument for UDs arbeidgruppe på Latin-Amerika, utarbeidet av Jemima García-Godos ved Norsk senter for menneskerettigheter og Henrik Wiig ved NIBR, juni 2006
 • Alternativ integrasjon, LAG
  ALCA er ikke den eneste integrasjonsmodellen for Latin-amerika. Med stadig flere venstreregimer på kontinentet blir også relasjonene mellom landene revurdert. Her kan du lese om ALBA, den venezuelanske regjeringens prosjekt for utfyllende samarbeid, om Det søramerikanske fellesskapet CSN som jobber med politisk integrasjon i Latin-Amerika og om tv-kanalen teleSUR, der Latin-America for første gang ses gjennom latinamerikanske kameralinser.

Utvalgte medieklipp om venstrevinden:

 • Sør-Amerika på vei mot venstre, Kommentar av Bjarte Botnen i Vårt Land 11.05.06 
  Nå kan Fidel Castro gni seg i hendene. Over hele Sør-Amerika står det fram ledere som lovpriser sosialismen og fordømmer USA. Det er tross alt ikke mer enn tre-fire år siden verden marsjerte mot det markedsliberale paradis. 
 • USA til kamp mot "venstrepopulister" i Latin-Amerika, Aftenposten (NTB-AFP) 04.05.06
  USA vil ta opp kampen mot "venstrepopulister" som Fidel Castro, Hugo Chavez og Evo Morales i Latin-Amerika. 
 • På vei mot sentrum, kommentar av Arne Halvorsen i Aftenposten 11.04.06
  Latin-Amerikas venstreradikale presidenter har tatt ett skritt - inn til sentrum. Ideologien er byttet ut med ønsket om økonomisk vekst. 
 • Venstresving i bakgården, kommentar av Per Olav Ødegård, VG 10.02.06
  Det blåser en rød vind over Latin-Amerika. Land etter land dreier mot venstre, og USA, giganten nord for Rio Grande, ser med bekymring og uro på utviklingen i den amerikanske «bakgården».
 • Venstrevind i Latin-Amerika, lederkommentar i Dagsavisen 17.01.06
  Venstresidens framgang i Latin-Amerika er en reaksjon mot den iskalde liberalismen som har skapt enorme økonomiske forskjeller, og har sjaltet store befolkningsgrupper ut til et liv i bunnløs fattigdom. 
 • 2006 blir Latin-Amerikas store år, debatt av Even Sandvik Underlid, leder for Bevegelsen for Sosialisme i Dagsavisen 07.01.06
  Fem dager før julaften ble det klart at den radikale sosialisten Evo Morales hadde vunnet en overveldende seier ved presidentvalget i Bolivia. Han trer slik inn i rollen som Latin-Amerikas revolusjonære president nummer tre, ved siden av Cubas Fidel Castro og Venezuelas Hugo Chávez.
 • Rød valgvind i Latin-Amerika, Vårt Land 20.12.05
  Søndag ble fagforeningsmannen og sosialisten Evo Morales valgt til Bolivias neste president. Dermed feier den røde valgvinden videre over Latin-Amerika. 
 • Latin-Amerika går mot venstre, innsikt i Aftenposten 13.12.05
  Må Latin-Amerikas politiske kart tegnes om og fargelegges på nytt ved utgangen av 2006? Da har tolv land valgt nye regjeringssjefer, og mye tyder på at venstresiden styrker stillingen. 
 • Sør-Amerika har forlate «the american way», Dag og Tid 11.06.05
  Dei folkelege demokratirørslene i Aust-Europa får påfallande mykje meir merksemd og jubel enn dei i Latin-Amerika. Latinamerikanarane går i flokk og følgje andre vegen, mot venstre. Vekk frå USA.
 • Sør-Amerikas nye kurs, kommentar av Arne Halvorsen i Aftenposten 21.03.05
  Sør-Amerikas viktigste land har alle tatt steget til venstre. I dag står de sammen i kampen mot Det internasjonale pengefondet, de ønsker Cuba tilbake i varmen og trosser USAs historiske dominans.
 • Venstre om i Sør-Amerika, Dagsavisen 06.03.05
  Sør-Amerika fortsetter sin marsj mot venstre. Tirsdag denne uka ble Tabaré Vázquez innsatt som president i Uruguay, den første sosialistiske presidenten i denne republikkens historie og den sjette sosialist innsatt på like mange år på dette kontinentet.
 • De venstreradikale styrer Sør-Amerika, Aftenposten 05.11.04
  De viktigste søramerikanske landene styres nå av venstreorienterte presidenter. Det politiske landskapet har endret seg radikalt på 20 år.

Utvalgte medieklipp om alternativ integrasjon:

 • Hvem eier Bolivia?. kommentar av Joseph Stiglitz i Aftenposten 17.08.06
  Dersom bolivianerne ikke får en rettferdig pris for landets naturrikdommer, ser det ikke lyst ut.  
 • Tar oljen tilbake, kommentar av Kenneth Lund i Dagens Næringsliv 05.05.06
  Bolivia, Venezuela og Russland bare følger markedslovene om tilbud og etterspørsel når de nå renasjonaliserer sine olje- og gassressurser.
 • Bolivias energipolitikk bekymrer EU, Dagens Næringsliv (NTB) 03.05.06
  EU er bekymret over at Bolivia nasjonaliserer sine olje- og gassressurser. 
 • Bolivia nasjonaliserer oljen, Dagens Næringsliv (NTB) 02.05.06
  Bolivias president Evo Morales kunngjorde mandag at staten nasjonaliserer landets olje- og gassressurser. 
 • Latinamerikansk Al Jazeera, Morgenbladet 27.01.06
  Telesur er navnet på en ny latinamerikansk tv-kanal og er antakelig det dristigste medieprosjektet i kontinentets nyere historie. Dersom grunnleggernes ambisjoner innfris vil det også bli det mest betydningsfulle.

Søk:

Avansert søk

Sagt om venstrevinden i Latin-Amerika:

"Før var det en rotasjon av makten mellom overklasse og militære eliter. Nå kommer det inn nye eliter av en helt annen sort, og det ser jeg på som kjempepositivt. Dette dreier seg om brede folkelige bevegelser, store fagforeninger, kirkelige organisasjoner og et vell av frivillige organisasjoner som det er interessant for oss å ha kontakt med."

Utviklingsminister Erik Solheim til Bistandsaktuelt 03/2006

"Land etter land dreier mot venstre, og USA, giganten nord for Rio Grande, ser med bekymring og uro på utviklingen i den amerikanske «bakgården»."

Kommentar i VG 10.02.06
av Per Olav Ødegård

"Venstresidens framgang i Latin-Amerika er en reaksjon mot den iskalde liberalismen som har skapt enorme økonomiske forskjeller, og har sjaltet store befolkningsgrupper ut til et liv i bunnløs fattigdom."

Lederkommentar i Dagsavisen 17.01.06

"Den aktuelle politiske situasjonen i Sør-Amerika, med demokratisk valgte ledere som også representerer tradisjonelt ekskluderte grupper i det latinamerikanske samfunn, åpner opp for en unik historisk mulighet for sosial utjevning, konsolidering og stabilisering av demokratiet gjennom å inkludere majoriteten av befolkningen i sosiale, politiske og økonomiske prosesser."

Rapport fra UDs arbeidsgruppe
om Latin-Amerika, juni 2006

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 07. juni
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?