Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Følg bistandsdebatten på rorg.no

I 2006 startet en ny type bistandsdebatt med utgangspunkt i grunnleggende kritikk av bistanden, der professorene Terje Tvedt og Øyvind Østerud har vært sentrale premissleverandører. Følg debatten på rorg.no, der vi samler debattinnleggene fortløpende.

Fredag 22. juni 2007
Linker oppdatert: Tirsdag 10. juli 2007

- Bistand er politikk, sier utviklingsminister Erik Solheim og hilser den nye bistandsdebatten velkommen.

- Det er en flott ting at det nå er mye mer offentlig debatt om bistand, sa utviklingsminister Erik Solheim, da han innledet på et åpent møte med representanter fra organisasjoner og forskning i etterkant av sin utviklingspolitiske redegjørelse til Stortinget 8.juni (se videooverføring her). Han var særlig glad for at det var kommet til kvalifiserte, kritiske deltakere, som professor Terje Tvedt og Øyvind Østerud (les mer her). For utviklingsministeren, såvel som for utenriksminister Jonas Gahr Støre, er utgangspunktet at kritisk debatt er viktig for at utviklingssamarbeidet skal fungere bedre og bistandens kvalitet styrkes (se innlegg i Aftenposten 20.12.06).

De fleste som deltar i debatten deler nok ministrenes utgangspunkt, men dagens debatt skyldes likevel en grunnleggende kritikk av selve bistandssystemet, der professor Øyvind Østerud nå målbærer en gammel kritikk med fornyet tyngde (se kronikk i Aftenposten 07.06.07):

"Bistand kan gi en vekstimpuls, men det kan også passivisere, svekke lokalt næringsliv, hemme utviklingen av lokal ekspertise og holde korrupte regimer ved makten."

I tillegg styrker han en type kritikk som professor Terje Tvedt (les mer her)lenge har vært relativt alene om:

"Bistand og fred er vekstbransjer med sikre finanser, meningsfylte mål, spennende jobber, interessant liv."

Men den nye bølgen av bistandskritisk debatt kommer ikke bare fra eliten i rike land i Nord. Den fremmes med styke også fra Sør. På et seminar sist høst sa f.eks. direktøren for Sør-senteret i Geneve, Yash Tandon, bl.a. (les mer her):

"Etter mer enn 50 år er det på tide å begrave ideen om 'bistand' fullstendig og ugjenkallelig. Den er åpenbart ikke det dens tilhengere hevder, nemlig et redskap for utvikling. Den er mer trolig et redskap for underutvikling."

Bistandsdebatten, såvel som debatten om bistandsdebatten, er ikke av ny dato, men har gått siden norsk bistand så dagens lys tidlig på 1950-tallet (se f.eks. en mer humoristisk/ironisk framstilling i Verdensmagasinet X 2001, her).

På disse aktuelt-sidene følger vi dagens debatt og samler debattinnleggene fortløpende. Og til de som vil delta i debatten minner vi om utviklingsministerens råd:

  1. Kutt ut vanskelig ord!
  2. Snakk norsk!
  3. Redusér bistandssjargongen!

På rorg.no har vi nå laget egne aktuelt-sider, der vi fortløpende vil samle innlegg i den pågående bistandsdebatten, som du vil finne her.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.