Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Tomme stoler

- Vi ønsker han og Kina lykke til i årene framover. Slik avsluttet Thorbjørn Jagland sin tale i Oslo Rådhus 10. desember i forbindelse med fredsprisen til Liu Xiaobo i en forsonende tone overfor stormakten Kina, mens prisvinnerens stol sto tom. To dager senere i Berlin ble tildelingen av årets tyske Ossietsky-pris til Mordechai Vanunu avlyst da Israel nektet prisvinneren utreise og samtidig sørget Wikileaks for at det ble satt kritisk søkelys på ytringsfriheten også i Vesten. I dag kan dessuten VG fortelle at også Trond Giskes stol sto tom under fredsprisseremonien.

Mandag 20. desember 2010

I en kronikk i Aftenposten 10. desember innledet Kinas ambassadør til Norge, Tang Guoquiang, i en forsonende tone slik (les mer her):

"Kinas erfaringer kan ikke eksporteres. På samme vis er det heller ikke alle vestens erfaringer som passer i Kina."

Han viste til at Norge var et av de første landene som brøt ut av Kald Krig-mentaliteten og har tro på at stadig flere vil "se Kina og dets utvikling i et objektivt lys". Kinesiske myndigheter i Beijing reagerte imidlertid resolutt og truende etter at Den norske Nobelkomiteen i oktober kunngjorde at årets fredspris skulle gå til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo (les mer her). Dagbladets kommentator Inger Bentzrud kommenterte det slik på menneskeretighetsdagen 10. desember i en kommentar med tittelen "pandaen flekker tenner" (les mer her):

"Kina liker å framstille seg som en nasjon med en fredelig agenda som lever etter devisen om ikke å blande seg bort i andres «indre anliggende». Ikke desto mindre har det festet seg et inntrykk av at landet i takt med sin økonomiske styrke har lagt seg til en ny og mer brautende utenrikspolitikk som innebærer at de mister venner over hele verden."'

Pro-Lui eller anti-Kina?

- Pro-Liu eller anti-Kina? spurte Aftenposten i forkant av årets prisseremoni etter å ha snakket med norske kilder i Beijing som mente at nettopp dét kunne avgjøre Norges forhold til Kina (les mer her). For de som måtte ha vært bekymret for at Nobelkomiteleder Thorbjørn Jagland i sin tale under fredsprisseremonien skulle forverre situasjonen var trolig signalene i forkant beroligende.

- Dette er ikke en pris mot Kina, men en pris som ærer dem i Kina som forstår at videre økonomisk utvikling må kombineres med politiske reformer, understreket Jagland i forkant av årets fredsprisarrangement (les mer her). I sin Nobeltale i Oslo Rådhus hyllet han årets prisvinner, men pekte også på at "når antallet fattige i verden synker, skal Kina ha hovedæren for at det er slik" og avsluttet talen med lykkeønsker til både prisvinneren og stormakten (les mer her):

"Vi gratulerer Liu Xiaobo med Nobels fredspris for 2010. Hans synspunkter vil i det lange løp styrke Kina. Vi ønsker han og Kina lykke til i årene framover."

- Det var veldig fint at dette ble en forsvarstale for Liu, og ikke et angrep på Kina, mente NUPI-direktør Jan Egeland, som var en av mange her hjemme som gikk langt i å hylle Jagland for talen (les mer her). Halvor Eifring, professor i moderne kinesisk ved Universitetet i Oslo, syntes også Jaglands tale var god. Han pekte på at "talen inneholdt flere elementer som kunne bidra til å dempe kritikken fra Kina", men mente likevel at:

"Jeg tror imidlertid ikke Kina er interessert i å dempe kritikken på dette tidspunktet."

- Overvåking, sensur og pågripelser, lød Aftenpostens rapport fra Beijing på menneskerettighetsdagen (les mer her), mens den kinesiske engelskspåklige avisa Global Times rapporterte fra Oslo at (les mer her):

"Mer enn 200 kinesere i Norge demonstrerte i Oslo på fredag mot Nobelkomiteens beslutning om å gi årets Nobels fredspris til Lui Ziaobo, en dømt kinesisk kriminell."

Fredsprisvinneres stol sto tom under seremonien i Oslo Rådhus og i dag kan VG fortelle at også stolen til Nærings- og handelsminister Trond Giske sto tom den dagen (les mer her). Etter at årets prisvinner ble kjent mente Giske at den ikke ville få konsekvenser for planen om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina (les mer her), men noe sikkert om avtalen og det økonomiske samkvemet vet vi ennå ikke og i forbindelse med fredsprisseremonien kommenterte E24s Elin Ørjasæter dette slik (les mer her):

"Næringsminister Trond Giske ble nok lang i maska da han fikk vite om tildelingen av Nobels fredspris. Nettopp han har jobbet aktivt for å være en døråpner for norsk industri. Nå kan eksportindustrien komme til å betale dyrt for tildelingen til en kinesisk opposisjonell. Neppe ved kansellerte kontrakter, men med tapte muligheter."

Den 10. desember meldte imidlertid Giske sykdomsforfall til både Nobelseremonien og andre arrangementer og overfor VG i dag tror Kina-ekspert Henning Kristoffersen ved Handelshøyskolen BI at Giskes fravær kan ha politisk betydning. Han utdyper det slik (les mer her):

"Kinesiske myndigheter brukte mye ressurser på å påvirke politikerne og diplomater til å utebli fra seremonien. Derfor tror jeg dette er noe som legges merke til."

Hva framtiden vil bringe for forholdet mellom Norge og Kina gjenstår å se, men at årets pristildeling har ført til debatt, slik Jagland spådde (les mer her) er det ingen tvil om (les mer her). I følge Jagland viser det at årets pris, i likhet med fjorårets til USAs president Barack Obama (les mer her), har vært "viktige og riktige" (les mer her).

Tomme stoler - også én i Berlin

- Den tomme stolen er et enormt sterkt budskap, sa Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, til Dagbladet i forbindelse med årets seremoni og Jagland trakk i den forbindelse paralleller til da tyske Carl Von Ossietzky, som opponerte mot Hitler, fikk prisen i 1936 mens han satt fengslet og da burmesiske Aung San Suu Kyi fikk prisen i 1991 (les mer her).

- Kinesiske bloggere la fredag ut bilder av tomme stoler for å vise sin solidaritet med Liu Xiaobo, som ikke har fått lov å reise til Oslo for å motta sin nobelpris, rapporterte NTB dagen derpå (les mer her) og kunne også fortelle at "bildet av en tom stol går verden rundt" (les mer her).

- Tomme stoler, var også tittelen på en lederkommentar i Dagens Næringsliv, og de hadde ikke bare prisvinnerens stol i tankene (les mer her):

"Når den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo blir hedret i Oslo Rådhus i dag, står hans plass tom. Den er ikke den eneste. 21 inviterte stater har takket nei til å delta på seremonien. Det er ingen grunn til å lure på hvorfor."

En tom stol uten prisvinner ble det også i Beijing den 9. oktober (dagen før årets Nobelseremoni i Oslo Rådhus), da den kinesiske Komiteen for Konfusius' fredspris, skulle tildele årets pris til Taiwans tidligere president Lien Chan for sitt arbeid for "utvikling av relasjoner over stredet og for verdensfreden" (les mer her).

- Vi vil vise resten av verden hvordan kinesere forstår fred, sa komiteformann Tan Liuchang, men prisvinneren selv var ikke tilstedet (les mer her) og Liens talsmann Ting Yuan-chao kommenterte prisen slik (les mer her):

"Vi har aldri hørt om noen slik pris og Lien har selvsagt ingen planer om å akseptere den."

I alt oppstyret om fredsprisen til Liu Xiaobo her hjemme er det imidlertid en annen pris som i stor grad har gått upåaktet hen, nemlig årets tyske Ossietsky-pris til Moredechai Vanunu. I sin kunngjøring av prisen 4. oktober skrev International League for Human Rights bl.a. (les mer her):

"Vanunus modige opptreden minner oss utvilsomt om Carl von Ossietskys uanfektede motstand mot opprustning og krig under Weimarrepublikken. Gjennom tildelingen til Mordechai Vanunu ønsker Den internasjonale ligaen for menneskerettigheter å trekke internasjonal oppmerksomhet til det faktum at han fortsatt blir holdt fanget i Israel, er fratatt elementære sivile og menneskelige rettigheter, selv om han allerede har sonet fengselsstraffen i sin helhet, og uavhengig av det faktum at hans informasjon er nå et kvart århundre gammel."

Prisen skulle ha vært delt ut den 12. oktober i Berlin, men noen dager i forveien ble det klart at Israel nektet Vanunu utreise (les mer her). Wenche Blomberg kommenterte dette slik i et innlegg i Aftenposten sist uke (les mer her):

"Lørdag sto en stol tom i Berlin. Han som skulle sittet der for å motta den prestisjetunge tyske Ossietzky-prisen, Mordechai Vanunu, ble holdt tilbake av sitt lands myndigheter. Noe bilde av stolen har ingen sett."

- Jeg ville selv ha argumentert mot å gi Ossietzky fredsprisen, sa forøvrig Kina-venn og fredsforsker Johan Galtung nylig til Dagbladet og utdypet det slik (les mer her):

"Den prisen var en ren anti-Nazi-Tyskland-handling. Som en antinazistisk handling var prisen helt utmerket. Men jeg mener man skulle gitt fredsprisen til de som foreslo Versailles-traktatens opphevelse. Det ville temmelig sikkert ha hindret Hitler i å komme til makten."

Wikileaks og kampen for ytringsfrihet

- Kampen for ytringsfriheten foregår ikke bare ved utdelingen av Nobels fredspris og i Kinas fengsler, skrev Sofie Mathiassen i Dagens Næringsliv i en kommentar i forbindelse med årets fredspris og utdypet det slik (les mer her):

"Verdens to supermakter er ydmyket. Kina føler seg dypt krenket over at demokratiforkjemperen Liu Xiaobo har fått Nobels fredspris. USA føler seg krenket over at deres diplomatiske hemmeligheter publiseres på internett av Wikileaks."

Og Mathiassen var langt fra den eneste som koplet årets fredspris og jakten Wikileaksgrunnlegger Julian Assange. - Vårt demokratiske janusansikt, var karakteristikken fra Kato Nykvist i Nationen (les mer her), mens Aftenpostens Kjell Dragness viste til Assanges arbeid og spør: Vil han hylles som ytringsfrihetsforkjemper? (les mer her).

- Åpenhetens kunst, var tittelen på Kathrine Aspaas' kommentar i Aftenposten 13. desember, som hun innledet slik (les mer her):

"Det er ironisk å se hvordan den vestlige verden hedrer Liu Xiaobo og samtidig forfølger Julian Assange. Det er liten tvil om hvem av de to dissidentene som i størst grad er med på å forandre verden akkurat nå."


Aktuelle lenker:

____

Medieklipp- og debatt:

  • Giske med nobelt Kina-sjakktrekk, VG 20.12.10
    Stolen til næringsminister Trond Giske (Ap) stod tom under nobelseremonien for kinesiske Liu Xiaobo sist fredag. Det kan vise seg å ha vært et smart trekk.
  • Rasende kjempe, blind på ene øyet, Kommentar av Sven Egil Omdal i Adresseavisa 18.12.10
    I frykt for at wikilekkasjene skal utvikle seg til en politisk Kathrina, er stadig flere amerikanske politikere villige til å vende det blinde øyet til Grunnloven og pressefriheten.
  • Vanskelige rettigheter, lederkommentar av Dag Herbjørnsrud i Ny Tid 17.12.10
    Den siste uka har vist at menneskerettigheter er en vanskelig affære. For hva er viktigst av mat og frihet?
  • Tomme stoler, debatt av Wenche Blomberg i Aftenposten 17.12.10
    Lørdag sto en stol tom i Berlin. Han som skulle sittet der for å motta den prestisjetunge tyske Ossietzky-prisen, Mordechai Vanunu, ble holdt tilbake av sitt lands myndigheter. Noe bilde av stolen har ingen sett.
  • Målløse dialoger, kommentar av David Hansen i Dagsavisen (nye meninger) 15.12.10
    Blant nordmenn står menneskerettighetene høyt i kurs. Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo har gitt en sterk illustrasjon på hvor giftig det er å sette Kinas forhold til menneskerettighetene på dagsorden.
  • Grunnlaget for et sunt demokrati, debatt av Nora Taksdal i Aftenposten 15.12.10
    Takk til Kinas ambassadør Tang Guoqiang for Aftenposten 11. desember å gi en klargjørende og tankevekkende beskrivelse av Kinas utvikling.
  • FN refser Kina, VG (NTB) 14.12.10
    Tre av FN spesialrapportører om verdens menneskerettigheter retter skarp kritikk mot Kina for et stadig hardere press mot opposisjonelle, inkludert Liu Xiaobo.
  • Statoil ga Kina milliardavtale, E24 14.12.10
    Dagen før Nobels fredspris ble utdelt til Liu Xiaobo, tikket det inn en anonym pressemelding fra Statoil.
  • Med all respekt, kommentar av Anders Heger i Dagsavisen (nye meninger) 13.12.10
    Jeg forsøker å smile vennlig mot dommeren, og signalisere at jeg ikke er her fordi jeg er mot Tyrkia. Jeg er her fordi jeg er for. Nettopp fordi jeg er for. Og det er også svaret til de kinesiske makthavernes illsinte respons på Nobelprisen. Den er ikke gitt fordi vi er mot Kina. Men fordi vi er for.
  • Åpenhetens kunst, kommentar av Kathrine Aspaas i Aftenposten 13.12.10
    Det er ironisk å se hvordan den vestlige verden hedrer Liu Xiaobo og samtidig forfølger Julian Assange. Det er liten tvil om hvem av de to dissidentene som i størst grad er med på å forandre verden akkurat nå.
  • Nobelkonserten: - Liu, vi er alle her for din skyld, VG (NTB) 12.12.10
    - Liu! Selv om du ikke er her fysisk, er du her i ånden. Vi er alle her for din skyld, sa programleder Anne Hathaway, i en sjokoladefarget fotsid kjole.
  • Anne Hathaway imponerte Nobel-direktøren, ABC Nyheter (NTB) 12.12.10
    Med dyptgående kunnskap om årets nobelpris imponerte skuespiller Anne Hathaway direktør Geir Lundestad i Nobelinstituttet.
  • Jaglands tale i forbindelse med fredsprisutdelingen, Aftenposten 11.12.10
    Les Thorbjørn Jaglands tale i sin helhet her.
  • Charta 08, Dagbladet 11.12.10
    To dager før oppropet «Charta 08» ble offentliggjort i 2008, ble Liu Xiaobo arrestert av kinesisk politi. Dagbladet publiserer her hans opprop for frihet, demokrati og ytringsfrihet.
  • Liu Xiaobos tekst, lest av Liv Ullmann, Dagsavisen (NTB) 11.12.10
    I mitt over 50-årige liv, står juni 1989 som det største vendepunktet.
  • Hva mener kinesere flest om fredsprisen?, debatt av Rune Svarverud i Dagsavisen (nye meninger) 11.12.10
    Sannheten er at det presumptivt er like mange ulike meninger om en sak som denne i Kina som det er i vår del av verden, kanskje flere.
  • Lost in translation, kommentar av Hege Ulstein i Dagsavisen (nye meninger) 11.12.10
    Det føles ekstremt ubehagelig å bli tatt til inntekt for det kinesiske regimets menneskerettighetsbrudd.
  • My Rethinking, kronikk av Tang Guoqiang I Aftenposten 11.12.10
    China’s experience cannot be exported. By the same token, not all Western experience will suit China.
  • Kinas hundre blomster, kommentar av Jon Magne Lund i Vårt Land (verdidebatt) 11.12.10
    Knapt noen vil bestride at det økonomiske mirakel som Kina har opplevd de senere tiår, har bidratt til å løfte store menneskegrupper. Men penger er ikke alt her i livet.
  • Noble failure, kommentar av Hege Ulstein i Dagsavisen (nye meninger) 11.12.10
    Alfred Nobel invented dynamite, the Chinese invented gunpowder. But what about the Nobel Committee?
  • Pandaen flekker tenner, kommentar av Inger Bentzrud i Dagbladet 11.12.10
    Vennligsinnede nasjoner får gjerne pandaer i gave eller til låns i forbindelse med kinesiske statsbesøk. Pandaen er alt det Kina ønsker å framstå som: Et unikt, verdifullt og mykt kosedyr som utelukkende driver med fredelige sysler som å spise bambus. Men pandaen er en bjørn som er alt annet enn ufarlig. Man bør se opp når den begynner å flekke tenner.
  • Vårt demokratiske janusansikt, kommentar av Kato Nykvist i Nationen 11.12.10
    Vi liker å tro at vår vestlige demokratiske tradisjon er overlegen alle andres. Det er løgn og forbannet dikt.
  • Ytringsfrihetens pris, Kommentar av Kjell Dragnes i Aftenposten 11.12
    I Oslo rådhus hyllet vi i går ytringsfrihetens forkjemper i Kina, Liu Xiaobo. Han sitter i fengsel. I London sitter Wikileaks-leder Julian Assange i fengsel. Vil han hylles som ytringsfrihetsforkjemper?
  • Wikileaks styrker demokratiet, lederkommentar i Adresseavisa 11.12.10
    Wikileaks er et banebrytende, nytt fenomen. Organisasjonen har skapt en åpen, internasjonal informasjonsflyt som er noe helt nytt, og som har stor verdi for demokratiet.
  • Frihetens pris, kommentar av Sofie Mathiassen i Dagens Næringsliv 11.12.10
    Kampen for ytringsfriheten foregår ikke bare ved utdelingen av Nobels fredspris og i Kinas fengsler. Den foregår også i cyberspace.
  • Knefall for Kina, lederkommentar i Aftenposten 11.12.10
    Heibergs forsøk på politisk press på Nobel- komiteen strider fundamentalt mot det olympiske charter.
  • Fredspris for frihet, lederkommentar i Adresseavisa 11.12.10
    Utdelingen av årets fredspris blir spesiell. Under dagens seremoni vil en stol stå tom; stolen til prisvinner Liu Xiaobo. Han sitter fengslet.
  • Kanskje fikk han en godbit i cellen i går kveld, Aftenposten 11.12.10
    Det gikk et gisp gjennom den store salen i Oslo Rådhus da Thorbjørn Jagland i går la Nobels fredspris på Liu Xiaobos tomme stol. Dette var øyeblikket svært mange mennesker hadde ventet på.–Det vil ikke bli overrakt noen medalje eller diplom her i dag. Dette faktum alene viser at prisen var nødvendig og på sin plass, sa Jagland i sin tale under seremonien.
  • - Den tomme stolen er et enormt sterkt budskap, Dagbladet 11.12.10
    Følelsesladet nobelprisseremoni uten prisvinneren.
  • - Som om Liu var til stede, Dagbladet 11.12.10
    En av Liu Xiaobos nære allierte fra demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i juni 1989, sier til Dagbladet at det var som om fredsprisvinneren selv var til stede i Oslo rådhus i ettermiddag.
  • - Dette er en seier over Kina, Dagbladet 11.12.10
    1200 mennesker ropte på Liu Xiaobos frihet utenfor Grand Hotel. Fredsprisvinneren selv sitter fengslet i Kina
  • - Politisk teater, Dagbladet (NTB) 11.12.10
    Kinesiske medier fortsetter hardkjøret. - Vesten litt for opptatt av sine egne fantasier.
  • Kontrastenes fredspris, Aftenposten 11.12.10
    Kontrastene mellom årets og fjorårets fredsprisutdelingen kunne trolig ikke vært større.
  • Bondevik: En veldig spesiell dag siden vinneren ikke er her, Aftenposten 11.12.10
    Kjell Magne Bondevik er en av mange som følger Nobel-seremonien fra Oslo Rådhus.
  • Bildet av en tom stol går verden rundt, ABC Nyheter (NTB) 11.12.10
    Bildet av den tomme stolen i Oslo rådhus, med diplomet og medaljen som fredsprisvinneren Liu Xiaobo skulle ha tatt imot, vil trolig gå verden rundt etter utdelingen av Nobels fredspris 2010.
  • Jagland får skryt for Nobel-talen, Aftenposten 11.12.10
    Forskere, politikere og retorikere går langt i å hylle Thorbjørn Jaglands tale under fredspristildelingen.
  • - Fremstilles som en regimestøtte, Aftenposten 11.12.10
    Dagsavisens Hege Ulstein kommentar går sin seiersgang i kinesiske medier i dag. Kommentatoren føler seg misbrukt.
  • Kina-eksport kan gå ned, kommentar av Elin Ørjasæter på E24 11.12.10
    Ingen negativ effekt av Nobels fredspris, meldes det fra norske eksportører med en viss lettelse. Ingen kansellerte kontrakter altså. Det gir ikke hele bildet.
  • Tomme stoler på Twitter i Kina, Aftenposten (NTB) 11.12.10
    Kinesiske bloggere la fredag ut bilder av tomme stoler for å vise sin solidaritet med Liu Xiaobo, som ikke har fått lov å reise til Oslo for å motta sin nobelpris.
  • Overvåking, sensur og pågripelser, Aftenposten 11.12.10
    Kinesiske myndigheter tok full kontroll i Beijing i går. Allerede tidlig om morgenen startet overvåkingen av borgere som partiet ønsker å holde i stramme tøyler.
  • - Kina sensurer fordi de mener det er bra for folket, Dagbladet 11.12.10
    Kinesere i Oslo demonstrerte mot fredsprisen.
  • Obama hyller Liu, Aftenposten (NTB) 11.12.10
    Barack Obama hyller Liu Xiaobo og sier han må løslates snarest.
  • Jagland og Støre på CNN, VG (NTB) 11.12.10
    Etter at nobelseremonien var over, rykket den amerikanske TV-kanalen CNN inn i Oslo rådhus og sendte et timelangt program på direkten fra Norges hovedstad.
  • - Stans mobbingen av Norge, VG 11.12.10
    - Kina er kjent for å mobbe små nasjoner. Men Norge bør ikke finne seg i den trakasseringen Beijing bedriver, sier Emily Lau (58).
  • Vestens pris, lederkommentar av Alf Skjeseth i Klassekampen 10.12.10
    Når Nobelkomiteen det eine året gjev prisen til presidenten i den krigførande supermakta USA, og det neste til ein fengsla dissident i den ikkje krigførande stormakta Kina, kan ein ikkje undre seg over at Kina oppfattar prisen som del av Vestens trong til å løfte sin moralske peikefinger. Kan nokon tenkje seg at Kinas president får fredsprisen for dialogen med Taiwan, før prisen går til ein fange utan lov og dom på Guantanamo? Ikkje det, nei.
  • En omstridt, fortjent og viktig fredspristildeling, kommentar av Hans-Olav Lahlum i Dagsavisen (nye meninger) 10.12.10
    I dag deles Nobels fredspris for 2010 ut i Oslo - uten at prisvinneren kan være til stede. Nobelkomiteen bryter noe med sitt eget prinsipp fra i fjor, men har likevel i år all ære av en vel fortjent og potensielt svært viktig fredspristildeling.
  • Tomme stoler, lederkommentar i Dagens Næringsliv  10.12.10
    Når den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo blir hedret i Oslo Rådhus i dag, står hans plass tom. Den er ikke den eneste. 21 inviterte stater har takket nei til å delta på seremonien. Det er ingen grunn til å lure på hvorfor.
  • Overdreven ærefrykt, kommentar av John Peder Egenæs i Dagsavisen (nye meninger) 10.12.10
    De som forsvarer politisk undertrykkelse i Kina med kampen mot fattigdom har ikke forstått hva menneskerettigheter dreier seg om.
  • De noble menn imellom, lederkommentar av Dag Herbjørnsrud i Ny Tid 10.12.10
    Thorbjørn Jagland har hyllet Kinas kommunistleder, Irans narremulla og Russlands kyniske president. I dag deler han ut Nobels fredspris.
  • Når slipper Liu Xiaobo fri?, analyse av Stein Tønneson i Morgenbladet 10.12.10
    Utviklingen i Kina går rett vei. Fredsprisvinneren vil neppe sone alle de elleve årene i fengsel.
  • Heiberg og Kina, kommentar av Helge Simoness i Vårt Land (verdidebatt ) 10.12.10
    Det er forstemmende å se hvordan Gerhard Heiberg logrer for Kinas makthavere.
  • Fredsarbeid eller klovneri?, kommentar av Drude Beer i Nationen 10.12.10
    Thorbjørn Jagland er overbevist om at kineserne på sikt vil forstå at dette er tidenes beste nobelpris.
  • Fredspris til besvær, kommentar av Rognvaldur Hannesson i E24 10.12.10
    Å dele ut fredsprisen er ingen lett oppgave. Skulle noen fortjene den prisen måtte det være atombombens fedre.
  • Prisutdeling uten prisvinner, Dagsavisen (NTB) 10.12.10
    Nobelkomiteen håper at den tomme stolen under fredsprisutdelingen er med på å markere hvor viktig årets fredspris er.
  • - En av de viktigste prisene, Dagbladet 10.12.10
    Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, mener hele verden er avhengig av politiske reformer i Kina.
  • FNs menneskerettssjef krever at Liu settes fri, Dagbladet (NTB) 10.12.10
    Kommer med bønn til kinesiske myndigheter.
  • - Verre enn da Sovjet invaderte Afghanistan, Dagbladet 10.12.10
    Kinesiske medier om konsekvensene av Fredsprisen.
  • – Kina må tåle å bli kritisert, Aftenposten (NTB) 10.12.10
    – Årets nobelpris er ikke en pris mot Kina, men hedrer folk som arbeider for menneskerettigheter i Kina. Blant disse er Liu Xiaobo en av de fremste eksponentene, sa Jagland.
  • - Prisen tilhører oss alle, Aftenposten 10.12.10
    – Det er fint å kunne være her når Liu Xiaobo ikke får lov til å komme, sier Zhang Jian. I 1989 ble han skutt to ganger da soldatene rykket inn i Beijing. Fredag deltar han i Nobelseremonien i Oslo Rådhus.
  • Serbia deltar likevel på nobelseremonien, Aftenposten 10.12.10
    Serbia kommer likevel ikke til å boikotte nobelseremonien i Oslo Rådhus, opplyser regjeringskilder i Beograd. Flere andre land har også ombestemt seg og vil delta.
  • Kina-protest mot fredsprisen dagen før, VG Nett 10.12.10
    Dagen før fredspris-offentliggjøringen møtte Kinas ambassadør opp i UD for å protestere - nettopp mot at Liu Xiaobo skulle få prisen.
  • Nobeleventyret, Aftenposten 10.12.10
    Hør historien om Liu Xiaobos vei frem til fredsprisen.
  • Business as usual med kineserne, Aftenposten 10.12.10
    Norske bedrifter har hittil ikke merket noen følger for handelen med Kina.
  • Kina: - Arrogante og urimelige, Aftenposten 10.12.10
    Kinas myndigheter rasende på 402 amerikanske kongressmedlemmer etter at de i går vedtok en støtteerklæring for fredsprisvinner Liu Xiaobo.
  • Liu Xiaobo med egne ord, Morgenbladet 10.12.10
    Den 25. desember i fjor ble Liu Xiaobo dømt til elleve års fengsel på grunn av essays han skrev mellom 2005 og 2007. Morgenbladet trykker her utdrag av fredsprisvinnerens tekster.
  • - Nobelkomiteens avgjørelse er modig, VG Nett 10.12.10
    Dagen før Nobels fredspris skal deles ut, arrangerte Amnesty International demonstrasjon utenfor Kinas ambassade i Oslo.
  • «Jeg er Liu Xiaobo. Jeg er Liu Xiaobo», Dagbladet 10.12.10
    Hør fredsprisvinnerens desperate appell da han forsøkte å redde studentene på Den himmelske freds plass.
  • Ny Charter 08-forfatter fengslet, Aftenposten (NTB) 10.12.10
    En rekke eksilkinesere var torsdag kveld samlet for å hedre Liu Xiaobo og andre kamerater og familie som sitter fengslet i Kina. Torsdag ble enda en av Lius samarbeidspartnere fengslet.
  • - Faren min ble kidnappet av kinesiske agenter, Dagbladet 10.12.10
    Ti-Anna (21) vil minne om at tusener lider samme skjebne som Liu Xiaobo i kinesiske fengsel.
  • - Kineserne vil se det som at norske politikere har hatt mer enn én finger med i spillet, Dagbladet 10.12.10
    Norges utenriksminister og Nobelkomitélederen skal intervjues av CNN etter prisutdelingen i morgen.
  • Fornyelse av Nobelkomiteen, debatt av Kristian Berg Harpviken i Aftenposten 10.12.10
    Jeg har fått stor respons på min kronikk «På tide med nytenkning» (Aftenposten, 21. oktober), der jeg tar til orde for at man tenker nytt om Nobelkomiteens sammensetning. Sven Roald Hansen, utenrikspolitisk talsmann i Ap, har uttrykt det samme, og ber om at en ser utover Løvebakken neste gang.
  • Det kinesiske eksperimentet, kronikk av Andrew Kroglund i Dagbladet 09.12.10
    Kinas ledere driver eksperimentering. De har åpnet økonomien, men holder tilbake på politiske endringer. Slakterne fra Tianamen Square er et fjernt minne, men landet fengsler sine dissidenter og behandler dem som kriminelle. Som årets fredsprisvinner Liu Xiaobo. Innføringen av kapitalisme i en autoritær stat høster internasjonal anerkjennelse. Men kapitalismen fører uvergelig med seg administrative og juridiske endringer.
  • En ekte forkjemper, kronikk av Nina Witoszek i Aftenposten 09.12.10
    Arbeiderklassen, bønder og fagbevegelser sloss ofte for egne interesser. Liu Xiaobo kjemper for menneskehetens moralske fremskritt.
  • Respektløs tildeling, kommentar av Henning Hai Lee Yang i Aftenposten 09.12.10
    Det er Deng Xiaoping og oss, 1,4 milliarder kinesere, som burde fått fredsprisen!
  • Dyrt å tråkke Kina på tærne, Vårt Land 09.12.10
    Kina har systematisk svekket handelen med land som har hatt møter med Tibets åndelige leder Dalai Lama. Norge risikerer en lignende Nobel-effekt.
  • Pro-Liu eller anti-Kina?, Aftenposten 09.12.10
    Kommer stemningen under Nobelseremonien på fredag til å være preget av hyllest til Liu Xiaobo eller skjellsord mot Kina? Svaret kan avgjøre Norges forhold til Kina, mener norske kilder i Beijing.
  • Sterkt press fra Kina mot Oslo-ambassader, VG (NTB) 09.12.10
    Siden slutten av oktober har Kinas ambassade i Oslo drevet et intenst press mot andre lands ambassader for å hindre at de deltar på fredagens seremoni for årets fredsprisvinner Liu Xiaobo.
  • - Kinas sinne mot Norge er bare bløff, VG Nett 09.12.10
    Dr. Yang Jianli mener forholdet mellom Norge og Kina vil normalisere seg med litt tid. Nobel-bråket beskriver han som en stor bløff.
  • - 12.000 har underskrevet, ABC Nyheter (TV) 09.12.10
    Han er oppnevnt til å være Liu Xiaobos talsperson i forbindelse med fredsprisen, og har selv sittet i fengsel i flere ganger.
  • USAs folkevalgte hedret Liu Xiaobo, Dagbladet (NTB) 09.12.10
    Amerikanske parlamentarikere har med stort flertall vedtatt en støtteerklæring til årets fredsprisvinner Liu Xiaobo.
  • Derfor boikotter de fredsprisen, Dagbladet 09.12.10
    Her kan du lese hvorfor 19 land velger å boikotte fredsprisutdelingen førstkommende fredag.
  • Menneskerettigheter inn i kinesisk jusspensum, Dagsavisen (NTB) 09.12.10
    Norsk senter for menneskerettigheter jobber for å heve kunnskapsnivået om slike rettigheter i det enorme landet, som i høst har reagert med avsky over tildelingen av fredsprisen til menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.
  • - Vi har et fritt Internett, Dagbladet 09.12.10
    - Jeg tror folk vil ha en rettferdig oppfatning. Flertallet av folk støtter ikke Nobelkomiteens beslutning, sa Kinas talskvinne.
  • Kina sperret tilgangen til NRK, Aftenposten (NTB) 09.12.10
    Kinesiske myndigheter trapper opp medierestriksjonene foran tildelingen av Nobels fredspris i Oslo. NRKs nettsider er nå sperret.
  • Gerhard Heiberg presset Nobelkomiteen, Aftenposten 09.12.10
    Heiberg forsøkte å presse medlemmer av Nobelkomiteen til ikke å gi fredsprisen til Liu Xiaobo.
  • Kina-ekspert: - Politisk selvmord å takke ja til alternativ fredpris, Aftenposten 09.12.10
    Taiwans tidligere visepresident Lien Chan har ingen planer om å ta imot noen alternativ fredspris i Kina.
  • Kina deler ut egen fredspris, Aftenposten 09.12.10
    Kinesiske myndigheter lanserer alternativ fredspris.
  • Den tomme stolen er et slående argument, kommentar av Geir Lundestad i Aftenposten 08.12.10
    Reaksjonene på årets fredspris til Liu Xiaobo har vært mange og sterke. De aller fleste positive. Kinas reaksjon har vært omtrent som ventet.
  • Med vilje til å forandre, kronikk av Thorbjørn Jagland i Aftenposten 08.12.10
    De to siste prisene fra Den norske Nobelkomite har skapt mye debatt. Dette viser at prisene har vært viktige og riktige.
  • Sammenligner Kina med Nazi-Tyskland, VG (NTB) 08.12.10
    En gruppe amerikanske folkevalgte sier Kina vekker minner om Adolf Hitlers naziregime når de nekter Liu Xiaobo i å motta Nobels fredspris i Oslo fredag.
  • Serbia forsvarer Nobel-nei, VG (NTB) 08.12.10
    Serbias utenriksminister Vuk Jeremic sier landets gode forbindelser med Kina er årsaken til at Serbia har takket nei til å delta på fredsprisseremonien i Oslo fredag.
  • Afghanistan bekrefter Kina-press, Aftenposten 08.12.10
    Afghanistans Oslo-ambassadør fikk streng beskjed fra sjefene i Kabul om å holde seg unna Nobel-seremonien i Oslo på fredag.
  • Václav Havel: – Av og til er det bare en snøball som skal til for å starte et skred, Aftenposten 08.12.10
    Havel er overbevist om at Liu Xiaobos fredspris vil få betydning for demokratiutviklingen i Kina.
  • Støre: - Listen taler for seg, Aftenposten 08.12.10
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke direkte kritisere land som gir etter for kinesisk press og ikke kommer på nobelpris utdelingen. Men verden ser, og listen av nei-land taler for seg, mener han.
  • – Nobelkomiteen har forårsaket fryktelig kaos, Aftenposten (NTB) 08.12.10
    Nobelkomiteen har forårsaket globalt kaos med sin beslutning om å gi årets fredspris til Liu Xiaobo, hevder kinesiske medier.
  • Politisk pris?, kommentar av Erling Rimehaug i Vårt Land (verdidebatt) 08.12.10
    Det blir ikke lettere å hevde at Nobelprisen ikke er en politisk norsk pris etter at Morten Høglund har sagt at et borgerlig flertall ville ført til andre prisvinnere.
  • I Nobels ånd, lederkommentar i Bergens Tidende 08.12.10
    Tildelingen av Nobels fredspris vil alltid bli oppfattet politisk, og den vil av natur være omstridt. Under Thorbjørn Jaglands ledelse har Nobelkomiteen vist mot og vilje til å gjøre kontroversielle valg. Det er bra. Men det gjør det også naturlig å diskutere Nobelpriskomiteens uavhengighet og troverdighet. Den debatten bør Stortinget ta - hevet over snevre partiinteresser.

Søk:

Avansert søk

Mediekommentarer til årets fredspris:


"Det er ironisk å se hvordan den vestlige verden hedrer Liu Xiaobo og samtidig forfølger Julian Assange. Det er liten tvil om hvem av de to dissidentene som i størst grad er med på å forandre verden akkurat nå."

Kathrine Aspaas i Aftenposten 13.12.10

"Knapt noen vil bestride at det økonomiske mirakel som Kina har opplevd de senere tiår, har bidratt til å løfte store menneskegrupper. Men penger er ikke alt her i livet."

Jon Magne Lund i Vårt Land 11.12.10

"Kampen for ytringsfriheten foregår ikke bare ved utdelingen av Nobels fredspris og i Kinas fengsler. Den foregår også i cyberspace."

Sofie Mathiassen i Dagens Næringsliv 11.12.10

"Heibergs forsøk på politisk press på Nobel- komiteen strider fundamentalt mot det olympiske charter."

Lederkommentar i Aftenposten 10.12.10

"Utdelingen av årets fredspris blir spesiell. Under dagens seremoni vil en stol stå tom; stolen til prisvinner Liu Xiaobo. Han sitter fengslet."

Lederkommentar i Adresseavisa 10.12.10

"Kinas mirakuløse velstandsutvikling de siste tre tiåra framstår for resten av verden som en helt spesiell utviklingsmodell, nesten en ny type sivilisasjon. Modellen blir ofte kalt «The Beijing Consensus». Ifølge den kinesiske dissidenten og eksilforfatteren Ma Jian er den veldig eksplisitt: «Det finnes ingen moralske standarder, bare materielle. Menneskerettigheter og frihet kan viskes bort, ikke bare fra nettsteder, men også fra virkeligheten»."

Inger Bentzrud i Dagbladet 10.12.10

"Ingen negativ effekt av Nobels fredspris, meldes det fra norske eksportører med en viss lettelse. Ingen kansellerte kontrakter altså. Det gir ikke hele bildet."

Elin Ørjasæter på E24 10.12.10

"Når Nobelkomiteen det eine året gjev prisen til presidenten i den krigførande supermakta USA, og det neste til ein fengsla dissident i den ikkje krigførande stormakta Kina, kan ein ikkje undre seg over at Kina oppfattar prisen som del av Vestens trong til å løfte sin moralske peikefinger. Kan nokon tenkje seg at Kinas president får fredsprisen for dialogen med Taiwan, før prisen går til ein fange utan lov og dom på Guantanamo? Ikkje det, nei."

Alf Skjeseth i Klassekampen 10.12.10

"I dag deles Nobels fredspris for 2010 ut i Oslo - uten at prisvinneren kan være til stede. Nobelkomiteen bryter noe med sitt eget prinsipp fra i fjor, men har likevel i år all ære av en vel fortjent og potensielt svært viktig fredspristildeling."

Hans-Olav Lahlum i Dagsavisen 10.12.10

"Når den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo blir hedret i Oslo Rådhus i dag, står hans plass tom. Den er ikke den eneste. 21 inviterte stater har takket nei til å delta på seremonien. Det er ingen grunn til å lure på hvorfor."

Lederkommentar i Dagens Næringsliv 10.12.10

"De som forsvarer politisk undertrykkelse i Kina med kampen mot fattigdom har ikke forstått hva menneskerettigheter dreier seg om."

John Peder Egenæs i Dagsavisen 10.12.10

"Thorbjørn Jagland har hyllet Kinas kommunistleder, Irans narremulla og Russlands kyniske president. I dag deler han ut Nobels fredspris."

Dag Herbjørnsrud i Ny Tid 10.12.10

"Utviklingen i Kina går rett vei. Fredsprisvinneren vil neppe sone alle de elleve årene i fengsel."

Stein Tønnesson i Morgenbladet 10.12.10

"Det er forstemmende å se hvordan Gerhard Heiberg logrer for Kinas makthavere."

Helge Simoness i Vårt Land 10.12.10

"Thorbjørn Jagland er overbevist om at kineserne på sikt vil forstå at dette er tidenes beste nobelpris."

Drude Beer i Nationen 10.12.10

"Å dele ut fredsprisen er ingen lett oppgave. Skulle noen fortjene den prisen måtte det være atombombens fedre."

Rognvaldur Hannesson i E24 10.12.10

"Arbeiderklassen, bønder og fagbevegelser sloss ofte for egne interesser. Liu Xiaobo kjemper for menneskehetens moralske fremskritt."

Nina Witoszek i Aftenposten 09.12.10

"Det er Deng Xiaoping og oss, 1,4 milliarder kinesere, som burde fått fredsprisen!"

Henning Hai Lee Yang i Aftenposten 09.12.10

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.