Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Medieklipp - valgkampen 2005

SEPTEMBER 

  • Illusjoner om "norsk FN-bataljon", signert av Janne Haaland Matlary, Aftenposten 12.09.05 
    "Det er vanskelig å slutte fred og føre krig med det samme folket på samme sted og til samme tid", sa en FN-ansatt lakonisk om erfaringen fra Bosnia og Somalia.
  • Stem for en rødgrønn regjering, lederkommentar i Dagsavisen 12.09.05
    Ap vil sikre at hovedlinjene i utenriks- og sikkerhetspolitikken blir liggende fast, men uten å fortsette høyresidens panegyriske dyrking av forholdet til verdens supermakt USA.
  • Valgkampens store anatomi, kommentar av Thomas Chr. Wyller, Dagsavisen 11.09.05
    Valgutfallet vil merkes hist og her. Kanskje en noe endret skolepolitikk og en vri på kontantstøtten, en og annen kommaflytting i de store budsjetters store tallkolonner, en ekstra klatt til de eldre. Men strukturendringer, radikale omfordelinger, sosial utjevning, inngrep i markedsfriheten? Forbrukersamfunnets ideologi og sosioøkonomiske forutsetninger? Vårt multikulturelle samfunns problemer, i dag og framover? Vår miljøpolitikk? Landets utenrikspolitiske orientering?
  • Valget utenfor polis, kommentar av Andres Heger, Dagsavisen 11.09.2005
    Politisk sett er dette altså klart nok: Den som stemmer med utgangspunkt i bensinprisen nå, er en idiot. Den som bruker det som stemmefiske er bare en skurk.
  • Lover penger, Dagsavisen 11.09.05
    Statsminister Kjell Magne Bondevik går enda et skritt videre i forhold til å love penger til CO2-rensing på gasskraftverket som bygges på Kårstø.
  • Hva sa egentlig Kristin?, Ny Tid 10.09.05
    Kristin Halvorsens utenrikspolitiske tale for to uker siden handlet om mye mer enn USA. Mest handlet den om norske egeninteresser.
  • Nista er sikra – hva med miljøet?, Ny Tid 10.09.05
    Daglig leder for organisasjonen Fremtiden i våre hender (FIVH), Arild Hermstad, mener at det har hevet seg en trang himmel over valgkampen.
  • Handlekraft om gasskraft, lederkommentar i Aftenposten 10.09.05
    Utredningen fra miljøstiftelsen Bellona og Zero om nye lønnsomme teknologiske løsninger for håndtering av CO2-utslipp fra gasskraftverk har satt fart i en fastlåst og vanskelig energidebatt. At utredningen kom midt i valgkampen, har gitt den ekstra oppmerksomhet og sprengkraft.
  • Flertall for petroleumsfrie soner i nord, Dagens Næringsliv (NTB) 10.09.05
    Drøyt 58 prosent av befolkningen ønsker petroleumsfrie soner i nord, mens knapt 42 prosent er imot.
  • Tranedans i polhavet, kommentar av Halvor Elvik, Dagbladet 10.09.05
    Den person som til slutt havner i statsrådens stol i Utenriksdepartementet, enten Jan Petersen får fortsette eller det blir en annen, vil sammen med oljeministeren forvalte utfordringer av historisk betydning for landets framtid.
  • Norge har ikke råd til Sp./SV-eksperimenter, debatt av Terje Johannesen og Arne Langeland, Aftenposten 10.09.05
    For et lite land er det av uvurderlig betydning at det er klarhet, stabilitet og forutsigbarhet i dets utenrikspolitikk. Dette er en fordel for landet selv, men også for dets naboer og for det internasjonale samfunn mer generelt.  
  • Politiske tvangstanker, debatt av Christan-Marius Stryken, Henrik Thune og Ståle Ulriksen, Dagbladet 09.09.05
    Plutselig er det som om noe stort er på gang i norsk utenrikspolitikk. Ikke bare er utenrikspolitikken overraskende godt med i valgkampen. Noe mer enn dét: For hvis man følger debattene, lytter til anklagene, eller leser aviskommentarene kan man faktisk få inntrykk av at vi står overfor et valg mellom to motstående posisjoner.
  • Utenriks- og sikkerhetspolitikk, debatt av Svein Egil Broch Thorsen, Nordlys 09.09.05
    Man bør stoppe opp og reflektere litt over hva som debatteres altfor lite i valgkampen.
  • Norge forblir i NATO, debatt av Marit Nybakk, Aftenposten 09.09.05
    Kjære Inge Lønning: Det finnes en del områder der Høyre og Arbeiderpartiet har ulikt syn på utenrikspolitikken. Kunne vi ikke diskutere disse sakene, i stedet for å konstruere en NATO-uenighet som ikke finnes? 
  • Steen og andre solskinnsbarn, debatt av Inge Lønning, Dagbladet 09.09.05
    Kan det virkelig ha unngått Reiulf Steens oppmerksomhet at anti-globaliseringsbevegelsen helt siden WTO-møtet i Seattle på slutten av 1990-tallet har beslaglagt nyhetsbildet fra møter mellom demokratisk valgte statsledere ved hjelp av mer og mindre vold-somme demonstrasjoner, der favorittøvelsen har vært ruteknusing og hærverk?
  • SV mest raus med miljøet, Vårt Land 09.09.05
    SV er det partiet som er klart mest villig til å øke bevilgningene til miljøformål, viser undersøkelse fra Framtiden i våre hender (FIVH).
  • Norges rolle i Sudan etter valget, kronikk av Jostein Tellnes, Dagbladet 09.09.05
    Hvordan vil et rød grønt alternativ følge opp fredsprosessen i Sudan? Støtteforeningen for Fred i Sudan (SFS) utfordrer de rød grønne partiene på de krevende oppgavene som en offensiv norsk Sudan politikk innebærer.
  • Egosentriske nordmennJournalen (HiO) 08.09.05
    - Mediene må ta mye av skylden for at internasjonal solidaritet har vært et nærmest fraværende tema i denne valgkampen.  
  • Høyre svekker regjeringens bistandskarakter, Vårt Land 07.09.05
    Høyre trekker ned karaktersnittet i regjeringen på Kirkens Nødhjelps valgbarometer. KrF er best i klassen.
  • Framtid til salgs, kronikk av Sidsel Mørck, Dagbladet 07.09.05
    Følgende spørsmål er relevant foran høstens valg: Hvor stor del av Norges totale investeringer er med på å løse klimaproblemene, og hvor stor del er med på å skape dem?
  • Valgkamp av en annen verden, Aftenposten 04.09.05
    Carl I. Hagen, Jens Stoltenberg og Per-Kristian Foss samlet noen hundre velgere. Til Youngstorget kom flere tusen unge for å høre Reiulf Steen og Attac.
  • - Klimaet er sviktet, Aftenposten 04.09.05
    - Kjell Magne Bondeviks første regjering gikk av fordi den ikke ville øke klimagassutslippene. Nå aksepterer Bondevik 2-regjeringen langt større utslipp, mener SV.
  • Valgløfter, lederkommentar av Bjørgulf Braanen, Klassekampen 03.09.05
    Vi er igjen blitt minnet om hvor viktig det er å lese det som står med liten skrift i valgløftene. Inntil i går levde vi, i likhet med de fleste andre politisk interesserte mennesker i dette landet, i den villfarelse at alle partiene som skal danne en ny sentrum/venstre-regjering var enige om å trekke alle norske offiserer ut av Irak. Men den gang ei.
  • Egeland kan bli utenriksminister, VG (NTB) 03.09.05
    Tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet Jan Egeland sier han vil vurdere et eventuelt tilbud om å bli utenriksminister dersom det rødgrønne regjeringsalternativet vinner valget.
  • Unnsetning, lederkommentar i Aftenposten 03.09.05
    Det siste Kristin Halvorsen hadde bruk for nå, var intern krangel om SVs utenrikspolitikk.
  • Kristin Halvorsen: - Det går en f... i meg, Dagbladet 03.09.05
    Hun nekter å svare på spørsmål om den interne kritikken rundt utenrikspolitikken. Samtidig avviser hun at partiet nærmest har blitt en heiagjeng for Jens Stoltenberg, slik SV-rådgiver Stein Ørnhøi uttalte til Dagbladet i går.
  • Nær rødgrønn gassløsning, Dagsavisen 03.09.05
    Ap-leder Jens Stoltenberg åpner nå for å spytte inn et milliardbeløp for å rense det omstridte gasskraftverket på Kårstø. Dermed kan en av de tøffeste nøttene i eventuelle regjeringsforhandlinger mellom de tre partiene være ryddet av veien - bare halvannen uke før stortingsvalget.
  • Norge bør satse på FN-pakta, ikke partnerskap med Bush, debatt av Erling Folkvord,  Ny Tid 03.09.05
    Om Kristin Halvorsen lykkes med å sikre Norge et opprykk fra puddel til partner hos George Bush, er det ikke godt nytt for de som ønsker en norsk utenrikspolitikk som er lojal mot prinsippene FN-pakta i sin tid ble bygd på. Som Dagbladet skrev på lederplass 27. august: "Det er dumt å påstå at dette ikke er et linjeskifte."
  • Rød sikkerhetspolitikk, debatt av Kristin Krohn Devold, Aftenposten 02.09.05
    Reiulf Steen kommer i Aftenposten 1. september med en rekke påstander om norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Det er påfallende at en person som under den kalde krigen stilte seg kritisk til viktige sider ved NATOs sikkerhetspolitiske linje nå ønsker å snu tiden tilbake. 
  • Handling kreves i klimapolitikken, kommentar av Thorbjørn Jagland, Dagsavisen 02.09.05
    Oppfyllelse av Kyoto-avtalens målsettinger om CO2 utslipp er Norges desidert vanskeligste utfordring. Men den diskuteres ikke i valgkampen.
  • SV-lederen får støtte i egne rekker, Aftenposten 02.09.05
    Fylkeslederne i SV støtter ikke kritikken mot Kristin Halvorsens uttalelser om et tettere samarbeid med USA.
  • Kristin er for snill med Ap, Dagsavisen 02.09.05
    Det er heilt uforståeleg at den utanrikspolitiske talen til Kristin Halvorsen blir framstilt som eit svik mot SVs utanrikspolitiske kurs. I talen ho heldt på NUPI varsla jo Halvorsen at SV skal gå i bresjen for ein utanrikspolitikk som er tøffare mot USA, og som tar meir utgangspunkt i nasjonale interesser.
  • Rødgrønne velgere: Soldatene hjem!, Klassekampen 02.09.05
    Et stort flertall blant de rødgrønne partienes velgere vil hente hjem de norske offiserene fra Irak. - Det må skje innen 30 dager, sier SVs sekretær Bård Vegard Solhjell. Men Sp Åslaug Haga vil la halvparten bli igjen.
  • Kanoner i nord, lederkommentar i Dagbladet 02.09.05
    For SV er det nytt at nordområdene får første prioritet i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Dagbladet har i en serie kommentarer og på denne plass tidligere rettet kritikk mot regjeringen for å ha hatt for lite oppmerksomhet og kreativitet rettet mot nordområdene. Varselet om at en eventuell rødgrønn regjering vil gi nordområdene større vekt, betrakter vi som positivt.
  • Halvorsen får kritikk av sine egne, Dagens Næringsliv (NTB) 01.09.05
    SV-leder Kristin Halvorsen får hard kritikk fra tillitsvalgte i partiet som reagerer på uttalelsene om at Norge bør samarbeide tettere med USA.
  • Norsk usikkerhetspolitikk, kronikk av Reiulf Steen. Aftenposten 01.09.05
    Hvem har brutt med NATOs og Norges sikkerhetspolitiske linje gjennom et halvt århundre? Det er ikke vi, men USAs nåværende ledelse og dens trofaste norske tilhenger, forsvarsminister Kristin Krohn Devold.
  • Været og valgkampen, kommentar av Kari Gåsvatn, Nationen 01.09.05
    Temaer som miljø og livsstil passer liksom ikke inn, selv om de mer enn noe annet er avgjørende for vår framtid. Det samme gjelder valgkamp i andre land. Globaliseringen av økonomien blir betraktet som en naturlov av flertallet av politikere. Oppvarmingen av klimaet følger reelle naturlover, enten de er menneskeskapt eller ikke. Men her er det langt igjen til felles erkjennelse av at vi har globalt ansvar for en felles klode.
 AUGUST
  • UD-alarm etter SV-Kristins tale, VG 31.08.05
    Alarmklokkene ringte i UD da et hemmelig norsk innspill til FNs toppmøte plutselig ble nevnt i Kristin Halvorsens tale om SVs nye utenrikspolitikk.
  • Spørsmål til SV-Kristin, lederkommentar i  VG 31.08.05
    I et større debattinnlegg her i avisen sist lørdag tar hun til motmæle og gjentar mye av det hun sa i sitt foredrag. Men i likhet med foredraget på NUPI er hun enten uklar, eller hopper rett og slett bukk over spørsmål som er grunnleggende for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.
  • «Dette er noe av det mest naive jeg har hørt», Klassekampen 30.08.05
    - Fra puddel til partner? I Washington er det enten puddel, eller satan, sier fredsforsker Johan Galtung om Kristin Halvorsens utenrikspolitiske redegjørelse.
  • De knallrøde ufordrer de rødgrønne, Vårt Land 30.08.05
    RV vil fungere som en sikring mot utglidning: At SV nå godtar partnerskap med USA viser hvor fort ting går i politikken. Vi vil demme opp og sørge for at de rødgrønne partiene ikke løper fra løftene sine, sier Dahle til Vårt Land.
  • LO vil ha dugnad for ren gasskraft, Dagsavisen 30.08.05
    Nye toner fra LO i valgkampen: De vil ha storsatsing på forurensningsfrie gasskraftverk.
  • Fraværende, lederkommentar i Aftenposten 30.08.05
    I en valgkamp sterkt preget av velferdspolitikk og kampen om regjeringsmakt, er miljøspørsmål kommet helt i skyggen.
  • Valgkamp på norsk, kommentar av Dag Halvorsen, Aftenposten 30.08.05
    For en som kommer fra Balkan til et Norge i valgkamp er kontrasten stor. Man føler seg som innlagt på et elegant hvilehjem med beroligende sympatiske pasientsamtaler, der ingen beskylder hverandre hverken for grov korrupsjon eller krigsforbrytelser.
  • Norge - kravstor og alene, kommentar av Nils Morten Udgaard, Aftenposten 29.08.05
    Høyre omfavner fredsoppdrag ute; SV krever norsk interessekamp i nord - med kanonbåter. Norge i valgmodus leter og leter etter en profesjonell utenrikspolitikk.
  • Ola Nordmann og verdens fattige, debatt av Inge Lønning, Aftenposten 29.08.05
    Jens Aas-Hansen, leder i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, utfordrer meg i Aftenposten 21. august under henvisning til mitt engasjement i Stortinget i forhold til spørsmål som gjelder utvikling og rettferdig verdenshandel. Det er en utfordring jeg gjerne tar imot.
  • Ærlig talt!, debatt av Hilde Frafjord Johnson og Inger Lise Hansen, Vårt Land 29.08.05
    Fellesrådet for Afrika har sagt fra seg rollen som uavhengig talerør for Afrikas interesser.  
  • Ny politikk, kommentar av Torstein Dahle, Dagbladet 29.08.05
    Med RV på Tinget blir det slutt på enstemmige vedtak om å sende norske soldater ut i okkupasjon og krig. Det er viktig at en ny regjering møter opposisjon fra venstre.
  • Barske miljøkrav, Aftenposten 29.08.05
    Tøffe klimakrav og en avgjørende kamp for å bevare naturmangfoldet venter en ny regjering, uansett farge.
  • Dagsavisens «stalltips», Dagsavisen 29.08.05
    Stoltenberg vil ikke overlate utenrikspolitikken til SV eller Sp - eller Jagland. FN-topp Egeland er Norges største internasjonale politiske stjerne. Tidligere statssekretær i UD og generalsekretær i Norges Røde Kors. Samlende og ukontroversiell.
  • Heller Telenor enn Bangladesh?, motkrefter av Dag Seierstad, Ny Tid 27.08.05
    Full frihandel med alle tjenester - er det et mål for en rød-grønn regjering? SV og Senterpartiet sier nei, Arbeiderpartiet tja.
  • Beskylder SV for å være i kommunistselskap,  VG 27.08.05
    De tre partilederne i Regjeringen mistenker SV'erne for å ville ødelegge forholdet til Norges nærmeste allierte om SV kommer inn i regjeringen.
  • Sverter SV i politisk «skrekkvideo», VG 27.08.05
    SVs utenrikspolitikk blir koblet til massedrap i Kina og Castros kommunistregime i en fersk valgkampvideo fra Høyre.
  • Solheim synes synd på Høyre, VG 27.08.05
    Tidligere SV-leder Erik Solheim (50) blir angrepet i en valgvideo fra Høyre, men lar seg ikke opprøre. - Videoen virker som et russeprodukt, sier Solheim.
  • - Kommunistisk propaganda fra Høyre, VG 27.08.05
    Valgnestor Frank Aarebrot mener Høyre skyter seg selv i foten når de kobler Erik Solheim med blodbadet på Den himmelske freds plass.
  • Blir alt som før?, kommentar av Alf Skjeseth, Nationen 27.08.05
    SV kastar korta som radikalt opposisjonsparti.
  • SVs linjeskifte, lederkommentar i Dagbladet 27.08.05
    I regjering vil SV være partner med et USA som nå saboterer FN så godt det kan. Det er dumt å påstå at dette ikke er et linjeskifte.
  • Kamp for handlingsrom, politisk analyse av Aslak Bonde, Morgenbladet 26.08.05
    Det viktige for SV i en eventuell rød/grønn regjering er å få utvidet handlingsrommet for politikk. Det er det som er radikalt.
  • Å velge en rettferdig verden, debatt av Magnus Bjørnsen og David Christoffer Lier, Vårt Land 26.08.05
    Kristelig Folkepartis Ungdom mener norsk valgkamp er navlebeskuende. Det er vi enige i. KrFU vil engasjere ungdom i kampen mot fattigdom. Det støtter vi også. Men å engasjere norsk ungdom ved hjelp av et bilde hvor utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsen gir smuler fra de rikes bord til de fattige - hva vil KrFU oppnå med det? 
  • Takket nei til Høyre-annonse, Vårt Land 26.08.05
    To presanger, én til LO og én til fattige barn i u-land, er hovedelementene i en annonse der Høyre spør: «Hvilke gaver synes du fortjener skattefradrag?».  
  • Hva slags ny utenrikspolitikk?, kommentar av Frank Bjerkholt, Dagsavisen 26.08.05
    Utenrikspolitikken er kommet med i valgkampen, endelig, og det er faktisk tid for reform og reorientering. De tradisjonelle referanser i norsk utenrikspolitikk er svekket. Det er ikke lenger nok å henvise til NATO og dermed tro at alt er vel.
  • SVs utenrikspolitiske visjoner, debatt av Kristin Halvorsen, Dagbladet 26.08.05
    Vi vil omdefinere Norge fra en liten militær kriger til fredsnasjon med hovedvekt på økt humanitær innsats og fredsmekling. Alt dette er gjenkjennelig SV-poliitkk, men en for en ny tidsepoke.  
  • Rødgrønn bistand: Stø kurs, færre kirkelige bidrag, Vårt Land 25.08.05
    En rødgrønn regjering vil neppe gi verken mer eller mindre til verdens fattige enn Bondevik-regjeringen. Men de vil gi annerledes. 
  • Kristins politiske kupp, kommentar av Svein A. Røhne, VG 25.08.05
    Ja, egentlig er det like mye snakk om å kuppe sitt eget partis utenriks- og sikkerhetspolitikk. For skal SV føre en utenrikspolitikk som har et folkeflertall i ryggen, slik SV-lederen lover, betyr det over og ut for den utenrikspolitikken som er nedfelt i SVs eget partiprogram, vedtatt så sent som i vår.
  • Et lite skritt, kommentar av Bjørgulv Braanen, Klassekampen 25.08.05
    SV-leder Kristin Halvorsen holdt en godt forberedt tale om partiets utenrikspolitikk i Norsk Utenrikspolitisk Institutt tirsdag. Samme dag hadde Ap-leder Jens Stoltenberg en større kronikk i Aftenposten der han gjennomførte en tilsvarende øvelse. Begge innleggene var etter vårt syn et lite skritt i riktig retning, først og fremst fordi de begge la så stor vekt på nordområdene og norsk suverenitetshevdelse der.
  • - Snevre norske politikere, Aftenposten 25.08.05
    - Norske politikere snakker bare om Afrika når de skal sole seg i glansen av Mandela, sier Mohamed Sheik.
  • Fikk gehør hos guttaAftenposten 25.08.05
    - De største utenrikspolitiske dilemmaene diskuteres ikke i valgkampen, sier Arbeiderpartiets Thorbjørn Jagland. I går møtte han ungdom, nysgjerrig på utenrikspolitikk. 
  • Et Norge uten skam?, kommentar av Magnus Marsdal, Ingeborg Austreng og Heidi Grande, Dagbladet 24.08.05
    I denne valgkampen har vi fått se statsråd Hilde Frafjord Johnson i englekjortel dele ut smuler fra de rikes bord til Afrikas fattige. Mester i bistand. På lag med de fattige. Tenker mange nordmenn stolt. Har vi grunn til det? Eller er det snarere sånn at den politikken vi fører internasjonalt gjør det til en skam å være norsk?
  • Nesten like forvirret, kommentar av Håvard Narum, Aftenposten 24.08.05
    I går forsøkte Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen å klargjøre en rødgrønn regjerings utenrikspolitikk. De hadde ikke regnet med Åslaug Haga.
  • Kristins hamskifte, kommentar av Halvor Elvik, Dagbladet 24.08.05
    I går var SV-lederen hardbarket, nasjonal interessepolitiker og Ap-lederen myk internasjonalist.
  • SVs puddel, lederkommentar i VG 24.08.05
    Kristin Halvorsen ser på Jan Petersen som en utenrikspolitisk puddel, lydig i hælene på amerikanerne. Men i dag er det hun som fremstår som en ufarlig og tannløs puddel i forhold til sitt eget partis radikale utenriks- og sikkerhetspolitiske program, vedtatt på SVs landsmøte i vår. Spørsmålet er hvor lenge det vil vare.
  • Kristins plan for verda, kommentar av Kjell-Erik Kalseth, Dagsavisen 24.08.05
    Kristin Halvorsen talar som ein utanriksminister. Men ho kjem ikkje til å ta jobben. Og verken Thorbjørn Jagland eller Erik Solheim kjem til å få han.
  • SV-Kristin tilbyr Bondevik ny jobb, Dagbladet 24.08.05
    SV-leder Kristin Halvorsen tilbyr gjerne Kjell Magne Bondevik og Hilde Frafjord Johnson nye jobber i en rødgrønn utenrikstjeneste.
  • Slår et slag for USA, Aftenposten 24.08.05
    - Vi må bevege oss fra å være puddel til å bli partner overfor USA, sier SV-leder Kristin Halvorsen.       
  • Ikke godt nok, Stoltenberg, lederkommentar i Nationen 23.08.05
    Det må være mulig å si noe mer prinsipielt om hva Arbeiderpartiet vil i internasjonal handelspolitikk. 
  • Arbeiderpartiet og GATS, leserbrev fra Jens Stoltenberg, Nationen 23.08.05
    Dette betyr at dersom Regjeringen Bondevik har lagt fram krav i strid med dette, så vil kravene kunne bli trukket hvis Arbeiderpartiet kommer i regjering. Før vi kan si hva som eventuelt vil bli trukket, må vi se de enkelte kravene i detalj. Vi kan derfor ikke slå fast med bred penn at kravene vil bli trukket, like lite som vi kan frede det som dagens regjering har gjort. 
  • SV i NATO-klemme, Aftenposten 23.08.05
    SV kan regjere med et NATO-medlemskap, men ser USA som den største trussel mot verdensfreden. Venstrefløyen i SV vil ikke la seg ufarliggjøre. 
  • Rødgrønn krig om USA og bistand, Dagsavisen 23.08.05
    Ap, Sp og SV er rykende uenige i synet på USA og sentrale deler av norsk utenrikspolitikk. Åslaug Haga og Jens Stoltenberg setter Kristin Halvorsen på plass i viktige spørsmål som bistand og utenlandsstyrker. 
  • Slik blir vår utenrikspolitikk, kronikk av Jens Stoltenberg, Aftenposten 23.08.05
    Vi holder fast ved hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk, men vi vil unngå at Norge kjører videre på autopilot, i stedet for å tilpasse seg et endret verdensbilde. Dagens ledelse har vært for passiv, skriver artikkelforfatteren.
  • Vil male Norge knallrødt, Dagbladet 23.08.05
    - Det viktigste er å inkludere de folkene som står utenfor makta, sier Halvorsen, som mener at en ny regjering burde samarbeide tett med de frivillige organisasjonene, miljøbevegelsen og solidaritetsorganisasjoner.
  • «Bondevik bruker de fattige», Dagsavisen 23.08.05
    Ap-topp Anniken Huitfeldt raser mot at Kjell Magne Bondevik «skyver fattige barn foran seg for å angripe SV».
  • Lover fattigmilliard, Dagsavisen 23.08.05
    Kjell Magne Bondevik har i praksis forpliktet seg til et historisk løft for bistanden, nemlig å øke bistanden med minst en milliard kroner i statsbudsjettet neste år. 
  • Ny politikk, takk!, kommentar av Ingrid Fiskaa, Klassekampen 22.08.05
    «Hovudlinjene i norsk utanrikspolitikk skal ligga fast», forsikrar Jens Stoltenberg. Kristin Halvorsen utfordrar han ikkje.
  • Regjeringen vil gi mer til Afrika, Vårt Land 22.08.05
    Frafjord Johnson ønsker på vegne av KrF å utfordre de andre partiene til å sette den globale fattigdomsbekjempelsen på dagsorden i valgkampen. Hun mener at det folkelige engasjementet for kampen mot fattigdom i sommer viser at dette er noe velgerne er opptatt av.
  • Satser på å knekke SV, Dagsavisen 22.08.05
    Regjeringspartiene fokuserer mest på SV for å stoppe et rødgrønt flertall. I går ga statsminister Bondevik SV kjeft for å glemme verdens fattige i valgkampen.
  • Fattige trenger Lønning, debatt av Jens Aas-Hansen, Aftenposten 21.08.05
    I stortingsdebatter har Inge Lønning gjort seg bemerket ved å mene at Verdens handelsorganisasjons (WTO) regelverk må sikre fattige lands interesser. Dette er en viktig erkjennelse og Changemaker ønsker derfor å utfordre Lønning til å arbeide for en mer rettferdig patentavtale (TRIPS) i WTO. 
  • Den blå planeten, kommentar av Line Fransson, Dagbladet 21.08.05
    FN har som mål å halvere andelen mennesker uten tilgang på sikkert drikkevann innen 2015, men lite blir gjort. Ifølge en rapport utgitt av WWF, hersker det også tørke i norsk vannbistand. Er det noe politikerne har tenkt å diskutere før valget i september?
  • Men Afrika velger ikke, kommentar av Kjetil Wiedswang, Dagens Næringsliv 20.08.05
    Hvor mange afrikanske liv er en norsk bonde verd? Velkommen til valgkampdebatten vi ikke får.
  • - Stoltenberg snakker uten å tenke seg om, Nationen 19.08.05
    - En statsministerkandidat skal ikke bare slenge ut av seg noe, selv om det er på Utøya. Og Stoltenberg har ingen tid å miste i å avklare en ny regjerings WTO-politikk.
  • Nå må Ap skjerpe seg, kommentar av Alf Skjeseth, Nationen 19.08.05
    Mye må sjølsagt avklares i forhandlinger etter en eventuell valgseier, men det er ingen grunn til å la seg drive på defensiven på dette området i resten av valgkampen. Det bidrar nå Ap til i WTO-spørsmålet. Partiledelsen må skjerpe seg.
  • Stoltenberg snakker uten å tenke seg om, Nationen 19.08.05
    - En statsministerkandidat skal ikke bare slenge ut av seg noe, selv om det er på Utøya. Og Stoltenberg har ingen tid å miste i å avklare en ny regjerings WTO-politikk.
  • Visjonær stø kurs, intervju av Thorbjørn Jagland, Morgenbladet 19.08.05
    - Skifter vi hovedretning i utenrikspolitikken, så skyver vi garantert fra oss enda flere velgere. Torbjørn Jagland deler ikke venstresidens bekymringer om velgerflukt.
  • Felles front mot fattigdom, Vårt Land 18.08.05
    Det startet i Malawi og endte i kofferten til statsministeren. Mens partilederne braker sammen i valgdueller, gjør ungdomspolitikerne felles sak.
  • Ungdomspolitikere krever en verden uten fattigdom, Aftenposten (NTB) 18.08.05
    På tvers av politiske skillelinjer har seks av landets åtte ungdomspolitiske partier samlet seg om en rekke krav for hvordan verdens fattigdom skal utryddes. Onsdag mottok statsminister Kjell Magne Bondevik (kr.f.) kravene.
  • En real dragkamp, kommentar av Olav Versto, VG 18.08.05
    Men debatten viste at Ap og SV kan finne ut av utenriks- og sikkerhetspolitikken. Jens Stoltenberg sa at NATO og EØS er ryddet av veien som stridsspørsmål; og så nevnte han FN, fredsarbeid og fattigdomsbekjempelse som kjernesaker for de rød-grønne. Så snilt, for den kalde krigen er gudskjelov slutt.
  • Når makta skal deles, Kommentar av Alf Skjeseth, Nationen 18.08.05
    Ap vil måtte gi slipp på enten utenriks- eller finansministeren til SV, og begge deler sitter langt inne. Mest trolig vil Ap til sjuende og sist tviholde på utenriksministeren. Sjøl om ingen ringere enn Haakon Lie har gått god for et regjeringssamarbeid med SV, får det være måte på alt.
  • SV tror på enighet om olje, Aftenposten 18.08.05
    SV er ikke lenger garantist for at det ikke blir oljeutvinning i Barentshavet. Blir det rødgrønt flertall, er alle partiene klare for kompromiss.
  • Sunn klimapolitikk, Vårt Land 18.08.05
    - SV liker å kalle seg miljøaktivist. Vi lurer på om partiet - hvis det for første gang i historien kommer i regjeringsposisjon - vil stemme mot forurensende gassutslipp, og kreve at gasskraftverket skal rense utslippene, eller om de vi la være å gjøre noe som helst?
  • Netthjelp til å finne bistandsallierte, Vårt Land 18.08.05
    Du vil øke bistandsbudsjettet, slettegjeld og styrke FN. Nå kan du finne ut hvilken stortingskandidater som står deg nærmest.
  • Ap vil ikke droppe Gats-kravene, Nationen 17.08.05
    Arbeiderpartiet klargjør nå at partiet stiller seg fullt og helt bak Bondevik-regjeringens omstridte krav til fattige land i tjenesteforhandlingene i WTO.
  • Lov å vera høg og mørk, kommentar av Alf Skjeseth, Nationen 17.08.05
     - Med fare for å virke maktarrogant: Både SV og Sp vil måtte finne seg i at Ap nyttar makt i gasskraftspørsmålet, sa Bekkemellem Orheim ifølge Sunnmørsposten. Dette er den same streken som Thorbjørn Jagland kryssa då han slo fast at utanrikspolitikken også etter eit regjeringsskifte skal forbli slik Ap og Høgre vil ha den.
  • Bak bistandsprosenten, Vårt Land 17.08.05
    Nå er norske elitestyrker sendt til Afghanistan, og jeg lurer på om AP ville ha sendt nye styrker dit hvis de kommer i regjering framfor å satse på fredsbevarende oppdrag i FN-regi?
  • - SV må følge Jagland, Dagbladet 16.08.05
    SV må slutte rekken bak Thorbjørn Jagland i utenrikspolitikken. Hvis ikke blir det usikkerhet. Det sier Kjell Magne Bondevik.
  • Provoserer med smuler, Dagbladet 16.08.05
    En valgplakat der utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson gir smuler fra de rikes bord, provoserer. Flere mener Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) tegner et galt bilde av fattigdommen.
  • En ny utenrikspolitikk for fred og samarbeid, kommentar av Helene Bank, Klassekampen 15.08.05
    Vi vet ikke hvilken utenrikspolitikk en ny rød-grøn regjering kommer til å følge. Gitt at WTO forhandlerne i UD ikke fikk ny instruks under skiftende regjeringer de siste 10-15 år (bortsett fra den nåværende), er det ikke sikkert at det blir noen forskjell at det blir nye verdivalg. Det kan hende Norge kommer til å fortsette Høyres politikk.
  • Utenrikspolitiske visjoner, kommentar av Thorbjørn Jagland, Dagbladet 13.08.05
    En rød-grønn regjering må konsentrere seg om er å lage en ny kurs og sette energi inn i kampen for å etablere globale politiske virkemidler for rettferdighet og fred.
  • Skal samle venstresida mot liberalistene, Ny Tid 13.08.05
    Vi må se fordomsfritt på de mulighetene som finnes. Vi har globale utfordringer som vi aktivt må engasjere oss i. En slik utfordring er den skjeve fordelingen mellom nord og sør. Før denne fordelingen er rettet på, kan ikke en norsk sosialdemokrat lene seg tilbake.
  • Høvdingen har talt, lederkommentar i Dagsavisen 11.08.05
    Kritikerne av det rødgrønne samarbeidet har med rette vist til de store forskjellene mellom Ap og SV i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Også dette er i ferd med å bli historie. EU blir ikke noe problem, sier den tidligere Ja til EU-kjempen Haakon Lie.
  • Hva må de Rødgrønne avklare før valget?, innlegg av Tommy Bech, Nationen 12.08.05
    Utenriksministeren og statssekretæren har i sommer advart mot de rød-grønne og Åslaug Hagas utenrikspolitikk. Det er all grunn til bekymring, da velgerne har krav til å vite hva partiene mener om Norges forhold til EU medlemskap, NATO og WTO forhandlingene.
  • Avsporing, lederkommentar i Dagbladet 11.08.05
    Hvorvidt det blir Jan Egeland, Erik Solheim, Thorbjørn Jagland eller andre, som skal styre UD etter et eventuelt regjeringsskifte er underordnet. Regjeringsalternativene bør først, og snarest, konsentrere seg om å fortelle velgerne hvilke utenrikspolitiske visjoner de representerer.
  • - Feilaktig fra Høyre, Aftenposten 11.08.05
    Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg er irritert etter påstander fra Høyres Inge Lønning om en uavklart rød-grønn utenrikspolitkk. - Høyres svartmaling er feilaktig og skader Norges interesser, sier Stoltenberg.
  • Solospill på Høyres banehalvdel, kommentar av Alf Skjeseth i Nationen 10.08.05
    Thorbjørn Jagland er hovedaktør i et selsomt skuespill for å heve utenrikspolitikken over resten av politikken, med utenriksminister Jan Petersen i beste mannlige birolle. De rød-grønnes ledere må jo fråde i garderoben, sjøl om de holder maska på scenen.
  • Høyre: Stoltenberg må avklare utenrikspolitikken, Aftenposten 10.08.05
    Det er oppsiktsvekkende at statsministerkandidat Jens Stoltenberg ikke vil avklare den rød-grønne regjeringens utenriks- og sikkerhetspolitikk.
  • Haakon Lie velsigner SV-samarbeidet, Dagsavisen 10.08.05
    Nato-medlemskapet har alltid utgjort en dyp kløft mellom Ap og SV. Slik er det ikke nødvendigvis lenger, mener Lie. - Hele Nato-situasjonen er totalt endret. Motviljen mot USA på fløyen til venstre for oss er så sterk at nå ser de Nato som er barriere mot amerikansk eventyrpolitikk, sier Lie.
  • Hvilken utenrikspolitikk?, kommentar av Halvard Leira, Dagbladet 09.08.05
    Det er ikke nødvendigvis klokt å tviholde på utenrikspolitiske tradisjoner når internasjonale rammevilkår er i endring.
  • Ny regjering - ny WTO-politikk?, debatt av Aksel Nærsted, Dagsavisen 09.08.05
    Norge opptrer som en fiende av utviklingslandene på mange områder i forhandlingene i WTO. En eventuell ny regjering etter valget vil komme inn i hektiske sluttforhandlinger foran WTOs ministerrådsmøte i Hongkong. Vil en ny regjering føre en ny politikk?
  • Krusninger, kommentar av Maren Sæbø, Klassekampen 08.08.05
    Det bølger rundt noen av de rød-grønnes utenrikspolitiske posisjoner i hovedstadens aviser. Thorbjørn Jagland har vært ute i Dagsavisen med hva han mener om SVs utenrikspolitiske posisjoner, om oljefond til sultkriser, krigen i Afghanistan og hvilket forhold vi skal ha til våre «tradisjonelle allierte».
  • 'SV vil neppe få utenriksministeren, lederkommentar i Dagsavisen 08.08.05
    SV får neppe utenriksministeren. Det er ulogisk å hente utenriksministeren fra det partiet som har det mest avvikende utenriks- og sikkerhetspolitiske synet av de tre partiene.
  • Hvorfor Jagland ikke blir utenriksminister, lederkommentar i Nationen 08.08.05
    Vi er enig med dem som hevder at det knytter seg en viss spenning til en rød-grønn regjerings utenrikspolitikk. Men som vi har sagt før: Vi er optimister, ikke minst fordi her faktisk trengs forandringer. Vi tror verken Nato-medlemskapet, Irak-politikken, deltagelsen i Afghanistan, eller WTO-polikken har vondt av noen doser med Sp- og SV-holdninger.
  • Rød-grønt kaos, lederkommentar i VG, 07.08.05
    Kampen om den utenrikspolitiske taburetten innad i det rød-grønne regjeringsalternativet er - diplomatisk sagt - oppsiktsvekkende.
  • Solheim kan bli utenriksminister, Aftenposten 07.08.05
    Sentrale kilder i Ap. avskriver Thorbjørn Jagland som utenriksminister. Løsningen kan bli at SV får utenriksministeren, og at det blir Erik Solheim.
  • Rød-grønn utenrikspolitikk, kommentar av Thorbjørn Jagland 05.08.05
    Høyre har i sommer forsøkt å så tvil om hva slags utenrikspolitikk en rød-grønn regjering skal føre.
  • Ber de rødgrønne ta u-landsansvar, Dagsavisen 01.08.05
    En rekke organisasjoner har sett seg lei på at Norge er en u-landsversting i WTO-forhandlingene. De krever at en rødgrønn regjering endrer kursen kraftig.
JULI 
  • Jagland på ville veier, lederkommentar i Nationen 29.07.05
    Thorbjørn Jagland vil begrense Senterpartiets og SVs innflytelse over utenrikspolitikken i en rød-grønn regjering. Bare slik kan man forstå den forunderlige logikken han tyr til i de siste dagenes debatter med utenriksminister Jan Petersen og hans statssekretær Vidar Helgesen.
  • Jaglandsk klarhet - rødgrønn uklarhet, debatt av Vidar Helgesen, Dagbladet 29.07.05
    Vi vet hva Sosialistisk Venstreparti mener om utenrikspolitikken. Vi vet hva Senterpartiet mener. Vi vet hva Jagland mener. Men vi hører ingenting om utenrikspolitikk fra dem i Arbeiderpartiet som ivrer mest for alliansen med SV og Sp. Fra statsministerkandidat Jens Stoltenberg er det taust om utenrikspolitikk, bortsett fra hans løfter om mer penger til vaksinering av fattige barn.
  • Ingen klem til Rumsfeld!, debatt av Bård Vegar Solhjell, Dagbladet 29.07.05
    Helgesen er nervøs for hvordan en rød-grønn regjering vil stille seg til NATO. Jeg er mer bekymret for den sittende regjerings tannløse politikk i NATO.
  • Utenrikskommisjon, lederkommentar i Dagbladet 28.07.05
    Det var tidligere tradisjon for brede gjennomganger av utenrikspolitikken i Norge. Men dagens utenriksminister, Jan Petersen, avviser ethvert behov for en ny gjennomgang. Ved fortsatt mindretallsregjering er det derfor Stortinget som må sørge for at vår utenrikspolitiske tradisjon opprettholdes. Blir det rødgrønn regjering etter høstens valg, bør flertallsregjeringen raskt sette ned en bredt sammensatt utenrikskommisjon. Det haster.
  • Hva vil de rødgrønne med FN og NATO?, debatt av Vidar Helgesen, Dagbladet 25.07.05
    To av tre partier i det sosialistiske regjeringsalternativet er i mot støtte til NATO- og EU-operasjoner. AP er bekymringsfult taust.
  • Gi Norge nytt flertall, debatt av Jens Stoltenberg, Dagsavisen 24.07.05
    En ny flertallsregjering vil løfte blikket framover og utover. Vi vil gjøre bekjempelse av fattigdom til en hovedsak. Fattigdommen skal fjernes i vårt eget land, og vi vil at Norge skal yte sitt bidrag til å bekjempe fattigdom internasjonalt. Vi vil avvikle norsk utestående gjeld med fattige land, og Norge skal være pådriver for å få de store kreditorlandene med på dette.
  • Krafttak for miljøbistand?, kommentar av Rasmus Hansson, Aftenposten 20.07.05
    Valgkamp er viktig. Da sier politikerne det vi skal måle dem etter de neste fire år. I Aftenposten 11. juli sier miljøvernminister Knut Arild Hareide og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson noe alle bør huske: "De fattige i verden lever for en stor del på landsbygden og er avhengige av tjenestene de får fra naturen.
  • Fattigdommen berører ulikt, kommentar av Thor Bjarne Bore, Dagsavisen 17.07.05
    Bistand og utviklingsarbeid er et viktig tema som har vært lite framme i valgkampen til nå, selv om både Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg har tatt imot det hvite armbåndet fra Kirkens Nødhjelp, og dermed markert engasjement i den verdensomspennende aksjonen for å fjerne den mest ekstreme fattigdommen. 
  • Dagbladet.no, kronikk av Elin Lerum Boasson, Dagbladet 17.07.05
    Den siste tiden har den offentlige diskusjonen om oljepolitikken tiltatt. Både AP, KrF, SP, SV, og AP har støttet ideen om at det må opprettes petroleumsfrie områder og SV har sammen med miljøbevegelsen krevd å få innsyn i regjeringens beslutningsgrunnlag i viktige olje- og gasspolitiske spørsmål. Står vi overfor en repolitisering av norsk olje- og gasspolitikk, eller vil vi nok en gang oppleve politisk ståhei for ingenting?
  • Kampklare, men uklare, Klassekampen 15.07.05
    - Vi vil bruke store penger på store oppgaver, lover Jens Stoltenberg de rødgrønne. Men på miljø og utenrikspolitikk er det fortsatt store uenigheter.
  • Miljøtesten, Klassekampen 13.07.05
    Det er litt overraskende, men dertil veldig gledelig å lese at Rød Valgallianse vinner Natur og Ungdoms miljøtest av partiene foran stortingsvalget. Partiet lover å bekjempe konvensjonelle gasskraftverk, vil sikre at Norge oppfyller sine forpliktelser i Kyoto-avtalen og svarer overbevisende på miljøorganisasjonens svar om en rekke lokale miljøspørsmål. Andreplassen i valgtesten er delt mellom Sosialistisk Venstreparti og Venstre.
  • Savner debatt om Hilde, Dagbladet 12.07.05
    SV mener Verdensbanken er et redskap for de rike landene og vil ha debatt om Hilde Frafjord Johnsons (KrF) bistandspolitikk.

JUNI 

  • Samarbeid, ikke tvang, Klassekampen 16.06.05
    - Det viktigste nye grepet en eventuell sentrum-venstre-regjering må ta, er å forandre tankesettet som styrer politikken overfor u-landene. I dag er Norges holdning preget av en bedreviterskhet som de siste årene har falt behagelig sammen med snevre norske næringsinteresser. Det betyr at vi har utviklet imperialistiske interesser.
MAI 
  • Rødgrønn landbruks- krangel, Aftenposten 05.07.05
    Sp.s Marit Arnstad krever at Norge skal nekte å undertegne en WTO-avtale som svekker landbruket. - Vi kan ikke stille ultimative krav, sier Ap.s Olav Akselsen.
  • Rød-grønne for Tobin, Klassekampen 30.05.05
    SV, Ap og Sp vil ha utredet internasjonale finansieringsordninger for FN. Høyre, KrF og Frp sier nei. 
  • Etter Petersen, kommentar av Torgeir Larsen, Dagbladet 01.05.05
    16 år etter Berlinmurens fall er utenrikspolitikk blitt valgkamptema også i Norge.
  • På vei mot ny solidaritet, debatt av Per Thorsdalen, Morgenbladet 22.04.05
    Arbeiderpartiet har tatt initiativ til en debatt om ny solidaritet. Gjennom samarbeid med resten av Europa kan et nytt politisk flertall i Norge skape allianser som gir større tyngde i kampen mot global urettferdighet.

APRIL 

  • Vakler fram mot valget, lederkommentar i Dagsavisen 22.04.05
    Hadde en leder i en bedrift blitt utsatt for en tilsvarende kritikk som den utenriksminister Petersen har fått, ville vedkommende ha blitt omplassert eller avsatt på dagen. Det er som det må være. Derimot er det tydeligvis helt greit at landet fortsatt skal styres av folk som åpenbart har sviktet når det virkelig gjelder. Dette må ta seg underlig ut for velgerne. Kanskje får det konsekvenser ved valget 12. september.
  • Rødgrønt hemmelighold, Aftenposten 19.04.05
    Lurer du på hva slags politikk en eventuell rødgrønn regjering vil føre? Da må du være tålmodig. Partiene vil ikke si et kvekk før etter valget.
  • Knipetang mot Jagland?, debatt av Ragnar Nordgreen, Dagbladet 12.04.05
    Visegeneralsekretær Jan Egeland holdt et foredrag på Arbeiderpartiets landsmøte han etter eget utsagn kunne holdt i alle partier. Straks tolkes dette i avis etter avis som et tiltak for å manøvrere Egeland inn og Jagland ut som utenriksminister. Det er den ene kjeven i knipetangen.
  • Hvor ble det av Norge?, debatt av Jan Bøhler, Dagbladet 12.04.05
    Hvis Høyre og Lønning fortsetter å argumentere for at vi ikke trenger stille FN-styrker med blå hjelmer, så lenge vi er med i Nato-operasjoner, har vi en viktig skillelinje i valgkampen. Aps nye program og internasjonale vedtak setter ikke dette opp mot hverandre - men legger stor vekt på at vi står for «FN-linja» og vil sørge for at FNs fredsbyggende rolle styrkes.
  • Sudan- paradoks, lederkommentar, Dagbladet 12.04.05
    I forrige uke skrev lederen for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, en debattartikkel her i Dagbladet. Bøhler argumenterte for at noe av det første en eventuell rødgrønn regjering bør gjøre er, å komme seg ut av Irak og inn i Sudan. Det er et standpunkt vi støtter.
  • Plattformen klar for ny regjering, lederkommentar, Dagsavisen 11.04.05
    De politiske vedtakene på landsmøtene har ført partiene noe nærmere hverandre. De vanskelige utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmålene er langt på vei ryddet av veien.
  • Forsvarspolitikk som utenrikspolitikk, debatt av Nina Græger og Halvard Leira, Dagbladet 10.04.05
    I 2005 er Norge selv blitt en «europæisk krigerstat», men uten at dette er fundert i en overordnet utenrikspolitikk og uten solid tilslutning fra den norske opinionen. Det å føre en aktiv, men samtidig konsistent utenrikspolitikk blir en viktig utfordring for en eventuell rødgrønn regjering.
  • God vilje er ikke nok, lederkommentar, Dagbladet 09.04.05
    Kronikken til SV-erne Øystein Djupedal og Bjørn Jacobsen her i avisa i går som svar til Thorbjørn Jagland bærer preg av at SV foreløpig har en urealistisk oppfatning av hvordan et lite land får innflytelse i allianser med større nasjoner. Et urealistisk SV i regjeringskontorene kan fort bli en like stor bremse på Norges muligheter til innflytelse som passiviteten til dagens regjering er det.
  • Bøhler contra Jagland, debatt av Inge Lønning, Dagbladet 09.04.05
    Å sette opp et motsetningsforhold mellom direkte FN-innsats og innsats hjemlet av FN er oppkonstruert og utdatert. Det har utenrikskomiteens leder innsett. Det er på tide at Bøhler og hans likesinnede oppdager det også.
  • Frykter ødeleggende personstrid, Aftenposten 09.04.05
    Ap.-leder Jens Stoltenberg frykter en ødeleggende debatt om hvem som skal bli utenriksminister i en eventuell rødgrønn regjering.
  • Klokt om gass, lederkommentar, Ny Tid 09.04.05
    En nær sagt samlet miljøbevegelse – og ja, vi vet at FiVH og Greenpeace er uenige – har bedt om et ja til gasskraftverk med rensing, og har nå fått det fra SV. Da gjenstår bare at Arbeiderpartiet sier seg villige til å satse på renseteknologi, og at de tre planlagte forurensende kraftverkene blir stanset.
  • Sosialdemokratisk utenrikspolitikk, kommentar av Thorbjørn Jagland, Dagsavisen 08.04.05
    Presidenten i Brasil, Lula, har gjort noe bemerkelsesverdig. Han har klart å tvinge multinasjonale selskaper i kne.
  • Utenrikspolitikk for forandring, kommentar av Øystein Djupedal, Dagbladet 08.04.05
    Grunnleggende forutsetninger for et utenrikspolitisk samarbeid mellom AP, SV og SP er til stede.
  • - Gassatsing er bortkastet, Aftenposten 07.04.05
    De rødgrønne ambisjonene om å bruke milliarder av kroner på å rense CO2 kan være bortkastede penger, mener tidligere gasskrafttopp Auke Lont.
  • Tett politisk gasståke, Aftenposten 07.04.05
    Bare dagens regjering er garantist for å få bygget gasskraftverk, mener Høyre, og skjeller ut SV. Men Venstre er enig med SV.
  • Aktivistenes egen valgkamp, kronikk av Steinar Alsos (Attac) i Klassekampen 06.04.05
    Vi utvikler vår egen valgkamp i 2005 som et politisk eksperiment, utenfor de politiske partienes kontroll. Alle beholder sin selvstendighet. Attac har egne krav til partiene, som ikke er de samme som LO sine. Eller Latin-Amerikagruppene sine. Men vi har også noe til felles: Viljen til å stå sammen for demokratiske alternativer til fortsatt nyliberalisme og krig. Derfor har vi dette samarbeidet.
  • Til Ap.-landsmøtet for å gjøre seg lekker, Aftenposten 06.04.05
    FNs visegeneralsekretær Jan Egeland skal markere Arbeiderpartiets skjerpede internasjonale profil på landsmøtet fredag.
  • Makaber politikk, kommentar av Jan Bøhler, Dagbladet 06.04.05
    Noe av det første en rødgrønn regjering bør gjøre etter valget, er å komme seg ut av Irak og inn i Sudan - med FN-styrker som sømmer seg for en fredsnasjon.
  • Effektiv utenrikspolitikk, debatt av Thorbjørn Jagland, Dagbladet 05.04.05
    Dersom SV med uavhengig utenrikspolitikk mener at Norge skal ligge som en øy med fine meninger og mange penger vil muligens vårt selvbilde endres, men ikke verden.
  • Flyr høyt, kommentar av Bjørgulv Braanen, Klassekampen 05.04.05
    Det ligger fremdeles store motsetninger innebygd i mange av vedtakene fra landsmøtet. Det superambisiøse opplegget fra SVs «UD-fløy» om å gjøre Norge til en offensiv fredsnasjon, også understøttet med militære midler, er i svært liten grad diskutert i partiet, og kan fort komme i motsetning til folkeretten, noe Prio-direktør Stein Tønnesson åpent innrømmer i siste nummer av Ny Tid.
  • Dårlig klimapolitikk, lederkommentar i Dagens Næringsliv 05.04.05
    Mens det rødgrønne regjeringsalternativet plager seg selv med debatt om gasskraftteknologi, sørger Naturkraft for å starte byggingen av gasskraftverk på Kårstø før valget.
MARS og tidligere 
  • SV i tottene på Jagland, Dagsavisen 18.03.05
    SV-leder Kristin Halvorsen krever at en ny rød-grønn regjering skal føre en mer kritisk og selvstendig utenrikspolitikk i forhold til USA enn det Ap står for.
  • Rød-grønn utenrikspolitikk?, kommentar av Håvard Narum, Aftenposten 22.02.05
    Utenrikspolitisk sprik mellom Ap., SV og Sp. er tydelig for alle. Før valget blir det smertefullt for de tre partiene å fortelle hva de kan samles om.
  • SV kritiserer Aps USA-binding, Dagsavisen 18.02.05
    SV-leder Kristin Halvorsen krever at en ny rød-grønn regjering skal føre en mer kritisk og selvstendig utenrikspolitikk i forhold til USA enn det Ap står for.
  • Sosialisme for hverdagen, kommentar av Kristin Halvorsen, Dagbladet 28.11.04
    Nå finnes et radikalt alternativ til en høyredominert regjering. Stortingsvalget i 2005 kan bli det mest ideologiske i Norge på mange, mange år. I kampen mot en regjering der Høyre styrer økonomien, KrF moralen og Venstre ingenting, vil SV gå til valg på venstresidas klassiske verdier: Rettferdighet, toleranse, fred og miljø.
  • Programproblemer, lederkommentar i Dagbladet 06.11.04
    Det er med en viss forbauselse vi leser at SVs nestleder Øystein Djupedal, som har ambisjoner om å bli med inn i regjeringskontorene etter neste valg, argumenterer for det saklige innholdet i en programformulering der USA blir utpekt som den største trussel mot verdensfreden i vår tid.
  • Bellona tar utfordringen!, debatt av Frederic Hauge, Dagbladet 04.11.04
    I et innlegg  i Dagbladet lørdag 30. oktober, er Miljøvernministerens rådgiver Åshild Mathisen (KrF) fortørnet over at Bellona vurderer å arbeide for regjeringsskifte.
  • Hareide nekter Høyre mer gasskraft før 2008, Dagsavisen 02.11.04
    Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) varsler en tøffere klimapolitikk i Norge. Han mener Høyre i regjering med KrF må si nei til nye gasskraftverk fram til 2008.
  • - Rød-grønn regjering ville gitt USA våpen, Aftenposten 28.10.04
    SV-leder Kristin Halvorsen ville ikke fått med seg Arbeiderpartiet på å si nei til våpenutlån, hevder statsminister Kjell Magne Bondevik. Han spår SV en bratt læringskurve i utenrikspolitikken.
  • - Klima viktigst for ny regjering, Ny Tid 30.09.04
    Klimapolitikken må på plass, og vi må også få bedre vern av natur og det biologiske mangfoldet. Dette er mulig hvis vi setter oss klare mål – og går i dialog med partene.
  • VGs sirkus, lederkommentar i Nationen 01.07.04
    Det bør ikke bli større utenrikspolitisk sirkus i en sentrum-venstre-allianse enn i dagens regjering.
  • Regjerings-sirkus, lederkommentar i VG 30.06.04
    Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet flørter åpent med tanken om å danne regjering hvis de til sammen får flertall etter valget om drøyt et år. Vi har store vanskeligheter med å se hvordan et slikt regjeringssamarbeid vil fungere, særlig i utenrikspolitiske spørsmål av stor betydning for Norge.
  • En avklaring om utenrikspolitikken er nødvendig, kommentar av Thorbjørn Jagland, Aftenposten 11.06.04
    I et regjeringssamarbeid til venstre i norsk politikk vil utenrikssakene være et hinder. Dilemmaet for SV er at partiet bygget seg opp med sin internasjonale profil under en kald krig som forlengst er forbi. Det er tungt for SV å erkjenne at vi nettopp nå trenger EU som byggverk for et sterkere Europa som har vokst ut av sin imperialistiske fortid.  

Medieklipp om "Majorstuakanalen" sommeren 2004:


lørdag 27. august 2005

Kamp for handlingsrom


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?